2017. december 12., kedd



Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!



A halál soha nem tűnt még annyira vonzó opciónak, mint abban a pillanatban.


Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Hiszel magadban?
Petra a pénztelen, vidéki lány elit gimnáziumba kerül, ahol mindenki gazdag és menő, így aztán hazudik, hogy ne lógjon ki, hiába figyelmezteti Dávid.
Petrát a lányok befogadják, barátokat szerez, egy fiú is tetszik neki, de kiderül az igazság. És ettől kezdve pokollá válik az élete.
Túl lehet-e élni a bosszút, az iskolai megalázásokat?
Dávidnak is van egy kínos titka, a lányok nem izgatják, de a szívét nagyon is megdobogtatja Áron, a jóképű padtársa, aki pontosan tudja ezt, és gonoszkodva ki is használja.
A két barát szerelemmel, árulással és szenvedéllyel teli útja döbbenetes eseménybe torkoll.
Van egy pont, amikor már nincs tovább.
Van egy pont, ahol a szerelem már fáj.

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2014

Könyvmolyképző, Szeged, 2014
296 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789633992661
LMBT témájú könyvek a blogon:
(Az összes LMBTQ bejegyzés.)
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Szerettem a Túl szép című könyvét az írónak, ráadásul nagyon kedvelem őt. (Ez itt a reklám helye: a rendszeres olvasója vagyok!)

A főszereplőkről röviden…

A történetnek két főszereplője van: Engel Dávid és Kovács Petra, akik egymást váltogatva regélik el a megismerkedésüket, a Szép Remények Gimnázium gólyatáborát, az iskolában töltött napjaikat és az életüket. Szerintem érdemes megemlíteni, hogy míg a szép, szőke hajú és kék szemű Petrával E/1-ben követjük az eseményeket, addig az aranyszőke hajú, fiúkhoz vonzódó Dávid részeit E/3-ban ismerjük meg.

Szerintem

Petra és Dávid két nagyon más karakter. Míg Petra bármi áron be akar illeszkedni a társaságba és menő barátokat akar szerezni, addig Dávid igyekszik jó társaságban lenni, akkor is, ha ez a jó társaság kimerül az NA/YA könyveiben és a zenéiben. Számomra Dávid kimaradása az eseményekből és kényszerbarátkozás mellőzése nagyon szimpatikus volt. Persze megértem Petrát, de valahogy sosem bírtam magam rávenni arra, hogy inkább legyek rossz társaságban, mint egyedül a könyveimmel…
Mindkét fiatallal kiszúrnak az osztálytársak. Míg Dávidot a melegsége miatt pécézi ki már a történet elején az egyik fiú osztálytársa, addig Petrát később kezdik el zaklatni. Valamilyen szinten mindkét rész tele van megrázó és megalázó momentumokkal, ám míg az egyik happy enddel zárul, addig a másik… Nos, nem spoilerezem le, de érdemes elolvasni.


Mert mindig ez van. A fiúk bármit megtehetnek, lefeküdhetnek ezer lánnyal is, attól szexistenekké válnak, de ha egy lánynak van több partnere, máris megbélyegzik. Még hogy női egyenjogúság! Ugyan már!


Nagyon tetszett, hogy a tökéletes(nek hitt) karaktereknek is megvannak a maguk sebei, a maguk gyengeségei – gondolok itt a cukorbetegségre vagy a halott legjobb barátnőre -, és hogy egy kicsit jobban megismerjük őket is. A háttérszereplők néha előtérbe kerülnek, ami egyrészt jó, másrészt rossz, ha a történet cselekményét nézzük.
Mondhatnám, hogy egy klasszikus YA-regény, de nem lenne igaz, mert sokkal összetettebb a sztorija és jóval többet adnak át magukból a szereplők, mint egy átlagos young adult könyvben szokás.

Több nehéz témát dolgoz fel a regény, többek között önmagunk és szexuális orientációnk elfogadását, az iskolai és szexuális zaklatások témáját, az internetes megfélemlítést (bullying). Nagyon tetszett a könyv mondanivalója, hogy néha elég, ha van egy barátunk, aki nem hagy elsüllyedni a magány és a depresszió tengerében. Néha kell valaki, aki ránk mosolyog és reggelit vesz nekünk. Akihez tudunk szólni, amikor senki nem áll szóba velünk. 
Sajnos léteznek kirekesztők és gúnyolódók. Vannak emberek – idősek és fiatalok -, akik a saját fájdalmaikról csak úgy tudnak elfeledkezni, ha fájdalmat okoznak másoknak. Vannak, akik csak akkor nem érzik ócskának az életüket, ha a másik szemében azt látják, hogy sikerült megkeseríteniük a napját… az életét.


Dávid vs. Petra

Bár nem az LMBT a főszál, hanem az iskolai terror és a szexuális zaklatás, mégis imádtam Dávid történetét. Őt sokkal közelebb éreztem magamhoz – mint már említettem -, mint Petrát, holott elég eltérő személyiségek vagyunk. Dávid valahogy jól reagált, jól helyt állt mindig, míg Petra gondolatai és döntései miatt sűrűn temettem a tenyerembe az arcomat… Hiába suttogtam neki, hogy „Baj lesz, kislány!” – nem figyelt rám…

A Harry Potter és a Főnix Rendje óta tudjuk, hogy „Hazudni bűn.” És igazából ezzel a történettel sem lettünk okosabbak, hiszen ugyanezt a konzekvenciát vontam le belőle. Mégis… Nagyon felkavaró a könyv és jócskán ad gondolkodnivalót. Az biztos, hogy ez a történet még jó ideig velem fog maradni akkor is, miután leülepedett bennem. 
(SPOILER: Egyelőre még keresem az igazságot, hiszen egyrészt igazságosnak tartom a bosszúállást, végül is belénk verték, hogy „szemet szemért”, másrészről viszont ott vannak a törvények és a többi emberi bigyó (nevezzük őket tabunak), amik miatt nem szabadna ezt igazságosnak éreznem… Spoiler vége.)

Összességében

Kerek egész, ráadásul néhány óra alatt kiolvasható a regény. Nem tudod letenni, ha akarod, akkor se, mert csak sodor előre a sztori, aztán a végkifejlet felé haladva már lehetetlen behúzni a féket. Azt hiszem, frontálisan ütköztem „- Az élet csodaszép” mondattal!

Szánom-bánom, de nem gondoltam volna, hogy egy „első könyv” lehet ennyire sokrétű, izgalmas és jól megírt. Pedig leptek már meg elsőkönyves írók –és nyilván fognak is még. Zseniális a könyv és nagyon ütősnek tartom a befejezését! Perfect! Általában a bullying-témájú regényeket a végük miatt nem szoktam teljesnek érezni – gondolom nehéz „igazságosan” lezárni a hasonló műveket -, de Petra és Dávid történetének a vége számomra tökéletes. Jólesett. Azt hiszem, tökéletesen ki van elégítve az igazságérzetem.

Értékelés: 5

Zene a könyvben: Lady Gaga - Born This Way
Könyv a könyvben: Isaac Marion: Eleven testek

Új tétel a Bakancslistámon: Levadászom az író harmadik könyvét, elolvasom, aztán egyszer mindhárom polclakómat dedikáltatom Tibivel.

Ajánlom, ha….
…szeretnél kicsit nyitottabban állni a melegekhez, a homoszexualitás elfogadásához vagy ha érdekel, hogy mi játszódhat le azokban a fiatalokban, akik végső elkeseredésükben fegyvert visznek az iskolába. Mindenkinek, aki kedveli a felkavaró témájú könyveket.

Kedvcsináló idézetek:
A kínzóimnak fogalmuk sincs arról, mennyi kárt okoznak azok, akik feljogosítva érzik magukat arra, hogy kínozzanak minket. Fel sem fogják, hogy a szavak, mint egy éles tőr, úgy döfik át a szívünket. A fizikai fájdalom idővel elmúlhat, de a lelki gyötrelem örökre megmarad. Ha pedig netán úgy érezném, hogy nem fáj, akkor marad az üresség. Amikor már minden mindegy, amikor semmi sem számít.
Ha egy olyan regényt olvasott, ami tetszett neki, akkor ritkán reagált a külvilágra. Szerette, amikor a cselekmény beszippantja őt, olyankor elfeledkezett a saját életéről, arról, ami fájt neki, és azokról a titkolt dolgokról is, amiket saját magának sem mert bevallani.
– Láttam ám egyet, amit én is olvastam, de mi a fenéért tetted a Young Adulthoz? Az sokkal komolyabb.
– Melyik az? – kérdezte meglepődve Dávid.
– Az Eleven testek. – Először nem esett le számára, hogy melyik könyvre gondol Áron, de aztán eszébe jutott az eredeti cím, mert azt a regényt is angolul olvasta.
– Te egy könyvvel a kezedben?
– Szexi a kép, ugye?
♡♡♡♡♡
Képgyűjtemények a Pinteresten:
♡♡♡♡♡


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése