2023. december 8., péntek



Debbie Macomber: A karácsony ígérete | Blogturné Klub könyvajánló

   

 

– Fogalmad sincs róla, mit jelent egy kocsma tulajdonosának lenni! 

– Neked pedig arról, hogy milyen egy lelkész élete. 

Hank nevetett. 

– Képtelen volnál ellátni egy héten át a munkámat. 

– Te pedig az én munkámat nem tudnád ellátni egy hétig – mosolygott Pete. 

– Te olyan könnyű életet élsz! 

A barátja letette a villáját, és előrehajolt. Komoly volt a tekintete. 

– Készen állsz rá, hogy kipróbáld?

 




Peter Armstrong és Hank Colfax gyerekkoruk óta a legjobb barátok, ám az életük nem is különbözhetne jobban. Peter a helyi plébánia lelkésze, aki számára a gyülekezete a legfontosabb, és a karácsony közeledtével minden idejét lefoglalják az ünnepi előkészületek. Egy kocsma tulajdonosaként Hank egészen másfajta közönséget szolgál ki: magányos törzsvendégek és a helyi motorosbanda látogatja az ivóját.


Amikor Peter kijelenti, hogy hozzá képest Hanknek könnyű dolga van, a barátok elhatározzák, hogy szentestéig hivatást cserélnek. Meglepetésükre kiderül, hogy egy kocsmáros és egy lelkipásztor kötelezettségei nem is térnek el annyira egymástól, mint gondolták. 


Ahogy kezdik új színben látni a másikat – és mindketten rátalálnak a szerelemre is –, úgy változik meg az életük mindörökre.

  

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Christmas Spirit

Eredeti megjelenés éve: 2022

General Press, Budapest, 2023

192 oldal

ISBN: 9789634527961

Fordította: Bánki Vera

Debbie Macomber:

 

A ​karácsony ígérete

Az írónő összes karácsonyi
romantikusát itt találjátok!

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

December eleje van, szóval nálam hivatalosan is megkezdődött a „karácsonyi romantikus történeteket kívánok olvasni és nézni”-időszak. Ez az egyik ilyen témájú történet, ami felkeltette az érdeklődésem, ráadásul úgy emlékszem, hogy szeretem az írót. (Anno fiatal kamaszként elég sok Júliát és társait olvastam, és Debbie M is írkált ilyeneket.)

 

Szerintem…

 

Elsősorban a történet alapötlete tetszett meg, miszerint két legjobb barát munkát cserél. A sztori pikantáriája, hogy míg Hank az Utolsó Kör kocsma csaposa és tulajdonosa, addig barátja, Pete az Élet Fénye templom lelkésze! Nos, már a fülszöveg elolvasásakor tudtam, hogy nekem ezt a könyvet el kell olvasnom, de természetesen az író személye is csábított, hiszen Debbie Macomber írásaival már tizenéves koromban találkoztam, amikor enyhe Júlia-függőségben szenvedtem. (Ő meg már akkor a kedvencem volt az Égi Jövevények-sztorijaival, amiket máig jó szívvel ajánlanék bárkinek, ha nem lennének beszerezhetetlenek.)

 


Felnőtt fejjel nem érzem világmegváltónak a történetszövését vagy a stílusát, ugyanakkor szerettem olvasni A karácsonyi ígéretét, mert jó kis bonyoldalmakkal találkozhatunk az átlagos, romantikus, karácsonyi egymásra találáson túl is. (Természetesen mindkét férfi párra lel ebben a rövid regényben, és ez nem spoiler, hiszen a borítót és a könyv témáját tekintve borítékolható a happy end.)  

A történetet csodásan keretbe foglalja, hogy egy nagymama meséli el ezt az egyszer volt Karácsonyt az unokáinak, akik imádják a nagyi meséit, így boldogan hallgatják ezt is. (Bár a fiú unoka látványosan ellene van a romantikus szálnak, főleg a csókolózós részeknek, ami extra cukivá tette ezeket az átkötő részeket!) Egyébként nekem épp emiatt érződött kicsit túl pedánsnak, túl valószínűtlen párbeszédekkel telinek: mintha valóban egy unokáinak meséli nagymama által elmesélt, erősen cenzúrázott verziót olvastam volna. Mindenki túl finom volt a sztoriban, túl óvatosan volt megfogalmazva.

  

 

Pár perccel később kinyílt a templom ajtaja, és Kígyó, Vadász meg a Pokol Zsiványai motorosklub többi tagja belépett a templomba. Az emberek odafordultak, a kollektív felhördülés hulláma futott át a gyülekezeten, és elérte Pete szószékét. Az asszonyok védelmezőn átölelték a gyermekeiket. A férjek felálltak, hátha meg kell védeniük a családjukat.

 

 

A történet legizgalmasabb és legváratlanabb része számomra a Pokol Zsiványai motoros banda megjelenése volt, és egyszerűen imádtam, ahogy a különféle dolgokhoz és változásokhoz állnak! Ahogy a gyanús új csapost, Pete-et fogadták, ahogy a templomhoz viszonyultak... Frenetikus húzás volt őket beleírni ebbe a karácsonyi romantikusba, rajtuk kívül már csak a csupaszív sztripper csajokon vidultam nagyokat.

  


Összességében

 

Szórakoztató és könnyed mese arról, hogy mennyire nehéz csaposként templomban dolgozni, lelkészként kocsmában, ugyanakkor mennyire tartós barátságot köthet egymással két igen eltérő életvitelű ember. Hank is és Pete is szerethető figurák, akiknek hatalmas a szívük, segítőkészek és jócskán munkamániásak. Millie és Gracie ugyancsak fura figurák, de őket is szerettem, bár Gracie-t nem sikerült elsőre megkedvelnem... 

A regény élvezeti értékéből a fogalmazásmód és az intant love vont le nálam, hiszen 3-7 nap alatt teljesen kifordult a sarkaiból a főszereplők és a körülöttük lévők világa...

 

Értékelés: 4



Kedvcsináló idézetek:

Azok után, ami Kennel történt, Grace alig randizott. Egyre nehezebbnek bizonyult agglegényt találni a kisvárosban. De ez csak az egyik oka volt, hogy hajadon maradt. Egész egyszerűen nem akart csak azért férjhez menni, mert ez volt az elvárás a vele egyidős nőktől.

– Légy hozzá kedves! – tanácsolta a barátja. 

– Hát persze. – Hank úgy gondolta, hogy olyan távol tartja magát Gracie-től, amennyire csak lehetséges. 

– Általában jót akar – tette hozzá Pete. 

– Biztosan – mondta Hank, és igyekezett elrejteni a szarkazmusát. Egész életében senki mással nem találkozott, aki annyira álszent lett volna, mint Grace Ann Armstrong. Az a nő olyan magasan hordta az orrát, hogy viharban fennállt a veszélye, hogy megfullad.

– Ha meggondoljátok, nem is olyan furcsa – mondta Pete. – Mindketten az emberek gondjait hallgatjuk meg: ő a bárpult mögül, én pedig a templomban. 

– Ez jó. 

– Nem állítottalak volna oda a céltábla elé, ha tudom, hogy Isten embere vagy. – Kígyó valóban bűnbánónak tűnt. – Isten ezt nem fogja felróni nekem, ugye? 

– Persze hogy nem – jelentette ki Pete, és mosolygott, hogy a férfi, akinek a dzsekijén a Pokol Zsiványai felirat volt olvasható, azon aggódik, hogy Isten megbünteti-e.

– Ez itt a templom? – nézett körül Duhaj. 

– Bent vagyunk az épületben, de ez a konferenciaterem. Innen át lehet menni a templomba. 

– Még sosem tettem be a lábam egy templomba sem – szólalt meg Vadász, aki úgy járta be a szobát, mint aki egy sötét barlangba tévedt, és attól fél, elveszik benne. 

– Én sem – tette hozzá Kígyó. – Biztos vagy benne, hogy nem zavarja Istent, ha itt pókerezünk? 

– Kétlem. Ha Jézus erre járna, valószínűleg csatlakozna hozzánk. 

– De hát az csalás volna, hiszen ő ismerné mindanynyiunk kártyáit.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: Debbie Macomber könyvei

The Christmas Spirit a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Mi történik, ha két barát hivatást cserél egy kis időre? Talán semmi, ámbár az egyikük a helyi plébánia lelkésze, míg a másik egy kocsma tulajdonosa. Míg igyekeznek Szentestéig helytállni, mindkettejükre rátalál a szerelem.

Kövessétek Debbie Macomber karácsonyi romantikus történetének blogturnéját, ugyanis a turné végén egy szerencsés olvasónk a General Press kiadónak hála A karácsony ígéretével lesz gazdagabb.



 

Nyereményjáték:

 

Debbie Macomber minden romantikus lelkű szerencséjére egy igen termékeny író, így nem volt nehéz pár magyarul is megjelent könyvének a borítójából kilopni pár részletet! Keressétek meg, melyik könyvének a borítójából származik a blogokon a részlet, és írjátok be a CÍMŰKET a megfelelő helyre.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 


a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]


12/08 - Hagyjatok! Olvasok!

12/11 - Betonka szerint a világ…

12/14 - Szembetűnő

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése