2018. február 16., péntek



Catherine Rider: Csók New Yorkban




Elpirulok attól, ahogy Anthony a szája elé teszi a kezét, hogy ne nevesse el magát. Épp most vallottam be neki, hogy akkora Harry Potter rajongó voltam, hogy az első macskámat Hagridnak neveztem. Ráadásul a cica nagy volt, kövér és szőrös, szóval nagyon is természetes, hogy egy hatévesnek rögtön Hagrid jut róla eszébe.


Fülszöveg:
 
Senki nem szeretne karácsony este egy reptéren ragadni egy viharban. Charlotte és Anthony számára ez maga a katasztrófa.
Charlotte hazafelé tart Angliába, miután egy szörnyű szakításnak köszönhetően élete legrosszabb félévén van túl. Anthonyt épp most dobta ki a barátnője, amikor a fiú meglepetésből kiment elé a reptérre.
Hirtelen ötlettől vezérelve a két fiatal egy önsegítő könyv utasításait követve nekivág a városnak.
Tedd túl magad az exeden 10 egyszerű lépésben!
Ez a romantikus kaland mindenkit magával ragad, aki képes átérezni az Empire State Building tetején kavargó hópelyhek varázsát, és aki már valaha is elgondolkodott azon, hogy az igaz szerelem nem ott várja-e a check in pult túloldalán.
1 karácsony
2 megtört szív
10 egyszerű lépés
24 óra

Könyv információk:

Eredeti mű: Kiss Me in New York
Eredeti megjelenés éve: 2017

Menő Könyvek, Budapest, 2017
260 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634034230 · Fordította: Nánási Yvette
(Az értékeléshez olvass tovább!     )

Miért olvastam el?
Egyszerűen imádom a romantikus karácsonyi történeteket, ezért nagyon örültem, amikor kiderült, hogy ez lett a decemberi Book A Sloth doboz egyik könyve. Már a megjelenésekor felfigyeltem a könyvre, ezért mielőbb sort is kerítettem rá. (Amúgy a Merítésbe is írtam róla.)


Szerintem…

Bájos, szórakoztató, ám kissé butus történet egy nagyon elszúrt Karácsonyról, amikor két átvert fiatal véletlenül egymásba botlik egy reptéren. Az egyiket éppen dobták, a másiknak két héttel a sztori eleje előtt adták ki az útját... Hogy mi hozza őket össze? A lány a srác bokájához vágja az önsegítő könyvet, amit véletlenül megvettek neki. Charlotte és Anthony szemszögeit (E/1) váltogatva ismerjük meg a túllépésük történetét.

Alapvetően tetszett az alapötlet, ám a megvalósítás néhol eléggé valószínűtlenre és klisésre sikeredett. Tetszett, hogy Anthony egy „jó gyerek”, aki virágot visz a hazaérkező barátnőjének, nem veri szét a csajt lecsapó srác fejét nyilvánosan, nem hagy egyedül egy külföldi lányt Karácsony este New Yorkban kóricálni, és a többi. Néha úgy veszem észre, hogy kihalt a lovagiasság, ezért mindig örülök, amikor legalább az olvasmányaimban felbukkan egy normális pasi. Charlotte kicsit naiv, de nagyon hamar megkedvelhető figura, bár elég furcsa leányzó. A fejébe veszi, hogy a később induló gépe miatt kapott kényelmes hotelszoba helyett a nyakába veszi New York Cityt és felfedezi. Este. Egyedül. Lányként. Csomagostul.

Szóval van miért fogni a fejünket olvasás közben, és akkor még a fiatalok szóba sem álltak egy tajt részeg pacákkal egy random bárban, nem indultak karácsonyi dalokat énekelni pumákkal és egy pumákra vadászó fiatal fiúval, illetve nem popsitepsiztek tilosban.


Egy rikító posztert, amin egy csomó kartonból kivágott pár látható, alatta pedig ez áll: CSÓK A FAGYÖNGY ALATT – Találd meg a társad karácsonykor! Csókolózós buli vadidegenekkel? Köszi, de nem.


Bár folyamatosan történik valami a sztoriban, és nincsenek benne üresjáratok, mégis lagymatagnak éreztem néha. Hiába pörögnek, hiába haladunk az önsegítő könyvvel, és hiába bukkannak fel furcsábbnál furcsább emberek a fiatalok körül, valami mégis hiányzott a regényből. Talán az újdonság varázsa? Nem tudom, de nem bánom, hogy elolvastam, mert akadtak benne érdekes-izgalmas dolgok. (Ld. feljebb.)

Összességében

A borító nagyon tetszik, ötletes a történet leírása, de maga a sztori erősen egynek elmegy kategóriájú. Oké, bájos, humoros és olvasmányos, de ez kategorikusan az az ifi/YA romantikus cucc, amihez 1) hangulat kell és 2) kevésbé olvasottnak kell lenni. (Tételezzük fel, hogy egy idősebb és/vagy egy olvasottabb ember már olvasott kiemelkedően jó karácsonyi (szerelmes) történeteket. Nos, ez neki speciel gagyi lesz!) 
A főszereplők bájosak és imádni valóak, ahogy a velük kiránduló Gikszer kutyus is, és tetszett a könyv pozitív üzenete is, miszerint: attól, hogy X vagy Y átvert, még jöhet valaki, aki tényleg szeret, és aki megérdemli, hogy szeresd. 
A vége nagyon tömény... Igazi cukor-túladagolás volt számomra.
(Ha már giccses, cuki, bájos, karácsonyi történet: még mindig a Dash és Lily – Kihívások könyve a kedvenc karácsonyi YA-regényem.)

Értékelés: 3,5


Sorozat a könyvben: Downton Abbey (2010–2015) (Port, Snitt, IMDb)

Kinek ajánlom?
® A szerelmes YA-regények rajongóinak, akiket nem zavar, ha egy kicsit giccses és kiszámítható a sztori.
® Mindenkinek, akinél esik kint a hó, bent a szobában pedig a keze ügyében van egy forró csoki, illetve pár szeletke diós és/vagy mákos bejgli! Karácsonyi bekuckózáshoz éppen megfelelő a sztori.
® New York City fanatikusoknak! Nekem bejött, ahogy bóklásznak a nagyvárosban.

Kedvcsináló idézetek:
 
9. NÉZZ MAGADRA VALAKI MÁS SZEMÉVEL
A tükör sokszor hazudik. Ráadásul a fejünkben lévő tükör a vidámparki, varázsüvegből készült tükrök érzelmi megfelelői. Amit bármikor kedvünk szerint torzíthatunk, amikor le akarjuk nyomni magunkat. Azt az énünket, amit mások szemében látunk, szeretjük szándékosan tagadni…
 
– Soha ne hozz döntést az alapján, hogy abba belefér-e egy férfi. Egy nő csak akkor lehet igazán önmaga, ha magára is gondol, és magáért hoz döntéseket. És különben is, a legtöbb férfi nem érdemli meg, hogy sírjunk utánuk.
 
– Tudok vigyázni magamra, köszönöm szépen.
– Biztos vagyok benne. Csak… Hideg van és sötét. És ha nem vagy idevalósi, akkor New York néha… Nem is tudom, olyan, mint valami szörny. Elevenen felfal, érted? Különösen ezzel a te Downton Abbey akcentusoddal.

 ♡  ♡ 
A képek a Pinterest táblámról származnak:
Kiss Me in New York borítók a GoodReadsen.
♡  ♡  ♡



1 megjegyzés:

  1. Óó, hát kár..... na mindegy, legalább most már tudom, hogy engem nem érdekel mégsem. :)

    VálaszTörlés