2022. november 27., vasárnap



Michael Ende: A Végtelen Történet | Blogturné Klub film- és könyvajánló

  

 

Vannak, akik azt hiszik, hogy csak akkor lennének boldogok, ha máshol élnének, mint ahol éppen vannak, s ezért egész életükön át ide-oda utaznak a világban. S akadnak egynéhányan, akik nem nyugszanak addig, amíg hatalomhoz nem jutnak. Egyszóval, annyiféle szenvedély létezik, ahányféle ember.

 




Michael Ende világhírű alkotásának főszereplője Bux Barnabás Boldizsár, aki egy könyvkereskedésben felfedez egy különleges kötetet:


A végtelen történetet.


A fiú igazi menedékre lel a könyvben, sőt, döbbenten tapasztalja, hogy idővel ő maga is a történet részévé válik, és Fantázia birodalmában kalandozik. Barnabás a történet főhőse lesz, akinek küldetése, hogy megmentse a Kislány Királynőt. Szerencsére két nagy segítője is akad: egy mindenható medál, az AURIN, és Atráskó, a páratlan vitéz.

De vajon mit jelent a medálon lévő rejtélyes felirat: "Tedd azt, amit akarsz"?


Jól értelmezi hősünk a mondatot? És úgy használja rendkívüli képességeit lehetőségeit, ahogy kell? Siker vagy bukás koronázza küzdelmeit?

A Végtelen Történet elképesztő kalandokra hívja mindazon olvasókat, akik még bejáratosak Fantáziába.

  

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Die unendliche Geschichte

Eredeti megjelenés éve: 1979

Móra, Budapest, 2022

476 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789636032005 · Fordította: Hárs Ernő

WEBÁRUHÁZ

BELEOLVASÓ

MOLY

GOODREADS


(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel erre a könyvre?

 

Régóta szemezek A Végtelen Történettel, mert a filmadaptációja gyerekkorom egyik nagy kedvence volt, amire még felnőttfejjel is jó szívvel emlékszem vissza. Voltak próbálkozásaim az író más műveivel, például a Momo címűt elég elfogadhatónak találtam, de a Tükör a tükörben novelláskötete határozottan nem jött be.

Végül maga az új kiadás győzött meg arról, hogy neki kell állnom A Végtelen Történetnek! Amikor nemrég megláttam, hogy a világ legszebb borítójával jelenik meg a könyv, nem bírtam tovább halogatni az olvasást!

 

(art by Comfort And Adam)

Szerintem…

 

Ez egy csodálatos utazás, két főszereplővel és két történettel, amelyek két világban játszódnak. Bux Barnabás Boldizsár, a kövérke fiú nem szeret iskolába járni, mert bántják és mert nem jó tanuló. Egy váratlan sugallat miatt ellop egy könyvet egy antikváriumból, és az órákat kihagyva elbújik az iskolában, és nekiáll olvasni A Végtelen Történetet. A könyvben Fantázia hanyatlásáról olvas, amit lassacskán felfal a semmi. A Kislány Királynő egy tizenpár éves fiúért, Atráskóért küldet, aki szeretett lovával indul a Nagy Keresésre, hogy megtalálja, hogyan lehetne megmenteni a Kislány Királynőt és vele együtt az ő egészségétől függő Fantáziát.

 


Atráskó (avagy Atreyu) története egyszerűen lebilincselő. A néha szívbe markoló, máskor körömrágásig izgalmas kalandozása a különféle birodalmakban voltak az én kedvenceim. A filmadaptáció az ő útját beszéli el (nagyvonalakban, de határozottan nem ugyanúgy), a találkozását Fuhurral, a szerencsesárkánnyal, a bátorságpróbákat, amiket kiáll. A Végtelen Történetnek a mondanivalója is szépséges és rendkívül elgondolkodtató, például Atráskó beszélgetése Gomorral a vérfarkassal arról, hogy a Semmi a fantázialényeket a valóság hazugságaivá alakítja, de imádtam a vitatkozását Morlával is.

  

 

– Ide figyelj – bugyborékolta a Morla –, öregek vagyunk, fiacskám, nagyon öregek. Eleget éltünk. Túl sokat láttunk. Aki ennyit tud, mint mi, annak már semmi sem fontos. Minden folyton ismétlődik: nappal és éjszaka, nyár és tél, a világ üres és értelmetlen. Körben forog minden. Ami keletkezik, annak el kell múlnia, ami születik, annak meg kell halnia. Minden megsemmisül, a jó és a gonosz, a buta és a bölcs, a szép és a csúnya. Minden üres. Semmi sem valóságos. Semmi sem fontos.

 

 

A regény második részében Bux Barnabás Boldizsár a főszereplőnk, aki valahogy (nem mondom meg hogy) átkerült Fantáziába, és mindenki úgy ismeri őt, mint a Megmentő, hiszen ő mentette meg (valahogy) Fantáziát a Semmitől, a pusztulástól. Barnabás mesél, teremt és hódolókat, barátokat gyűjt maga köré, miközben ide-oda utazgatva a kiutat keresi Fantáziából... Legalábbis egy ideig. Az ő feladata az, hogy engedje, hogy a kívánságai vezessék, és megtalálja a Valódi Vágyát. Persze mindennek ára van, és ő ha használja a Kislány Királynőtől kapott medált, vagyis kíván valamit, akkor el is veszít valamit… amik nélkül egyre nehezebb hazatalálni.

 


Őszinte leszek: én nem igazán szerettem Barnabás részeit... Vagyis nagyon szerettem az elején, hiszen számomra ismeretlen innentől a történet, mert a film véget ér Fantázia megmentésével. Szerettem, amikor Barnabás megalkotja Góbát, a Színek Sivatagát és összebarátkozik az örök magányra ítélt óriás oroszlánféleséggel, Szörszörénnyel, de még azt is nagyon imádtam, ahogy végre találkozik Atráskóval és Fuhurral, a szerencsesárkánnyal!

Aztán ahogy halad előre a történet, úgy esik le, hogy Barnabás egész személyisége kezd eltünedezni mind a kapott hatalma, mind a rengeteg rajongója, mind az egyre eltünedező valóságról szóló emlékei miatt. Hideggé, önzővé, fellengzőssé válik, már nem az a szerethető könyvbarát, aki az iskolában elbújt és beleszeretett Fantáziába… Torokszorító élmény volt a fiú történetét olvasni, néha bizony eléggé mérges voltam rá!

 

Amitől viszont minden esetben kisebb idegrohamot kaptam ahányszor csak így zárult le egy mellékszál: „De ez már más történet, és elbeszélésére más alkalommal kerül majd sor.” A Végtelen történet éppen aktuális főszereplőjét a mellékszereplők segítik előre, de az ő életük is megy tovább, miután elválnak Atráskótól vagy Barnabástól, ám az író ezzel a mondattal hagyja őket ott az út szélén... Persze, fókuszáljunk a fő szálra, de na… Utáltam olvasni, hogy „de ez már más történet, és elbeszélésére más alkalommal kerül majd sor”.

 

jelenet a filmből - Atreyu és Falkor

Összességében

 

Örültem, hogy elolvastam! Micsoda kalandokban volt részem!

Mindenképpen elolvasandó regény, ami telis-tele van szerethető, érdekes karakterekkel, váratlan fordulatokkal, gyönyörű és izgalmas tájleírásokkal és nehezen emészthető, de nagy tanulságokkal.

Épp annyira szerettem Atráskóval kalandozni a szerencsesárkánya hátán, ahogy gyerekkoromban, amikor a filmadaptációt néztem, ugyanakkor elég felkavaró élmény volt felfedezni, hogy A Végtelen Történet folytatódik Barnabással a főszerepben! Természetesen hamar megértettem, miért hagyták ki a filmből az ő kevésbé mesés kalandjait, de az ő kalandjaival vált teljessé számomra a történet.

 

Értékelés: 4,5

 

FILMADAPTÁCIÓ: Végtelen történet (1984) (IMDb, Port)

 

Az eredeti 1984-es The NeverEnding Story-t számtalanszor láttam fiatalabb koromban, teljesen bele voltam habarodva. Szerintem még napjainkban is vállalható fantasy film, bár megvan a maga lassúsága, és egészen biztos az is, hogy sokkal jobban kinéző filmet lehetne CGIvel barkácsolni… Mégis azt mondom, hogy bájos a maga módján. Ha még nem láttátok, nézzétek meg, érdemes! G'mork párbeszéde Atreyu-val kortalan és örökérvényű.

A casting nekem tetszett (mai szemmel is helyesek és ügyesek a gyerekszínészek), és sosem hiányoltam belőle semmit, de a regény olvasása után azt kell, hogy mondjam, csupán a könyv elejét filmesítették meg, ami engem eléggé földhöz csapott! Majdnem annyira meglepett, mint Atreyu/Atráskó zöld bőre és kékesfekete haja a regényben…! (Biztosan érdekes élmény lenne újranézni olvasás után, de nem áll szándékomban elrontani a gyerekkori emlékeimet. Már a 2019-es újranézésnél is éreztem, hogy más érzés látni őket, mint gyerekként.)

 


A filmnek van még két „folytatása” - Végtelen történet 2. – Egy újabb fejezet (1990) és Végtelen történet 3. (1994) -, amelyek a leírásuk alapján köszönőviszonyban sincsenek a regénybéli sztorival. Sosem láttam őket, de nem is kaptam hozzá kedvet (még).

 

BORÍTÓMUSTRA, avagy rémes külföldi borítók:

 

(Az ajánlós bejegyzésbe bekerült egy borítómustra is, ám ezúttal a rémesebbnél rémesebb borítókat láthatjátok… Szebbnél szebbeket nem tudtam gyűjteni, mert a mostani csodásnál nincs tovább!)

 









 

(oké, ez az utolsó még valahol aranyos)

  

Idézetek:

Nem akart többé a legnagyobb, a legerősebb vagy a legokosabb lenni. Az már a múlté. Az után vágyakozott, hogy olyannak szeressék őt, amilyen: jónak vagy rossznak, szépnek vagy csúnyának, ostobának vagy okosnak, összes hibájával együtt – vagy éppen azok miatt.

De milyen is ő?

Már nem is tudta. Annyi mindent kapott Fantáziában, és most a sok ajándék és erő között nem találta önmagát.

Atráskó mosolygott.

– Mondd csak, miért akartál éppen idekerülni – és nem valami más, jobb helyre, ahol talán meggyógyulhatnál?

– Az életem a tiéd – jelentette ki a sárkány –, ha elfogadod. Úgy gondoltam, hogy hátasállatra van szükséged a Nagy Kereséshez. És majd meglátod, micsoda különbség, ha valaki két lábon rója a tájat, vagy akár egy jó lovon üget, vagy ha egy szerencsesárkány hátán viharzik keresztül a levegőégen. Rendben van?

– Rendben van! – felelte Atráskó.

– Egyébként – fűzte hozzá a sárkány – a nevem Fuhur.

Ekkor értette meg, hogy nemcsak Fantázia beteg, hanem az emberek világa is. A kettő összefügg. Tulajdonképpen már eddig is érezte, anélkül, hogy meg tudta volna magyarázni, miért van így. Soha nem akarta elfogadni, hogy az életnek annyira szürkének és közömbösnek kell lennie, annyira titkok és csodák híján valónak, mint ahogy azok az emberek vélekedtek, akik egyre ezt hajtogatták: ilyen az élet!

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: A végtelen történet by Michael Ende

Die unendliche Geschichte a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Michael Ende A ​Végtelen Történet című ifjúsági fantasy-klasszikusa csodálatos új kiadásban jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában. Tarts te is Barnabással, Atráskóval, Fuhurral és bloggereinkkel, és látogassunk el együtt Fantázia lenyűgöző birodalmába! A nyereményjáték résztvevői között kisorsolunk egy, a Kiadó által felajánlott példányt!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostani nyereményjátékunkban Michael Ende többi kötetének nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

“Ahogy mindenki egész élete során megy, anélkül, hogy a következő lépést ismerné, anélkül, hogy tudná, a következő lépésnél szilárd talajra lép-e vagy már a Semmibe botlik. Ez a világ olyan bizonytalan, hogy minden lépésünk: döntés.”

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

11.24. Könyv és más

11.27. Hagyjatok! Olvasok!

11.30. Csak olvass!

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése