2022. december 16., péntek



Alice Oseman: Heartstopper - Fülig beléd zúgtam 4. | Blogturné Klub képregényajánló

  

 

NICK NAPLÓJA:

Szokták mondani, hogy a dolgoknak néha rosszabbra kell fordulniuk, mielőtt rendbe jönnének.

Azt hiszem, most már értem, mit jelent ez.

 




Nick naplója


Azt hiszem, szerelmes vagyok Charlie-ba.

Csodálatos volt együtt tölteni vele és a

barátainkkal ezt a nyarat, és annyira

szeretném kimondani neki, hogy szeretem,

de... azt hiszem, vannak más dolgok,

amik jobban aggasztanak mostanában...

 

Ha boldogságra van szükséged, lapozz bele!

”Az volt a célom, hogy olyan történetet

írjak, amilyet én is szerettem volna

olvasni, amikor én voltam tini."

- Alice Oseman

 

14 éves kortól ajánljuk!

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Heartstopper Vol4

Eredeti megjelenés éve: 2020

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

384 oldal · puhatáblás

ISBN: 9789635974320

Fordította: Riesenberger Mónika

Illusztrálta: Alice Osman

Heartstopper / Szívdobbanás:

 

1. Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam

2. Heartstopper – Fülig beléd zúgtam 2.

3. Heartstopper – Fülig beléd zúgtam 3.

4. Heartstopper – Fülig beléd zúgtam 4.

5. (…)

 

(nem befejezett)

KMK WEBSHOP / ÉLDEKORÁLT / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről (minimális spoiler az előző részekre nézve)

 

Az előző részekben arról volt szó, hogy milyen traumák érték a melegségét nyíltan vállaló Charlie-t, miként barátkozott össze a sportoló Nick-kel, majd miként kezdett el mind jobban vonzódni egymáshoz a két fiatal. Aztán folytatódott Nick lassú ráébredésével arra, hogy biszexuális. A tanulási folyamatról, hogy elfogadja önmagát, arról, hogy bevallja Charlie-nak a vonzalmát. A lassan leomló falakról kettejük között, a kialakuló kapcsolatukról, a család és a barátok előtti felvállalásról, Nick coming out-járól, majd ez a coming out megtörtént a sulistársaik felé is, amikor egy párizsi iskolai kirándulás vége felé bevallották nekik, hogy járnak egymással. 

 


Szerintem…

 

Az eddigi részek is bővelkedtek nehéz témákban, hiszen Charlie nehezen kezelte az őt ért bántalmazásokat, az árulásokat, a zaklatásokat, ráadásul titokban epekedett a heteró sportolóért, Nickért. Közben Nick pedig kezdett ráébredni arra, hogy talán nem csak a női nem tagjai vonzzák, lassú és küzdelmes volt, ahogy kitanulta magát, majd bevallotta Charlie-nak, illetve az anyukájának. De azt gondolom, hogy nehéz volt a fiúknak titkolózniuk a családjuk, a barátaik, az iskolástársaik előtt. Nehéz lehetett a franciaországi kirándulás, hiszen hiába jártak a Szerelem Városában, mégsem romantikázhattak a kedvükre! Nehéz volt, küzdelmes volt, de összetartottak, és az egymás iránti szeretetük volt, hogy kibírjanak mindent.

Ám ezúttal a szerelem nem elég, ahogy az sem elég, hogy csak Nick tud Charlie titkáról... Ez a képregény a mentális zavarokról, az evészavarokról és a gyógyulás felé vezető úton való elindulásról szól. Míg Charlie azon gondolkodik, hogy hogyan valljon szerelmet Nicknek, addig Nick folyamatosan azon pörög, hogy a barátja nem eszik, mindenen görcsöl, nem beszél az érzéseiről és magába zárkózik. Szeretem Nickben, hogy mindennek utánaolvas a neten, de nem csak "kiműveli" magát a dolgokból, hanem másoknak is beszél a dolgokról. Ezúttal az édesanyjához fordul, aki nagyon bölcs tanácsot ad neki:

 

 

NICK ANYUKÁJA:

És tudom, hogy most úgy érzed, neked kell "megmenteni". Tudom, hogy úgy érzitek, mintha a másik a világot jelentené nektek, de ez a függőség egyikőtöknek sem tesz jót. Charlie-nak mástól kell segítséget kérnie, nem a tizenhat éves barátjától.

Egy orvos vagy egy pszichológus kell... aki tudja, hogyan kezelje valakit, aki evészavarokkal küzd. 

A szeretet önmagában nem elég erre.

 

 

Nick beszél a párjával, aki így képessé válik nyitni a szülei felé - beszél nekik az anorexiájáról és arról, hogy vagdossa magát -, és az ő segítségükkel rálép a gyógyulás útjára. 

Szerettem, hogy nem csak kettejükről, a szerelem vallásukról és Charlie betegségéről szól ez a rész, de felbukkannak benne a barátaik, elmennek közösen a partra, látjuk, hogy halad Tao és Elle kapcsolata, felbukkan Tara és a párja, sőt még Tori (CHarlie nővére) is összejön valakivel! A képregény végén Tao instaképeit is nagyon imádtam, ahogy a Párizsban összejött tanárpáros "elsőit" is. Tökéletes kiegészítői voltak a könyvnek.

 


Összességében

 

Még mindig nagyon szeretem Nicket és Charlie-t, ugyanakkor ez egy nehéz kötet. Nehezen olvasható, lelkileg megterhelő, hiszen komoly dolgokkal foglalkozik. Szerettem, hogy Alice Oseman érzékenyen áll az evészvar és a mentális betegség témájához, ráadásul nagyon intelligensen kezeli azt, és a szereplők által jó tippeket, tanácsokat ad ahhoz, hogy adott esetben mi, az olvasók hogy kelezjünk valakit, akinél felmerülnek ezek a dolgok. 

Nick és Charlie még mindig nagyon édes párost alkotnak, a barátaik és a családjaik is szerethetőek (többnyire... Nick testvérét nem szerettem meg még mindig), és kíváncsian várom, hogy alakul a szereplők sorsa. Szívesen olvastam volna még!

 

Értékelés: 5

 


Kedvcsináló idézetek:

TARA:

Darcy nem nagyon jön ki a családjával. Szörnyű emberek. Nemcsak homofóbok, de még gonoszan is viselkednek vele. Mindenért kritizálják.

Amikor megismerkedtünk, azt hittem, szuper élete van. Olyan magabiztosnak és boldognak tűnt.

De néha az emberek úgy mennek mindenfélén keresztül, hogy neked fel se tűnik.

Bár előbb mondtam volna, hogy "Melletted állok." "Tudom, min mész keresztül."

CHARLIE:

Ha tényleg ez a bajom... mit csináljak?

NICK:

Elmondhatnád a szüleidnek.

CHARLIE:

De... nem tudom, hogy hinnének-e nekem. Sokan azt hiszik, hogy az evészavar... lányos betegség.

NICK ANYUKÁJA:

Légy mindig mellette, akkor is, amikor nehéz... 

De tudd, hogy... vannak problémák, amiknek a megoldásához egy gondoskodó társ nem elég

Erről szól a szeretet.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. Heartstopper by Alice Oseman

Heartstopper #4 a GoodReads-en.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Alice Oseman nagysikerű képregény sorozatának folytatása, a Heartstopper a negyedik része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Charlie és Nick felismerésekkel és vallomásokkal teli tanévkezdését, mely ezúttal bőven tartogat nehézséget… és még annál is több szeretetet.

Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet, annak szereplőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.

  


 

Nyereményjáték:

 

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a könyvek szereplőit. Minden állomáson összekevertük egy-egy karakter nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a betűket helyes sorrendbe rakni, majd az így kapott vezeték- és keresztnevet beírni a rafflecopter megfelelő sorába.


Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

 

 

O A T   U X

a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

12/12 Dreamworld
12/13 Dreamworld - extra
12/14 Csak olvass!
12/15 Booktastic Boglinc
12/16 Hagyjatok! Olvasok!
12/17
Booktastic Boglinc - fanartok
12/18
Spirit Bliss Sárga könyves út - Idézetek
12/19
Könyv és más
12/20 Spirit Bliss Sárga könyves út
12/21 Fanni's Library
12/22
Utószó

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése