2022. december 30., péntek



12. fejezet - 2022. december | Havi összefoglaló ~ Sorozat- és filmajánló, macsKalandok és élménybeszámoló

 

(Ezt a rovatot a „havi összesítő” címke alatt lehet megtalálni.)

  

 

Üdv újra itt!

 

Az év utolsó hónapja igazából jól telt! Se a munkát, se a családozást nem vittem túlzásba, de rengeteget olvastam és még többet cicáztam. Lucifer cicám köszöni szépen és növöget, és abszolút itthon érzi magát, ami kb. annyit tesz, hogy bárhol elalszik, bárhonnan kitúr, hogy ott aludhasson és ha ferdén nézek rá, akkor elkezdi lerágni a kezeim… :D A mostani posztban elég sok macskás kép van, ami annak köszönhető, hogy imádom a kis mocskot, és tényleg többnyire kettesben voltam vele a hónapban. (Most jelzem, hogy januárra is ezek a terveim: olvasás, macskázás.)

Amikor nem Luciztam, akkor sütögettem (céklás browniet, pálmalevelet, buktát, gofrit), pihentem, filmeztem és sorozatoztam. A hónap a forralt bor és a karácsonyi kávés likőr hónapja, így jócskán iddogáltunk a családdal meg a barátokkal. Volt gépszerelős, társasozós, hajvágós (apu felnyírta hátul 1 centisre a hajam, imádom) és mindenkivel – munkatársak, barátok, család - karácsonyozós napjaim.

 

Pozitív randomságok: vidám mindennapok a cicámmal, Harry Potter maraton, első sikeres kelt tészta, társasozásban nyertem, jó hangulatú karácsonyozások, szilveszteri parti, gyönyörű élfestett könyvek, fantasztikus szülinapi csomag, szuper premier, KFCzés 2x, írtam egy Harry Potter fanfictiont!

 (A folytatáshoz olvass tovább! ⇩⇩⇩)

❖❖❖❖❖

Mi történt decemberben?

❖❖❖❖❖

– Könyvespolc bővítős kitérő –

 

Én és az új polclakók: 9 új könyvvel bővültek a könyvespolcaim ebben a hónapban. Megjött az idei második és egyben utolsó vásárlásom, amik mellé érkezett pár recenziós példány.

 

Vásároltam (3)

Rainbow Rowell – Sam Maggs: Fangirl: Manga 2.

Rainbow Rowell: Tévelygő fiú

Vavyan Fable: Az élet ócska örömei (anyunak vettem karácsonyra)

 

Ajándékba kaptam (4)

 

Kerstin Gier: Nefelejcs

Cassandra Clare: Vaslánc

Leigh Bardugo: King of Scars – A sebhelyes cár

Szabó Krisztina: Az ellopott kívánság 

  


Recenziók (2)

 

Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Laura Agustí: Egy macska története

 

– Személyes érdekeltségek –

  

#HAVIKEDVENCEK  

 

Kedvenc zenék:

Overwhelmed - (Ryan Mack Remix)

EMELINE - this is how i learn to say no

Try - Colbie Caillat

Halle Abadi - BOYTOY

Dua Lipa - Levitating

Aim Vision - SUPERHERO

 

Kedvenc film(ek):

A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás (2022)

 

Kedvenc sorozat(ok):

Az Esernyő Akadémia (2019–)

 

#boldogság #rövidsztorik

    

Az új darabunk, az EGY CSÓK ÉS MÁS SEMMI hatalmas siker. Megnéztük mi is és teljesen odáig voltunk érte. Ám mivel önkormányzati fenntartású színház vagyunk, így előreláthatóan márciusban lesznek nálunk legközelebb előadások, így soká tudom újra megnézni. (De meg fogom, és a Nagyim is, aki szintén imádta.)


    

#karácsonyicsoda - december 26. - Nagyim szövege: "Hozod a macskát, ugye? Mert Lucifer nélkül nincs Karácsony!" - Imádom, hogy mennyire imádja a kis dögöm. Hatalmas örömmel játszanak, aludnak és esznek együtt. Az igazi csoda számomra mégis az volt, hogy arra jöttünk vissza Nagyitól, hogy a macska anyám ölelésében van! Anyám. Ölelte. A macskát. Aki miatt leordította a fejem. Aki miatt rám tette a telefont. Estefelé pedig a macska már úgy elfáradt, hogy apuhoz bújva szundikált, persze aztán hazaérve elnyúlta magát a kanapé karfán, és folytatta a durmolást.    



    

#kurvaegerek - december közepe - Szóval folyton keresem a HOLAKURVAEGERED?-et (a szomszédok örömére jól hallhatóan). Kapott egy egeret, de mivel folyton elkeverte, kapott még kettőt... Jó döntés volt részemről... így már három kurvaegeret kergethettem hűtő alatt, wc mögött, kanapé alól, takaróból, satöbbi nonszensz helyekről.

Na, múlt hétvégén kibasztam vele, kapott egy nagyobbat, ami zörög is, duci is, elkeverhetetlenül nagy! Imádja, folyton azzal játszik. Fel se tűnt, hogy a 3 további KURVAEGÉRnek lába kelt... ...egészen máig nem is lettek meg, amikor békésen hazaérve gondoltam felveszem az itthoni kedvenc pulcsim, amiből kiugrik három kurva egér...

Gyerekek... azt a visítást!

Szerintem ráadásul kiröhögött a kis dög, mert eddig ismeretlen zajok jöttek a konyha felől...    



    

#ezasztorihappyend - december közepe -    Valamelyik este döglünk a kanapén... Én a párnán, macska rajtam... Csend, béke és egy jó könyv... Zaj a lakás másik végéből... Az agyam tudomásul vette, hogy tuti Luci az, és nyugodtan simogattam tovább a macskát... 😅 Valószínűleg ő meg azt hihette, hogy én zajongok, mert pár pillanattal később egyszerre eszméltünk, hogy "Ha te itt vagy, ki van kint?" 😂 Végül senki nem ment ki megnézni, mert lusta dögök vagyunk, de mivel élünk, azt hiszem, ez egy happy end. 🙃🤘 


    

#arcbafekvősdög - december közepe - Épp meséltem a héten valakinek, hogy a CsodaMacska abszolút tartja a határokat, nem fekszik bele az arcomba. Erre tegnap nagyon szerelmes volt, és vagy fél órát fészkelődött, míg megtalálta azt a pontot, ahol tökéletesen kitakarja a könyvet és gátolja a légzést. Szép halál! 💀



    

Egyébként jöttek-mentek a vendégek a macskához, és mentünk mi is kettesben családozni. Eléggé kis antiszociális (hiszen az én macskám ugye), de fel szokott engedni. Amikor meg még akkor nyüsztetik, amikor nem engedett fel, akkor rendkívül mogorva fejet szokott vágni, ami megihlette anyámat és öcsémet, így készült négy Luciferes meme is, amit családom belül néha odakommentelünk egymásnak. :D


 

FILMEZÉSEK / SOROZATOK:

 

Filmeztem:

 

A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás (2022) - #MARVEL #képregény-adaptáció #karácsonyi #spinoff – 10/10 –

Az őrzők szeretnék felejthetetlenné tenni Quill karácsonyát, ezért elhatározzák, hogy ellátogatnak a Földre, hogy megtalálják a tökéletes ajándékot. Aki KEVIN BACON és aki akár akarja, akár nem, elviszik az űrbe… Szerintem frenetikus volt ez a special „epizód”!

 


Nagykarácsony (2021) - #karácsony #romantikus #vígjáték – 8/10 –

Ahogy a Popkult, csajok, satöbbi podcastben* elhangzott: ez egy magyar Hallmark mozi! :D Igazából a legújabb epizódjukban, amikor ez elhangzott, azonnal úgy döntöttem, hogy megnézem és még aznap este meg is tettem. Őszintén szólva tényleg az, de cuki, habkönnyű, minimális konfliktusokkal teli, karácsonyi, romantikus, satöbbi. <3 Egynek jó volt, de valószínűleg többször is meg fogom nézni december tájt! ^.^

* reklám helye: https://popkultcsajoksatobbi.wordpress.com/

 


Szerelmi taktikák (2022) - #romantikus #vígjáték – 8/10 –

Egy reklámszakember és egy divattervező-blogger, akik nem hisznek a szerelemben, fogadást kötnek, hogy a másik szerelmes lesz – amit furcsa módszerekkel próbálnak elérni.

Nem volt rossz, főleg a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt rajongói fogják szeretni, ugyanis ez annak a török verziója. Nekem tetszett, szórakoztató volt, de egyszernézős.

 


Mad Max – A harag útja (2015) - #akció #kaland #disztópia #1001film # dieselpunk #posztapokaliptikus – 8/10 –

Hűha, ezer éve terveztem már megnézni ezt a filmet Tom Hardy miatt, de sikerült lepadlóznom. Valahogy valami lazább disztópiát vártam, aminek a középpontjában a kiszáradás és az elsivatagosodás fog állni, de itt inkább a vallási fanatizmus volt a központi téma. Plusz abszolút indokolt a 18+ karika, mert ez igazi erőszakos vérfüred.

 


Noel naplója (2022) - #dráma #romantikus #vígjáték #karácsony #könyvadaptáció – 7/10 –

Nem igazán tetszett maga a történet, mert valahogy csetlett-botlott a sztori, de hangulatos, kedves, nagyon szimpatikus szereplős film volt. Egyszer nézhető, bájos, és van benn egy cuki kutyus!

 


Varázslatos Karácsony (1985) - #családi #karácsonyi – 6/10 –

Charles Dickens Karácsonyi ének adaptáció, és emiatt néztem meg. Kedves történet, de ez sem volt maradandó. Tizenkettő = egy tucat sztori.

 


Hisztéria (2011) - #romantikus #vígjáték #igaztörténetalapján #kosztümös   – 6/10 –

Hugh Dancy miatt szerettem volna megnézni ezt a filmet, mert nagyon csípem a fejét, és elég viccesnek tűnt a film trailerében. :') A sztori érdekes-szórakoztató, nem tudom, valóban így találták-e fel a vibrátort és/vagy kezelték-e valaha úgy a hisztériát, ahogy dr. Dalrymple tette, de egyszeri történelemleckének elment. :')

 


Artemis Fowl (2020) - #fantasy #könyvadaptáció #kaland #misztikus – 3/10 –

Sajnálom azt a két ebédidőt, amit ezzel a filmmel töltöttem… Sajnos nekem nem jött át, túl sok dolog, túl kevés idő alatt, rohamléptékű történések, ki nem bontott sztori… Valahogy olyan sablonos, gagyi volt az egész.

 


Sorozatoztam:

 

Az Esernyő Akadémia (2019–) - #apokalipszis #időutazás #képregény-adaptáció #könyvadaptáció #LMBTQ #szuperhős #több idősík – 10/10 –

IMÁDTAM! Nagyon régóta terveztem megnézni, és most végre elkapott a hév, és lezavartam mindhárom évadot a hónapban! Szeretem az időutazós, mindent összezavarós, szuperhős képességű, szórakoztató dolgokat, így ez is kedvenc lett. Alig várom a következő évado(ka)t!


 

Resident Evil (2022–2022) - #horror #zombi #videojáték-adaptáció – 6/10 –

Na, befejeztem, erre kiderül, hogy elkaszálták… Mondjuk megértem. Hatalmas nagy Resident Evil-fan voltam, de azt leszámítva, hogy itt irtó dögös a főszereplő (Ella Balinska), ez nem igazán hozta az eredeti Milla Jovovich-os Kaptár-sorozatot.

 


Anyuval nézve: 

 

Karácsonyi hadgyakorlat (2020) - #karácsony #romantikus #vígjáték –8/10 –

Meglepően érdekes és cuki romantikus karácsonyi akármi volt. A főszereplők szerethetőek, a sidekarakterek viccesek, de szimpatikusak voltak, és maga a sztori is jópofa volt.

 


A Karácsony kilenc élete (2014) - #karácsony #romantikus #vígjáték – 8/10 –

CICÁS karácsonyi film! Annyira cukker volt! Nem egy világmegváltó történet ez se, de jól esett!

 


Udvarlót karácsonyra (2004) - #karácsony #romantikus – 7/10 –

Jó, hát kicsit gagyi és kiszámítható, de nekem bejött. Jóféle kis feeling good mozifilm. Decemberre, karácsonyra tökéletes!

 


Kis karácsonyi viszály (2021) - #karácsony #romantikus – 7/10 –

Cuki, humoros, szórakoztató történet. Ez sem egy komoly karácsonyi film, inkább egy bájos limonádé, de ezt még az is lehet, hogy újra fogom nézni idővel, mert csíptem a főszereplőket. (Amúgy roppant feledhető a történet, mert már most nem emlékszem rá, holott 22-én néztük.)

 


A karácsony hőse (2016) - #karácsony #romantikus – 6/10 –

Na, ez bejött! Családot terrorizáló, gazdag nagypapa/apa, elvált férj, akit zsarol az elkényeztetett exnej a saját lányukkal és egy tökös tűzoltónő, az Új barátnő, aki nem hagyja magát. A vége irtó mód el lett barmolva, és tele volt logikátlanságokkal, ezért a 6 csillag…

 


Utálatos karácsony (2022–) - #sorozat #karácsony #romantikus –6/10 –

Félig kész sorozat, nem tudjuk, hogy mi a vége, ez első évad végén egy hatalmas nagy cliffhangerrel ért véget, amit utáltunk anyummal... Egyébként egy kamupasit hazudó szingli lányról szóló spanyol eredetű sorozat. Nem egy nagy wasistdas.

 


Karácsonyi románc (2022) - #karácsonyi #romantikus #vígjáték – 5/10 –

Hát… hű… Gazdag, hotelmágnás család lánya karácsonykor amnéziás lesz egy véletlen bénázás miatt, és egy kis fogadós vigyáz rá, akibe beleszeret... Logikátlan, de szórakoztató tud lenni, ha elég fáradt az ember. Sajnos nincs új a nap alatt, elég sok hasonló sztori van már.

 


Karácsony a hegyekben (2019) - #karácsony #romantikus #vígjáték – 5/10 –

Logikátlan, de cuki karácsonyi film. Hangulatos, tök jó lenne egyszer egy ilyen helyen tölteni a karácsonyt! A történet könnyed, de nagyon butuska, ráadásul jó sok szerelmespárunk lesz a végére.

 


Karácsony a vadonban (2019) - #karácsony #romantikus #kapuzárásipánik #természetvédelem – 4/10 –

Nos, ez igazából nem egy karácsonyi film. Inkább egy életváltoztatós cucc, amiben cuki elefántok vannak és véletlenül van karácsonyoznak is egyet. Amúgy a színészek jók voltak, de mivel nagy nevek, várható volt.

 


Karácsony veled (2022) - #karácsony #romantikus #zenei – 4/10 -

Fúúú… Azért kemény volt látni, hogy a fiatalkori crushom Freddie Prinze Jr. nagypapásan öltözködik, toporog, ráadásul a magyar szinkronja is tuti, hogy 60+ volt... (Megnéztem, a 46 éves színésznek 64 éves a szinkronja, és csodálkozom, hogy a kardomba dőlök.) A sztori nem lett volna rossz, bár láttunk/olvastunk már hasonlókat…

 


Karácsonyi mese (2013) - #karácsony #romantikus – 4/10 –

Akkora marhaság volt, mint ide Afrika... Nagyon össze kell szednem magam, hogy ne írjak túl sok rondát a sztoriról, ami abszolút buta és feledhető volt.

 


Sister Swap: Christmas in the City (2021) - #karácsony #romantikus #vígjáték – 4/10 –

Nem. Egyszer is sok volt, butuska volt, ráadásul ismét egy logikátlan történetű karácsonyi film.

 


Hiszek a Mikulásban (2022) - #karácsony #romantikus #vígjáték – 3/10 –

Totál unrealisztikus… Lisa, ha tényleg olyan a véleménye a karácsonyi dolgokról, ahogy a történet elején van, akkor az életbe nem megy el mindenféle kari programra, és valószínűleg a világból is kiemenkült volna Tom lakása láttán… hát még a Mikis dolognál…

Christina Moore szemforgatásai ugyanakkor fergetesek voltak, totál illettek a karakterhez (lehet, hogy épp emiatt lett ő a női főszereplő?), viszont John Ducey nekem olyan, mint egy gagyi David Hasselhoff, aki időben kezdte el a botoxot… Az ő mimikáján meg mindenen kivoltam, még a szinkronján is… Borzalmasan irritált… meg úgy az egész film, az egész sztori.

 


Karácsonyi kiszállítás (2022) - #karácsony #romantikus – 2/10 –

Valami lengyel akármi, amit simán félbe is hagytunk volna, ha apu nem szól ránk, hogy kíváncsi a végére (hátra volt még a film 3/4-e). Inkább hallgattam, mert annyira vérunalmas volt, hogy kimenten inkább sütit sütni anyám konyhájába…

 


– Következő havi terveim –

 

- Hamarosan olvasom/írok róla:

Veres Attila: A valóság helyreállítása

Adam Silvera: Az első, aki meghal a végén

Jennifer Carroll: Varázspartik és lakomák a Harry Potter-filmekből

James Norbury: Az utazás

Christina Lauren: A lelkitárs-egyenlet

Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly

Laura Agustí: Egy macska története

Eszes Rita: Északról fúj a szél

Kerstin Gier: Nefelejcs

Leigh Bardugo: King of Scars – A sebhelyes cár

Natasha Bowen: A mély dala

Laura Kneidl: Ne! Érints meg!

 

- Mini-könyvklub:

Baráth Katalin: Afázia

 

Mini-könyvklub Vegazussal és több más bloggerrel!

 

Helyzetjelentés:

A blogturnésokkal úgy meg vagyok/voltam csúszva, hogy eszembe se jutott, hogy a decemberi szabadválasztásos fordulón résztvegyek. :/ De:

 

A többiek könyvélményeit ITT OLVASHATJÁTOK.

 

JANUÁRBaráth Katalin: Afázia – Indul az ÚJ FORDULÓ, ahova már lehet is jelentkezni! Az első hónapban olvasott könyv nagyon izgalmasnak tűnik, kíváncsi leszek, hogy 1) be tudom-e szerezni, és 2) lesz-e időm elolvasni. =^.^=  

 

  

A kapcsolódó bejegyzéseim a mini-könyvklub címke alatt elérhetőek!

❖❖❖❖❖

– Bejegyzések a blogon –

 

14 könyvről írtam a hónapban:

Rácz-Stefán Tibor: Téged kérlek karácsonyra * LMBT+ karácsonyi romantikus YA *

Meik Wiking: A hygge otthon * életmód önsegítő *

V. E. Schwab: Gallant * fantasy YA *

Emily J. Taylor: Hotel Magnifique * fantasy YA *

Yehuda Devir - Maya Devir: Ez egy ilyen nap * képregény(szerűség) *

Chris Carter: A holtak csarnoka (9.) * horror pszicho-thriller *

Alice Oseman: Heartstopper - Fülig beléd zúgtam 4. * LMBT+ képregény YA *

Mary Caperton Morton: 500 kirándulás * ismeretterjesztő *

Ayana Gray: Beasts of Prey - Indul a vadászat * fantasy YA *

Rachel Burton: Könyvesbolti karácsony * romantikus chick-lit *

Gabrielle Zevin: Világépítők * realista *

Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok (2.) * krimi YA *

Jayson Gaddis: Érd el a zéró szintet! * önsegítő életmód *

Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság * krimi klasszikus *


 

Blogturné Klub extrák és egyéb bejegyzések: 

Harry Potter fanfic AniTigertől és Karácsonyi Book Tag

Borítómustra | Ne! Érints meg!

Borítótervek | Rácz-Stefán Tibor: Téged kérlek karácsonyra

 

vvvvv

Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!

A képek némelyike SAJÁT vagy saját szerkesztés! 

A többi meg a Pinterest tábláimról meg az Instámról van.

vvvvv

 


2 megjegyzés:

  1. Helló! A cica gyorsan nő!! :)
    Hű, de sok karácsonyi filmet megnéztél! Eddig azt hittük, mi sokat néztünk idén... :D A listádról mi kettőt láttunk, a Noel napjóját (hát a sztori valóban gáz volt, meg a női főszereplő is, de a pasi nekünk bejött, meg az apja is), és a Sister swap-ot is megnéztük, ami egynek elment de szintén nem volt igazán jó... Viszont feltűnt, hogy csak az egyik filmet tüntetted fel. Tudtad hogy ez két film? Mindkét nőt végig lehet követni ugyanebben a történetben. A másiknak az a címe, hogy Sister Swap: A Hometown Holiday. Nekünk az egy árnyalattal jobban tetszett, mint a városi, de nagyjából ugyanaz a kategória. Ha már az egyiket megnézted, talán érdemes a másikat is.
    Boldog új évet!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem tudtam, nem is tudom hogy kerülhette el a figyelmünket, de gyorsan 'megszereztem', és megnézzük anyummal! ^.^ Noel-esben szerettem a pasit én is! <3

      Most ilyen karácsonyi filmes hetek vannak nálunk, csak a limonádé megy. Vagyis azért mostanában már MARVEL újranézés van nálam. ^.^
      Nagyon Boldog Új Évet! <3

      Törlés