Oldalak

2024. május 18., szombat

Boromisza István: A ​„Csengetett, Mylord?” Univerzum | Blogturné Klub könyvajánló

 

 

From Mayfair to Park Lane

you will hear

the same refrain

in every house, again, again

You rang, M’lord?

 




A ​Magyarországon több mint harminc éve töretlenül népszerű brit sorozat, a Csengetett, Mylord? különleges világba kalauzolja a nézőt. Az 1920-as évek Angliája, az arisztokrácia és a cselédség hamisítatlan angol humorban összefonódó hétköznapjai már generációknak szereztek vidám pillanatokat. A sorozathoz kapcsolódó, a világon először megjelenő interaktív enciklopédia a Csengetett, Mylord? epizódjain keresztül érdekes szócikkekben mutatja be azt a társadalmi és kulturális közeget, amelyben Lord Meldrum a viktoriánus értékeit félti, Miss Cissy a női egyenjogúságért küzd, James pedig elhatárolódik a munkásmozgalomtól.

Hogyan élhettek a Meldrum-házban fenn és lenn? Mennyi volt Ivy, Stokes vagy Mabel bére mai számítások szerint? Valóban lehetett elefántot kapni a Harrods áruházban? Mitől voltak „megesettek” az érsek által felkarolt hölgyek? Igaz, hogy a kovács is összeadhatta a Gretna Greenbe szökő párokat az üllő felett? Illik eltartani a kisujjunkat csészéből ivás közben? Mit tudott az a híres Kit Kat Klub? Mit lehetett kapni egy pennyért, shillingért, koronáért, mennyit ért egy font vagy éppen egy guinea? Az omnibusz tényleg nem is busz? Lakkcipőre meg csak aludttejet?

Ennyi kérdéshez tényleg kell már egy enciklopédia! Kedves Olvasó, köszöntjük a Csengetett, Mylord?-univerzumban!

 

Könyv információk:

 

Eredeti megjelenés éve: 2024

XXI. Század, Budapest, 2024

352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635685004

 

Címkék: angol humor, enciklopédia,

filmművészet, ismeretterjesztő, televíziózás

WEBÁRUHÁZ

MOLY

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

A Csengetett, M’lord? sorozatot már akkor szerettem, amikor még nem tudtam, hogy mi az az angol humor, sőt, a poénok felét se értettem még meg. Néhány évente újranéztem, amíg volt tévém, mert egy komfortos érzést nyújt a maga szerethető humorával, sutácska főszereplőjével (Ivy), marcona férfi karaktereivel és az összes furcsa apróságával és szállóigéjével. 

 


Igazából, ahogy így elolvasgattam a könyvet, rá kellett jönnöm, hogy még mindig van mit tanulnom, még mindig akadnak dolgok, amiket nem tudtam az egyik kedvenc sitcomomról! A kötet rendkívül igényesen van összeállítva, nagyon jó érzés volt forgatni, ugyanis a tetszetős, fekete-fehér borító mellett a belső oldalak is tele vannak fekete-fehér rajzokkal – a sorozat karaktereinek karikatúrái azok. Nem tudtam betelni velük!

 


Kicsi csalódást okozott egyébként, hogy bár végigvezet a szerző a sorozaton, mégsem a sorozattal foglalkozik. Persze, bemutatja a szinkronszínészeket, a főcímdalt és a ház alaprajzát, de inkább kontextusba helyezi az olvasó számára a tévésorozatot. Ugyanakkor nagyon izgalmas és érdekes információkat kapunk az 1920-as évekről. Akadnak Mussolinis sztorik, megmagyarázza a furának tűnő kiszólásokat, amik igazából félrefordított szövegek, sőt, még a közkedvelt uborkás szendvics receptjét is megosztják velünk! 

 

 

Mr. Teddy szereti a stanglit

A sorozat eredeti angol szövegében Ivy crumpettal kínálja Charlest, „stangli” vagy „teasütemény” mellett „bigét” is jelent, vagyis olyan nőt, akit szexuális vágy tárgyának tekintenek. Ezért szereti Mr. Teddy a stanglit.

 

 

Minden fejezet egy-egy részt elemez, vagyis kiemel néhány abban megjelenő momentumot, és elmagyarázza nekünk (többnyire QR kódot is kapunk, melyet leolvasva például külföldi forrás cikkeket, youtube videókat vagy képeket érhetünk el).

Nyilván akadtak az elmagyarázott témák között olyanok, amiket már ismertem, hiszen hallottam már a tejesemberekről, a keménykalapokról, a kubizmus és a dadaizmus művészeti ágakról, de a míderrel, a főkötővel, a tea idővel és az ételliftről is. De voltak olyan izgalmasságok is, amelyekről még csak érintőlegesen volt tudomásom vagy egyáltalán nem: a kintorna és a harmónikum, az egyiptomi cigaretta és a burmai szivar, a csiriz, a rumbaba, a karbolszappan, a mángorló – hogy csak néhány dolgok emeljek ki.

Érdekes volt különféle tényeket olvasni a barna sörről, a porszívó kölcsönzésről, a Meldrum név vagy a sznob szó eredetéről, illetve az Union Jack gumitársaság fő termékeiről. A kedvenceim nyilván a teázás jótékony hatását méltató írás, illetve az „Ételkészítési kisokos” volt, amit be is fotózok az utókornak!

 


Összességében

 

Nagyon érdekes és igényesen összeállított kötet, bár egészen mást kaptam, mint amit vártam. Bár végig ott köröztünk a tévésorozat körül, hiszen a könyvben szereplő összes információ szoros összefüggésben áll a korral, amiben játszódik a történet, mégsem… Nem lett akkora szerelem ez a könyv, mint vártam, mégis örülök, hogy elolvashattam, mert rengeteget adott, sokat tanultam belőle!

Ha ki kéne emelnem valamit, ami nagyon meglepett, akkor az lenne, hogy nem gondoltam volna, hogy ennyire izgalmasra sikerült a fordítása! Nem tudnám eredetiben megnézni, mert annyira a szívemhez nőtt a magyar szinkronnal, pedig biztos érdemes lenne fordítási bakik nélkül meghallgatni.

 

Értékelés: Rajongóknak ajánlom. 

 

Azoknak ajánlom, akik szeretnének mélyebben belelátni a sorozatban említett, hallható vagy látható dolgokba. Okos könyv, de nagyon szétszórt volt nekem. (Persze hozzátenném, azért rengeteg magyarázni való van a sorozatban, ha csak a korstílust tekintjük, ezért ezt nem rónám fel neki.) 

 


Kedvcsináló idézetek:

A „lépcső alatti” szabályok

(…)

A szolgáktól elvárták, hogy „tudják a helyüket” - a lépcsőn elhaladva a szolgának „helyet kellett adnia”, ami azt jelentette, hogy legalább arccal a fal felé kellett fordulniuk.

Lady Lavender imádja a püspökkenyeret

A fruitcake kifejezéssel nemcsak a skót whiskyvel átitatott püspökkenyeret, hanem a meleg férfiakat is illették a dübörgő 1920-as években.

A mosogatógép története

(…)

1886-ban aztán bizonyos Josephine Cochrane kijelentette: „Ha senki más nem fog feltalálni egy mosogatógépet, én magam csinálom meg.” És meg is tette - feltalálta az első praktikus mosogatógépet.

A barna sörben sok a vas?

Az állítás igaz: kutatások bizonyítják, hogy a barna sörben több vas van, mint a világosban, sőt az alkoholmentesből egyenesen kivonódik a vas a kezelés folyamán - így végképp okafogyottá válik a fogyasztása.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Saját képek és képek a könyvből.

Pinterest tábla: Csengetett, Mylord?

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


Hamisítatlan angol humor, szarkasztikus megjegyzések, komikus jelenetek jellemezték a Csengetett, Mylord? című sorozatot, mely görbe tükröt mutat a ‘20-as évek Britanniájának arisztokráciájáról és szolgálóikról. A sorozat úgy mutatta be a társadalmi rétegek között húzódó ellentéteket és különbségeket, valamint a korszak egyéb jellemző motívumait, hogy vicces maradt, mégis elgondolkodtató.

Tarts bloggereinkkel, hogy jobban megismerhesd ezt a nagyszerű kiadványt, s ha a játékunkban is részt veszel, esélyed lesz megnyerni a kiadó által felajánlott példányt.

 

 

Nyereményjáték:

 

A sorozat epizódjaiban a karakterek többségének van egy-egy gyakori mondása. Ezekből találhatsz az állomások mindegyikén egyet, a feladatod pedig nem lesz más, mint megírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik szereplő(k)től származik az ikonikus mondat.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Hová vezetne ez?

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

05.11. - Booktastic Boglinc

05.13. - Könyv és más

05.17. - Hagyjatok! Olvasok!

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése