Oldalak

2024. július 21., vasárnap

Farrah Rochon: Szállnék ​már | Blogturné Klub ajánló

  

 

- Túl gyorsan történik minden. Szabadságra vágyom! Több időt kérek. Nem láncolhatnak oda valakihez, ezt nem tűrhetem.

- Tehát időt kérsz? – az asszony megérintette az arcát az ujjával. – Időt – mormolta – és egy másik végzetet.

Merida bólintott.

 




Megváltoztatnád a sorsod, ha megtehetnéd?

 

Merida tisztában van azzal, hogy a DunBroch klán hercegnőjeként vannak bizonyos kötelezettségei, de ez nem jelenti azt, hogy szeretnie is kell őket. Végképp nem akkor, ha ez a kötelezettség azt jelenti, hogy feleségül kell mennie valakihez, akit még soha nem látott. Merida ellenzi ezt a hagyományt, de édesanyja, Elinor királyné ragaszkodik hozzá, hogy elfogadja a sorsát.

Merida az erdő mélyén egy kunyhóra bukkan, ahol egy boszorkány varázserejű süteményt ad neki, és a lelkére köti, hogy adja oda az anyjának, aki, ha megeszi, teljesen megváltozik majd. Ám Merida úgy dönt, hogy ő maga eszi meg a bűvös finomságot…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Fate Be Changed

Eredeti megjelenés éve: 2024

 

Manó Könyvek, Budapest, 2024

424 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635845354 ·

Fordította: Nagy Linda

Sorsfordító történetek

(A Twisted Tale (Disney))

 

Ne ​érezz, ne kérdezz!

Egy új élmény

Ami enyém volt rég

Bírnod kell a célig

A vén idő mesél

Fénytörések

Ez hát a szerelem

Hol volt, hol nem

Tükröm, tükröm

Vár rám a föld

Szállnék már

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

A DunBroch klán hercegnője, Merida megeszi az anyukájának, Elinor királynénak szánt varázssüteményt, és a múltban tér magához, ahol keresztülhúzza szülei első nagy találkozását. Elinor MacCameron ezúttal egy Merida korabeli fiatal hercegnő, akinek épp az eljegyzését tervezik bejelenteni a két hét múlva esedékes Felföldi Játékok alkalmával. Hogy mi a pech? Elinor jegyese nem Merida apja, Fergus DunBroch, hanem Lachlan Fraser.  Merida ápolásra szoruló idegenként kerül be a palotába, de konyhai dolgozóként és a hercegnő titkos jóbarátjaként marad ott, hiszen helyre kell hoznia, amit elrontott: el kell érnie, hogy szülei egymásba szeressenek!   

 

(nem saját montázs)

Szerintem…

 

Mivel nagyon szeretem Merida történetét, ezért jelentkeztem a turnéra, de nagyon hamar elkenődtem, amikor leesett, hogy egy VISSZA A JÖVŐBE Disney-feldolgozást fogok olvasni… Mázlimra sokkal többet rejt a történet, mint az egyik kedvenc időutazós sztorim újramesélését!

Merida, Elinor és Fergus karaktere fantasztikusan kidolgozott, akárcsak Elinor szüleié és a bajkeverő boszorkányé! Mindannyian jól megírt, lélekkel megtöltött alakok, akik sokat tesznek hozzá a sztori élvezetességéhez. A legjobban nyilván Fergus eleinte vonakodó, majd mind viccesebbé váló stílusát szerettem!

De az extra tartalmak is jót tettek a történetnek, például Merida-Elinor szála, melyen keresztül beleláthatunk abba, hogy Merida családjában a lányok szeleburdi házasságellenesként kezdi, majd lassan eltávolodnak a szeretteiktől, hogy megfeleljenek a betöltött pozíciójuknak. Tetszett, hogy Elinor legalább annyira igyekszik elkerülni a házasságot, mint később Merida, és ezáltal többször szembeszegül a szüleinek az akaratával! Nagyon érdekes volt a Merida elé állított görbe tükör!

 

 

Merida lélegzet-visszafojtva várt, amíg Elinor anyja elhagyta a szobát.

Amikor végre kettesben maradtak, kifújta a levegőt, és letette a tálcát az asztalra.

- Bocsáss meg a kijelentésemért, de édesanyád a legijesztőbb ember, akivel valaha találkoztam – jelentette ki Merida.

- Mert nem ismerted a nagyanyámat – kuncogott Elinor. – Hozzá képest anyám kezesbárány.

Merida a gondolatra is megborzongott. Fogalma sem volt róla, hogy ilyen rideg női felmenőkkel rendelkezik.

 

 

Mivel Elinor nem tervez hozzámenni a szülei által kiválasztott Fraser klánbéli fiúhoz, úgy dönt, hogy elszökik, ám ehhez meg kell tanulnia pár dolgot a túléléshez. Ahogy sejthető, a mentora Merida lesz, akivel kiszökve az erdőbe mindenfélét gyakorolnak a vágtázástól elkezdve az íjászatig, és így nyílik esélye a hercegnőnek találkozni Fergusszal is! Imádtam a Merida, Elinor és Fergus trió „kalandjait”, sokkal jobban szerettem az ő részeiket olvasni, mint Merida palotai konyhai munkás pillanatait… (Nyilván azon a szálon érkezik az egyik történetbéli főcsavar, így szükséges volt, de simán meg tudtam volna csapkodni némelyik palotabéli dolgozót egy péklapáttal…)

 


Összességében

 

Alapvetően nagyon izgalmasnak tartom a Merida, a bátor mese újragondolását annak ellenére, hogy eléggé Vissza a jövőbe vibe-ja van. Sikerült még jobban megszerettetnie velem mind a Sorsfordító történetek sorozatot, mind magát a mesét, mert egyszerre megható, kalandos és nagyon szerethető variációja az eredetinek!

Nagyon tetszett, hogy Merida és a fiatal Elinor ennyire egymásra találtak, de még az ő barátkozásuknál is jobban szerettem azt, ahogy Elinor hercegnő lassan elkezd beleszeretni Fergusba! Annyira jól esett róluk olvasni! Ráadásul ez a nyomozásos, árulásos, túlélő tanulmányokat folytató, versenyzős, átverős, titkolózós történet is rendkívül jól sikerült.

 

Értékelés: 4,5

 

Zene olvasáshoz: Szállnék már – Merida, a bátor

 


Kedvcsináló idézetek:

- (…) Nincsenek jelentéktelen emberek a világban, Merida. Mindannyiunknak ki van osztva a szerepe. Ha te cselekszel valamit, az kihat egy másik emberre, ő pedig hatással van másokra, és így tovább.  

– Egy nap te is a férjeddel civakodsz majd – fordult Elinor a lánya felé.

Merida felcsattant.

– Ha rajtam múlik, biztos nem.

– A családunk tagjaként kötelességed úgy házasodni, hogy döntéseddel több uralkodói felelősséget vállalj, és fenntartsd a békét a klánok között. A királyságunk függ ettől, Merida. Ez a sorsod.

- Nem sok hercegnőről hallottam, aki vágtázni tanult volna.

Merida büszkén elmosolyodott.

- Apám úgy véli, egy kislánynak is tudnia kell mindent, amit egy kisfiú tud.

- Nagyon szimpatikus ember az apád. Biztosan kedveném.

- Remélem is.

- Tessék? – kérdezte Elinor meglepetten.

 

✿✿✿✿✿

Nem saját képek. Merida, a bátor | Szállnék már Pinterest tábla

Szállnék már / Fate Be Changed a GoodReads-en.

✿✿✿✿✿

 


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Farrah Rochon regénye, a Szállnék már, ami a Sorsfordító történetek legújabb kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges, időutazásra invitáló regényt, melyből kiderül, mi lett volna akkor, ha anyja helyett Merida eszi meg a boszorkány sütijét.

Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet és annak szereplőit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.

  

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során a Merida, a bátor Disney filmé lesz a főszerep. Minden állomáson olvashattok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint az arra adható helyes választ beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

A Felföldi Játékokat követően Merida és édesanyja összevesznek. Mit tép szét dühében Merida?

a Rafflecopter giveaway


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

07/15 Csak olvass
07/18 Szembetűnő
07/21 Hagyjatok! Olvasok!
07/23 Utószó
07/26 Dreamworld

 

  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése