2017. augusztus 15., kedd



Szabó Tünde: Az ​alibi (Balla Adrienn 1.)



Szeretek olvasni. A keresztem az, hogy alapjáraton jobban vonzanak a thrillerek, horrorok és persze csupa nagybetűvel a FANTASYK, mint az olyan művek, amiket átveszünk a suliban, és ami még szomorúbb, nem éreztem úgy, hogy a közeljövőben ezt a tulajdonságomat magam mögött hagynám. Klassz egyetemi éveknek nézek elébe….

  
Fülszöveg:
A cseppet sem átlagos természetű Adrienn, a Bébé tizenegyedikes diákja egy nap borítékot talál a küszöbön. A benne lapuló pendrive Adrienn osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagát tartalmazza, vagyis annak egy részét.
A helyes, de szemétkedésre hajlamos Balázs pár hónappal korábban lelépett otthonról, mindenki szerint azért, hogy megszabaduljon utált szüleitől.
Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, miközben egyéb gondja is akad. Egyik este a parkban rajtakapja romantikus értelemben foglalt osztálytársát, Katát, a suli fenegyerekével, Janóval.
Másnap egy lány az évfolyamról megvádolja Janót, hogy leütötte és kirabolta, Adrienn viszont tudja, hogy ez képtelenség. Ki kell derítenie az igazságot, bár ellenségeinek száma egyre szaporodik.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2014

Ciceró, Budapest, 2014
456 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789635398935
Sorozat:

2. Dopping
3. A hacker
4. Gázolás
5. Rácsok

(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért?
Szeretném végigolvasni az egész sorozatot, mert Szimirza barátnőm nagyon ajánlotta, hogy olvassam el. :)) Szóval ezt a könyvet vittem el magammal kirándulni a hegyekbe! :D

Az érdekesebb szereplőkről...

Elbeszélőnk (E/1) és egyben főszereplőnk Balla Adrienn, aki egy tipikus kamaszlány. Szeret kosarazni, zenét hallgatni és mindenfélét - főleg thrillert, krimit és nagybetűs FANTASYt olvasni - szabadidejében. Édesanyjával kettesben élnek, illetve hármasban az éppen náluk héderező leendő mostohaapával, akinek felújítják (vagy mi a szösz) a lakását és addig „próbaházasság” van. Adrienn anyját nem sikerült megkedvelnem, mert elég majrés és idegesítő szereplő - bár vannak jó beszólásai! -, de a mostohaapát, Ádámot kedveltem, mert kimért és kellően titokzatos.

Adrienn legjobb barátját Karesznak hívják és van egy ikertestvére (Márk), aki tetszik Adriennek. Karesz nem átlagos mellékszereplő legjobb barát, mert a megszokottól eltérően egy nagy dumás, csajozós, laza srác - néha simán lesöpri Adriennt a pályáról, ha arról van szó -, de tetszik a „kényszer-barátságuk”, amit az iskolai egymás mellett ülésnek köszönhetnek! (Viszont Karesz ikertestvére kicsit sem volt szimpatikus.)


– Kittycatty jelentheti azt a Hello Kitty-s cicát, amit annyira nyomatnak. – Karesz arca konkrétan átment téglába az értetlenségtől. – Ovális fejű, masnis – az, hogy elképzelte maga előtt a látványt, már trapézzá deformálta a koponyáját. Felkuncogtam.
    – Fogalmam sincs, mitől beszélsz. – Tulajdonképpen addig jó, amíg srác létére nem tudja, mi az a Hello Kitty.



Szerintem

A könyv eleji 2 oldalnyi Ki kicsoda? egyszerre volt megnyugtató és ijesztő. Szeretem, ha van ilyesmi a könyvekben, bár most pont úgy jártam, hogy lespoilereztem az egyik szereplőt magamnak, hogy kicsoda és hol dolgozik, amikor nagy titokzatosan felbukkant... :D (Spoiler: Zsidai Dóra - spoiler vége)

A rengeteg névhez rengeteg arc és kavarás társul, folyamatos figyelmet igényel, hogy most éppen ki mit csinált és kivel vagy ki ellen, ami cseppet sem volt pihentető élmény. Néha oldották ezt a készenlétet egész jó poénokkal vagy párbeszédekkel, de összességében azt mondanám, hogy néha sok volt.

A regény igazából elég modern hangvételű, minden fiatal találhat magának benne valami neki tetszőt: akad benne ipod és zenehallgatás, anime, Hello Kitty, American Horror Story nézés, hackerkedés, Angry Birds játszás, sulis színdarab (A canterville-i kísértet) casting. Igazából elég sok szálon fut, eleinte csak csapongunk jobbra és balra Adriennel és az aktuális kísérőjével (nagyon ritkán mozog egyedül a csajszi, mindig van vele valaki).

Nagyon sokáig nem volt tiszta, hogy Ki ez az Adrienn és miért éppen őt szúrták ki az „ügy” felderítésére? Hová tűnt Balázs (meg ki egyáltalán ez a Balázs, akit keresnek)? Kicsoda ütögeti le a lányokat és miért? Mi volt Ádám titka? Aztán a történet közepe felé már elkezdtem elkapni a fonalat és lekötött a történet, kíváncsi voltam, hogy mi sül ki a sztoriból. Élveztem az e-mailes kavarásokat, a hackerkedést, a nyomozást, de még azt is, ahogy a többi csajt beoltják néha Vicával ketten Adriennék!

Az eléggé zavaró, hogy elég sok kérdésemre nem kaptam választ, ráadásul nem mindig sikerült Adriennel egy platformra kerülnöm. Volt, hogy jóval hamarabb rájöttem valamire, mint ő, míg máskor egyszerűen annyira naiv volt valamivel kapcsolatban, hogy csak a fejemet fogtam tőle. Mindenhez kicsit naivan áll hozzá, ezért jó néhányszor koppan. Például nem igazán tudja azt se kezelni, amikor lenullázódnak a bizonyítékai vagy valakiről kiderül, hogy ő is simlis valamilyen szinten.
Furcsa egy csaj, az 100%.

Értékelés: 3,5


Összességében

So-so. Bonyolult sztori. Sok szálon fut, vannak felesleges(nek tűnő) körök benne, amiket Adrienn lefutott, de nem sikerült rádöbbennem, hogy minek?! A sztori rendben lenne, ha legalább meg lenne valamivel jutalmazva az olvasó, aki átrágta magát az első köteten. Egyszerűen nem volt elég nekem az a néhány kérdés, amire nagy kegyesen választ kaptam (a Pethő-tesók ügyében). 
Többet vártam, de tuti, hogy folytatni fogom a sorozatot, mert egyébként élveztem olvasni és alkalomadtán nagyon viccesek benne a párbeszédek. Ráadásul a végére nagyon feljött nálam mindenki és alig bírtam letenni a könyvet.

Sorozatok a könyvben: A kondom el van vetve, American Horror Story

Kedvcsináló idézetek:
– És most azonnal indulsz a zsarukhoz – utasította Vica. Mosolyát kemény arckifejezés váltotta fel, ami biztosította Gyöngyit, hogy más választása nincs.
– Tudni fogják, hogy miattatok teszem – próbálkozott be mégis.
– Túlélem – rántotta meg a vállát Vica, majd rám villantotta a pillantását. – Te túléled?
Hát most erre mit lehet mondani?
– Bozótvágó késsel és sok csokival.
– Mit csinálsz, édes gyermekem, egy vadidegen fiúval a szobádban, zárt ajtók mögött?
– Épp a jéghideg, élettelen testét darabolom. – Mellé sorjáztam és figyeltem, ahogy kíméletlenül ellátja a baját az uborkának. Anyának eltartott pár másodpercig, amíg helyrerakta a válaszomat.
– Tudod, hol vannak a szemetes zacskók és a hipó, ugye?
– Persze hogy tudom – nyugtattam meg. – Nem először csinálok ilyet.
– Írhatnál történelmi regényeket – vetette fel anya most már kevésbé komolyan.
– Kizárt – csóváltam a fejem. – Én sikeres akarok lenni. – Halkan elkuncogtam magam.
– És A katedrális?
– Anya – szóltam rá szemrehányóan. Kedves tőle, hogy ilyesmit kinéz belőlem, de én már akkor is örömtáncot járnék, ha alulról megközelíteném a John Grisham-szintet.

A képek a „Balla Adrienn by Szabó Tünde” Pinterest származnak.
Nem sajátok! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése