2016. december 4., vasárnap



Arne Svingen: Magas ​Cé és jobbhorog


  
– Azt nem ígérhetem meg, hogy soha nem hozlak kínos helyzetbe, de azt igen, hogy soha nem lesz belőlem tömeggyilkos.


Fülszöveg:
Az Egy törött orr balladája arról szól, hogy üssünk és hogy ne üssünk. És hogy mi a helyzet akkor, ha az ember csak úgy tud énekelni, amikor senki más nem hallja. De leginkább mégiscsak Bartról szól, aki szerint az élet attól egy cseppet sem lesz jobb, ha negatívak vagyunk. Megismerjük a titoktartásra képtelen Adával és Geirrel, aki mindig olyan furcsán áll. Az olyan fontos napok históriája ez a könyv, amelyeken egyszerre történik minden, és semmi sem többé lesz olyan, mint azelőtt volt. Amelyeken egyszerre érezzük magunkat boldognak és egy kissé szomorúnak. Ahogy ez a könyv is megnevetett, miközben néha elszorítja a torkodat.  
Könyv információk:

Eredeti cím: Sangen om en brukket nese
Eredeti megjelenés éve: 2011

Kolibri, Budapest, 2014
254 oldal · puhatáblás
ISBN: 9786155234613 ·
Fordította: Petrikovics Edit
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
@Sicc annyiszor dicsérte, annyiszor emlegette, hogy amikor megláttam a Könyvhéten, azonnal lecsaptam rá. Érdekesség: a számlán az állt, hogy Billy Elliot (és csak olvasás közben esett le, hogy miért írhatták ezt rá). :D
 
Kép a Billy Elliot (2000) című filmből.
Szerintem…

Elég megrázó gyerekkönyvről van szó. Fiatal főszereplőnk, Bart (13) az alkoholista és cukorbeteg édesanyjával él kettesben egy igazán lepukkant házban, ami engemet a rosszabb drogtanyákra emlékeztetett. Bart egy tündéri kissrác, akinek hatalmas a szíve. Akkora, hogy elfér benne az, aki hazudik neki, aki hazudik róla, aki pletykál, aki drogozik… tényleg mindenki. Néha úgy éreztem, hogy megszakad a szívem a fiúért, néha meg önkéntelenül mosolyogtam miatta olvasás közben. Nagyon szeretnivaló a kölyök, ahogy a szövege is az.

Milyen volt a könyv?

B.O.R.Z.A.SZ.T.Ó!
Az alaptörténete önmagában is elég megterhelő, de abszolút nem ajánlom, ha van valakid, aki szívbeteg, cukorbeteg és alkoholista (volt…). Sajnos a fiú édesanyja nagyon a szakadék szélén volt, ahonnan csak egy lépés előre… vagy ahonnan csak egy lépés hátra. Nm lehetett a legvégéig tudni, hogy mi lesz. Jó kis fejlődésregény, sok szempontból fejlődnek a történet szereplői és nem csupán a főszereplő halad előre!  

Zene és a könyv

Bartot az édesanyja bokszolni küldi, hogy erőssé váljon, de a fiú titkon operarajongó és csodálatosan énekel, áriázik. Érdekes volt, hogy képtelen mások előtt szerepelni, miközben egyedül gyönyörűen énekel. Tetszett, hogy egy igazi operaénekes is feltűnik a regényben (Bryn Terfel) és a fiúnak sikerül vele találkozni.

Összességében

Magával ragadó, de iszonyatosan megterhelő történet. Bart miatt mindenképpen ajánlom, hogy olvassátok el – egy cukorfalat a gyerek -, de tényleg eléggé taccsra vágja az olvasót. Izgalmas, lendületes történet, amit nehéz letenni – tulajdonképpen egész könnyedén végigolvasható egy ültő helyünkben.
Újraolvasós. Nagyon szerettem!

Értékelés: 5

Külföldi borítók

Talán mondanom sem kell, hogy imádom a magyar borítót (ld. fent a fülszövegnél), ami épp olyan tündéri, mint maga Bart, de sasoljuk meg a külföldi rémségeket.

A 2016-os angol nyelvű Margaret K. McElderry Books kiadás borítója.


A 2012-es norvég Gyldendal kiadás borítója.


A 2013-as svéd Bonnier Carlsen kiadás borítója.


A 2014-es cseh Albatros kiadás borítója.


A 2014-es francia Magnard Jeunesse kiadás borítója.


Ugye megmondtam, hogy a magyar legszebb?

Kedvcsináló idézetek:
Mert létezik egy másik sport, amely mindazt magába foglalja, amire szükséges lehet a túléléshez. Mixed Martial Arts. Azaz MMA. Olyan, mint a bokszolás, birkózás és a kick-box egyben. Dobni, ütni és rúgni is megtanulsz. Egykor állítólag olimpiai sportág volt.
(…)
– Itt az áll, hogy van egy film, a Harcosok klubja, amely erről szól. Mi lenne, ha előbb megnéznénk? – vetem fel.
– Persze, viszont kölcsönkértem egy másik filmet a bokszolásról, arra gondoltam, hogy este megnézhetnénk. Ezt ni.
Anya egy DVD-tokot emel fel, amelynek a borítóján egy fiú ugrik boldogan a levegőbe. Billy Elliot.
Néha egy kicsit úgy érzem magam, mint valami farkasgyerek, akit vad ordasok neveltek, és fogalma sincs az emberi civilizációról. Aki teljesen elveszett, amikor olyan dolgokról van szó, amit mások tudnak. Másfelől viszont együtt tud élni a farkasokkal. Amire a többi ember egyike sem képes.
Geir kopott pólóján a következő felirat áll: All rumours are true. Ideges mozdulatokkal folyton a combját és a nyakát vakargatja.
– Tudod, mi a titka annak, hogy az ember tényleg jól boldoguljon az életben? – szegezi nekem a kérdést váratlanul.
– Nem.
– Én sem.
◈◈◈◈◈
A képek a Pinterest táblámról származnak: Magas cé és jobbhorog
borítók a GoodReads-en.
◈◈◈◈◈

1 megjegyzés:

  1. Eddig nem találkoztam ezzel a könyvvel, de fantasztikusan hangzik. Kösz az ismertetőt! :)

    VálaszTörlés