2025. november 26., szerda



Schwab Richárd - Petri Nóra: 500 gramm zöldség mindennap, változatosan | Blogturné Klub könyvajánló

 ALCÍM: A mikrobiombarát életmód alapjai elméletben és gyakorlatban

  További receptkönyvek a blogon…

 

 

Kalandra hívjuk olvasóinkat és mindazokat, akikkel együtt fognak jókat enni: tartsanak velünk, és ismerjék meg a növények természetes ízvilágát, az alapanyagok textúráját és azokat a technológiákat, amelyek nap mint nap élménnyé varázsolják az étkezéseket.

 




Testi és lelki egészségünket döntően befolyásolja étkezésünk. A modern városi életmódra jellemző stressz, a felgyorsult tempó átalakította táplálkozási szokásainkat: bármikor és bárhol hozzáférünk gyorsan felszívódó, magas kalóriatartalmú ételekhez. Ezek nehezen gyógyuló sérüléseket okoznak bélflóránk sokszínűségében és összetételében. Megnő a bélfal áteresztő képessége, ami civilizációs betegségek kialakulásához vezet, mint például a magas vérnyomás, elhízás, diabétesz, és ezeket makacs emésztőszervi panaszok kísérhetik.

Könyvünk célja, hogy közérthető bevezetőt adjunk a legújabb kutatási eredmények alapján a leggyakrabban előforduló betegségek háttere, illetve az életmódunkkal összefüggő mikrobiom és bél-barrier sérülések között, valamint ötleteket adjunk, hogyan tudjuk lépésről-lépésre, helyes táplálkozással helyreállítani egészségünket.

 

Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus több mint tíz éve foglalkozik kollégáival a mikrobiom vizsgálatával, így több ezer beteggel szerzett gyakorlati tapasztalataikat osztják meg arról, hogyan lehet a sérült bélflóra gyógyulásához optimális mennyiségű és összetételű zöldségeket a mindennapi étkezéseink részévé tenni.

A Petri Nóra táplálkozási és életmód-tanácsadó izgalmas receptjeivel készült ételek pedig nemcsak rendkívül finomak és szemet gyönyörködtetően sokszínűek, hanem könnyen el is készíthetők. A saláták és tálak, illetve az ínycsiklandó szószok kombinálásával még változatosabbá tehetjük a közös étkezéseket, ami támogatja a család és a barátok, azaz mindannyiunk egészségét.

 

Könyv információk:

Eredeti megjelenés éve: 2025

Corvina, Budapest, 2025

224 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789631371550

Műfaj/zsáner: receptek, gasztronómia, egészéges életmód, tudományos ismeretterjesztő

MEGVÁSÁROLHATÓ ITT

MOLY

 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre...?

 

Igazából a korábban olvasott Egészséges mikrobiom 5 hét alatt c. könyv kapcsán figyeltem fel rá, ugyanis ez a kötet szintén a mikrobiombarát táplálkozás fontosságáról szól.   

 

A könyvről...

 

A képek alapján látható, hogy szemet gyönyörködtető, minőségi kiadványról van szó, amit csak még tovább emel a belbecs, ugyanis ez nem egyszerűen egy szimpla salátáskönyv! Dehogy!

A könyv elején nagyon sokrétű betekintést kapunk abba, hogy miként tudunk jót tenni a mikrobiomunknak és a beleinknek a jól összeválogatott alapanyagokkal. Aztán elég sok konyhatechnikai fortélyt sajátíthatunk el a salátákkal, az olajosmagvakkal, a az álgabonák felhasználásával, a fűszerekkel és a bogyós gyümölcsökkel kapcsolatban. A különféle hozzávalók frissen tartásától az áztatásukon és hőkezelésükön át a pirításukig sokféle tudásra szert tehetünk, és bevallom, hogy nekem nagy szükségem van ezekre a jó tanácsokra.   

 


A könyvben mindenféle magyarázat is van! Például hogy egy egységnyi zöldség/gyümölcs kb. mennyi gramm, vagy X gramm salátához mennyi evőkanál öntet ajánlott, de az allergéneket is nagyon precízen jelölik a szerzők. Még azt is külön jelölik, hogy mi Nem Vegán (NV) étel, bár pár receptnél találkoztam olyan tippel, ami segít az adott salátát vegánná „varázsolni”. Tényleg a lehető legnagyobb odafigyeléssel készült ez a kötet! 

  

 

A cél nem az, hogy gyorsan érjünk el valamit,
hanem hogy jó irányba induljunk.

 

 

Kipróbált recept…

 

QUINOÁS GÖRÖG SALÁTA

 

A legnehezebb része a receptnek az volt, hogy ebben a városban hol találok quinoát, ugyanis sehol se volt, ahol esküszöm, hogy valaha láttam… Aztán amikor végül találtam, meglepően könnyedén – és elsőre! – sikerült jól elkészítenem. A mennyiséget benéztem, de nem volt gond vele, mert már az első kóstoló után tudtam, hogy 3 napig is simán megeszem ezt a fantasztikusan finom salátát! Egyébként is az egyik kedvencem a görög saláta (laktózmentem, krémfehér sajtos verziója), de a csicseriborsó és a quinoa új szintekre emelte az élményt! 

Irtó könnyen elkészíthető, laktató, napokig ehető és nagyon finom fogás! Morzsolt tofuval és  pirított napraforgómaggal is ajánlják, amit tuti ki fogok próbálni alkalomadtán. 

 

Szerintem a végeredmény kész műremek lett!

 

BAKANCSLISTÁRA VELE…!

 

Elég sok recepten megakadt a szemem, de a legjobban a Friss—ropogós kölestabulé izgatta a fantáziám, amit a már kipróbált quinoával is ajánlanak (köles helyett, amiért nem is vagyok annyira oda). Ennek a receptnek a különlegessége, hogy gránátalmamag is van benne, és bár végül hősiesen sikerült levadásznom egy gránátalmát... végül nem készült el ma ez a saláta, mert későn értem haza munkából. 

 

De van a könyvben piros gazpacho, padlizsánkrém és salátával megpakolt karfiolsteak recept is, amik szintén ízletes és könnyen elkészíthető ételek. És amiket biztosan ki fogok próbálni, akárcsak a mustáros-kurkumás öntetet meg a mézes-mustáros öntetet, amiket friss zöldsalátákhoz ajánlanak a szerzők. (Általában öntet nélkül szoktam salátázni, de ezek finomnak tűnnek.) Nagyon jónak tűnik a sült fokhagymás öntet is, amit sült céklás, pirított zöldséges salátákhoz javasolnak, de azokban nem vagyok (még) otthon.

 


Összességében

 

Bár kissé kétkedve álltam a tényhez, hogy egy (főleg) salátákkal teli, mikrobiom- és bélfalbarát táplálkozást népszerűsítő könyvből jót fogok enni, de kár volt aggódnom. Nagyon jól összeválogatott, finom receptekkel teli könyv, ami tele van pazar mintafotókkal a várható végeredményekről.

Ráadásul rengeteg tippet is ad a könyv: saláták, bogyós gyümölcsök és avokádó frissen tartása, saláták sózása, mit reszelj és mit turmixolj, hogyan tisztítsd a spárgát, hogyan semlegesítsd a lektineket, de van szó a rizslap felhasználásáról, a fermentálásról, a tökéletesen elkészített quinoáról (ami jól is jött), illetve a fűszernövényekről. Minőségi olvasmány és szuper szakácskönyv. 

 

Értékelés: 5

 

Kiknek ajánlom? A gasztronómia, az egészéges életmód és a különleges saláták rajongóinak. Mindenkinek, aki szeretné megreformálni az életmódját, és beiktatni pár laktató, ugyanakkor könnyű fogás.

 

Idézetek a könyvből:

A nyers zöldségek segítik a sérült bélhámsejtek regenerációját.

A diéta célja – a gyógytornához hasonlatosan – a sérült funkció helyreállítása.

A délelőtti órákban, fokozatos bevezetés mellett 2-4 adag jó minőségű kávé fogyasztása jótékony hatású.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Saját képek (a könyvből).

Pinterest tábla: Sütöttem - főztem (AniTiger a konyhában)

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 


Az egészséges életmód egyik alapeleme a megfelelő táplálkozás, ám elindulni az életmódváltás felé vezető úton gyakran nem egyszerű. Épp ezért lehet nagy segítség dr. Schwab Richárd és Petri Nóra közös könyve, amelyben a szerzőpáros nemcsak bemutatja a megfelelő mennyiségű zöldség fogyasztásának élettani előnyeit, de színes receptekkel is segítenek abban, hogy finom és egészséges ételeket készíthessünk magunknak és a szeretteinknek. Ha pedig velünk tartasz a turnénk során és játszol velünk, egy példányt meg is nyerhetsz a kötetből!

 

 

Nyereményjáték:

 

Mivel a mostani kötetünk főszereplői a zöldségek, így mi is velük foglalkozunk a játékunk során. Minden állomáson találsz egy képet egy olyan zöldségről, amely itthon kevésbé elterjedt, neked pedig csupán fel kell ismerned, és a nevét beírni a form megfelelő sorába.

 

(Figyelem! A játék utolsó állomását követő 3. napig tudjátok beküldeni a válaszaitokat, nem tudjuk hosszabbítani a turnékat! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 


< A kitöltendő form ide kattintva érhető el! >

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

11. 21. Utószó

11. 23. Milyen könyvet olvassak?

11. 26. Hagyjatok! Olvasok!

11. 27. Könyv és más

11. 29. Szembetűnő

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése