2025. november 21., péntek



Kordos Szabolcs - Mautner Zsófi: Budapest gasztro | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

PLÉH CSÁRDA:

Bábel István 2022-ben elhunyt, a Pléh Csárda azonban az alapítót is túlélte. „Pista alapelveihez a mai napig tartjuk magunkat. Nálunk nincs fél adag, mert az autószalonban sem kérsz fél autót. Kóla és alkohol nincs, málnaszörp van helyette. Borravalót nem fogadunk el, mert nálunk minden vendég egyforma, nem akarjuk, hogy bárki rosszul érezze magát a pénz miatt” – mondta Sárkány Tamás, a jelenlegi ügyvezető, akivel a teraszon ültem le beszélgetni egy kedd délelőttön.

 




Egy városnak nemcsak utcái és épületei vannak, hanem ízei is.

Titkok, ízek, legendák

 

Egy városnak nemcsak utcái és épületei vannak, hanem ízei is. Mi került az asztalra Mátyás király és Aragóniai Beatrix budai lakodalmán? Miért viseli a Múzeumkert kávézója az egykori albán királyné nevét? Hogyan indult a Kádár-kori hamburgerlánc, a City Grill tündöklése, és mi okozta a bukását? Melyik volt a város első kínai étterme, amelyben egy magyar sztárséf főzött? Miért jár fél Hollywood pacalt enni a Keleti pályaudvar mögé? Többek között ezekre a kérdésekre ad válaszokat és remekül elkészíthető recepteket a Budapest Gasztro.

 

Különleges könyvet tart kezében az olvasó. Két szerzőjének ugyanis látszólag nem sok köze van egymáshoz. Kordos Szabolcs neve régóta egyet jelent Budapest izgalmas titkainak bemutatásával. Az ő elmesélésében, 19 épületen keresztül ismerhetjük meg a legjobb fővárosi gasztrosztorikat Blaha Lujza vesepecsenyéjétől az influenszerek kedvenc büféjéig. A könyv másik szerzője, Mautner Zsófia, a hazai gasztrovilág egyik legnagyobb tekintélye minden fejezethez egy-egy autentikus vagy éppen újragondolt, könnyen elkészíthető receptet álmodott meg. Így válik a várostörténelemből könnyen fogyasztható, mai ízélmény.

 

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2025

XXI. Század, Budapest, 2025

272 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635686445


Műfaj/zsáner: ismeretterjesztő, életutak, igaz történetek, receptek, gasztrokultúra, gasztrotörténelem

MEGVÁSÁROLHATÓ ITT

MOLY

< Kordos Szabolcs  könyvei >

< Mautner Zsófi könyvei >

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre...?

 

Igazából Kordos Szabolcs nevére kaptam fel a fejem, ugyanis nagyon csíptem a stílusát, amikor a Luxushotel, ​Hungary című könyvét olvastam. Az, hogy gasztronómiai témában írt egy újabb könyvet csak még inkább felcsigázott. Mautner Zsófi neve elsőre nagy talány volt, de aztán a kábeltévével rendelkező családtagjaim felvilágosítottak, micsoda csodákat szokott készíteni a tévében. (Azóta megismerkedtem a Chili és Vanília elnevezésű blogjával, amit jó szívvel ajánlok!)

 

A könyvről...

 

A külcsínt és a kiadvány minőségét tekintve igazán szuper lett a könyv! Jó minőségű lapok és még jobb minőségű fotók tömkelege, amit öröm volt forgatni, de kanyarodjunk rá a belbecsre!

Ebben a kötetben megismerkedhetünk a vendéglátás nagyjaival! Az Andrássy úti Vörös Sárkánytól a Jászai Mari téri City Grillen és a Múzeum körúti Geraldine Cukrászdán át a Rákóczi úti Dunkin’ Dountsig sokféle kezdetbe, fellendülésbe és néha bizony lezárásba is belepillantunk. Nyilván jobban szerettem az ikonikus helyek megnyitásának körülményeiről és tündökléséről olvasni, mint arról, hogy némelyik helyet már sosem látogathatom meg, de ezzel együtt is izgalmas élmény volt!

 


Külön szerettem, hogy nem csak híres vendéglátó egységekről, de bizony ikonikus helyszínekről, régen élt történelmi személyekről és az ízlésükről, de neves magyar színészek vacsorapartijairól is olvashattam! Ti tudtátok, hogy a Nyugati pályaudvarnak van egy elzárt királyi várója, amit még Ferenc József és Erzsébet (Sisi) királyné számára építettek? Vagy tudjátok, milyen csodás szakácsnő volt Blaha Lujza? És arról hallottatok, hogy Presser Gábor a Plafon-dalt Seress Rezsőhöz, a Szomorú Vasárnap szerzőjéhez és a Kispipa étterem zenészéhez írta? És akkor ott van a Nemzeti Múzeum cukrászdája, amit az egykori dolgozójuk után neveztek el, ugyanis Apponyi Geraldine Zogu albán király felesége lett!

 

Persze félreértés ne essen, totálisan odáig voltam a gasztrotörténelmi időutazásért is, ahol nem csak neves, de bezárt éttermekkel, de mindmáig üzemelőkkel és a történetükkel is megismerkedhettem. Ki gondolta, hogy az első autentikus kínai étteremet magyarok vezették és magyar volt a séf? Vagy hogy a Dobos-tortát egy csemegeboltos találta fel? Oh, pardon, hiszen az egy delikáteszüzlet volt luxustermékekkel!

De ugyanennyire érdekes újdonság volt az első gőzüzemű csokigyár sztorija és az első zártkörű budapesti klub története is. Persze némelyik történet igazán keserédes, míg mások kissé irónikus kifutásúak… Például a Jászai Mari téri McDonald’s az egykori City Grill helyén áll, ami az első magyar gyorséttermi üzletlánc volt, amit a nagy, neves franchise-ok szép lassan kiszorítottak a piacról…

 


A könyvben 38 történet szerepel, és mindegyikhez tartozik egy recept is. Akadnak fortélyosabbak, mint a Kínai mogyorós csirke, Tárkonyos őzraguleves, a Gombás rizottó füstölt marhalnyelvvel, de többnyire könnyen elkészíthető finomságokkal gazdagodhat tudásunk. Van itt csípős házi csalamádé, káposztás tészta, minitúrófánk, almás rétes vaníliamártással és krumplifőzelék recept is a félénkebbeknek, mint amilyen én is vagyok.

 

 

FENYŐGYÖNGYE VENDÉGLŐ:

A művészvilágból is sokan jártak a hegyre, Sinkovits Imre például kedves üzenetet rajzolt a vendégkönyvbe. A színész számára a Fenyőgyöngye több volt étteremnél: édesapja, Jenő, itt pincérkedett egykoron. Rudolf Pétertől Koltai Lajoson át Udvaros Dorottyáig hosszan sorolhatnánk azokat a hírességeket, olimpiai bajnokokat és futballsztárokat, akik megfordultak a Fenyőgyöngye Vendéglőben. Ide senki sem feltűnősködni, flancolni jön, sokkal inkább elbújni, vagy éppen csendben, baráti körben élvezni a természetet és az ételeket.

 

 

Kipróbált recept…

 

MINI TÚRÓFÁNK

Az egykori Dunkin’ Donuts kapcsán került a könyv végére egy tényleg könnyedén elkészíthető fánkocska recept, aminek nem tudtam ellenállni! Ahogy a képeken is látszik teljes kiőrlésű lisztem volt itthon és nem tudok olajban sütni… mármint életem első olajban sütése volt, és nagy valószínűséggel az utolsó is. (Maradok a sütőben süthető, olajmentes alternatíváknál…)

Szerencsére a családomnak ennek ellenére is ízlett, bár kevesellték az édességét, így nutellába mártogatták. (Eskü betartottam a porcukormennyiséget, és nem a saját kamucukromat tettem bele nekik, hanem igazi porcukrot. :)) Persze több receptet is kinéztem magamnak, de most ennyire futotta az időmből.

 

 

BAKANCSLISTÁRA VELE…!

 

Akadnak a könyvben olyan helyek, amik mindmáig nyitva tartanak, és mivel igazán megkapó a történetük, elkezdett odavágyni a szívem. A legjobban a Kolozsvár utcai piacon lévő Pléh Csárdába (Kolozsvár u. 48, 1155) szeretnék eljutni, ahol óriási adag rántott húsok, málnaszörp és nagyon szerethető gárda van. Szerintem fantasztikus, hogy tovább viszik a Pléh Csárda alapítójának az örökségét, és mindmáig tartják magukat az általa elképzeltekhez. 

A másik két szimpatikus hely szerintem nem az én pénztárcámhoz van méretezve, így nagy eséllyel sosem fogok eljutni egyikbe se, de mind a magyar színészek által szeretett Fenyőgyöngye Vendéglő (Szépvölgyi út 155, 1025), mind hollywoodi hírességek által is kedvelt Rosenstein Vendéglő (Mosonyi u. 3, 1087) nagyon kalandos történettel rendelkezik. Igazán büszkék lehetnek a máig látogatott éttermeikre, mind kultikus helyszínei Budapestnek, szóval bátran látogassatok el hozzájuk!

 


Összességében

 

Ez a könyv igazi időutazás volt a gasztrotörténelemben. Izgalmas életutakat mutat be a könyv, nagyot álmodó úttörők történeteivel. Tetszett, hogy nem csak máig fennmaradt éttermekkel van tele a kötet, hanem elhunyt hírességek lakomáiról és egy időben kultikusnak számító, ám mára már bezárt helyekről is szól a fáma.  

Nem minden történetnek van happy endje, némelyik történet pedig inkább csak bepillantás egy adott korszakba, de összességében nagyon érdekes lett a válogatás - ráadásul fantasztikusak az egyes fejezetekhez válogatott és készített ételek is! Igazából a könyvben említett ételeket mind megkóstolnám, ha tehetném, még a Rosenstein Vendéglő menübe tett klasszikusát is, a Pacalpörköltet velefőtt burgonyával, hogy az egykori City Grill klasszikus édeskés puffancsba tett hamburgeréről ne beszéljek... 

 

Értékelés: 5

 

Kiknek ajánlom? A gasztronómia, az izgalmas életutak és Budapest szerelmeseinek.

 

Idézetek a könyvből:

CITY GRILL:

A hamburger a klasszikus édeskés puffanccsal készült, jó nagy darab volt, méretes húspogácsával. Később csibe- falatokat is árultak. Többfajta rétest és csapolt sört is lehetett kapni.

„A City Grill távol állt mindentől, amit az akkori éttermi, vendéglátóipari közegben gondoltak a szakmáról” – mondta Csilla. Lássuk az újításokat: a City Grillben használtak először olyan étlapot, amely fényképeken is megmutatta az ételeket, és itt találták ki, hogy a vendégnek három percen belül meg kell kapnia a rendelését.

BALLANTINE’S CLUB:

A tulajdonosok kezdetben arra készültek, hogy elegáns ételkínálattal kényeztetik majd a jómódú vendégeiket, ám csalódniuk kellett: nem bélszínre, steakre vagy kaviáros szendvicsre vágytak az emberek, hanem jóféle töltött káposztára, paprikás csirkére, egyszerű, házias ételekre. A gazdag és befolyásos vállalkozók a fogadásokon megkapták a bélszínadagjukat, ám a szocializmus gyermekeként ők sem a kifinomult, drága fogásokon nőttek fel. Általában a feleségeik sem főzéssel töltötték az időt, így ami- kor beestek a klubba, gyakran csak egy jó főzelékre vágytak. Fasírttal.

VÖRÖS SÁRKÁNY:

Természetesen olykor Bíró Lajos is felvette a díszegyenruháját, és elvegyült a vendégek között. „Minden egyes nap telt ház volt. Este hatkor engedtük be az első turnust, ők háromnegyed kilencig maradhattak. Kilenctől zárásig jött a következő turnus. Egyszer kinéztem, és láttam, hogy Koncz Zsuzsa és Frenreisz Károly türelmesen sorakoznak a januári hidegben, az ajtó előtt. Csak úgy nem lehetett ide beugrani” – mondta Bíró.

BLAHA LUJZA:

Blaha Lujza az éneklésen és a nézők szívének meghódításán túl állítólag a főzéshez is mesterien értett. Az egyszerű, jóízű, magyaros fogásokat kedvelte – az ő habitusával és imázsával persze nem is tehetett mást. Ő volt Magyarország megtestesítője, nem rajonghatott a francia vagy az osztrák konyháért! Blaháné lelkesen főzte a lekvárokat a főváros közepén is, és hatalmas vacsorákat rendezett a társasági élet szereplőinek. Munkácsy Mihálynak állítólag szegedi halpaprikást készített kapros túrós lepénnyel, a Splényi Ödönnel kötött házasságát pedig füstölt oldallassal ízesített lencsefőzelékkel ünnepelték meg. Fennmaradt még a naplójában egy paprikáscsirke-recept osztrák módra, amit egy vendégszereplés idején tettek le az asztalra.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Saját képek (a könyvből).

Pinterest tábla: Sütöttem - főztem (AniTiger a konyhában)

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


Fedezzétek fel Budapest ízletes arcát! Ebben a különleges könyvben Kordos Szabolcs történetmesélő szenvedéllyel kalauzol végig 19 ikonikus helyszínen — a legendás kávéházaktól a modern büfékig —, miközben Mautner Zsófia mesterien fűszerezi meg az utazást autentikus és újragondolt receptekkel. A Budapest Gasztro nem csupán egy kulináris kalauz, hanem gasztronómiai időutazás is: titkok, legendák és ízek egyetlen kötetben, amelyek révén a város története és ízvilága életre kel. Tartsatok bloggereinkkel a könyv blogturnéján, és játsszatok velünk, mert a 21. Század Kiadónak köszönhetően egy szerencsés olvasónk megnyeri a könyvet!

 

 

Nyereményjáték:

 

Játékunkban híres magyar édességek fotóit találjátok. A feladatotok, hogy a képek alapján kitaláljátok, melyik sütemény látható rajtuk, majd beírjátok a neveket a Tally megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A sorsoló program észleli az azonos IP címről érkező válaszokat, és csalás gyanújával hosszú távon kizárásra kerülnek a több lehetőséget igénybe venni vágyók! A játék utolsó állomását követő 2. nap éjfélig tudjátok beküldeni a válaszaitokat, nem tudjuk hosszabbítani a turnékat! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

< A kitöltendő form ide kattintva érhető el! >

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

11/20 - KönyvParfé

11/21 – Hagyjatok! Olvasok!

11/25 – Könyv és más

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése