2022. december 6., kedd



Rácz-Stefán Tibor: Téged kérlek karácsonyra | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Apa bólint egyet.

– És, ki vagy fiam?

Jó kérdés. A focista, aki már nem akar játszani. A fiú, aki nem meri elmondani az igazat a szüleinek. A barát, aki nem segít már annak, aki tíz évig mellette állt. A romantikus, aki szerelemre vágyik, de fél bármit is tenni érte. A meleg, aki képtelen előbújni. Sorolhatnám napestig…

 




Hol van az a pont, amikor a hallgatás már fáj?

Bence, a 17 éves focista évek óta egy súlyos titkot hordoz magában: a fiúk dobogtatják meg a szívét, különösen a helyes és kedves évfolyamtársa, Martin.

Bence úgy érzi, a titka és a ki nem mondott szavak felemésztik a lelkét.

Az ünnep közeledtével karácsonyi fénybe öltözik a város, ő pedig mindennél jobban vágyik arra, hogy randira hívhassa Martint, és előbújhasson. Ám retteg attól, hogy az idős, konzervatív szülei és a nagymamája mit szólnának az igazsághoz, és miként bánnának vele a csapattársai és a legjobb barátja, Zalán…

Honnan meríthetünk bátorságot, ha úgy érezzük, a félelem az úr?

A szerelem elég erőt adhat ahhoz, hogy kiálljunk a világ elé?

Két szó: Meleg vagyok. Ha kimondod, minden megváltozik?

A Téged kérlek karácsonyra az év legromantikusabb coming out története, ami reménnyel tölti meg a szíved, és mosolyt csal az arcodra.

Hagyd, hogy magával ragadjon!

 

Könyv információk:

 

Téma/műfaj: Karácsonyi,

Romantikus, Young Adult

Eredeti megjelenés éve: 2022

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

Terjedelem: 312 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789632457352

Rácz-Stefán Tibor regényei:

Fogadj el!

Túl szép

Élni akarok!

Pokolba a jópasikkal!

Mikrofonpróba (Szállj a dallal 1.)

Kapcsolatpróba (Szállj a dallal 2.)

Éld ​át a pillanatot!

Nincs hozzád hasonló

Téged kérlek karácsonyra

KMK WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Mivel az író eddig megjelent összes regényét elolvastam már - némelyiket kétszer is -, nem lehetett meglepő, hogy amint megjelenik egy új Rácz-Stefán Tibor könyv, azonnal érkezik a könyvajánlóm is hozzá. Minden évben azt várom a legjobban, hogy mikor és milyen történettel örvendeztet meg minket blogturnés társam, de nem titok az sem, hogy különösen az LMBT+ főszereplős regényeit imádom, így tűkön ülve vártam Bence és Martin sztoriját!

 


Szerintem…

 

Bár odáig vagyok Tibi írásaiért, ez volt az első, hogy majdnem írtam neki egy noname rajongói levelet, hogy mennyire szíven talált ezzel a történettel. Bence szereti a családját, mégsem képes rájuk bízni a legnagyobb titkát, mégpedig azt, hogy meleg. Képtelen megmondani azt is, hogy mennyire stresszeli a focizás. Már nincs meg a szívében az a sport iránti szeretet, ami miatt régen játszani kezdett, és mind inkább csak szorongást vált ki belőle a rengeteg felé áradó elvárás... Bántja, hogy a legjobb, vagyis inkább legrégebbi barátja és focis csapattársa, Zalán a barom szinonímájaként használja a "buzi" szót, de fél kinyitni a száját. Bence nem mondja ki, hogy mi nyomja a szívét, mindent magába fojt, hogy ne bántson meg másokat, és komplett beszélgetéseket folytat le fejben mindenféle témákról - legyen az akár az, hogy mi bántja, akár az, hogy tetszett neki a Love, Victor című lgbt+ sorozat. Mindenkit maga elé helyez, mindenkinek segít, mindenkit támogat, és ezzel összeroppanás közeli állapotba kergeti magát, mégsem tesz semmit, nem változtat, nem szól... Bence egy csodálatos karakter, és olyasvalaki, akihez foghatóval rég nem találkoztam az olvasmányaim során. Rég éreztem ennyire mély lelki rokonságot valakivel, nagyon régen volt arra példa, hogy egy karakter ennyire élt. (Vagyis korrigálnám magam: Rácz-Stefán Tibor könyveiben mindig annyira jól megírtak a karakterek, hogy szinte élőnek hatottak számomra; ezt különösen imádom benne!)




Bence énelbeszélőként (E/1-ben) navigál minket végig a mindennapjaim, de közben mindent kommentál, elmereng dolgokon. Kicsit beköltözünk a fejébe, vele vagyunk a tesi órákon - például azon, amikor a barátja nekiugrik a nyíltan meleg Martinnak, aki tetszik Bencének -, az otthoni gondokkal küzdő Zalán dührohamainál és domináns alfahím szövegeinél, de vele tartunk a fociedzésre és a tanórákra is. Különösen szerettem azt a részt, amikor (a korábbi regényekben többször is felbukkanó) Kornél bá a továbbtanulás kapcsán rámutat arra, hogy nem életünk nagy döntését hozzuk meg 17-18 évesen, hanem az életünk során bármikor belevághatunk valami újba, és ettől nem fog összedőlni a világ. Azt a fejezetet, azt az elbeszélgetést szívem szerint visszaküldeném az időbe a régi Anitának, hogy szívlelje meg, és ne görcsöljön feleslegesen azon, hogy melyik főiskolát válassza...

De nem csak Bencének vannak gondjai, hiszen találkozunk szegénységgel, nyíltan felvállalt melegséggel, rasszizmussal, túlzásba vitt vagy félreértelmezett vallásossággal, homofóbiával, beletörődő apa-fia kapcsolattal, többféle ideális és nem ideális családmodellel. Szokás szerint nem csupán egy komoly témát dolgozott fel az író; minden főbb karakter életében máson van a hangsúly, mindenki másra vágyik, és talán emiatt többféle Bence előbújásának a fogadtatása is.

 

 

– A legjobb barátom az óvoda óta. Azt hiszem, hozzám nőtt – szólalok meg, nem említve Zalán gondjait, mert tudom, hogy szégyelli. 

– Nekem fura ez a hozzám nőtt dolog. Az emberek változnak, a barátságok véget érnek és újak kezdődnek, ez az élet rendje. Szerintem nem kell olyan emberekkel haverkodni, aki mellett már nem érzed jól magad.

Van benne valami. Ha a gyerekkori legjobb barátomnak se merem elmondani, hogy nem Zendaya tetszik a Pókemberből, hanem Tom Holland, akkor az mit árul el a barátságunkról?

 


Egyébként eléggé nevettem ezen a fenti idézeten, akármennyire is szívbe markolónak éreztem szegény Bence ilyen és ehhez hasonló belső morfondírozásait, ugyanis az én barátaim (tudtommal) sosem vették a lapot. Például a MARVEL - Fekete Özvegy című rettenetet (nem, az nem egy jó film, akárki akármit mond) moziban néztem a csajokkal, és hát párszor megdicsérgettem fennhangon Natasha-t a dögös szerkójában. Bár talán mivel  minden közös Marvelezésnél kitérek arra, hogy Scarlett Johansson egy igazi istennő, valószínűleg megszokták, ahogy azt is, hogy Loki felbukkanásakor is csorog a nyálam... :D Bár szerencsére egészen más érzelmi szinten mozognak, mint Bence barátja, Zalán, aki az egyik számomra elfogadhatatlanul primitív karakter volt. Eleinte legalábbis. Nála már csak Szörnyellát, Bence nagymamáját utáltam jobban... de őt az utolsó pillantig.

 


A bigott és önző nagymama viselkedése és szövege igazán sokkoló számomra (pedig nem semmi rokonaim vannak), az ő részeinél mindig felborzolódtak az idegeim. Az a helyzet, hogy sokkal kisebb dolgokat se tudtak nekem sosem elfogadni a családban, hiszen lettem kitagadva/kiközösítve - szerencsére csak időlegesen - piercing, tetoválás, expasi, vallásváltás miatt (még nemrég a cica örökbefogadásakor is volt 1 nap mosolyszünet pedig nem vagyok már 17 éves), el se tudom képzelni, hogy mennyire félhetett Bence felvállalni önmagát az igazán nem elfogadónak tűnő melegekkel kapcsolatos megnyilvánulások miatt. Még egy amúgy támogató család is képes mindenféle apróság miatt elfordulni azoktól, akiket amúgy szeretnek, hát még egy ilyen... 

Mindazonáltal nagyon szerettem a történetbeli anyuka karakterét, aki sokkal idősebb, mint a fia, hiszen 40+ volt, amikor Bence megszületett, mégis teljesen odáig van a 17 éves nagyfiáért, és bármit megtenne érte. Az ő szemszögében megírt fejezetet majdnem végigbőgtem nagy meghatódásomban, annyira szép a nő lelke és olyan hatalmas a szeretete a fia iránt. Bár az utolsó pillanatig reméltem, hogy Bence előbújása a családja és Zalán felé simán fog menni, elképzelni se tudtam, hogy így fog lezajlani ez a két esemény... Torokszorító élmény volt ezeket olvasni.

  

Összességében

 

Rendkívül tanulságos, szerethető történet, ami nagyon sok elgondolkodtató állásfoglalást és megfontolandó gondolatot tartalmaz. Értékes érzékenyítő olvasmány lehet minden korú és szexualitású olvasónak. Nem csak egy laza LMBT+ romantikus regény, de erőt adó, támogatást nyújtó coming out sztori is. Olvasás közben volt bennem némi Love, Simon (2018), Love, Victor (2020-2022) és Heartstopper (2022- ) utánérzés, persze nem véletlenül, hiszen ezekben a kedvenceimben legalább ennyire jól átérezhető az előbújástól és az elfogadástól való félelem a főszereplőkben. Nagyon szerettem Bencét és az új barátait, a kedvenceim a négyesfogat közös részei voltak, de persze imádtam a Martinnal való cicázását is! Meg Martint... Imádtam Martint!

Olvasmányos, magával ragadó történet, ami szuper lenne, ha egyszer kötelező olvasmánnyá válna hazánkban, és szebbé, elfogadóbbá tenné a világunkat.  

 

Értékelés: 5



 

EXTRA: Borítótervek a Téged kérlek karácsonyra című regényhez!


Kedvcsináló idézetek:

– Jól vagy, bogárkám? – kérdezi aggodalmasan. Végigsimít az arcomon, mintha olvasni tudna belőle.

Igen anya. Van egy titkom, ami úgy érzem, élve eltemet. Annyira szeretnék megnyílni, őszinte lenni, de félek, hogy mi lesz. Akkor is szeretni fogsz, ha megtudod, hogy meleg vagyok?

– Csak máris véget ért a hétvége. Hétfőn megint suli – felelem nagyot sóhajtva. – Semmi kedvem hozzá.

– Irigylem a problémáid, Bencusom – feleli anya kuncogva.

Te ennyire vak vagy?!

 

Azok a nyomorult Disney mesék teljesen tévútra vittek gyerekként. Nem az a legnehezebb, hogy megszerezd a herceged, hanem az, hogy meg is tartsad. 

 

– Ez az, amit annyira utálok – csóválja meg a fejét Kornél bá. – Elhitetik, hogy most hozol egy döntést, és utána vége van mindennek, ha hibázol. Pedig ez nincs így. Én először pszichológiára mentem az egyetemen, rájöttem, hogy nem nekem való, és egy év után váltottam. Egy volt osztálytársam a gimi után elhúzott világot látni, éveken át pincér volt egy óceánjárón, és csak huszonhat évesen iratkozott be az egyetemre. Érted, mit akarok ezzel mondani?

– Igen. Nem. Van erre jó válasz?

Kornél bá elmosolyodik, és ettől valahogy jobban megértem, miért is bámulják őt meg a lányok, ha azt hiszik, a tanár úr nem figyel.

– Olcsó dumának fog hatni, de bármikor változtathatsz az életeden. Ha a harmincéves Bencének nem fog tetszeni, amit dolgozik, akkor is elmehet tanulni. Fárasztó lesz? Igen. Nyilván. De nem elvárás, hogy már most pontosan tisztában legyél azzal, hogy mit is tartogat számodra a jövő. Egy dolgot tehetsz: gondolkodsz azon, mi áll közel hozzád, mi fontos számodra, mi az, amit érzésed szerint szívesen csinálnál.

 

Az anyukája kiment vele a Pride-ra! Együtt sétáltak ott. Ennyire támogatja őt. Ennyire mellette áll. Ha valaha előbújnék, el se tudom képzelni, hogy anyuék megtegyék ugyanezt. 

Igen, Martin is megvívja a maga harcait. Neki sem könnyűek a hétköznapok. De ő nem rejtőzött el a világ elől. Ő engedi, hogy a valós énjét ismerjék az emberek. Biztosan a szülei szeretetéből merít erőt. Szerencsés, amiért megteheti mindezt, és undorító, amiért ezt szerencsének könyvelem el, holott az lenne a természetes, hogy az embert önmagáért szeresse a családja, és ne érdekelje őket, hogy a fiúkhoz vagy a lányokhoz vonzódik.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Rácz-Stefán Tibor Könyvek Pinterest tábla

Téged kérlek karácsonyra a GoodReads-en

☆☆☆


Turnénk kezdetével egy időben jelenik meg Rácz-Stefán Tibor legújabb romantikus, YA-regénye, amely a 17 éves focista, Bence coming out történetét beszéli el. Ahogy közeledik a karácsony, főszereplőnk úgy vágyik mind jobban arra, hogy randira hívja évfolyamtársát, Martint. Tartsatok bloggereinkkel ezen a szívhez szóló turnén, és ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a Téged kérlek karácsonyra egy példányát!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Főszereplőnk, Bence sportoló, aki fél attól, mit szólnak csapattársai, ha elmondja, hogy meleg. Szerencsére a valóságban is akadnak olyan bátor sportolók, akik felvállalják önmagukat, így hozzájuk kötődik a játékunk is. A feladatotok, hogy kitaláljátok, ki szerepel az egyes állomásokon, és a sportoló nevét beírni a rafflecopterbe.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 

a Rafflecopter giveaway


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése