2022. december 7., szerda



Jayson Gaddis: Érd ​el a zéró szintet! | Blogturné Klub könyvajánló

ALCÍM: Konfliktuskezelés az élet minden területén

 

 

A konfliktus az a nehéz beszélgetés, amit nem akarsz lefolytatni.

 




A ​legszorosabb kapcsolatainkban a konfliktusok ijesztőek, mert annyi minden forog kockán. Ha a konfliktus nem jól alakul, elveszíthetjük a házasságunkat, a családunkat vagy a munkánkat, amelyek mind a biztonsághoz és a túlélésünkhöz kapcsolódnak. Ezért szinte mindent megteszünk, hogy ne veszítsük el ezeket a kapcsolatokat, beleértve a konfliktus elkerülését, önmagunk elárulását, őszinteségünk beáldozását. A megoldatlan konfliktusok életünk minden egyes aspektusára hatással vannak, az önbizalomtól a fizikai és mentális egészségünkig.

Jayson Gaddis a párkapcsolatok tanácsadója, és a világ egyik vezető szaktekintélye a személyek közötti konfliktusok tanulmányozása terén. Gaddis közel két évtizede segít egyéneknek, pároknak és csapatoknak, hogy a legmélyebb konfliktusaiknak mélyére ássanak. Segít az embereknek meglátni a konfliktusokban rejlő bölcsességet, és azt, hogyan juthatunk el a nullához – hogy milyen „tiszta és világos” érzésünk van másokkal kapcsolatban, miután feldolgoztunk egy nézeteltérést. Olyan helyre juthatunk, ahol „nulla” a konfliktus.

Az Út a Zéró felé című könyvében Gaddis megmutatja az olvasónak, hogyan ne meneküljön tovább a kényelmetlen beszélgetések elől, hanem tanulja meg, hogyan dolgozza fel azokat. Vicces személyes történeteken, kellemetlen példákon, valamint hatékony eszközökön és készségeken keresztül felfedi, hogyan juthatunk el a szétkapcsolódástól a kapcsolódáshoz, az elfogadáshoz és a megértéshez. Ez a módszer felfrissíti a régi, megfáradt és berögzült konfliktusmegoldási megközelítéseket, és egy friss, egyszerű, felhasználóbarát útitervet kínál arra, hogyan dolgozzuk fel a konfliktusokat azokkal az emberekkel, akik a legfontosabbak számunkra.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Getting to Zero: How to Work Through Conflict in Your High-Stakes Relationships

Eredeti megjelenés éve: 2021

Kossuth, Budapest, 2022

352 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635448470 ·

Fordította: Kaufmann Zsuzsa

WEBSHOP

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Igazából eléggé ráfeküdtem a mentális egészségem karbantartására az elmúlt években, így igyekszem elolvasni azokat a könyveket, amik éppen megszólítanak, amelyek láttán, a fülszövegük olvastán az jut eszembe, hogy ez akár a következő lépés is lehetne a haladás útján. Mindenkinek vannak konfliktusai – nekem is -, és úgy gondoltam, hogy jó lenne tudni, hogyan lehet feloldani őket.

 


Szerintem…

 

A könyv rendkívül összetett… Egyszerre személyes és szakszerű, olvasmányos és tudományos. Jayson Gaddis, az író legtöbbször önmagából és a személyes tapasztalaiból indul ki, és ezáltal igazán személyes hangvételt kap a legtöbb fejezet. Lényegében már az első oldalakon elénk teríti, hogy milyen hibákat követett el fiatalabb korában, milyen rossz példákat tanult az apjától, hogyan manőverezte ki magát az összes párkapcsolatából a konfliktusok első felbukkanásakor…

És én még azt hittem, hogy rosszul fogom érezni magam, amiért halogató típus vagyok!  Kisebb kő esett le a szívemről, amikor a saját életútjáról beszélt, ugyanis én a halogatás nagymestere, az időhúzás fekete öves ninjája, a szőnyeg alá söprés diplomás művésze vagyok, aki tulajdonképpen olvasgatva várja, hogy a konfliktusforrásai kihaljanak(Nem vagyok példakép, no. Mind sejtettük.)

 


A könyv a személyes hangvétel és az író hozzáállásbeli változtatásai mellett természetesen szépen megalapozza, hogy: Mi a konfliktus? Mi okozza a konfliktusokat? Miért fontosak a konfliktusok? Kitér arra is, hogy hogyan kell kezelni a konfliktusokat? Bár a fülszöveggel ellentétben inkább a családdal, barátokkal és párkapcsolati dolgokkal kapcsolatos konfliktusok kezelését fejti fel, nem tér ki a munkahelyi és hasonló gondok feloldására. (Ezt mondjuk eléggé sajnáltam.)

Az önmagát védeni vágyó embereket „rémült állatnak” nevezi a könyvben, ami nem volt különösebben szimpatikus számomra, ugyanakkor arról, hogy miként generálunk magunkból áldozatot nagyon szépen helyre tette, ugyanis felbukkant nála az „áldozatok völgye”, ami szerintem elég szép metafórája a dolognak. Elég so-so a könyv, néha gördülékenyen, máskor nyögvenyelősen haladtam vele attól függően, hogy mennyire éreztem magam közel egy adott témához.

 

 

(…) íme a kérdés, amit fel kell tenned magadnak egy ilyen helyzetben (…):

- Mi a legrosszabb dolog, ami történhet, ha beszélsz?

 

 

Olvasás közben rádöbbentem, hogy nagyon konfliktuskerülő vagyok, ami természetesen nem tesz éppen jót az egészségemnek, viszont rendkívül elfogadó vagyok másokkal. Inkább abból van konfliktusom, hogy mások felől nem érzem azt a szintű elfogadást irányomba, amit én adok. A leggyakoribb forrása a konfliktusoknak a könyv szerint az ÉRTÉKKÜLÖNBSÉGEKből adódik, vagyis nehezen fogadjuk el a másik véleményét, és ebből feszültség kerekedik. Ez például lehet vallási vagy politikai meggyőződéssel, gyerekvállalással vagy gyerekneveléssel kapcsolatos, de lehet egy adott ember eltérő véleménye egy hétköznapi téma kapcsán, mint az LGBT+, alkoholizálás, dohányzás, monogámia vagy nyitott kapcsolat preferálása, etc.

Szerettem, hogy megerősített abban a könyv, hogy nagyon jó a kommunikációm, mindkét főbb technikát magamtól is sikerrel alkalmazom, amikor konfrontálódom valami kapcsán valakivel. A LUFU mestere vagyok (LUFU = Listen Until they Feel Understood, vagyis addig beszéltetek másokat, amíg fel nem fogom az egész nyűgjüket szerintük is), mint kiderült!

 


Összességében

 

A könyv megerősített abban, hogy rosszul menedzselem a konfliktusaimat, ugyanakkor nem győzött meg arról, hogy muszáj lenne változtatnom a dolgokon. A konfliktus feloldásához sebezhetővé kell válni, meg kell próbálni összehangolni az értékeinket másokéval, és ezekkel talán nem is lenne bajom, de nehéz partnert találni ezekhez.

Akadnak jó példák a kiadványban, ahogy jó példabeszélgetések is, de egyik sem volt még csak hasonló sem azokhoz a konfliktusokhoz, amik engem emésztenek. Szerintem ez a könyv azoknak lesz hasznos segítség, akik a párkapcsolati dolgaikkal szeretnének dűlőre jutni, és nem berögződött, idős családtagokkal egyről a kettőre.

 

Ajánlom? Érdeklődőknek.

 

Ajánlás: Szerintem ez a könyv azoknak jó, akik mindenképpen szeretnék kezelni a konfliktusaikat; akik készek arra, hogy beleálljanak a konfliktusok megoldásába.

 


Idézetek:

(…) ezt egy technikává fejlesztettem, és elneveztem LUFU-nak. Ennek során arra kötelezi el magát az ember, hogy addig hallgatja a másik felet, amíg az úgy nem érzi, hogy megértették őt. [ listen (L) until (U) they feel (F) understood (U)]

Úgy tűnik, hogy a magány veszélyesebb az egészségünkre, mint az elhízás vagy a dohányzás.

Fontos, hogy tiszteljük az emberek értékeit, még akkor is, ha nem értünk velük egyet. Miért? Mert joguk van az értékeikhez, és mert a különbségek tiszteletben tartása  segít megtanulni szeretni és elfogadni másokat olyannak, amilyenek. Az értékeik tiszteletben tartása nem azt jelenti, hogy kapcsolatban kell maradnod velük. Épp ellenkezőleg: ha tiszteletben tartod az értékeiket, de nem próbálod megváltoztatni őket, akkor szabadon távozhatsz.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Random Pictures For My Blog Pinterest tábla.

Getting to Zero a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Az ember társas lény. Mindenkinek szüksége van arra, hogy meghallgassák, támogassák és fontosak legyenek valaki számára. Ám minden emberi kapcsolatnak velejárói a konfliktusok is. Minden erőnkkel próbáljuk ugyan elkerülni őket, de lehetetlen. Jayson Gaddis viszont kínál számunkra egy megoldást Érd el a zéró szintet! című könyvében, amit érdemes meghallgatni. Tartsatok velünk, és játsszatok a nyereményként felajánlott könyvpéldányért!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Játékunk során olyan szerzőktől mutatunk idézeteket, akiktől Jayson Gaddis is merített a könyv létrehozásához. A szerző nevét írjátok be a Rafi megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 


A fejlődési szemléletű emberek tehát – még azok is, akik negatív kritikának vannak kitéve –
 szakadatlanul használják és tökéletesítik elméjüket.
Nem engednek be olyan gondolatokat, amelyek visszafoghatnák őket,
odavalónak és rátermettnek érzik magukat, és nem hisznek abban,
hogy mások véleménye határozza meg személyiségüket.

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

12.05. Readinspo

12.07. Hagyjatok! Olvasok!

12.09. Spirit Bliss Sárga könyves út

12.11. Könyv és más

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése