2022. január 21., péntek



James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

– Mi lesz, ha olyanokkal találkozom, akik nem kedvelnek engem, vagy azt, amit csinálok? – kérdezte Kicsi Sárkány.

– Muszáj továbbmenned az utadon. Inkább őket veszítsd el, mint önmagad.

 




Vezérlő ​fény a sötétebb hónapokban – gyönyörű, illusztrált kiadvány két barátról, és elgondolkodtató utazásukról, amelyet a buddhista filozófia inspirált.

– Mi fontosabb – kérdezte nagy panda –, az utazás vagy a megérkezés?

– Az útitárs – mondta kis sárkány.

Nagy panda és kis sárkány barátok. Együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben. Miközben kint vannak a természetben, reménnyel és inspirációval telíti őket a környezetük, hogy rájöjjenek, még a legsötétebb napokon is ott a bizonyosság: a tavasz mindig visszatér.

Érezd át nagy panda nyugalmát, aki mindig eszünkbe juttatja, hogy mik az igazán fontos dolgok, és nem mulasztja el kiélvezni az apró, egyszerű pillanatokat.

Fedezd fel mindennapjaid világát kis sárkány kíváncsi tekintetével, akinek, bár a termete kicsi, a szíve nagy.

A két barát utazása a folyton váltakozó évszakokon át tart – csatlakozz hozzájuk, ahogyan rájönnek, hogyan éljenek a pillanatban, békéljenek meg a bizonytalanságokkal, és merítsenek erőt, hogy együtt legyőzzék az életben felbukkanó akadályokat.

 

Könyv információk:

Eredeti mű: Big Panda & Tiny Dragon

Eredeti megjelenés éve: 2020

XXI. Század, Budapest, 2021

160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635681815

Fordította: Laik Eszter · Illusztrálta: James Norbury

MEGRENDELÉSI LINK

MOLY

GOODREADS

 (Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem...

 

Már akkor felfigyeltem erre a bájos, keleties borítóval rendelkező könyvecskére, amikor megláttam, hogy Charlie Mackesy hasonló kiadványával, A ​Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Lóval együtt box setben árulják külföldön! Persze azonnal örömujjongásban törtem ki, amikor kiderült, hogy megjelenik magyarul is. A kiadvány kívül-belül csodás: keménytáblás, gazdagon illusztrált és vastag lapokból áll. A néha színes, máskor minimalistán fekete-fehér illusztrációkat a szerző készítette, így azok tökéletesen illenek az oldalakon szereplő gondolatokhoz, beszélgetésekhez. 


 

Nem állíthatom, hogy a könyvben szereplő történet kerek egész, inkább csupán egy éppen egymásra találó, kalandozni induló, majd erre-arra eltévedő, de közben összebarátkozó pár utazását követhetjük nyomon. Nagy Panda pozitív, megfontolt, bölcs és rendkívül komótos alak, aki mellett a kicsit izgágább, többet méltatlandkodó, borúsabb dolgokon merengő Kicsi Sárkány néha aranyosan butusnak tűnt a szememben. A párosuk mégis érdekes, az eltévedéseik kalandosak, a beszélgetéseik néha erőt adók, máskor szívbe markolók... Mióta nálam van már számtalanszor átlapozgattam a könyvet, amely 5 fejezetből áll. Ezek a Tavasz, Nyár, Ősz, Tél, Tavasz címeket viselik. 

A Tavasz egy új kezdet, ahol virágokat lehet nézni, csodálni a természetet, figyelni egymásra és a körülöttünk lévő világra. Nyáron valamiért a pihengetés, a semmittevés, az együttlét a központi motívum, míg az Ősszel megérkezik az esős évszak, az elmúlás és a lelkizés időszaka. Szerettem a Tél című részt is, mert számomra itt vált igazán erőssé Nagy Panda és Kicsi Sárkány barátsága, egymás csodáivá váltak az út során, és ezt ki is merik mondani! Ennél a résznél vannak azok a (komorabb) gondolatok, amik igazi gyomrosként hatottak rám... Talán épp emiatt jó ötlet volt, hogy a könyv a barátok második Tavaszával zárul, és ezzel együtt egy új kezdet lehetőségével egy ismét kivirágzó világban. 

 

 

– Hiszel a lélekvándorlásban? – kérdezte Kicsi Sárkány.

Nagy Panda ásított.

– Abban hiszek, hogy minden nap minden percében abbahagyhatjuk, és elölről kezdhetjük az egészet.

 

 

Bár szerettem a könyvben szereplő okosságokat és elég sokat töprengtem Kicsi Sárkány kérdésein én is (elég nehezeket szokott kérdezni Panda barátjától), mégis a legjobban James Norbury illusztrációiért voltam oda. Maga a könyv olyan, mint bonbon a léleknek, de a képeivel szívem szerint körbetapétáznám a lakásom. Végtelenül bájosak a maguk egyszerűségében, és megvan a maguk misztikussága is. 


 

Hogy van-e mondanivalója a könyvnek? Naná! Olyan dolgokat tanulhatunk meg Nagy Pandától és Kicsi Sárkánytól, amire nem is gondolna az ember, pedig bizony némelyik igazán kézenfekvő és hétköznapi gondolat. Szóval pár fontos dolog, amit a kalandozóktól tanultam: a dolgokat és a pillanatokat a végességük teszi értékessé; néha a dolgok a tökéletlenségüktől válnak tökéletessé a szemünkben; meg kell próbálnunk mindenkivel kedvesnek lenni (magunkkal is); "holnap is felkel a nap"; a világ megváltoztatása az első segítségre szoruló embernél kezdődik; a viharban is van béke; "a semmittevés sosem elvesztegetett idő"; a jelentéktelen dolgok néha a legfontosabbak; minden meghozott döntéssel elmozdulsz onnan, ahol éppen vesztegelsz; a semmin gondolkodni csodás; kell az idő, amit virágnézésre 'pazarolunk'; együtt a nehéz út is könnyebb lesz; sosincs késő elültetni egy fát.


 

Összességében

 

IMÁDTAM. Ez az aranyosan és gazdagon illusztrált mesekönyv - vagy inkább aforizmagyűjtemény - nem csupán a maga minimalizmusával, de az elgondolkodtató szövegeivel is a szívembe talált! Csupán pár oldalt szerettem volna olvasni belőle, miután megkaptam, mégis azonnal ott ragadtam Nagy Pandával és Kicsi Sárkánnyal egy egész évszakra... 

Tanulságos történet egy folyton eltévedő, ám az utazás és az együttlétük minden pillanatát csodaként felfogó párosról. Nem is gondolkolnánk, hogy mennyi erő van abban a szóban, hogy 'együtt', és hogy mennyivel szebb és jobb minden fura vagy apró élmény attól, hogy valakivel megosztjuk. 

Torokszorítóan szép, elgondolkodtató csoda ez a könyv!

 

Értékelés: 5

 

Kinek ajánlom?

 

Mindenkinek, aki szereti a filozofikus, elgondolkodtató szösszenetekkel teli, gazdagon illusztrált könyveket. Továbbá ajánlom azoknak, akiknek a szívébe lopózott Charlie Mackesy hasonló könyve, A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló, amiről tavaly írtam.



 

Kedvcsináló idézetek:

– Nehéz mindenkivel kedvesnek lenni – jegyezte meg Kicsi Sárkány.

– Ez igaz – helyeselt Nagy Panda –, és a legnehezebb, hogy magunkkal bánjunk kedvesen. De meg kell próbálni.

Az egyik legnagyobb dolog, amit valakiért tehetsz, hogy meghallgatod.

– Ha rossz dolgokra gondolok, akkor rossz vagyok? – firtatta Kicsi Sárkány.

– Nem – mondta Nagy Panda. – A hullámzás nem az ócean. A gondolat nem az elme.

– Nincs rajta a térképen, ahová el szeretnék jutni – méltatlankodott Kicsi Sárkány.

– A te utad nem mutatja egy térkép sem – felelte Nagy Panda. – Magadnak kell felfedezned.


 

★ ★ ★ ★ ★

Nem saját képek. Nagy Panda és Kicsi Sárkány Pinterest tábla

Big Panda & Tiny Dragon a GoodReadsen

★ ★ ★ ★ ★

 

A Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány című, felnőttekhez szóló, bájosan illusztrált könyvben filozofikus gondolatokon keresztül ismerkedhetünk meg a buddhista életfelfogással.

Tartsatok bloggereinkkel, és olvassátok el, ők mit gondolnak James Norbury könyvéről! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a 21. század kiadónak jóvoltából!


 

 

Nyereményjáték:

 

James Norbury gazdagon illusztrált könyvének két főszereplője Nagy ​Panda és Kicsi Sárkány, ezért úgy gondoltuk, hogy még több pandával és sárkánnyal ismerkedtetünk meg titeket! Találjátok ki, hogy melyik mesében található az egyes állomásokra kitett kép, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 



a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

BLOGTURNÉ KLUB

21 - Hagyjatok! Olvasok!

23 - Angelika blogja

25 - Kelly és Lupi olvas

27 - Sorok között

29 - Csak olvass!

31 - Olvasónapló

2 - Ambivalentina

4 - Könyv és más

6 - Readinspo

8 - Booktastic Boglinc 

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése