2022. december 26., hétfő



Meik Wiking: A hygge otthon | Blogturné Klub könyvajánló


ALCÍM: Meghitt lakás skandináv módra


 

A dizájn iránti szenvedélyünkkel kombinálva mindez az introvertált fészekrakók nemzetévé tesz minket, akiknek a hygge nemzeti sport. Így amikor a koronavírus lecsapott, és a kormány arra kérte a dánokat, hogy tartsák magukat távol a tömegtől, maradjanak a négy fal között, töltsenek minél több időt otthonukban, a lehető legkevesebb ember társaságában, mi dánok azt mondtuk: „Megoldjuk. Egész életünkben erre gyakoroltunk!”

 




Az otthon a kapcsolódás és a nevetés helye. Az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, támogatásra és megértésre lelünk, és teljesen önmagunk lehetünk. 


Meik Wiking legújabb kötetében elénk tárja, hogyan hat otthonunk kialakítása jóllétünkre, és hogyan válhat az életterünk – a dán hygge elvének alkalmazásával – olyan hellyé, ahol nemcsak élünk, hanem igazán boldogok lehetünk. 


A koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásain alapuló könyv olyan egyszerű praktikákat mutat be, amelyekkel nagy változást érhetünk el: például mitől érezhetjük bármelyik helyiséget tágasabbnak, miért okoz több örömet a kerek étkezőasztal, és miért fontos a jó világítás.

 


Könyv információk:

 

Eredeti mű: My Hygge Home: How to Make Home Your Happy Place

Eredeti megjelenés éve: 2022

Kossuth, 2022

272 oldal · keménytáblás

ISBN: 9789635448531


Meik Wiking könyvei:

 

 

Hygge

Lykke

Az emlékteremtés művészete

A hygge otthon

MOLY / GOODREADS / WEBSHOP / BELEOLVASÓ

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Nem titkolom, hogy igyekszem minél inkább magamévá tenni a Hygge életmódot és a hyggéhez hasonló életérzéseket. Írtam már a Wabi Sabiról, kutattam a boldogság francia titkát, olvastam az Icsigo-icsiéről, az Ikigai-ról és a Lagomról, de az egyszerű élet művészetéről is. Nagyon régóta szemeztem már Meik Wiking könyveivel, hiszen köztudott, hogy a férfi a Boldogságkutató Intézet munkatársa, aki maga is folyamatosan kutatja, hogy miként teheti a hygge jobbá az emberek életét.

 


Tetszett ez a könyv, mert megerősített abban, hogy jól alakítom a dolgaimat. A saját kis boldogságoázisom létrehozása a lehető legjobban alakul. Vannak növényeim, párnáim, éléskamrám, odafigyelek arra, hogy ne pazaroljak, este a lakást gyertyafény és meleg ledlámpafény teszik „cozy”-vá, sőt, nyaranta még az erkélyemen is kertészkedem, amikor épp nem a napfényben fürödve olvasok.  A lakásom tágasnak tűnik, ugyanakkor bájosan minimalista. A könyvespolcaim roskadásig vannak olvasott és olvasásra váró könyvekkel, illetve van egy zugom, ahol szívesen olvasok. Takarók alatt, bekuckózva, miközben egy doromboló dög igyekszik minél jobban eltakarni előlem az olvasmányom. Hát van ennél hyggébb?

 

 

Hygge életet élni és hygge otthont teremteni azt jelenti, hogy megértjük, hogy a boldogságon nincs árcédula. (…) A hygge arról szól, hogy alacsony költségvetésből éljünk kellemes életet, és a teret inkább az életre használjuk, semmint a tárgyak tárolására. A hygge az, ami a házadból otthont varázsol.

 

 

A kiadvány rendkívül igényes, tele van képekkel és illusztrációkkal, amelyek között akadnak hygge életképek, de a Boldogságkutató Intézet által végzett felméréseinek az összegzése is. Nagy érdekes, hogy mennyi mindent kutatnak! A két kedvenc kutatási témám ezek voltak: könyvek és otthoni boldogság.

1) „Hány könyv volt az otthonodban, amikor 16 éves voltál?” Ez a kutatás a könyvek átlagos számát méri háztartásonként, ami nálunk minim 1500 volt, de a kutatott országok közül a legmagasabb szám Észtországé volt 218 könyvvel, míg a legkevesebb Törökországé 27-el.

2) „Mitől lesz egy háztartásból otthon?” Itt igazából csak az első 5 dolgot említeném meg, de maximálisan egyetértek: 1 – boldogság, 2 – szeretet, 3 – biztonság, 4 – a nevetés hangja, 5 – családdal és barátokkal elköltött ebéd.

 

+1 / Ezt a kutatást is szerettem!

Természetesen nem csupán kutatásokkal foglalkozik a könyv. A 8 fő fejezetben találkozhatunk az előlomtalanítás szükségességével (= kell az a sokadik, haszontalan akármiadagoló a konyhádba? Biztos?), a Diderot-effektus elkerülésének fontosságával (= amikor veszel egy új dolgot, ami miatt aztán még veszel párat, és ezzel egy shopping-lavinát indítasz el), továbbá az író kitér arra is, hogy miként tudunk komfortos összhatást elérni a napfény és a különféle lámpák felhasználásával. Az író felhívja a figyelmet a főzés és a pazarlás elkerülésének fontosságára, továbbá arra, hogy milyen hygge dolog valami hosszútávút csinálnod az éléskamrádba. (Például: savanyúságot vagy almabort, vagy simán rakhatsz el befőttet is télire.) Nekem a rövidtávú tippek közül a házi kenyér sütése tetszett a legjobban, bár inkább elkészítettem életem első lekváros buktáját. (Laktózmentesen és teljes kiőrlésű liszttel, ami miatt a macskám volt a leglelkesebb közönségem, de a családomnak is ízlett azért.)

 


Összességében

 

Élvezettel olvastam Meik Wiking negyedik magyarul megjelent könyvét, és eldöntöttem, hogy fogok még tőle olvasni, mert nagyon jó a stílusa! Természetesen nehéz hygge / boldogságkeresés témában újat mondani vagy mutatni, de neki sikerül, ugyanis nem csupán a szobanövények vagy a jól elhelyezett puha párnák és takarók előnyeire hívja fel a figyelmet, de kiértékelt kutatásokat is kielemez a könyvben.

Tanulságos, szórakoztató, sallangmentes, jól megírt könyv, amit csodásan egészítenek ki az elemzések illusztrációi és a beválogatott, hygge hangulatot bemutató képek.   

 

Ajánlom? Igen.

Összességében: 5

 

Ajánlás: Mindenkinek, aki vevő a hygge előidéző dolgora vagy csak szeretné, ha az otthona egy igazi, békés, biztonságos hellyé válna, ahol jól érzi magát.  

 


Kedvcsináló idézetek:

A hygge ételek lényege, hogy miként tudod a legjobb ízt kihozni az egyszerű összetevőkből. És néha az egyik legfontosabb összetevő az idő. Az otthoni főzés nemcsak olcsóbb és egészségesebb, de a boldogságunkhoz is elengedhetetlenül szükséges – ez a siker és az elégedettség érzése, amelyet akkor élsz át, amikor egy magad által készített étel kerül az asztalra. De ami a legfontosabb: a főzés valódi szeretetnyelv. Ez az egy módja annak, hogy megmutasd a szeretteidnek, hogy törődsz velük, hogy elkészítettél és létrehoztál valamit, amit élvezhetnek. Így történik meg a hygge a konyhában.

Azt hiszem, az egyik legjobb dolog, amit a gyerekeinknek adhatunk, ha megértetjük velük, hol találhatnak örömöt és jóllétet pénzköltés nélkül.

Úgy gondolom, hogy egy hygge otthonnak olyan menedéknek is kell lennie, amely a magánszféra különböző típusait kínálja. A magánszféra nem az egyedüllétről szól, hanem arról, hogy lehetőségünk van kontrollálni, ki és hogyan ér el minket. Nem csupán az elkülönülést jelenti, hanem éppannyira a kommunikációt is. Úgy vélem, mindannyiunknak szüksége van egy olyan helyre, ahol teljesen önmagunk lehetünk.

A saját kis világunkban mi vagyunk az univerzum urai. És talán ha megtaláljuk a boldogságot otthon, akkor képesek leszünk arra is, hogy jobb hellyé tegyük a világot.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Saját fotók a könyvből + Meik Wiking books Pinterest tábla.

My Hygge Home a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Meik Wiking legújabb könyvéből megtanulhatjuk, hogy miként lehet a dán hygge alkalmazásával még meghittebbé tenni otthonunkat. A hygge otthon című kötetben a koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásainak segítségével tehetjük még jobbá életterünket. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg a legújabb praktikákkal, de ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Kossuth kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!

  


 

Nyereményjáték:

 

Meik Wiking kötete sokféle tippet ad nekünk a tökéletes hygge otthon megteremtéséhez, így játékunk is erre koncentrál. Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, amelyekből egy (vagy két) szó rakható ki, és ezek a dolgok kulcsfontosságú hozzávalói az otthoni hygge életérzésnek.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

vanyoböénsz

a Rafflecopter giveaway


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

10 - Kelly és Lupi olvas

15 - Zakkant olvas

19 - Csak olvass!

21 – Readinspo (csúszik)

23 - Könyv és más

26 - Hagyjatok! Olvasok!

 

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése