ALCÍM: A mikrobiombarát életmód alapjai elméletben és gyakorlatban
További receptkönyvek a blogon…
|
Kalandra hívjuk olvasóinkat és mindazokat, akikkel együtt fognak jókat
enni: tartsanak velünk, és ismerjék meg a növények természetes ízvilágát, az
alapanyagok textúráját és azokat a technológiákat, amelyek nap mint nap
élménnyé varázsolják az étkezéseket.
|
|
|
Testi és lelki egészségünket döntően befolyásolja
étkezésünk. A modern városi életmódra jellemző stressz, a felgyorsult tempó
átalakította táplálkozási szokásainkat: bármikor és bárhol hozzáférünk
gyorsan felszívódó, magas kalóriatartalmú ételekhez. Ezek nehezen gyógyuló
sérüléseket okoznak bélflóránk sokszínűségében és összetételében. Megnő a
bélfal áteresztő képessége, ami civilizációs betegségek kialakulásához vezet,
mint például a magas vérnyomás, elhízás, diabétesz, és ezeket makacs
emésztőszervi panaszok kísérhetik. Könyvünk célja, hogy közérthető bevezetőt adjunk a legújabb
kutatási eredmények alapján a leggyakrabban előforduló betegségek háttere,
illetve az életmódunkkal összefüggő mikrobiom és bél-barrier sérülések
között, valamint ötleteket adjunk, hogyan tudjuk lépésről-lépésre, helyes
táplálkozással helyreállítani egészségünket.
Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus több
mint tíz éve foglalkozik kollégáival a mikrobiom vizsgálatával, így több ezer
beteggel szerzett gyakorlati tapasztalataikat osztják meg arról, hogyan lehet
a sérült bélflóra gyógyulásához optimális mennyiségű és összetételű
zöldségeket a mindennapi étkezéseink részévé tenni. A Petri Nóra táplálkozási és életmód-tanácsadó izgalmas
receptjeivel készült ételek pedig nemcsak rendkívül finomak és szemet
gyönyörködtetően sokszínűek, hanem könnyen el is készíthetők. A saláták és
tálak, illetve az ínycsiklandó szószok kombinálásával még változatosabbá
tehetjük a közös étkezéseket, ami támogatja a család és a barátok, azaz
mindannyiunk egészségét. |
|
Könyv információk: Eredeti megjelenés éve: 2025 Corvina, Budapest,
2025 224
oldal · keménytáblás · ISBN:
9789631371550 Műfaj/zsáner:
receptek, gasztronómia, egészéges életmód, tudományos ismeretterjesztő |
|
(Az értékeléshez olvass tovább! ⇩ ⬇ ⇩ ⬇ ⇩ )
Miért figyeltem fel a könyvre...?
Igazából a korábban olvasott Egészséges
mikrobiom 5 hét alatt c. könyv kapcsán figyeltem fel rá, ugyanis ez a
kötet szintén a mikrobiombarát táplálkozás fontosságáról szól.
A könyvről...
A képek alapján látható, hogy szemet gyönyörködtető,
minőségi kiadványról van szó, amit csak még tovább emel a belbecs, ugyanis ez
nem egyszerűen egy szimpla salátáskönyv! Dehogy!
A könyv elején nagyon sokrétű betekintést kapunk
abba, hogy miként tudunk jót tenni a mikrobiomunknak és a beleinknek a jól összeválogatott
alapanyagokkal. Aztán elég sok konyhatechnikai fortélyt sajátíthatunk el a
salátákkal, az olajosmagvakkal, a az álgabonák felhasználásával, a fűszerekkel
és a bogyós gyümölcsökkel kapcsolatban. A különféle hozzávalók frissen
tartásától az áztatásukon és hőkezelésükön át a pirításukig sokféle tudásra
szert tehetünk, és bevallom, hogy nekem nagy szükségem van ezekre a jó tanácsokra.
A könyvben mindenféle magyarázat is van! Például
hogy egy egységnyi zöldség/gyümölcs kb. mennyi gramm, vagy X gramm salátához
mennyi evőkanál öntet ajánlott, de az allergéneket is nagyon precízen jelölik a
szerzők. Még azt is külön jelölik, hogy mi Nem Vegán (NV) étel, bár pár
receptnél találkoztam olyan tippel, ami segít az adott salátát vegánná „varázsolni”.
Tényleg a lehető legnagyobb odafigyeléssel készült ez a kötet!
|
A cél nem az, hogy gyorsan érjünk el valamit,
|
Kipróbált recept…
QUINOÁS
GÖRÖG SALÁTA
A legnehezebb része a receptnek az volt, hogy ebben
a városban hol találok quinoát, ugyanis sehol se volt, ahol esküszöm, hogy
valaha láttam… Aztán amikor végül találtam, meglepően könnyedén – és elsőre! –
sikerült jól elkészítenem. A mennyiséget benéztem, de nem volt gond vele, mert
már az első kóstoló után tudtam, hogy 3 napig is simán megeszem ezt a fantasztikusan
finom salátát! Egyébként is az egyik kedvencem a görög saláta (laktózmentem,
krémfehér sajtos verziója), de a csicseriborsó és a quinoa új szintekre emelte
az élményt!
Irtó könnyen elkészíthető, laktató, napokig ehető és
nagyon finom fogás! Morzsolt tofuval és
pirított napraforgómaggal is ajánlják, amit tuti ki fogok próbálni
alkalomadtán.
Szerintem
a végeredmény kész műremek lett!
BAKANCSLISTÁRA VELE…!
Elég sok recepten megakadt a szemem, de a legjobban
a Friss—ropogós kölestabulé
izgatta a fantáziám, amit a már kipróbált quinoával is ajánlanak (köles
helyett, amiért nem is vagyok annyira oda). Ennek a receptnek a különlegessége,
hogy gránátalmamag is van benne, és bár végül hősiesen sikerült levadásznom egy
gránátalmát... végül nem készült el ma ez a saláta, mert későn értem haza
munkából.
De van a könyvben piros gazpacho, padlizsánkrém és
salátával megpakolt karfiolsteak recept is, amik szintén ízletes és könnyen
elkészíthető ételek. És amiket biztosan ki fogok próbálni, akárcsak a
mustáros-kurkumás öntetet meg a mézes-mustáros öntetet, amiket friss zöldsalátákhoz
ajánlanak a szerzők. (Általában öntet nélkül szoktam salátázni, de ezek
finomnak tűnnek.) Nagyon jónak tűnik a sült fokhagymás öntet is, amit sült
céklás, pirított zöldséges salátákhoz javasolnak, de azokban nem vagyok (még)
otthon.
Összességében
Bár kissé kétkedve álltam a tényhez, hogy egy
(főleg) salátákkal teli, mikrobiom- és bélfalbarát táplálkozást népszerűsítő
könyvből jót fogok enni, de kár volt aggódnom. Nagyon jól összeválogatott,
finom receptekkel teli könyv, ami tele van pazar mintafotókkal a várható
végeredményekről.
Ráadásul rengeteg tippet is ad a könyv: saláták,
bogyós gyümölcsök és avokádó frissen tartása, saláták sózása, mit reszelj és
mit turmixolj, hogyan tisztítsd a spárgát, hogyan semlegesítsd a lektineket, de
van szó a rizslap felhasználásáról, a fermentálásról, a tökéletesen elkészített
quinoáról (ami jól is jött), illetve a fűszernövényekről. Minőségi olvasmány és
szuper szakácskönyv.
Értékelés: 5
Kiknek
ajánlom? A gasztronómia, az egészéges
életmód és a különleges saláták rajongóinak. Mindenkinek, aki szeretné
megreformálni az életmódját, és beiktatni pár laktató, ugyanakkor könnyű fogás.
Idézetek a könyvből:
◈
A nyers zöldségek segítik a sérült bélhámsejtek
regenerációját.
◈
A diéta célja – a gyógytornához hasonlatosan – a sérült
funkció helyreállítása.
◈
A délelőtti órákban, fokozatos bevezetés mellett 2-4
adag jó minőségű kávé fogyasztása jótékony hatású.
◈ ◈ ◈
◈ ◈
Saját képek (a könyvből).
Pinterest tábla: Sütöttem
- főztem (AniTiger a konyhában)
◈ ◈ ◈
◈ ◈
Az egészséges életmód egyik alapeleme a
megfelelő táplálkozás, ám elindulni az életmódváltás felé vezető úton gyakran
nem egyszerű. Épp ezért lehet nagy segítség dr. Schwab Richárd és Petri
Nóra közös könyve, amelyben a szerzőpáros nemcsak bemutatja a megfelelő
mennyiségű zöldség fogyasztásának élettani előnyeit, de színes receptekkel is
segítenek abban, hogy finom és egészséges ételeket készíthessünk magunknak és a
szeretteinknek. Ha pedig velünk tartasz a turnénk során és játszol velünk, egy
példányt meg is nyerhetsz a kötetből!
|
Nyereményjáték:
Mivel a mostani kötetünk főszereplői a
zöldségek, így mi is velük foglalkozunk a játékunk során. Minden állomáson
találsz egy képet egy olyan zöldségről, amely itthon kevésbé elterjedt, neked
pedig csupán fel kell ismerned, és a nevét beírni a form megfelelő sorába.
(Figyelem! A játék utolsó állomását
követő 3. napig tudjátok beküldeni a válaszaitokat, nem tudjuk hosszabbítani
a turnékat! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A
nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező
esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
|
< A kitöltendő form
ide kattintva érhető el! >
|
BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:
11. 21. Utószó 11. 23. Milyen könyvet olvassak? 11. 26. Hagyjatok!
Olvasok! 11. 27. Könyv
és más 11. 29. Szembetűnő
|







Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése