2017. december 17., vasárnap



Jeff Kinney: Kutya ​egy idő (Egy ropi naplója 4.)



Na, pont ez az, amiért szívás gyereknek lenni. Csak két lehetőséged van, hogy megkapd, amit akarsz: karácsonykor és a szülinapodon.


Fülszöveg:
Itt a nyári szünet – hétágra süt a nap, és minden kissrác a szabad levegőn rohangál. De hol van Greg Heffley? A házban gubbaszt, és videojátékokat játszik behúzott függöny mellett. Greg, aki saját bevallása szerint is benti éghajlathoz szokott, a leghőbb nyári vágyai szerint él: nincsenek kötöttségek és nincsenek szabályok. De Greg anyukájának más az elképzelése az ideális nyárról – olyan, ami dugig van kinti játékokkal és „családi együttlétekkel”. Kinek az akarata jut majd érvényre? Vagy esetleg a Heffley-család új tagja mindent a feje tetejére állít?

Olvasott kiadás:

Eredeti mű: Dog Days
Eredeti megjelenés éve: 2009
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
224 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789632455327 ·
Fordította: Gyurkovics Máté ·
Illusztrálta: Jeff Kinney
A sorozat részei:

0,5. Csináld magad Ropi-napló!


5. A rideg való
6. Négy fal között
7. A harmadik kerék
8. Pechszéria
9. A nagy kiruccanás
10. Régi szép idők

(…továbbisvan....)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Érdekes ez a dolog, mert bár nem szeretem a főszereplőt, nagyon bírom a családját, ahogy keresztbe tesznek neki így vagy úgy. Elég addiktív a sorozat, néha úgy érzem, hogy „el kell olvasnom egy újabb Ropi-történetet”.


Szerintem

A legszórakoztatóbb részei a Ropi-sztoriknak azok, amikor Greg Heffley jól megszívja! Sajnálom, de nem szeretem ezt a srácot, ugyanakkor imádom a családját és a barátait. Meg az agyament ötleteit, mint amilyen a mostani fűnyíró vállalkozása is volt! Sosem leszek igazi Ropi-fan, hiszen nem bírom a főszereplőt, de mégis bírom, hogy mennyire nem egyszerű eset.


Ez a mostani kötet egy nyári történet: kockulásról, balul elsült könyvklubról, strandolásról, családi és baráti kirándulásokról, kutyázásról, pletykás fodrászokról, horrorfilmezésről és az Agyzsibbasztóról.


Persze Greg továbbra is beszólogat az anyjának, idegesíti a faterját, igyekszik semmibe venni Fregley-t, aki mondjuk engem is aggasztott, és igyekszik minél jobban kihasználni Rowleyt, aki szerencsére kezdi nem hagyni magát.

Összességében

Greg nem rendes ember és nem jó példakép, viszont a történetek egyre inkább arra éleződnek ki, hogy néha bizony jól megszívja, vagyis mivel képtelen a tervei alapján alakítani a dolgokat, rámarad a munka oroszlán része! A lustaság és az önzőség nem fizetődik ki – ez pedig szerintem nagyon jó mondanivaló!
Nem rossz ez a sorozat, de továbbra sem lettem igazi Ropi-fan. Viszont szórakoztató és kikapcsolódáshoz tökéletes, ezért lassacskán továbbhaladok majd Greg történeteivel.

Legjobb részek: Rossz helyről küldött SOS e-mail és a videojáték verseny.

Értékelés: 3,5
  
Folytatni fogom? Igen. Kikapcsolódásnak tökéletes.

Ajánlom, ha… bírod a gazdagon illusztrált, aprólékoknak írt, könnyed kikapcsolódáshoz tökéletes történeteket. Teljesen random felkaphatsz egy Ropi-regényt, nem igazán függenek össze, mindnek megvan a maga cselekménye. Néha idegőrlő a főszereplő, de a mellékszereplők érdekesek. Remek kikapcsolódás lehet gyerekeknek és gyerekekkel olvasóknak!

Nem ajánlom, ha… nem szereted a nyomi kiskamaszokat, akik folyton keresztbe tesznek a környezetükben élőknek és még csak nem is érdekli őket.

Kedvcsináló idézetek:
Aztán anya azt mondta, „olvasókört” indít a környékbeli fiúknak, és megmutatja nekünk, milyen frankó könyvekről maradunk le. Könyörögve kértem, hogy adjon inkább valami szokványos büntetést, de hajthatatlan maradt.
2 óra tájára már elég éhes lettem, ezért megkérdeztem, nem vennénk-e egy kis gyorskaját. Apa nem állt meg, mert szerinte a gyorséttermi dolgozók „mind hülyék”.
Hát, én tudom, miért gondolja ezt. Valahányszor apa átugrik a közelünkben lévő sült csirkés kajáldába, mindig a szemetesnek adja le a rendelését.
Oké, lehet, hogy TÉNYLEG lusta vagyok, de nem én tehetek róla. Már csecsemőkorom óta lusta vagyok, és ha időben észrevették volna, talán most nem lennék olyan, amilyen.
☆☆☆☆☆
Képgyűjtemény a Pinteresten: Egy ropi naplója.
Különböző „Diary of a Wimpy Kid: Dog Days” kiadások a GoodReads-en!
☆☆☆☆☆


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése