2020. május 17., vasárnap



Interjú Rácz-Stefán Tibor íróval | Karantén-interjú a kedvenc szerzőinkkel (Blogturné Klub)



Az utóbbi heteket mindenki nehezen éli meg, ezért a Blogturné Klub csapata egy kis meglepetéssel készült nektek: interjút készítettünk a kedvenc szerzőinkkel! Tartsatok velünk, kövessétek az állomásokat a jobbnál jobb beszélgetésekért, és hogy még többet megtudjatok a kedvenc íróitokról. Ha pedig játszatok velünk, megnyerhetitek a Blogturné Klub tagjai által felajánlott könyveket is!


A mai bejegyzésben egy interjút olvashattok a kedvenc magyar LMBTQ regényeket író szerzőmmel, Rácz-Stefán Tiborral! A könyveiről olvashattok a blogomon is:  Pokolba ​a jópasikkal!Élni ​akarok!, Túl szép, Fogadj el! Mielőtt azonban rátérünk az interjúra, ismerjük meg egy kicsit a szerzőt! A Könyvmolyképző kiadónál 6 regénye jelent meg 2014 óta, sok éve vezeti a Sorok között könyves blogot (2008-2016 között a Media Addict.hu blogot vezette) és a Blogturné Klub egyik törzstagja. Tibor így jellemezte magát a blogján: „Blogger és író, munka terén kiadói marketinges, magánéletében örök álmodózó, könyvfaló, sorozatmániás, zeneimádó és hobbiszakács.”

--- Olvassatok tovább! ---
vvvvv

Szia! Örülök, hogy elvállaltad az interjút! Gondolom, sokunk fantáziáját izgatja, hogy miként éli meg egy író ezt a helyzetet? Hogy érzed magad?

Én köszönöm a lehetőséget! :)
Mint mindenki másnak, nekem is a kezdet volt a legnehezebb. Tudod, az időszak, amikor márciusban bezártak a sulik, és elkezdődött az őrület – én legalábbis onnan datálom.
Akkoriban rettegtem, a híroldalakat nézegettem állandóan, és még írni se volt kedvem.
Kellett egy kis idő, míg elengedtem a „világvége” hangulatom, amíg a koronavírus járvány beépült az életembe annak minden szörnyű hozadékával együtt.
Egy ponton túl nagy segítség volt az írói lét, jó érzés lett úgymond elmenekülni a saját világomba, a saját karaktereim sorsát terelgetni. Persze kellett hozzá idő, hogy szó szerint tudjak írni, de mióta nekikezdtem újra, máris sokkal jobban érzem magam.
Teljesen átálltatok munkahelyeden home office-ra, ahogy sokan mások? Ha igen, hogyan tartod a kapcsolatot a munkatársaiddal?

Most, ezekben az időkben még szerencsésebbnek érzem magam, hiszen van munkahelyem, ráadásul olyan, amit nagyon szeretek is.
Én már évek óta home office-ban dolgozom, így volt időm hozzászokni a helyzethez. A kapcsolattartás ugyanúgy e-mailen, messengeren és telefonon történik, illetve mi is szoktunk tartani értekezletet, teszteltük például a zoomot, jó élmény volt. A személyes találkozások viszont hiányoznak a kollégákkal. :(

És a barátaiddal?

Igazából ez a legnagyobb veszteségem. Sem a barátaimmal, sem a családommal nem találkoztam már hónapok óta. :(
Korábban nagyon jó volt az itthon töltött hosszú munkanap után elmenni találkozni valakivel, vagy örülni, készülni, hogy hétvégén jön látogatóba a családom. Vagy csak úgy kimenni huzamosabb ideig barangolni a városba.
Nekem ezek most elmaradnak, nem merek túl sokat kimenni sem, mert a vírus szempontjából a veszélyeztetett célcsoporthoz tartozom. Így marad itt is a telefonálás, a messenger vagy a videóhívás, de alig várom már, hogy megölelhessem a családtagjaimat és a barátaimat.

Elég sokunkat megviselt a megváltozott helyzethez való igazodás. Nálad volt mélypont? Van valami titkos hangulatjavító módszered?

Volt bizony, sok olyan éjszaka, amikor csak bámultam a plafont, vagy órákon át nézegettem a híreket és a videókat mobilon, mert a félelemtől nem jött álom a szememre.
Kellett pár nap, míg ez elmúlt, de amíg tartott, na az borzalmas volt. De szerencsére már túl vagyok rajta, azt hiszem az is segített, hogy már nem böngészem olyan aktívan a vírussal kapcsolatos híreket.
Hangulatjavító módszerem mindenképpen az írás, a Netflix és az olvasás, bár a vírus óta utóbbi kisebb jelentőséget kapott az életemben, most jobban esnek a filmek és a sorozatok.

Az előző kérdéshez kapcsolódóan: milyen filmet, tévésorozatot vagy zenét ajánlanál az olvasóknak, amivel könnyebben átvészelhetik a bezártságot?

Nekem rengeteget segített a RuPaul’s Drag Race című reality műsor, amiben transzvesztita előadók versengenek egymással. Iszonyú vicces az egész, zseniális a humora, a lányok pedig olyan előadásokkal és ruhákkal készültek részről-részre, amit imádtam nézni. Most ért véget odakint a tizenkettedik évad, nagyon várom a Netflixes premiert.
De ugyanúgy nagy élmény volt a Hollywood című sorozat, amit most hétvégén néztem meg.
Rádöbbentem, mostanság arra vágyom, hogy bemutassanak egy jobb, elfogadóbb világot a filmekben és sorozatokban, egy olyan változatát a miénknek, amiben mindenképpen élni szeretnék.

Hogy állsz olvasással? Van esetleg olyan könyv, ami mindig jobb kedvre derít?

Az olvasás most kevésbé csúszik, még azokkal a könyvekkel is lassabban haladok, amiket amúgy szeretek. Nem tudom mi lehet az oka, de most egyszerűen jobban lekötnek a sorozatok. Gyanítom persze ez később változni fog.
Hirtelen nem jut eszembe olyan könyv, ami jobb kedvre derít, de a Geek Girl és a Paranormalcy sorozatokat nagyon ajánlom mindenkinek, viccesek és zseniálisak.

Mennyiben változtak a mindennapjaid a koronavírus hatására?

A vírus egyik hozadéka, hogy sokkal több a munkám, naponta úgy két-három, vagy akár négy órával is többet dolgozom. Ez teljesen rendben van, azt szoktam mondani addig jó, míg munka van!
Sajnos a családi-baráti találkozóim elmaradtak, ez most a legnagyobb változás az életemben.

Tudsz írni ezekben az időkben vagy nagyon el vagy havazva minden mással?

Egy ideje nagyon tudatosan törekszem arra, hogy bármilyen fáradt is legyek, minden este tizenegy órakor ott legyek a gép előtt írásra készen. Az utána következő egy-két órát próbálom a legjobban kihasználni.
Új dolgot egyelőre nem írtam, két kéziratomat javítottam, az egyiket már leadtam a kiadónak és pozitív lektorit kaptam rá, így biztosan meg fog jelenni, egy New Adult LMBT regényre készüljetek. :)
Most egy YA kéziratot javítgatok, ezt nyár elején kapja majd meg a kiadó, majd eldől mi lesz a sorsa. Szeretnék írni novellát is, illetve már tervezem az új regényemet is.
Furcsának tűnhet a kérdés, de szerinted mi a legjobb és mi a legrosszabb ebben a bezártságban?

Szerintem nem furcsa a kérdés, mert minden rosszban van valami jó. :) Itt például az, hogy máris sokkal értékesebbnek látom az emberi kapcsolatokat, jobban átérzem mekkora jelentősége van egy olyan egyszerű gesztusnak, hogy leülsz valakivel beszélgetni.
A legrosszabb a félelem. Mi lesz, ha elkapom a vírust és nem élem túl? Mi lesz, ha valamelyik családtagom kapja el? De emellett ott van az egzisztenciális félelem is, ez a gazdasági helyzet nem nagyon kedvező most senkinek.

Még egy fura kérdés! Melyik könyv címével jellemeznéd a mostani helyzetet?

Élni akarok! :)


Szerintem mindannyiunknak akadtak őrült pillanatai az elmúlt időszakban, amikor olyasmit csináltunk, amit általában nem szokásunk. Van, aki kovászt kezdett nevelni, mások nekiálltak elkészíteni az összes eddig eltervezett süti receptjüket, de vannak olyanok is, akik átépítették az erkélyüket kertté. Te milyen őrültséget csináltál otthon, ha nem titok?

Egyetlen olyan őrültséget csináltam, amit korábban elképzelni sem tudtam volna: levágtam a saját hajamat. Félelmetes és egyben izgalmas volt, a végeredmény szerencsére nem lett vészes, de várom már, hogy egy hozzáértő rendesen megcsinálja. :) De kenyeret biztosan nem fogok sütni! :)

Mi lesz a legelső dolog, amit csinálni fogsz, miután visszaállt minden a normális kerékvágásba?

Nem tudom melyik lesz az első, de vagy a családtagjaimmal, vagy a barátaimmal fogok találkozni. Na, és alig várom már, hogy magamhoz öleljem az egyik legjobb barátom két kislányát, Lillust és Laurát. Két és három évesek, őrülten hiányoznak „az én kisbabáim”. :)

Remélem, mielőbb megölelgetheted őket és találkozhatsz a családoddal! :) Még egyszer köszönöm szépen, hogy elvállaltad az interjút!


Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyit tudtok az interjúalanyainkról, így minden állomáson egy-egy kérdést találtok a meginterjúvolt szerzőkkel kapcsolatosan! A feladatotok az lesz, hogy válasszátok ki azt a könyvet, melyet meg szeretnétek nyerni, és válaszoljatok a feltett kérdésre egy-egy könyvcímmel!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Mai kérdés:
„Rácz-Stefán Tibor melyik regénye jelent meg legkorábban?”
A TURNÉ ÁLLOMÁSAI:

05. 19. Sorok között – Eszes Rita
05. 21. Utószó – Moskát Anita
05. 23. Sorok között – Amira Stone
05. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út – Pusztai Andrea
05. 26. Sorok között – Kae Westa

vvvvv
Remélem jól szórakoztatok, látogassatok el a többiekhez is!
Köszönöm a figyelmet!
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése