2024. június 13., csütörtök



Alice Oseman: Nick ​és Charlie (Pasziánsz 1,5.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Szóval, vettem neked csokoládét – mondom, amikor kicsivel később szétválunk. Előveszem az Oreo Dairy Milk szeletet a zsebemből, remélve, hogy nem olvadt meg túlságosan a melegben.

– Ó, ember! – megragadja és feltépi a csomagolást. – Ez az. Ezzel most megpecsételted az egyezséget. Gyakorlatilag házasok vagyunk.

 




A hiánytól jobban szeret a szív, igaz?

Mindenki tudja, hogy Nick és Charlie a tökéletes pár, és elválaszthatatlanok. De Nick most egyetemre megy, Charlie pedig végzősként a suliban marad. Ahogy közeledik a búcsú ideje, mindkét fiúban felmerül a kérdés: vajon elég erős a szerelmük ahhoz, hogy túléljék a különválást? Elvégre az első szerelem ritkán tart örökké…

Gyere, és olvasd el Nick és Charlie történetének újabb fejezetét!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Nick and Charlie

Eredeti megjelenés éve: 2015

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2023

128 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635976898 ·

Fordította: Hujder Adrienn

Alice Oseman könyvei:

 

Fülig beléd zúgtam 1.

Fülig beléd zúgtam 2.

Fülig beléd zúgtam 3.

Fülig beléd zúgtam 4.

Fülig beléd zúgtam 5.

Solitaire – Pasziánsz

This Winter – Az idei tél

Nick ​és Charlie

Loveless – Szerelem nélkül

[Radio ​Silence]

[I ​Was Born for This]

BRIT BORÍTÓ + AMERIKAI BORÍTÓ / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Egy újabb kiegészítő történet a Heartstopper/Pasziánsz világához, ám ezúttal Nick és Charlie vannak a középpontban, ahogy a kisregény címe is mutatja. Nick végzősként az utolsó tanítási napját tölti a Truham Gimnáziumban, ami lényegében egy tematikus lógós nap nekik. Charlie pedig iskolaelnökként meg van bízva azzal, hogy kicsit a körmükre nézzen, amiből igazából inkább romantikázás lesz.

A kisregény kétféle érzelmi állapotot mutat be: az egyetemre induló, hamarosan önálló életre váltó, új kalandba vágó Nick izgatottságát, és a hátrahagyott, még mindig gimnazista, folyton a lelkendezést hallgató Charlie mind jobban nekikeseredését.

 


Míg Nick lopott, vicces, aranyos emlékfotókat gyárt az új lakhelyére, addig Charlie szíve mind jobban megszakad, ami - hála az amúgy is instabil mentális állapotának – hamar robbanásközeli pontra sodorja a fiatalokat. A robbanást elősegíti az is, hogy közeli barátaik a távkapcsolat helyett inkább szakítanak egymással, és ezen Charlie kiborul, és összeveszik Nickkel, amiből egy elég hosszú „haragszom-rád” lesz. A kisregény nagy kérdése az, hogy Nick és Charlie eddig sokat megélt, 2 éves kapcsolata túléli-e Charlie újabb hisztijét…?

 

 

Tizennégy éves korom óta járok Nick Nelsonnal. Szereti a rögbit és a Forma–1-et, az állatokat (különösen a kutyákat), a Marvel-univerzumot, a hangot, amit a filctollak kiadnak a papíron, az esőt, rajzolni a cipőjére, Disneylandet és a minimalizmust. Na és persze engem.

 

 

Bár a történetet váltakozó E/1 szemszögből ismerjük meg Nick-en és Charlie-n, én nem igazán tudtam egy lapra kerülni Charlie érzéseivel, vagy inkább elfojtásaival...  Tudom, hogy milyen önmagunkat belelovalni a létező legrosszabb forgatókönyvbe, hogy milyen az, amikor az agyunk ellenünk dolgozik és megkeserít minden jót körülöttünk, de ez már nekem is sok volt. Nick csodálatos alak, mindenre odafigyel, a szívét és lelkét kiteszi a fiújáért, és az eddigi sztori ívük alatt nagyon sok rosszat kibírt a fiú mellett… és azt kapja, hogy nem örülhet felhőtlenül a hamarosan elérkező egyetemi éveinek.

Sajnos viszont épp emiatt éreztem brutálisan reálisnak az egészet. Mi, emberek, ilyenek vagyunk. Nem tudunk örülni mások sikerének vagy örömének, a ránk vonatkozó részt kutatjuk benne és sokszor kiforgatjuk. Emiatt a realitás miatt haragszom az íróra… de ezzel együtt tetszett a fiúk majdnem-szakítós sztorija. Tetszett a fotózás, mint visszatérő elem. Tetszett Aled szövegelése a „Nick és Charlie”-jelenségről. Bírtam Harry fura humorát. És a legeslegjobban a hihetetlenül abszurd mobilos képküldős dolgot imádtam az egészben… Na, azon úgy vigyorogtam olvasás közben, hogy simán kárpótolt Charlie részeg hisztijéért!

 


Összességében

 

Még mindig jobban szeretem a fiúkat képregénybe csomagolva, de érdekes kitérő volt. Nem szeretem a butaságok miatt szorongó Charlie-t, mert Nick napsugaras figurája mellett 2 éve volt arra, hogy rájöjjön, ez a fiú szereti és kár nem átbeszélni vele a sötétebb gondolatait. Sajnálom, hogy mi, emberek, így vagyunk összerakva. Reális, szomorú sztori volt, egészen a legvégéig, amit viszont nagyon szerettem. Ismét beütött a szokásos N&C-cukiságfaktor!

 

Értékelés: 4,5

 

Ajánlom?
Igen, ha szereted Alice Oseman „Nick és Charlie”-ját!

 

Kedvcsináló idézetek:

A Truham Gimnázium iskolaelnökeként sok mindent tettem már. Berúgtam a bortól a szülők estjén. Három alkalommal fotózkodtam a polgármesterrel. Egyszer véletlenül megríkattam egy hetedikest.

Ám egyik sem volt annyira rossz, mint az, hogy minden végzőst meg kell akadályoznom abban, hogy élvezze az utolsó tanítási napját.

Aled egy hosszú pillanatig csak néz rám.

– Annyira sajnálom.

– Nem a te hibád.

– Nem, de… – rázza meg a fejét – …ti vagytok Nick és Charlie.

Nevetek.

– És ez mit jelent?

– Ez… – Ő is nevet, idegesen kifújja a levegőt. – Ti… Ezt nehéz elmagyarázni. Ha bizonyíték kellene a lelkitársak létezésére, mindenki titeket választana.

Felhorkanok.

– Nincs olyan, hogy lelkitárs!

– Talán. De ti ketten elég meggyőző bizonyítékot szolgáltattok.

– Akarsz valami kaját? – kérdezem, miközben a földszintre indulok.

Iskola után mindig megkérdezem ezt tőle. Charlie-nak elég súlyos anorexiája volt abban az évben, amikor járni kezdtünk. Néhány hónapra a pszichiátriára kellett mennie, és ez tényleg segített, de azt hiszem, még mindig megvan neki. Az ilyen dolgok nem tűnnek el villámgyorsan. De közel sem annyira rossz, mint régen, és sok más szempontból is jobb. Általában most már rendben van a főétkezésekkel, még ha nem is nassol, nos, soha.

– Nem, köszi – mondja, mint általában.

Azért mindig megkérdezem. Úgy gondolom, talán egy nap igent mond majd, ha elég kitartó vagyok.

 

☆☆☆
Nem saját képek. HANGULAT TÁBLA: Solitaire ​– Pasziánsz + Heartstopper

Solitaire #1.5 a GoodReads-en.

☆☆☆


Térjünk vissza a Heartstopperből ismert szerelmesekhez, Nickhez és Charliehoz! Ebben a rövid kötetben Nick egyetemre meg, Charlie pedig a Truham Gimnáziumvégzős tanulója marad - vajon hogy érez ezzel kapcsolatban az elválaszthatatlan páros?

Tartsatok bloggereinkkel, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen a turné végén egy szerencsés olvasónk megnyeri Alice Oseman Nick ​és Charlie című kötetét! 

 

 

Nyereményjáték:

 

A Könyvmolyképző kiadónak hála bele is tudtok olvasni Nick és Charlie történetébe, és azt javasoljuk, hogy tegyétek is meg, ugyanis az egyes állomásokon feltett kérdésekre megtaláljátok benne a válaszokat!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Milyen témájú a végzősök utolsó tanítási napja?

a Rafflecopter giveaway

 

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]
05/31 - 
Csak olvass! 

06/04 - Dreamworld ~ extra

06/07 - Spirit Bliss Sárga könyves út

06/10 - Könyv és más

06/13 - Hagyjatok! Olvasok! 

06/16 - Dreamworld

06/19 - Utószó

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése