2022. január 29., szombat



Matt Haig: Éjfél Könyvtár | Borítómustra + Mini-könyvklub

  

Mini-könyvklub 21. felvonás

A témához tartozó bejegyzések a „mini-könyvklub” címke alatt elérhetőek.

A többiek értékelését itt olvashatjátok el.

 

 

– Élet és halál között létezik egy könyvtár. Ebben a könyvtárban pedig végtelen mennyiségű kötet sorakozik. Mindegyik egy-egy lehetőség arra, hogy kipróbáld, hogyan élhetted volna másképp az életedet. Hogy megtudhasd, mi lenne más, ha másként döntesz… Vajon másként tennél-e bármit, ha lehetőséged adódna arra, hogy visszavond rossz döntéseidet?

 




Nora Seed eddigi élete rossz döntések és megbánások sorozata. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott, önmagát is beleértve. Amikor azonban az Éjfél Könyvtárban találja magát, esélyt kap arra, hogy rendbe hozzon mindent.

Az Éjfél Könyvtárban lévő könyveket kinyitva megtapasztalja, hogyan alakult volna az élete, ha más döntéseket hoz, így egy régi barátja segítségével nekiáll megkeresni a számára tökéletes életet. A dolgok azonban nem mindig úgy alakulnak, ahogy arra számít, és a választásai hamarosan életveszélybe sodorják.

Mielőtt kifut az időből, választ kell találnia a legfontosabb kérdésre: hogyan tudná a lehető legjobban élni az életét?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Midnight Library

Eredeti megjelenés éve: 2020

GABO, Budapest, 2021

352 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635661145 · Fordította: Kőszeghy Anna

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A BEJEGYZÉS minimálisan SPOILERES

 

Az olvasásélményről…

 

„Fontos felismerés, hogy ahová menekülni akartunk, ugyanaz a hely, mint ahonnan menekülni próbáltunk; hogy nem a hely volt a börtön, hanem a nézőpont.”

Ez a gondolat még olvasás után is kísért, ahogy Nora története és az egész könyv mondanivalója is. Elég elképesztő a gondolat, hogy az öngyilkosságunk után lehetőséget kapunk arra, hogy egy segítő / tanácsadó támogatásával visszamehessünk az életünkbe, és megnézzük, hogy a meghozott kisebb-nagyobb döntéseink miként befolyásolták volna a sorsunkat. Mi lenne, ha a később megbánt dolgokat korábban máshogy alakítjuk? Egy nem helyett igent mondunk? Van olyan döntéssorozat, ahol az életünk legjobb verziójához lyukadunk ki?

 


Nora Seed egy 35 éves, magányos, szingli nő, aki nem csak a macskáját, de a munkáját is elveszti rövid időn belül, és annyira kilátástalannak és értelmetlennek érzi az életét, hogy véget vet neki. Vagyis megpróbál… Persze a Halál helyett a régi iskolai könyvtárosa, Mrs. Elm bukkan fel, akivel gyerekként sokat sakkozott egy helyen, ahol jól érezte magát – a sulikönyvtárban. A vele való találkozás helyszíne pedig mi más lehetne, mint egy zöld könyvekkel teli könyvtár? Az Éjfél Könyvtárban az idő 00:00:00, és amíg annyi, addig Nora sorra járhatja élete különféle változatait, megváltoztathatja a jó és a rossz döntéseit, kipróbálhatja magát sarkkutatóként, menő rockzenészként, kisgyermekes anyukaként, híres íróként, úszó olimpikonként, és sok másként.

 

 

A férfi tehát kicsit lökött volt: egy mindennap életeket mentő, lökött figura. Ami tök jó volt. Nora imádta a kicsit lökött embereket, hiszen ő is ilyennek érezte magát, és így könnyebben felülemelkedett azon az apró furcsaságon, hogy olyan férje van, akit csak most kezd megismerni.

 

 

Szerintem ez a regény csodás választás bármilyen könyvklubba vagy olvasókörbe, mert rengeteg kibeszélnivaló téma van benne, ugyanakkor a Mi lett volna, ha máshogy szúrom el az életem…? téma olyasmi, amin az ember önmagában is elrágódik akár olvasás közben, akár a könyv befejezése után. Nagyon, nagyon kíváncsi lennék a saját könyvtáramra (egyáltalán könyvtár lenne?), de nem vetemednék arra, amire Nora Seed, csak azért, hogy eljussak oda.

 

Rendkívül elgondolkodtató volt számomra, és mégis oda meg vissza vagyok az egész alapötletért. Vajon azt csinálnám, mint Nora? Meglesném, hogy az álomállásaimmal mire jutnék? Vajon van olyan idővonalam, ahol párra és/vagy gyermekre vágytam, és összejött? Kíváncsiságból tuti megnézném magam informatikusként, zoológusként, irodai zombiként egy multinál, patológusként vagy olyasvalakiként, aki nyaranta elmegy házakat építeni jótékonyságból... Már jó ideje befejeztem a könyvet, de azóta ezeken kattog az agyam!  Ez az ember egy zseni, akinek tele van a feje eredeti ötletekkel, bölcs gondolatokkal és sok-sok fantáziával. Kíváncsi lennék, hogy képes-e olyat írni, amire húznám a szám…

 


Összességében…

 

Nem tudom, hogy mi van velem meg Matt Haiggel, de odáig vagyok az írásaiért… Akár gyerekkönyvet, akár mágikus realista sztorit, akár önsegítőbe csomagolt memoárt ír – én biztosan szeretni fogom! Nora Seed története különösen szíven ütött, mert nehéz nem belehelyezkednem az egyedül élő, harmincas, mindig rossz döntéseket hozó, sakkozni, olvasni, macskákat imádó nő helyzetébe, akinek nincs párja, és folyamatosan igyekszik önmagát építeni. (Persze amilyen hevesen szerette ő a filozófiát és Henry David Thoreau-t, én annyira nem csípem őket.)

Tetszett ez a történet, érdekes volt a különféle életutakat végigbarangolni Norával, és igyekszem leszűrni a regény tanulságát, miszerint ideje, hogy szeressük és élvezzük a saját, jelenlegi életünket anélkül, hogy azon kattognánk mennyi mindent bánunk, és mi lett volna, ha máshogy alakulnak a dolgaink.

 

Értékelés: 5

 

Borítómustra - külföldi borítók:

 










 

Kedvcsináló idézetek:

v

– Na, és mit tennél, ha azt mondanám, meglátogattam más életeket, és ezt választottam?

– Azt, hogy megzakkantál, és akkor is szeretnélek.

– Hát, így történt: sok életem volt.

A férfi elvigyorodott.

– Nagyszerű. Van olyan, ahol újra megcsókolsz?

– Volt egy olyan, ahol eltemetted a halott cicámat.

A férfi felkacagott.

– Annyira jó, Nor, azt szeretem benned, hogy melletted normálisnak érzem magam.

v

Meglátott egy National Geographicot.

Miközben a fekete lyukat ábrázoló borítót bámulta, rádöbbent, hogy ő is egy fekete lyuk. Önmagába hulló, haldokló csillag.

v

Nem azt érezte, hogy kizárólagosan valaki tökéletesnek képzelt lányaként, húgaként, párjaként, feleségeként, anyjaként, alkalmazottjaként érheti el a beteljesülést, hanem azt, hogy elég pusztán emberi lénynek lennie, aki saját célja körül kering, és csupán önmagának tartozik felelősséggel.

v

Nora magányos volt. Bár elég egzisztencialista filozófiát olvasott ahhoz, hogy tudja, egy szükségképpen értelmetlen univerzumban a magány az emberi lét alapeleme, azért jó volt viszontlátnia a férfit.


 

vvvvv

Nem saját képek. Pinterest tábla: Éjfél ​Könyvtár / Midnight Library 

The Midnight Library a GoodReadsen

vvvvv



 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése