2016. augusztus 23., kedd



Henrik Ibsen: A ​vadkacsa



    GREGERS
Kérem, Ekdalné asszony – elhiszi nekem, hogy én csak a legjobbat akartam?
    GINA
Lehet, de az Úristen bocsássa meg magának, amit tett.


Fülszöveg:
Henrik Ibsen (1828-1906) méltatói G. B. Shaw-tól Lukács Györgyig egyetértettek abban, hogy A vadkacsa, ez a „csodálatos tragikomédia”, a nagy norvég drámaíró munkásságának egyik legjelentősebb fordulópontja. „…Ez az új darabom – írta Ibsen – bizonyos szempontból kivételes helyet foglal el színműveim között; módszerében sok tekintetben különbözik az előzőektől…A vadkacsa talán új ösvények felderítésére ösztönöz majd néhány fiatal drámaírót, és ezt kívánatos eredménynek tartom.” A darab 1884-ben jelent meg nyomtatásban, 1885. januárban volt norvégiai ősbemutatója, és a századfordulóig már bejárta Európát. Magyarországi ősbemutatójára 1906-ban került sor, a Thália színpadán, Lukács György fordításában. A kényes társadalmi témákat boncoló, modern pszichológiájú dráma napjainkban is kedvelt darabja a színházaknak, hazájában és külföldön egyaránt.

Könyv információk:

Eredeti mű: Vildanden
Eredeti megjelenés éve: 1884

Interpopulart, Budapest, 1994
112 oldal · ISBN: 9636130221 ·
Fordította: Bart István
A könyv
megtalálható
a MEK-en.
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Jó kérdés… nem tudom. (Kihíváshoz kellett.)

Szerintem

Ez egy roppant csavaros történet volt, de nem igazán veheti fel a versenyt a mai művekkel, amik hosszabbak, fordulatosabbak, akció dúsabbak és úgy általában érdekesebbek. Nekem leginkább a rengeteg metafora tetszett, illetve a sztori nagy durranása a dráma végén. (Ha ismered a sztorit és tudod, mire gondolok, akkor Ba-Dumm-Tsss…)

De nem voltam elragadtatva tőle… Felkapaszkodó nők, unszimpatikus férfiak, idegesítő szereplők, hazugok, képmutatók, önző disznók, totál pszichó dokik és részeges fráterek – ez lenne a teljes szereplőgárda, ha nem hagytam volna ki csóri kislányt és a padláson lakó szerencsétlen állatseregletet, azzal a bizonyos vadkacsával az élen.

Ez egy rettenetes dráma.

Eleinte nem értettem, hogy jön ide a címszereplő vadkacsa, mert az első felvonásban csupán gazdagok és szegények iddogáltak és beszéltek h_lyeségeket kaja közben és után. Amikor kiderült, hogy miért van benne a vadkacsa a címben, már tudtam, hogy mi lesz a sztori kimenetele és úgy éreztem, bár ne tudnám, miért A vadkacsa Ibsen művének a címe… Mondjuk, érdekelt, vajon megmerik-e lépni, de miért ne mernék? Az iskolai kötelezőkben megvan az a közös rész, hogy marhára depresszióssá képesek tenni az olvasóikat.

Komolyan, ha nem olvastad, akkor összefoglalom neked a regény!
  ⬇   ⬇   
SPOILER:

Gazdag bácsi rálőcsöli csóri gyerekre, akinek tönkretette az apját (és ezáltal iszákossá vált) az exnőjét, akit nagy valószínűséggel fel is csinált.
A csóri pasi fényképész lett, szerényen éldegél a gyerekével, az apjával és a nejével egy lepukkant műteremben (vagy műterem lakásban, de ez totál lényegtelen). A lakás padlásán a vén iszákosnak van egy berendezett dzsungele, ahova feljár „vadászni”. Komolya… nyúlra, tyúkra, satöbbi… igazi puskával. Sejted már a végét?
Jön a gazdag ember értelmes, ám társaságtól elszokott fia, aki átlátja az egész helyzetet és a fejében lévő ideák végett úgy dönt, hogy az ŐSZINTESÉG JÓ. Rávezeti a csóri fényképészt az igazságra, aki persze nem az ideák világában, hanem a VALÓ ÉLETBEN éli mindennapjait – összeveszik az asszonnyal, eltaszítja magától a cuki gyermekét, aki bánatában „véletlenül” szíven lövi magát nagypapa „erdejében”.

Depi end.
spoiler vége
  
Összességében

Félrelépéses, átverős és sz@rkeverős sztori. Mellette szól, hogy odavág a vége, nagyon sok metafora szerepel benne és pártolja az őszinteséget. (Minden ellenében, így a józan ész ellenében is!)
Azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem kár, hogy kihagytam az iskolában. (És még színházban se szeretném megnézni. ~ Legnagyobb. Sértés. Valaha.)

Értékelés:
(nem csillagozható)

5 csillagot érdemelne, mert zseniális a befejezése;

4 csillagot érdemelne, mert egész jó gondolatok vannak benne;

3 csillagot érdemelne, mert egész tűrhető hosszúságú kötelező;

2 csillagot érdemelne, mert egyetlen szimpatikus, szerethető karakter nem volt benne;

1 csillagot érdemelne, mert irtó vérszegény a sztori, senkinek nincs rendben a feje a regényben és borzalmas tanulság, hogy csak az a gazdag ember jár jól, aki egész életében átlépett másokon…

…és mivel mindegyik állítás igaz a regényre, amit az egyes csillagszámokhoz rendeltem, inkább nem csillagozom, mert az átlaga 3 lenne, de a 3 csillagra vonatkozó véleményem is csupán töredéke az egésznek.

Kedvcsináló idézetek:
GREGERS
És reggelenként nem imádkozik?
HEDVIG
Nem, dehogy.
GREGERS
És akkor már miért nem reggel is?
HEDVIG
Hát mert reggel világos van, és akkor már nincs mitől félni.
WERLE
Gregers – ennyire gyűlölsz?
GREGERS
(halkan) Túlságosan közelről látlak.
GREGERS
Ha visszanézek arra, amit életedben elkövettél, mintha megcsonkított tetemekkel borított csatateret látnék.

◈◈◈◈◈
A képek a Random Pictures Pinterest táblámról származnak.
Vildanden borítók a GoodReadsen.

◈◈◈◈◈

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése