2024. május 1., szerda



Mackenzi Lee: A Tél Katonája: Hidegfront | Blogturné Klub könyvajánló

 

 

 

- Tudod – szólalt meg a fiú, miközben letépte és zsebre tette a címkét -, tök szép lennél, ha nem vigyorognál így.

- Ki mondta, hogy szép akarok lenni?

- Minden lány szép akar lenni, nem?

- Nem. Van, aki csak sakkozni akar.

 




AZ ​EMLÉKEINK HATÁROZZÁK MEG AZT, AKIK VAGYUNK – MI MARAD BELŐLÜNK HA MINDET ELVESZIK TŐLÜNK?

 

1954: A Tél Katonája a Szovjetunió legerősebb fegyvere. A legveszélyesebb titkos küldetéseket hajtja végre. Egyetlen célja: teljesíteni a parancsot.

Csakhogy ő nem mindig volt a Tél Katonája…

1941: A tizenhat éves Bucky Barnes csatlakozni szeretne az USA II. világháborúban harcoló seregéhez, de a helyi parancsnok megakadályozza ebben. Amikor felájánlják neki, hogy kiképzik az Egyesült Királyság titkosszolgálatának ügynökévé, Bucky előtt megcsillan a remény, hogy hőssé válhat. Ám alig ér Londonba, máris menekülnie kell egy rejtélyes orgyilkos elől, ráadásul egy olyan lány társaságában, aki a háborúban harcolófelek mindegyike számára értékes titok birtokában van.

Több mint egy évtizeddel később a Tél Katonája ugyanazt a rejtélyt próbálja megoldani, amit annak idején Bucky. Az időn átívelve nemcsak a küldetésük, hanem az életük is összekapcsolódik; ám arra egyikük sem számít, hogy mindez hatással lesz a saját, személyes háborújuk kimenetelére is.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Winter Soldier: Cold Front

Eredeti megjelenés éve: 2023

Kolibri, Budapest, 2024

454 oldal

ISBN: 9789635993505

Fordította: Habony Gábor

WEBSHOP

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Regényünk két szálon fut lineárisan előre… Az egyik szál 1941-ben játszódik, amikor is a 16 éves James Barnes-t a nevelőapja, Crawford parancsnok felelősségre vonja, amiért üzletel feketén a katonáival... Ezen a szálon egy brit ügynökség felfigyel a parancsnok nevelt fiára, és megpróbálják beizzítani, mint kémet! Aztán ott van az 1954-es szál, ahol az egy fém karral rendelkező „V ügynök” (vagyis Vronszkij ügynök) egy Rosztova kódnevű ügynöknővel kínoz és gyilkol embereket, illetve nyomoz az MI-5 titkai után. V egyik karja fémből van, az emlékei csupán rémálomszerű, ködös visszhangjai a múltnak, a jelene pedig az engedelmességről szól.

És mindkét szálon ott van a titokzatos szőke lány, majd nő, aki egészen közel kerül Buckyhoz mind James Barnesként, mind az orosz gyilkos ügynökként.

 

Miért olvastam el?

 

Vannak emberek, akiknek az egész TikTok feedjük (vagy legalábbis a jelentős százaléka) tele van Sebastian Stannel/Buckyval. Vannak emberek, akiknek jelentős mennyiségű elolvasott és elolvasásra váró Bucky fanfictionje van. És vannak emberek, akiknek van egy kattanásuk, hogy a Tél Katonája a leendő férjük, csak csóri csávó még nem tud erről… :D Na, ez kb. mind igaz rám is… (Úgy gondolom, hogy Sebastian Stan, a színész tuti, hogy otthon retteg a magamféléktől… :D)

A lényeg a lényeg, hogy semmiképpen nem hagynék ki semmit, ami Bucky Barnesszal kapcsolatos, akkor se, ha az egy ifjúsági kalandregény.

 


Szerintem…

 

Érdekes élmény volt egy, a filmes MCU-tól ennyire eltérő sztorit megismerni Buckyról... Nem állítom, hogy nem zavart, hogy egyszer 1941-ben bedobták, hogy a 16 éves Bucky idejében már létezik Amerika Kapitány, és már létezik a szuperember formula is… Ráadásul Bucky nem Steve gyerekkori legjobb barátja, hanem később ismerkednek meg egymással! Ám mielőtt nekiállnánk morogni: ez az eredeti képregények szerint valóban így történt, és csak a filmes univerzum hozta be máshogy Buckyt Steve életébe. (Igen, igen, ettől még nekem nem tetszik, de ez van.)

 

 

- (…) ha a kormányod  azt akarná, hogy ilyesmit csinálj, akkor kérdés nélkül meg kéne tenned. Mert ez a munkád. Ha tényleg ebben a körben akarsz dolgozni, fel kell adnod önmagadat egy nálad jóval fontosabb cél érdekében. Ha nem tudod túltenni magad ezen, akkor nem kellene itt lenned.

 

 

Izgalmas felépítésű a történet, hiszen ahogy már említettem: két szálon futnak az események. Míg a fiatal fiú arra vágyik, hogy mielőbb férfivá, sőt, katonává válhasson, addig az agymosott katona az erőszakos mindennapjaiba be-betörő emlékfoszlányokkal küzd, amelyeket képtelen megtartani magának…

Bucky Angliába keveredik a brit Különleges Műveleti Csoportnak köszönhetően, és véletlenül éppen összefut egy korabeli sakkozóval, aki történetesen lány, és együtt kezdenek menekülni. Fiatal Buckyban egy világ dől össze, hiszen ideje megtanulnia, hogy nem minden fekete és fehér, és nem mindenki jó vagy rossz… Nyomozik, menekül, életet ment, az ő életét mentik meg, de igazából szerintem jó ideig szórakoztató volt Bucky és „Gimlet” párosa.

 

Agymosott katonánk nem emlékszik rá, hogy kicsoda, csak abban lehet biztos, hogy társára, a félszemű Rosztovára az életét is rábízhatja, és emiatt teljes engedelmességgel tartrozik neki. V ügynök küzd… az agya küzd, az emlékek be-bevillannak, és ahogy mind kíváncsibb lesz, úgy kezdi megtagadni a parancsokat, amelyekkel mindkettejüket bajba keveri.

 


Összességében

 

Nagyon izgalmas, jól felépített olvasmány, ami tele volt ugyan humorral, de szívszaggató részekkel is. A szívem szakadt meg Vronszkij miatt, nagyon nehéz volt a szenvedéseiről és a kétségeiről olvasni. (Pedig ez egy ifjúsági/YA-regény, szóval eléggé finomított verzió, ha ezt nézzük…)

Szerintem a Bucky Barnes rajongók ne hagyják ki, főleg, ha képben vannak a Marvel-képregények cselekményeivel. 


Értékelés: 4,5

 

Kedvcsináló idézetek:

- Kezet a tarkóra, forduljon a fal felé!

- Mi? – A nő hitetlenkedve grimaszol. – Nem, semmi ilyesmit nem fogok tenni.

Egyikük sem mozdul. A férfinak fogalma sincs, mit kezdjen egy olyan ellenséggel, aki sem harcolni, sem menekülni nem akar, mi több, az imént még segített is.

Amikor a főpincér eltűnik a konyhában, V megigazgatja a kesztyűjét, mintha az magától leeshetne, majd lesimítgatja a kabátját, és elindul egy üres bárszék felé. Még sohasem végzett ilyen fedett munkát, és úgy érzi, mintha rá lenne írva, hogy valójában a sötétség teremtménye, akinek az árnyak közt a helye.

 

(További idézetek a könyvből…)

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: MARVEL

The Winter Soldier: Cold Front a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


Találkozzatok a 16 éves Bucky Barnes-szal, mielőtt még a Tél Katonájává vált volna! Mackenzi Lee mesél a fiúról, aki csatlakozni szeretne az USA II. világháborúban harcoló seregéhez, ám egy váratlan fordulat miatt talán a brit titkosszolgálatának ügynökévé válhat…

Tartsatok velünk A Tél Katonája - Hidegfront blogturnén, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a Kolibri kiadónak hála egy szerencsés olvasónk meg is nyeri Bucky történetét.

  

 

Nyereményjáték:

 

Játékunk ezúttal elég egyszerű lesz, ugyanis az egyes állomásokon található képekről ki kell találnotok, hogy melyik MCU filmjéből/sorozatából származik, hol bukkant fel a Tél Katonája, aka. Bucky Barnes. A megoldás a cím lesz, azt írjátok be a rafflecopter rubrikájába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 



a Rafflecopter giveaway

 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése