|
PLÉH CSÁRDA: Bábel István 2022-ben elhunyt, a Pléh Csárda azonban az alapítót is
túlélte. „Pista alapelveihez a mai napig tartjuk magunkat. Nálunk nincs fél
adag, mert az autószalonban sem kérsz fél autót. Kóla és alkohol nincs,
málnaszörp van helyette. Borravalót nem fogadunk el, mert nálunk minden
vendég egyforma, nem akarjuk, hogy bárki rosszul érezze magát a pénz miatt” –
mondta Sárkány Tamás, a jelenlegi ügyvezető, akivel a teraszon ültem le
beszélgetni egy kedd délelőttön.
|
|
|
Egy városnak nemcsak utcái és épületei vannak, hanem ízei
is. Titkok, ízek, legendák
Egy városnak nemcsak utcái és épületei vannak, hanem ízei
is. Mi került az asztalra Mátyás király és Aragóniai Beatrix budai
lakodalmán? Miért viseli a Múzeumkert kávézója az egykori albán királyné
nevét? Hogyan indult a Kádár-kori hamburgerlánc, a City Grill tündöklése, és
mi okozta a bukását? Melyik volt a város első kínai étterme, amelyben egy
magyar sztárséf főzött? Miért jár fél Hollywood pacalt enni a Keleti
pályaudvar mögé? Többek között ezekre a kérdésekre ad válaszokat és remekül
elkészíthető recepteket a Budapest Gasztro.
Különleges könyvet tart kezében az olvasó. Két szerzőjének
ugyanis látszólag nem sok köze van egymáshoz. Kordos Szabolcs neve régóta
egyet jelent Budapest izgalmas titkainak bemutatásával. Az ő elmesélésében,
19 épületen keresztül ismerhetjük meg a legjobb fővárosi gasztrosztorikat
Blaha Lujza vesepecsenyéjétől az influenszerek kedvenc büféjéig. A könyv
másik szerzője, Mautner Zsófia, a hazai gasztrovilág egyik legnagyobb
tekintélye minden fejezethez egy-egy autentikus vagy éppen újragondolt,
könnyen elkészíthető receptet álmodott meg. Így válik a várostörténelemből
könnyen fogyasztható, mai ízélmény. |
|
Könyv információk: Eredeti megjelenés éve: 2025 XXI.
Század, Budapest, 2025 272
oldal · puhatáblás · ISBN:
9789635686445 Műfaj/zsáner:
ismeretterjesztő, életutak, igaz történetek, receptek, gasztrokultúra,
gasztrotörténelem |
(Az értékeléshez olvass tovább! ⇩ ⬇ ⇩ ⬇ ⇩ )
Miért figyeltem fel a könyvre...?
Igazából Kordos Szabolcs nevére kaptam fel a fejem,
ugyanis nagyon csíptem a stílusát, amikor a Luxushotel,
Hungary című könyvét olvastam. Az, hogy gasztronómiai témában írt egy
újabb könyvet csak még inkább felcsigázott. Mautner Zsófi neve elsőre nagy
talány volt, de aztán a kábeltévével rendelkező családtagjaim felvilágosítottak,
micsoda csodákat szokott készíteni a tévében. (Azóta megismerkedtem a Chili és
Vanília elnevezésű blogjával, amit jó szívvel ajánlok!)
A könyvről...
A külcsínt és a kiadvány minőségét tekintve igazán
szuper lett a könyv! Jó minőségű lapok és még jobb minőségű fotók tömkelege,
amit öröm volt forgatni, de kanyarodjunk rá a belbecsre!
Ebben a kötetben megismerkedhetünk a vendéglátás
nagyjaival! Az Andrássy úti Vörös Sárkánytól a Jászai Mari téri City Grillen és
a Múzeum körúti Geraldine Cukrászdán át a Rákóczi úti Dunkin’ Dountsig sokféle
kezdetbe, fellendülésbe és néha bizony lezárásba is belepillantunk. Nyilván jobban
szerettem az ikonikus helyek megnyitásának körülményeiről és tündökléséről
olvasni, mint arról, hogy némelyik helyet már sosem látogathatom meg, de ezzel
együtt is izgalmas élmény volt!
Külön szerettem, hogy nem csak híres vendéglátó
egységekről, de bizony ikonikus helyszínekről, régen élt történelmi
személyekről és az ízlésükről, de neves magyar színészek vacsorapartijairól is
olvashattam! Ti tudtátok, hogy a Nyugati pályaudvarnak van egy elzárt királyi
várója, amit még Ferenc József és Erzsébet (Sisi) királyné számára építettek? Vagy
tudjátok, milyen csodás szakácsnő volt Blaha Lujza? És arról hallottatok, hogy
Presser Gábor a Plafon-dalt Seress Rezsőhöz, a Szomorú Vasárnap szerzőjéhez és
a Kispipa étterem zenészéhez írta? És akkor ott van a Nemzeti Múzeum
cukrászdája, amit az egykori dolgozójuk után neveztek el, ugyanis Apponyi
Geraldine Zogu albán király felesége lett!
Persze félreértés ne essen, totálisan odáig voltam a
gasztrotörténelmi időutazásért is, ahol nem csak neves, de bezárt éttermekkel,
de mindmáig üzemelőkkel és a történetükkel is megismerkedhettem. Ki gondolta,
hogy az első autentikus kínai étteremet magyarok vezették és magyar volt a séf?
Vagy hogy a Dobos-tortát egy csemegeboltos találta fel? Oh, pardon, hiszen az
egy delikáteszüzlet volt luxustermékekkel!
De ugyanennyire érdekes újdonság volt az első
gőzüzemű csokigyár sztorija és az első zártkörű budapesti klub története is.
Persze némelyik történet igazán keserédes, míg mások kissé irónikus kifutásúak…
Például a Jászai Mari téri McDonald’s az egykori City Grill helyén áll, ami az
első magyar gyorséttermi üzletlánc volt, amit a nagy, neves franchise-ok szép
lassan kiszorítottak a piacról…
A könyvben 38 történet szerepel, és mindegyikhez
tartozik egy recept is. Akadnak fortélyosabbak, mint a Kínai mogyorós csirke,
Tárkonyos őzraguleves, a Gombás rizottó füstölt marhalnyelvvel, de többnyire
könnyen elkészíthető finomságokkal gazdagodhat tudásunk. Van itt csípős házi
csalamádé, káposztás tészta, minitúrófánk, almás rétes vaníliamártással és krumplifőzelék
recept is a félénkebbeknek, mint amilyen én is vagyok.
|
FENYŐGYÖNGYE
VENDÉGLŐ: A
művészvilágból is sokan jártak a hegyre, Sinkovits Imre például kedves
üzenetet rajzolt a vendégkönyvbe. A színész számára a Fenyőgyöngye több volt
étteremnél: édesapja, Jenő, itt pincérkedett egykoron. Rudolf Pétertől Koltai
Lajoson át Udvaros Dorottyáig hosszan sorolhatnánk azokat a hírességeket,
olimpiai bajnokokat és futballsztárokat, akik megfordultak a Fenyőgyöngye
Vendéglőben. Ide senki sem feltűnősködni, flancolni jön, sokkal inkább
elbújni, vagy éppen csendben, baráti körben élvezni a természetet és az
ételeket.
|
Kipróbált recept…
MINI TÚRÓFÁNK
Az egykori Dunkin’ Donuts kapcsán került a könyv
végére egy tényleg könnyedén elkészíthető fánkocska recept, aminek nem tudtam
ellenállni! Ahogy a képeken is látszik teljes kiőrlésű lisztem volt itthon és
nem tudok olajban sütni… mármint életem első olajban sütése volt, és nagy
valószínűséggel az utolsó is. (Maradok a sütőben süthető, olajmentes
alternatíváknál…)
Szerencsére a családomnak ennek ellenére is ízlett,
bár kevesellték az édességét, így nutellába mártogatták. (Eskü betartottam a porcukormennyiséget, és nem a saját kamucukromat
tettem bele nekik, hanem igazi porcukrot. :)) Persze több receptet is
kinéztem magamnak, de most ennyire futotta az időmből.
BAKANCSLISTÁRA VELE…!
Akadnak a könyvben olyan helyek, amik mindmáig nyitva tartanak, és mivel igazán megkapó a történetük, elkezdett odavágyni a szívem. A legjobban a Kolozsvár utcai piacon lévő Pléh Csárdába (Kolozsvár u. 48, 1155) szeretnék eljutni, ahol óriási adag rántott húsok, málnaszörp és nagyon szerethető gárda van. Szerintem fantasztikus, hogy tovább viszik a Pléh Csárda alapítójának az örökségét, és mindmáig tartják magukat az általa elképzeltekhez.
A másik két szimpatikus hely szerintem nem az én
pénztárcámhoz van méretezve, így nagy eséllyel sosem fogok eljutni egyikbe se,
de mind a magyar színészek által szeretett Fenyőgyöngye Vendéglő (Szépvölgyi út
155, 1025), mind hollywoodi hírességek által is kedvelt Rosenstein Vendéglő (Mosonyi
u. 3, 1087) nagyon kalandos történettel rendelkezik. Igazán büszkék lehetnek a
máig látogatott éttermeikre, mind kultikus helyszínei Budapestnek, szóval
bátran látogassatok el hozzájuk!
Összességében
Ez a könyv igazi időutazás volt a gasztrotörténelemben.
Izgalmas életutakat mutat be a könyv, nagyot álmodó úttörők történeteivel. Tetszett,
hogy nem csak máig fennmaradt éttermekkel van tele a kötet, hanem elhunyt
hírességek lakomáiról és egy időben kultikusnak számító, ám mára már bezárt
helyekről is szól a fáma.
Nem minden történetnek van happy endje, némelyik
történet pedig inkább csak bepillantás egy adott korszakba, de összességében
nagyon érdekes lett a válogatás - ráadásul fantasztikusak az egyes fejezetekhez
válogatott és készített ételek is! Igazából a könyvben említett ételeket mind
megkóstolnám, ha tehetném, még a Rosenstein Vendéglő menübe tett klasszikusát
is, a Pacalpörköltet velefőtt burgonyával, hogy az egykori City Grill
klasszikus édeskés puffancsba tett hamburgeréről ne beszéljek...
Értékelés: 5
Kiknek
ajánlom? A gasztronómia, az izgalmas
életutak és Budapest szerelmeseinek.
Idézetek a könyvből:
◈
CITY GRILL:
A hamburger a klasszikus édeskés puffanccsal
készült, jó nagy darab volt, méretes húspogácsával. Később csibe- falatokat is
árultak. Többfajta rétest és csapolt sört is lehetett kapni.
„A City Grill távol állt mindentől, amit az akkori
éttermi, vendéglátóipari közegben gondoltak a szakmáról” – mondta Csilla.
Lássuk az újításokat: a City Grillben használtak először olyan étlapot, amely
fényképeken is megmutatta az ételeket, és itt találták ki, hogy a vendégnek
három percen belül meg kell kapnia a rendelését.
◈
BALLANTINE’S CLUB:
A tulajdonosok kezdetben arra készültek, hogy
elegáns ételkínálattal kényeztetik majd a jómódú vendégeiket, ám csalódniuk
kellett: nem bélszínre, steakre vagy kaviáros szendvicsre vágytak az emberek,
hanem jóféle töltött káposztára, paprikás csirkére, egyszerű, házias ételekre.
A gazdag és befolyásos vállalkozók a fogadásokon megkapták a bélszínadagjukat,
ám a szocializmus gyermekeként ők sem a kifinomult, drága fogásokon nőttek fel.
Általában a feleségeik sem főzéssel töltötték az időt, így ami- kor beestek a
klubba, gyakran csak egy jó főzelékre vágytak. Fasírttal.
◈
VÖRÖS SÁRKÁNY:
Természetesen olykor Bíró Lajos is felvette a
díszegyenruháját, és elvegyült a vendégek között. „Minden egyes nap telt ház
volt. Este hatkor engedtük be az első turnust, ők háromnegyed kilencig
maradhattak. Kilenctől zárásig jött a következő turnus. Egyszer kinéztem, és
láttam, hogy Koncz Zsuzsa és Frenreisz Károly türelmesen sorakoznak a januári
hidegben, az ajtó előtt. Csak úgy nem lehetett ide beugrani” – mondta Bíró.
◈
BLAHA LUJZA:
Blaha Lujza az éneklésen és a nézők szívének
meghódításán túl állítólag a főzéshez is mesterien értett. Az egyszerű, jóízű,
magyaros fogásokat kedvelte – az ő habitusával és imázsával persze nem is
tehetett mást. Ő volt Magyarország megtestesítője, nem rajonghatott a francia
vagy az osztrák konyháért! Blaháné lelkesen főzte a lekvárokat a főváros
közepén is, és hatalmas vacsorákat rendezett a társasági élet szereplőinek.
Munkácsy Mihálynak állítólag szegedi halpaprikást készített kapros túrós
lepénnyel, a Splényi Ödönnel kötött házasságát pedig füstölt oldallassal
ízesített lencsefőzelékkel ünnepelték meg. Fennmaradt még a naplójában egy
paprikáscsirke-recept osztrák módra, amit egy vendégszereplés idején tettek le
az asztalra.
◈ ◈ ◈
◈ ◈
Saját képek (a könyvből).
Pinterest tábla: Sütöttem
- főztem (AniTiger a konyhában)
◈ ◈ ◈
◈ ◈
Fedezzétek fel Budapest ízletes arcát! Ebben a
különleges könyvben Kordos Szabolcs történetmesélő szenvedéllyel kalauzol végig 19
ikonikus helyszínen — a legendás kávéházaktól a modern büfékig —, miközben Mautner
Zsófia mesterien fűszerezi meg az utazást autentikus és újragondolt
receptekkel. A Budapest Gasztro nem csupán egy kulináris kalauz, hanem
gasztronómiai időutazás is: titkok, legendák és ízek egyetlen kötetben, amelyek
révén a város története és ízvilága életre kel. Tartsatok bloggereinkkel a
könyv blogturnéján, és játsszatok velünk, mert a 21. Század Kiadónak
köszönhetően egy szerencsés olvasónk megnyeri a könyvet!
|
Nyereményjáték:
Játékunkban híres magyar édességek
fotóit találjátok. A feladatotok, hogy a képek alapján kitaláljátok, melyik
sütemény látható rajtuk, majd beírjátok a neveket a Tally megfelelő sorába.
(Figyelem! A sorsoló program észleli az
azonos IP címről érkező válaszokat, és csalás gyanújával hosszú távon
kizárásra kerülnek a több lehetőséget igénybe venni vágyók! A játék utolsó
állomását követő 2. nap éjfélig tudjátok beküldeni a válaszaitokat, nem
tudjuk hosszabbítani a turnékat! A megfejtéseket elküldés után nem áll
módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő
e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi
címre postáz.)
|
< A kitöltendő form ide kattintva érhető el! >
|
BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:
11/20 - KönyvParfé 11/21 – Hagyjatok!
Olvasok! 11/25 – Könyv és más
|








Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése