2021. június 27., vasárnap



Bridget Collins: A ​könyvkötő | Blogturné Klub ajánló

 

 

Úgy csókoltuk egymást, mintha megállíthatnánk a Föld forgását, mintha ellenségek is volnánk amellett, hogy szerelmesek vagyunk, mintha utoljára látnánk egymást.

 




Képzeld el, hogy ki tudod törölni minden bánatodat.

Képzeld el, hogy el tudod felejteni a szenvedéseidet.

Képzeld el, hogy el tudsz rejteni egy titkot.

Örökre.

 

Emmett Farmer a földeken dolgozik, amikor levél érkezik, hívják, hogy álljon munkába inasként. Egy Könyvkötőnek fog dolgozni – ugyan félelmetes, babonákkal övezett hivatás, amellyel szemben előítéleteket táplálnak az emberek, azonban se Emmett, se a szülei nincsenek abban a helyzetben, hogy visszautasítsák az ajánlatot.

Meg fogja tanulni, hogyan kell elkészíteni azokat a gyönyörű köteteket, és mindegyikben foglyul fog ejteni valami egyedülállót: egy-egy emléket. Ha valamit feledni akar az ember, a Könyvkötő segíthet. Ha valamit ki akar törölni, abban is segíthet. A múltad biztonságosan megmarad egy könyvben, és neked soha többé nem jut eszedbe a titkod – akármilyen szörnyű volt is.

A könyvkötőmester műhelye alatti kamrában sorakozik rengeteg könyv – és rengeteg emlék –, amelyek rögzítettek, és amelyeket ott tárolnak.

Egy nap Emmett döbbenten fedezi fel, hogy az egyik köteten az ő neve áll.

A Könyvkötő varázslatos, feledhetetlen regény: egy mindent legyőző szerelem története, amely egyedülálló irodalmi kalandot tartogat.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Binding

Eredeti megjelenés éve: 2019

XXI. Század, Budapest, 2021

446 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635680658 ·

Fordította: Borbély Judit Bernadett

WEBSHOP

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miről szól a regény…? (Spoilermentes bejegyzés!)

 

Történetünk elején megismerkedünk a hosszú ideje betegeskedő, szegény családból származó fiúval, Emmett Farmerrel, akiről azt beszélik, hogy egy boszorkány átka miatt gyengült le. Miután nem tud már segíteni a családi gazdaságban, szülei könnyedén lemondanak róla a lápon élő, magányos könyvkötő javára, akit egyébként eléggé megvetnek – akárcsak a könyveket. Emmett megkezdi tanulmányait Seredith mellett, ám miután az idős asszonnyal történik valami, a fia – aki egy kellemetlen piperkőc – veszi át a fiú tanítását. Így találkozik főhősünk a könyv másik felének az elbeszélőjével, Lucian Darnayval, aki egy gazdag, ám erkölcstelen apa gyermekeként mind jobban ellenszegül a normáknak. Azt, hogy miként fonódik össze a fiatalok élete a regény legizgalmasabb rádöbbenése volt számomra, ezért nem fogom elárulni. Az biztos, hogy meglepett a történet, és körülbelül két nap alatt ki is pörgettem ezt a majd 450 oldalt.  

 


Szerintem…

 

A KULT Könyvek közül eddig csak a Hallgasd a holtak énekét! olvastam (ami nem igazán lett a kedvencem), így félve álltam neki ennek a sejtelmes fülszövegű regénynek. Persze a könyves téma miatt már akkor repült a várólistámra, amikor még csak bejelentették a magyar megjelenését.

A történet kezdetén megismerkedünk a jámbor Emmettel, akire különös hatással vannak a könyvek, ám bigott családja elutasító azokkal. Ezek után meglepi, hogy mégis elküldik őt az öreg könyvkötő asszonyhoz, akiről azt tartják, boszorka. A fiúval együtt jövünk rá a könyvkötők mesterségére, illetve arra, hogy mik is igazából a könyvek! (SPOILER: A könyvek azok az emlékek, amiket el akar felejteni az, aki a kötőhöz megy. A kötő kiveszi a fejéből a szükségtelen emléket, és azt egy könyvbe kötve őrzi haláláig (vagy a megbízónak adja).) Érdekes módon Emmettnek is van egy könyve, amiről nem is tud, így eléggé meglepi, amikor egy kellemetlen alak, Lucian Darnay családjánál megtalálja azt.

 

 

(…) nem is vágytam másra, csak ellobbanni, mint a gyertyaláng, és álomtalan öntudatlanságba merülni. Ahol nincsenek sem rémálmok, sem éjszakai rettegés, és reggel szép új napra ébredhet az ember.

 

 

Kellemes meglepetésként ért, hogy milyen csodás, szépirodalmi stílusban megírt (és fordított) ez a regény, de elmondhatom, hogy nem ilyen történetre számítottam! A felvezető, Emmettet bemutató első rész után vált számomra letehetetlenné a könyv, szinte álló éjszaka olvastam, és csak faltam a fogyni alig akaró lapokat. Visszaugorva az időben megismerkedünk a főszereplőkkel, és azzal, ahogy megismerkedtek, ahogy utálták egymást, ahogy Emmett húga igyekszik az ujjai köré csavarni a gazdag család sarját, a magányos Luciant… Aztán egy ponton már nem Emmett szemszögét olvashatjuk, hanem egy éles váltás után Lucianét! Megragadó és némileg keserédes a történet, nagyon egyedi a könyvkötő szakma, és izgalmas, ahogy hozzáigazította az író a világot, egyszerre esendőek és szerethetőek a főszereplők – ráadásul a cselekmény telis-tele van meglepő fordulatokkal. A vége felé körömrágósan izgalmassá vált, olyannyira, hogy néha előrelapoztam pár oldalt, hogy mi lesz. [Nem! Nem szoktam ilyet csinálni!]

 


Összességében

 

Kívül-belül szép ez a könyv! Izgalmas és váratlan fordulatokkal teli történet egy lenézett szerelemről és egy nem szokványos szakmáról. Már az elején megragadott a történet titokzatossága, de a regény feléig nem is sejtettem, hogy miről is fog szólni. Persze ez a sejtelmes fülszövegnek is köszönhető, ami csak rátett a cím és a borító által előidézett „el kell olvasnom”-érzésre. Nagyon szerettem Emmett barátkozását a kötőséggel, de Lucian szemszögét sokkal jobban szerettem olvasni, mert ő valahogy vagányabbnak, lázadóbbnak tűnt a szememben, bár az ő vonalán elég megrázó (tabu)témák is akadtak. Lassan bontakozik ki a cselekmény, de megéri kivárni, hogy pofára ejtsen! 

Az idei évem egyik kiemelkedő olvasmánya. Kíváncsian várom az író további regényeit!

 

Értékelés: 5

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik a szépen megírt, titokzatos romantikus történeteket!    

 

Borítómustra, avagy külföldi borítók

 

 
 

 

Kedvcsináló idézetek:

– Az imént azt mondta, ezt jelenti a könyv. Vagyis minden könyv, az összes kötet, amelyet valaha bekötöttek, valakinek az emlékeiből áll. Abból, amire saját döntése szerint nem kíván emlékezni.

– Igen.

– És… – Megköszörültem a torkomat. Hirtelen apám kezének nyomát éreztem az arcomon, mintha még mindig sajogna a sok évvel korábban kapott atyai pofontól. Ne lássak még egyszer könyvet a kezedben. Hát ettől akart megóvni. S most könyvkötősegéd vagyok, és magam is kötő leszek.

Vajon hányan élhetnek odakint olyanok, akiket már bekötöttek? Mennyi emlék rejtőzik falfülkékben vagy titkos könyvszekrényekbe elzárva, és hány emléket olvasnak idegen emberek éppen ebben a pillanatban? Hányan kószálnak a világban a fél életüktől megfosztva, tudatlanul?

– Ha képesek volnánk mindarra, amit híresztelnek rólunk, akkor selyemben és aranybrokátban aludnék.

– De majdnem olyan volt, mintha tényleg…

– Ne légy nevetséges. – Rekedtes lélegzetvétel. – Az idők kezdete óta boszorkánynak neveznek. Hajdanán szóbűbájnak hívták, s a démonidézéssel tekintették egyenértékűnek. Meg is égettek minket érte. A keresztesek nem találtak ki semmi újat, mindig is bűnbakok voltunk. Nos, úgy hiszem, a tudás valóban egyfajta mágia. De nem. Te kötő vagy, se több, se kevesebb. Kétségkívül nem  felelsz az időjárásért.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: A könyvkötő / The Binging

The Binding a GoodReadsen.

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Ismét gyönyörű könyvvel örvendeztetett meg minket a 21. Század Kiadó Bridget Collins: A könyvkötő című regényével, mely a KULT Könyvek sorozatának legújabb tagja. A kötet ráadásul minden könyvmoly álma, hiszen a könyvek nagyon fontos szerepet kapnak a regényben. Tarts hát bloggereinkkel, ismerd meg a véleményüket, és játssz velünk a regény egy példányáért!

 

 

Nyereményjáték:

 

A könyvkötőben - ahogy azt a cím is sejteti - nagy szerepet kapnak a könyvek, ezért mostani játékunkban kétszeresen is a könyvekre helyezzük a hangsúlyt! Olyan kötetekből válogattunk ugyanis idézeteket, amelyekben fontos szerepet kapnak a könyvek! A ti feladatotok pedig csupán annyi lesz, hogy felismerjétek, melyik könyvből származik a megadott idézet, és a megoldást beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

„Olyan szobára van szüksége, amely csak az öné. Nem túl világosra, és egy fiatal macskára, aki társaságot nyújt önnek. És ezt a könyvet legyen szíves lassan olvasni. Hogy közben időről időre kipihenhesse magát. Sok mindenen elgondolkodik majd, és feltételezhetően sírni is fog. Saját magán. Az éveken. De utána jobban lesz.”

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSLISTA:

 

[Blogturné Klub]

06. 19. Utószó

06. 21. Zakkant olvas

06. 23. Olvasónapló

06. 25. Csak olvass!

06. 27. Hagyjatok! Olvasok! 

06. 29. Readinspo

07. 01. Bookstatic Boglinc

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése