2017. november 20., hétfő



Kelley Armstrong és Melissa Marr: Loki ​farkasai (Blackwelli históriák 1.)



Valahányszor Matt dühbe jött, az amulettje is felhevült. Majdnem annyira régi volt, mint a hajó, és olyan alakja volt, mint egy nyelével fölfelé mutató kalapácsnak. Thor kalapácsának. Matt családjában mindenkinek volt ilyen. Nekik a Thorsen nem csupán egy név volt. Ők valóban az északi istentől származtak.


Fülszöveg:
Az északi mítoszok megjósolták a Ragnaröknek nevezett világvégét, amit kizárólag az istenek akadályozhatnak meg. Amikor bekövetkezik az apokalipszis, nekik kell megküzdeniük a szörnyekkel: gigantikus farkasokkal és kígyókkal, amelyek mind el akarják pusztítani a világot.
Az istenek azonban már régóta nincsenek köztünk.
A dél-dakotai Blackwell városának legtöbb lakója egyenes ági leszármazottja Thor vagy Loki istennek, így a tizenhárom éves Matt Thorsen és két osztálytársa, Fen és Laurie Brekke is. Mivel számára ez a családtörténet része, Matt úgy ismeri az északi mítoszokat és isteneket, mint a tenyerét – ez azonban nem jelenti azt, hogy hisz is ezekben. Amikor tudomására jut, hogy közeleg a Ragnarök, és a végső harcban neki kell majd képviselnie az isteneket néhány gyerekkel, alig hisz a fülének. De a feladat akkor is rá vár, így Laurie és Fen segítségével megállíthatatlan csapatot hoz létre, hogy megelőzze a világvégét.
A Loki farkasaival indul K. L. Armstrong és M. A. Marr Blackwelli Históriák című sorozata lélegzetelállító kalandokról, mitikus figurákról és fordulatos csatákról..

Könyv információk:

Eredeti mű: Loki's Wolves
Eredeti megjelenés éve: 2013

Ciceró, Budapest, 2014
298 oldal · puhatáblás
ISBN: 9789635398430 ·
Fordította: Bihari György
Blackwelli históriák:

1. Loki farkasai
2. Odin's Ravens
3. Thor's Serpents

(befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?

Nagyon szeretem azokat a történeteket, amikbe beleszövik a (görög, római, skandináv, etc. ) mitológiát, de ennél a regénynél a címben feltűnő Loki név vonzott a legjobban. (Amikor felfigyeltem rá, hogy érkezik magyarul éppen a hatalmas Marvel Loki-fan korszakom tombolt. Illetve még most is az tombol, de ez egy sidestory... :D Igazából reggel óta írom ezt a bejegyzést és nem azért nem haladtam vele, mert dolgozni voltam, hanem mert amíg Pinteresten vadásztam a képeket, addig az összes Marvel-Loki GIF és kép eltérített az ösvényről, amin elindultam. Aztán azon vettem magam ismét észre, hogy egy órája röhögök Loki-Tom képein... Ez ilyen. Imádom.)

Szerintem…

Ez a történet igazán eredeti és nekem bejön, hogy napjainkban játszódik a sztori és a fiataloknak tényleg istenek a felmenői! A három fő karakter: Matt Thorsen (12), Fen (13) és Laurie Brekke (12). Ők beszélik el váltogatva a történetet, E/3-ban követjük őket. Mindegyiküknek megvan a maga kis titka, megvannak a bánataik, ráadásul szuperek a saját kis háttér-történeteik is. A később hozzájuk csapódó leszármazottakat is nagyon bírtam, mert nem egy kaptafára készült hősök, hanem mindannyian színesek és érdekesek: igazi egyéniségek!  Imádtam Baldwint, aki Baldr vérvonalából származik és a furcsa ikreket, akik Frey és Freyja leszármazottai. Egyedül talán Fen matt fogtam néha a fejem, az összes többi srácot azonnal megkedveltem!

A történetről…

Dél-Dakotában létezik egy Blackwell nevű település, ahol önmagukat a skandináv istenek leszármazottainak tartó emberek élnek. A poén az, hogy tényleg azok. A vezetők - a polgármester és a sheriff is - Thorsen férfiak, akik Thor leszármazottai, bár a legifjabb Thorsen, Matt nem igazán hisz ebben. Már a történet legelején összeütközésbe kerül a Brekke család két tagjával, Fen-nel és Laurie-val, akik Loki vérvonalából származnak. A fiatalok hiszik is a mítoszokat meg nem is, ezért néha elég szájbarágósan elmesélnek egy-egy hosszabb-rövidebb skandináv történetet az írónők. (Persze egész jól bele vannak építve a történetbe, szóval nem volt zavaró.) Én ennek eléggé örültem, mert bár olvastam az Északi mitológiát Neil Gaimantől, azért akadnak legendák, amikről még nem hallottam!

Ifjúsági urban fantasy mitológiai mellékszállal, ugyan milyen lehet? Persze felbukkan egy-két troll, pár nara (vagy mora) és néhány farkas, akik igyekeznek megakadályozni a fiatalokat a túlélésben és a többiek utáni nyomozásban. Lesz szó árulásról, jósálmokról, iskolai projektről, feláldozásról és még sok mindenről. Előbukkannak titkos képességek és nagyon kellemetlen ellenségek is, de alapjaiban egy vicces történetről van szó, amiben tizenévesek pajzsra vadásznak. Néhány skandináv szót és a jelentését is megismerhetjük, ha figyelmesen olvasunk.
Imádtam. Abszolút ajánlom. 
Portyázók.
Összességében

Fantasztikus, hogy sikerült összevarázsolniuk az egyre több természeti csapást és a skandináv mitológiát, ráadásul zseniálisak ezek a gyerekek! A Blackwelli históriák alapgondolatát nagyon ötletesnek tartom, iszonyatosan felcsigázott a trilógia többi része iránt ez a rész, bár, ha jól látom kilátástalan folytatások a magyar kiadás?! Maga a cselekmény is nagyon érdekes volt, plusz a fiatalok nagyon szerethetőek (főleg a három főszereplő istenivadékot imádtam: Fent, Laurie-t és Mattet). Csak ajánlani tudom, bár nem árt hozzá egy kis mitológiai alapismeret. Mivel én alapból szeretem a mitológiával foglalkozó sztorikat így kevés újdonság volt benne.

(Spoiler) MICSODA FÜGGŐVÉG! HOL-A-FOLYTATÁS?! IDE VELE! (Spoiler vége.)

Értékelés: 4

Ajánlom, ha…
…bírod a kalandos ifjúsági regényeket; …kedveled a sokszereplős történeteket, amikben össze kell fogni a túlélés érdekében; …érdekel a skandináv mitológia vagy úgy általában a mitológia; …szereted az írónők regényeit / stíusát.

Nem ajánlom, ha…
…nem érdekel a mitológia; …nem szereted az ifjúsági kalandregényeket; …nem kedveled azokat a világmegmentős sztorikat, amikben kiskamaszok igyekeznek megváltani a világot; (SPOILER) …nem kedveled a függővégeket, főleg nem az elkaszált sorozatokét. (Spoiler vége.)

Kedvcsináló idézetek:
Egész biztosan álmodott. Minden más lehetőség egyszerűen… őrültség. Persze bizonyos értelemben hitt a Ragnarökben. Bár sose foglalkozott vele sokat. Őt így nevelték. Más gyerekeket meg abban a hitben nevelnek, hogy egy Noé nevű vén szivar be tudott vinni minden állatból kettőt egyetlen hajóba. Az ember nem gondolkodik az ilyesmin, csak tudomásul veszi. A Ragnarök tehát biztosan eljön, még ha egy kicsit…
Körülnézett. Nem, mindenki más hitt benne, így bizonyára igaz.
– Megteszem, amit mondasz, mert nagyon szuper lesz megmenteni a világot meg minden, de nem vagyok odáig a meghalós részért. Legalább addig szeretnék élni, amíg befejezem a középiskolát.
A lány bólintott.
– Az bölcs dolog lenne.
– Valóban Thor fia vagy: azt képzeled, hogy minden akadályt legyőzhetsz egyik kezedben a kalapáccsal, a másikban egy korsó méhserrel.
– Nem hiszem, hogy engednének sört inni, de nem bánnám az igazi kalapácsot. – Matt az amulettjét babrálta.

☆☆☆☆☆
Képgyűjtemény a Pinteresten: Blackwelli históriák
Loki's Wolves kiadások borítói a GoodReads-en!
☆☆☆☆☆


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése