2019. november 23., szombat



Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály (Az elemésztő homály 1.) | BTK ajánló




Ágak és kövek, tőrök és csontok, ítélet vár rájuk.


Fülszöveg:
v
A városon kívül egy szörnyeteg kísérti az erdőt. Bár egyelőre a homály foglya, de hamarosan kiszabadul… Nagyvárosi élete után Violet Saunders nem igazán reménykedik benne, hogy be tud majd illeszkedni új sulijába az erdős kisvárosban, Négy Ösvényben.  Az sem segít, hogy valójában a város egyik alapítójának leszármazottja – folyton az az érzése, mintha az emberek tartanának tőle. Amikor megismerkedik Justinnal, Mayjel, Isaackel és Harperrel, akik szintén a város őseihez köthetők, és meglátja, milyen nem evilági pusztításra képesek, valamint felfedezi saját különleges erejét, kezdi gyanítani, hogy a városi legendák talán többek, mint elsőre gondolta.
Amikor aztán holttesteket fedeznek fel az erdőben, a város az öt tinitől várja a megoldást. De sikerülhet megfejteniük Négy Ösvény rejtélyét, benne a saját szerepükkel, még azelőtt, hogy mindent elemésztene a homály? És közben kordában tudják tartani az egymás iránt kialakuló érzelmeiket? Túlélhetik a szörnyeteg és a szívük fenyegetését?

Könyv információk:

Eredeti mű: The Devouring Gray
Eredeti megjelenés éve: 2019

MaximSzeged, 2019
384 oldal · puhatáblás · 
ISBN: 9789634991182 · 
Fordította: Robin Edina

Sorozat:

2. The Deck of Omens

(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

Violet Saundersnek sosem mesélt az édesanyja a családjáról vagy Négy Ösvényről, a helyről, ahonnan a családjuk származik, ezért eléggé meglepődik, amikor kiderül, hogy ők is az egyik alapító család közé tartoznak. Az pedig még jobban meglepi, amikor rádöbben, hogy az alapító családok tagjai közül majd mindenkinek van valami különleges képessége.
Persze a képességeknek oka is van: egy párhuzamos dimenzióban, a Homályban egy Fenevadnak nevezett szörny portyázik, és halomra gyilkolja az egyszeri városlakókat.  

Szerintem…

Bár akadnak benne klisés dolgok, mégis azt kell, hogy mondjam, nagyon is élveztem ezt a történetet. Borzongató, misztikus, tele van megfejtésre váró talánnyal, és épp annyira horrorisztikus, amennyire egy YA-regény az lehet. A főszereplőtől, Violet Saunderstől jó ideig nem voltam elragadtatva, mert elég butaságnak tűnik haragudni az egyszem közeli rokonomra, miután elvesztettem a testvéremet… Valahogy rosszul gyászolta a nővérét, Rosiet, mert piedesztálra emelte, és az édesanyját meg semmibe vette… pedig ő is csak gyászolt… Első blikkre amúgy is Juniper Saunders volt az izgalmasabb karakter, mert elég megfoghatatlannak tűnt a személyisége. Olyan, aki körül száz titok lappanghat – és természetesen lappang is! Imádtam minden apró részletet, ami apránként kiderült a nőről!


A másik három alapító család fiatalabb tagjai aktív szerepet játszanak a történetben. Harper Carlisle „bukott”, vagyis nincsenek képességei, ezért a többi ember semmibe veszi őt – korábbi legjobb barátja, Justin Hawthorne is, aki lecserélte Isaac Sullivanre őt. Harper és Isaac – akárcsak Juniper – szintén nagyon ütős háttérsztorit kaptak, öröm volt jobban megismerkedni a családjaikkal, a szertartásaikkal. Justin Hawthorne viszont első pillantásra unszimpatikus volt, holott úgy van eladva, mint akit szánni kéne… Ő is bukott – bár édesanyja, Augusta (a városi seriff) javaslatára titkolja, hogy ne égesse le a családot. Mégis ő a dögös, szőke, sportoló srác a könyvben… (Szerintem a testvére, May meg a különleges Négy Ösvényre szabott jóskártyáival, az Ómenek paklijával sokkal badassebb volt.)


„Nem minden Hawthorne tudott a jövőbe látni, de a képességeik a jósláshoz, valamint a várost összetartó gyökerek és ágak befolyásolásához kötődtek, hasonlóképpen a Carlisle családhoz, amelynek tagjai kövekkel manipuláltak, és Sullivanékhez, akik fájdalmat és gyógyítást voltak képesek okozni egyetlen érintésükkel. Mindegyik család a saját módján védelmezte Négy Ösvényt.”


(credit)
Nagyon jól felépített történet, főleg ha valaki szereti ezt a sötétben tapogatózós, mindent felderítős témát. A különleges rajzokkal illusztrált kártyalapoktól kezdve a képességekkel való visszaélésig minden éppen jókor kerül terítékre ahhoz, hogy tovább fokozza az író a feszültséget. Ha nem lettek volna meg benne a klasszikus YA-klisék, úgymint: (SPOILER!) legjobb barátba beleszeretés, anyu javaslatára félredobott best friend, új városba érkező lány, akinek versengenek a kegyeiért, halott rokon gyászolása és a világ gyűlölése, helyes-szőke-sportoló srác viszi a prímet, a szörny test akar ölteni. (Spoiler vége.) És kissé csalódott vagyok, hogy nincs kijátszva a szexualitás téma max. emlegetés szintjén…

Összességében

Ötletes, ijesztő, titkokkal teli, nyomozgatós történet, aminek a középpontjában különleges képességekkel bíró fiatalok vannak. Imádtam? Naná! Abszolút a zsánerem volt ez a regény, szívesen olvasnám máris a folytatását. (Hátha azt is egy éjszaka alatt elolvasnám, és nyígnék a harmadik rész után?!) De szívesen nézném akár tévésorozatba is, remélem, hogy felkarolja valamelyik jó kis YA tévésorozatokat gyártó cég.
Értékelés: 4

Folytatnám? Igen. De sokára érkezik a folytatás…  

Ajánlom, ha…
> …szereted a sötét hangulatú, enyhén horrorisztikus, paranormális YA-regényeket!
> …kedveled azokat a történeteket, amelyekben a fiatalok különleges képességgel bírnak. Például: Stranger Things, Riverdale, Hollófiúk, Éjszakai Cirkusz, Sötét elmék, Engelsfors-trilógia, satöbbi.

Kedvcsináló idézetek:
v
(credit)
Húga, May kiterítette maguk közé a fűre, lappal lefelé, az Ómenek pakliját. Az öt kártya hátoldalán szereplő mindent látó szem üres tekintettel bámult a föléjük boruló fák lombjaira. Justin libabőrös lett, miközben a szem íriszét tanulmányozta – fehér volt, akár a holtak szeme. Nem volt ugyan alkalma látni a legutóbbi holttestet, de a Homály által kiöklendezett földi maradványok mindig ugyanúgy néztek ki. Tejfehérre fakult szempár. Behorpadt bordák, felpuffadt, bőrön áthasító csontok; mintha agancsok álltak volna ki a holttest hátából.
v
– A kezembe akadt néhány szerelmeslevél. Helene Saunders és Malcolm Carlisle között. Tiltott szerelem, irtó piszkos részletekkel.
Violet összevonta a szemöldökét.
– Tiltott? Miért?
– Az alapítók leszármazottjai nem állhatnak össze – magyarázta Isaac. – Amikor két alapítónak közös gyereke születik, megsemmisül a különleges képességük. Mivel a családnak egyébként is csak az egyik ága örökölheti az erőt, nagy a verseny, és senki sem akarja előre megfosztani a gyerekeit a különleges képességeiktől.
v
A Hawthorne család azonban még az alapítók között is kiemelkedő szerepet tölt be: ők irányítják az egész várost. Justin anyja azon a napon elmagyarázta, hogy Négy Ösvény lakóinak a tökéletes vezetőt kell látniuk bennük. A szerencsétlen körülmény pedig, miszerint Justin nem örökölt különleges képességeket, tönkre teheti a család hírnevét. Augusta Hawthorne azt javasolta a fiának, hogy hagyja el Négy Ösvényt, mielőtt fény derülhetne az igazságra.

v v v v v
A képek a Pinterest táblámról származnak:
The Devouring Gray a GoodReads-en.
v v v v v

A Maxim Könyvkiadónál jelenik meg Christine Lynn Herman borzongatóan sötét hangulatú debütáló regénye, Az elemésztő homály,  mely egyben sorozatkezdő kötet.  Egy sűrű erdőkkel körülvett amerikai kisvárosban a négy alapító család leszármazottainak feladata megvédeni a lakókat a homályban rejtőző fenevadtól. A fiatalokat különleges képességeik segítik, de egyre nehezebb összehangolni a szövetségüket, ha nem bízhatnak egymásban. Kövesd a  négy állomásos blogturnét, és játékunk megfejtéséért cserébe megnyerheted a vérfagyasztó történet 3 példányának egyikét a kiadó felajánlásában.



Nyereményjáték:

A regényben fontos szerepe van a Négy Ösvényt körülvevő félelmetes erdőnek, a játékunk is ehhez kapcsolódik. Valódi hátborzongató erdőket mutatunk nektek, még a nevüket is megmondjuk, a feladatotok kitalálni, hogy melyik országban találhatóak. Nincs becsapós kérdés, minden állomáson más-más az erdő és az ország. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be az ország nevét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) Sok szerencsét!


Wychwood
ÁLLOMÁSLISTA:

11.15. Kelly & Lupi olvas
11.19. Sorok között
11.23. Hagyjatok! Olvasok!
11.27. Deszy könyvajánlója


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése