2022. január 26., szerda



Shunmyo Masuno: ZEN - Az ​egyszerű élet művészete | Blogturné Klub könyvajánló

 ALCÍM: 100 zen gyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért

 

 

Időpocsékolás eltévedni egy saját magad által készített labirintusban.

 




Csupán apró változtatások a szokásaidban és szemléletmódban.

Mindössze ennyi kell az egyszerű élethez.

Shunmyo Masuno gondolatait illusztrált díszkiadásban adjuk közre.

A világot nem könnyű megváltoztatni, és ha nem úgy működik, ahogy szeretnénk, jobb, ha önmagunkon változtatunk – tanítja Shunmyo Masuno.

Százféle információ zúdul ránk, felőrli napjainkat a szüntelen sietség és a jövőtől való szorongás. Nem szívesen gondolunk arra, hogy az élet egyszer véget ér, félresöpörjük a múlandóság apró jeleit.

Azonban a kis változásoknak is van hatásuk. Ha mindennap szánunk néhány percet arra, hogy ne gondoljunk semmire; ha evés közben nem figyelünk másra, csak az ételre; ha megszabadulunk a felesleges tárgyaktól, de az igazán fontosakat becsben tartjuk; ha elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen – korábban nem tapasztalt nyugalomban és békességben lehet részünk.

 

Könyv információk:

Eredeti mű: Zen: The Art of Simple Living

Eredeti megjelenés éve: 2009

XXI. Század, Budapest, 2021

224 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635680887 · Fordította: Laik Eszter

VEDD MEG!

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre…?

 

Nem titok, hogy szeretem a békésebb, boldogabb életmód felé terelgető életfilozófiával és/vagy önsegítéssel kapcsolatos kiadványokat. Valamiért az a fixa ideám, hogy minél többet foglalkozom a lelki békémmel, annál jobb lesz az életem! ;) Nos, mivel jelenleg ott tartok, ahol mindig is szerettem volna, azt gondolom, hogy bejött. (Korábban már írtam is néhányról: Ikigai – A boldogság japán titka / Icsigo-icsie / Légy ​úrrá a szorongásodon! / Miért ​érdemes életben maradni? / Wabi Sabi / Lagom. Ezeket is jó szívvel ajánlom, nem csak a mostani könyvet!)

 


Szerintem...

 

Beszélgessünk ennek a lélekbonbonnak a külcsínjéről először! Tenyérbe illő, keménytáblás, vastag lapú és elnyűhetetlennek tűnő kiadvány, ami kibírta, hogy hetek óta a legkülönfélébb helyekre hurcolászom magammal a hátizsákom mélyén, és random időben elő-előkapom. (Egy gyári, vagyis beragasztott könyvjelző hiányzott ugyan, de ez volt a legnagyobb hiányoságga a könyvnek, szóval szót se róla.)  

 


Engem először nem is a téma vagy a zennel való megismerkedés ígérete ragadott meg, hanem az új kiadás borítója. Imádom! Olyan béke sugárzik belőle, ami az első pillanatban szíven ütött, és csak még boldogabbá tett, amikor belelapozva megláttam, hogy nem is egy csodás illusztrációt vagy teli oldalas képet tartalmaz, hanem rendkívül sokat. (Pár kedvenc képem kifotóztam a könyvből, hogy láthassátok, és ezzel el is árultam, hogy a bejegyzés képei mind-mind megtalálhatóak Az egyszerű élet művészetében!)

 


A könyv alcíme szerint 100 zen gyakorlatot tartalmaz. Nos, ezeket négy részre osztva tálalják úgy, hogy minden oldalpáron egy-egy gondolat szerepel kicsit kifejtve, amihez néha tartozik illusztráció, néha nem. A négy rész: 1. rész: "Mostani éned" energiával való feltöltésének 30 módja - Próbálj kicsit változtatni szokásaidon! / 2. rész: 30 módszer a bizalom és bátorság ösztönzésére az életben - Próbálj változtatni a nézőpontodon! / 3. rész: A zavarodottság és aggodalom enyhítésének 20 módszere - Próbálj változtatni azon, ahogyan másokkal kommunikálsz / 4. rész: 20 módszer, hogyan tehetsz minden napot a legjobb nappá - Igyekezz minden figyelmedet a jelen pillanatra fordítani!

 

 

„Az ürességben végtelen lehetőség rejlik.”

 

Ez azt jelenti, hogy az ember úgy születik, hogy nem birtokol semmit.

De mindnyájunkban végtelen lehetőség szunnyad.

 

Éppen ezért nincs mitől félni.

Nincs miért szorongani.

Ez az igazság.

 

 

A könyv tartalma tetszett, ahogy az is, hogy érthetően, mégis minimalistán kerültek kifejtésre ez egyet gyakorlatok / módszerek. Nincsen túlmagyarázva, nincsen túlagyalva semmi, teljesen közérthető. Akadtak benne apróságok, amiket tényleg könnyedén vagy minimális erőfeszítéssel tudok alkalmazni a mindennapjaimban. Ilyen például az, hogy ültessek el egy szál virágot, iktassak be heti egy zöldségnapot, tartsak rendet az íróasztalomon, próbáljak meg összehozni egy kiskertet az erkélyemen vagy hogy hazaérve rendezzem el szépen a cipőimet, és ne csak rúgjam le magamról. Ezen túl akadtak könnyű, de már hosszabb kimozdulást igénylő tippek, mint egy (vagy több) lelket melengető naplemente végignézése (lehetőleg egy olyan helyről, ahonnan akár nap, mint nap nézheted), de tetszett az az ötlet is, hogy látogassak el egy zen kertbe. (A barátaimnak már fel is dobtam a labdát, hogy tavasszal nem akarunk-e elkirándulni egybe.)

 


Találkoztam olyan izgalmas "japánságokkal", amikről eddig még nem hallottam. Például azt tudtam, hogy odafigyelnek arra, hogy az aktuális évszaknak megfelelő dolgokból álljanak a fogásaik, de azt már nem tudtam, hogy az előző és az elkövetkező évszakból is hozzáadnak egy-egy hozzávalót a menühöz, hogy megjelenítésre kerüljön a jelen mellett a múlt és a jövő is! Arról se hallottam még, hogy az imádkozáshoz / hálát adáshoz összekulcsolt kezeknek a bal kéz minket képvisel, míg a jobb bárki mást (Buddhát, Istent vagy valaki hozzánk közel állót, és őt az összekulcsolással, gassho-val összehozzuk, kifejezzük a tiszteletlünket és az alázatunkat.

 


Érdekes volt megtudnom, hogy az elfoglalt szót, ami azt jelenti ugye, hogy nem érünk rá valamire az írásjelek miatt "nincs hely a szívünkben"-nek fordíthatunk. De nem csak a nyelvi sajátosságok és egyéb különlegességek tetszettek, hanem az általános, "gondolhattam volna" tanácsok is. A chisoku jelentése az, hogy "Légy elégedett!", ami nagy igazság, és benne van, hogy élveznünk kell a munkánkat, de még a rutinfeladatokat is, és el kell érnünk, hogy megértsük "minden nap jó nap", vagyis a rossz és jó napok is becsesek az ember életében. Jó ezeket leírva látni, mert megerősítenek annak, hogy az átlagos, eseménytelen napokon is van értelme élnünk. Persze néha el kell hagynunk a kényelmes komfortzónánkat, és tudomásul vennünk, hogy a kalandok, "az élet időt és erőfeszítést igényel".  

És tudom, hogy túl kézenfekvő, de leírom azt a két tanácsot, amit a legjobban a magamévá kell(ene) tennem nekem is és mindannyiunknak: A SZORONGÁS MEGFOGHATATLAN és AZ AGGÓDÁS IDŐPAZARLÁS! Minden napunk csoda, akár unalmasan, akár rendkívülien telt. Boldoggá kell tennie a munkahelyi rutinnak is minket, hiszen hálásak lehetünk a munkánkért, a jelenünkért. És bizony helyet kell adnunk a szívünkben sok dolgoknak és sok embernek ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a zen gyakorlatához.

 


Összességében

 

Kívül-belül gyönyörű ez a könyv, és ez nem csak a csodás illusztrációknak meg az igényes összeállításának, hanem Shunmyo Masuno minimalistán megfogalmazott, de elgondolkodtató, változtatásra ösztönző írásának is köszönhető. Nagyon remélem, hogy minél többet sikerült befogadnom a zen mester mondanivalóhából, és sikerül legalább egy picit fejlődnöm a könyvnek hála. Tetszett, élveztem olvasni.

 

Értékelés: 5

 

Kinek ajánlom?

 

Azoknak mindenképpen, akik nyitottak a buddhizmus, a keleti hitvilág felé, de azt gondolom, hogy mindenkinek a hasznára válhat, aki néha besokkal a rohanó jelentől. Stresszes, túlhajszolt, békére vágyóknak javallott!

 

Elgondolkodtató idézetek:

„Jó reggelt” japánul Ohayó gozaimasu, vagyis szó szerint: „Korán van”.  A kifejezésbe beleértjük, hogy „Még korán van, de sikerült szerencsésen elérkeznünk idáig, és továbbra is törekedjünk a legjobbakra”.

A zen templomokban van egy fából készült tábla, a han, amit egy ütővel megszólaltatnak, hogy jelezzék a napirend valamelyik részének kezdetét.

Sokszor az van ráírva tussal: Shoji jidai. Láttál már ilyet? A szavak azt jelentik: „Az élet tele van jó szerencsével és balszerencsével, de örülj, hogy élsz, minden egyes napon. Az élet elszalad melletted.”.

Ami fontos, az a mai nap, ez az óra, ez a pillanat.

A család az, amelynek körében igazi nyugalomra és érzelmi támogatásra lelhetünk.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Pinterest tábla: ZEN - Az ​egyszerű élet művészete

Zen: The Art of Simple Living a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


A 21. Század Kiadónak hála nemrég csodás díszkiadásban jelent meg újra Shunmyo Masuno zenről szóló könyve! A kerttervezőként is dolgozó japán szerzetes megosztja tapasztalait és gondolatait olvasóival arról, hogy a mai nyüzsgő, gyors világban miként lelhetnek békére, hogyan hozhatják el a nyugalmat az életükbe. Tartsatok bloggereinkkel a zenhez vezető úton, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet!

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Mint mindennek, úgy a zennek is megvannak a maga szimbólumai. Minden állomáson találtok egyet, aminek a nevét be kell írnotok a megfelelő helyre.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 



a Rafflecopter giveaway

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése