2018. november 8., csütörtök



Héctor García és Francesc Miralles: A ​boldogság japán titka (Ikigai) | BTK értékelés




A Bookline Könyvek Kiadó jóvoltából már magyarul is olvashatjuk a Héctor García és Francesc Miralles szerzőpáros útmutatóját a boldogságunk felfedezéséhez. A könyvben szereplő gyakorlatokat követve, az általuk adott feladatokat elvégezve felfedezhetjük a saját ikigaiunkat! Tartsatok bloggereinkkel, mert nem csak a könyvvel ismerkedhettek meg, hanem a turné végén lehetőségetek lesz megnyerni a Bookline Könyvek Kiadó által felajánlott könyvet is!


Az ikigai japán szó, nincs pontos fordítása. Az ikigai az élet értelme, vagy az, ami miatt minden reggel örömmel kelünk fel.
A szó az "élet" vagy "életben lenni" jelentésű iki és "ami megéri a farádtságot, és aminek értéke van" jelentéső gai szavak összekapcsolásával jön létre. Szó szerint lefordítva azt jelenti: "az, amiért megéri élni".
A japánok elgondolása szerint mindannyiunkban ott él az ikigai, akár még több is, még ha nem is tudunk róla.


Fülszöveg:
35 GYAKORLAT ÁLMAINK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ 
Mindannyian keressük a boldogság és az elégedettség titkát. Japánban ehhez a titokhoz az ikigai jelenti a kulcsot. Az ikigai az a szenvedéllyel végzett elfoglaltság, amely értelmet ad a mindennapjainknak és az életünknek. 
Az ikigai a boldogság záloga. 
Nem könnyű azonban megtalálni azt a tevékenységet, amelyet örömmel végzünk. Az IKIGAI – A HOSSZÚ ÉLET JAPÁN TITKA című kötettel világhírűvé vált és a japán kultúrát jól ismerő szerzőpáros új könyvében azonban részletesen elmagyarázza, mit kell tennünk.
Miközben elvégezzük a szerzők által adott gyakorlati feladatokat, megismerjük vágyainkat és azt, hogy miként használhatjuk ki legjobban saját képességeinket. Alaposabb önismerettel és az útmutatásokat követve könnyebben ismerjük fel életcélunkat és valósítjuk meg álmainkat, ezáltal mi magunk is boldogabbak lehetünk, ráadásként pedig a világot is boldogabbá tehetjük.

Könyv információk:

Eredeti mű: El método Ikigai
Eredeti megjelenés éve: 2017
264 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789634333074 ·
Fordította: Varju Kata, Horváth Viktor

A szerzőpáros másik magyarul is
 megjelent könyve:
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Elöljáróban!
Az önsegítő, önfejlesztő vagy a megszokottól eltérő életmódot bemutató könyvekhez az szükséges, hogy nyitott elmével és érdeklődve nyissuk ki a könyvet, szóval csak azoknak tudom ajánlani, akik legalább annyira kíváncsiak, mint én. 

A könyvről...

Tele vagyok keszekusza gondolatokkal, és úgy érzem, hogy rendesen feladták nekem a leckét az írók ezzel a könyvvel! Mindenképpen egy olyan gyűjteményről van szó, aminek ülepednie kell, és rengeteg olyan tanács, illetve gyakorlat van benne, amiket csak türelmesen, lassanként kell beépítenünk mindennapjainkba.

A könyv felépítése átlátható, és 3 jól elhatárolható fő része van: Jövő - Tokió, Múlt - Kiotó és Jelen - Isze. A fő részeken belül minden új gyakorlat más-más állomásnak felel meg. (Például: Első rész (Jövő) 10. állomás GASZSUKU / Ebben a részben megtudjuk, hogy a gaszsuku egy bevett gyakorlat, amin elvonulunk a megszokott helyeinktől - elmegyünk egy hotelbe -, és társaságban (vagy akár egyedül is) nekifeszülünk valaminek. Mondjuk naphosszat ülünk az írógép fölött, hogy befejezzük a könyvet, amit írunk. Vagy egész nap edzünk. Bárakármi lehet a központi témája egy gaszsukunak, a lényeg az, hogy egy hétvége alatt akár félévnyit is haladhatunk a dolgunkkal. Egyébként a példatörténete a résznek a Frankenstein című klasszikus megszületése!)
Összesen 35 állomás van a könyvben, és mivel úgy gondolom, hogy mindegyik életmód/-stílus szerint nem élhetünk egyszerre, érdemes azokat a gondolatokat a magunkévá tennünk, azokat a gyakorlatokat elkezdeni beépíteni az életünkbe, amikről úgy véljük, hogy hasznosak lehetnek az ikigaink meglelése, megerősítése szempontjából hosszú távon!

Módszerek az ikigaiunk megleléséhez...

Néhány állomás nagyon megtetszett, ezért úgy döntöttem, hogy egy kicsit bővebben is mesélek róluk, sőt, van amelyik gyakorlatba bele is fogtam! Persze az ikigai célja elsősorban az, hogy megkeressük és megteremtsük az egyensúlyt a múlt, a jelen és a jövő között, hogy kiteljesedhessünk és betölthessük az életcélunkat. Egy-egy állomás segít jobban önmagunk jobb megismerésében, közelebb kerülünk az ikigainkhoz, de azért egy-két gyakorlat nem jelenti azt, hogy egyből rendben vagyunk!

HAIKU (23. állomás - Jelen): A haiku önismereti eszköz, egy vers, ami három nem rímelő sorból áll (a klasszikus haiku szótagszáma: 5-7-5). Általában benne utalás az évszakra vagy a természetre, és mindig utal az öt érzékszervre. A haikuírás mégnesként vonzza a jelenbe az elménket, hiszen a jelen pillanatot kell vele megragadni. A gyakorlat: 30 haiku 30 nap alatt. (Én az instagram sztorijaimban fogom őket gyűjteni napról-napra, jelenleg a 2. napnál tartok.)
Remélem, hogy lesznek majd jobbak is... :D

TOSOGÓ - a három majom tanítása (35. állomás - Jelen): "Ne lásd a gonoszat, ne halld a gonoszt, ne szólj gonoszságot." Koncentráljunk a pozitív témákra, amikor tévét nézünk, rádiót hallgatunk, interneten szörfözünk vagy híreket olvasunk. Ne vegyünk részt azokban a beszélgetésekben, amikben másokról rosszat mondanak, mert ezektől se hatékonyabbak, se jobbak nem leszünk. Beszélgetés közben ügyeljünk arra, hogy elismerjük és segítsük őket, illetve segítsünk másoknak fejleszteni a tulajdonságaikat, hiszen a többiek a "tükreink".
Three wise monkeys -Nikkō, Tochigi

A kérdés ez: milyen szenvedély vagy ikigai motivál annyira, hogy annak szenteljük az életünket?
    Ha esetleg még nem találtuk meg a választ erre a kérdésre, akkor gondoljunk Viktor Frankl mondására: "Ha még nem tudod, mi a küldetésed az életben, akkor máris találtál egyet: megtalálni."


ANALÓG ÉLET - Hogyan tartsunk digitális diétát? (19. állomás - Múlt): Az analóg rendszerek lassúsága elég időt hagy a gondolkodásra és a folyamat élvezésére, ráadásul néha nem árt lelassítani, és kilépni a folyamatos riadókészültségből, amit a folyton vibráló telefon és a rohanás eredményez. Ha csak e-könyvolvasót használunk, akkor néha vegyünk kézbe papírkönyvet is. Ha a mobilunkon jegyzetelünk, akkor inkább szokjunk át egy zsebben is elférő jegyzetfüzetre. Ha szövegszerkesztővel dolgozunk, akkor a leírtakat nyomtassuk ki, és úgy javítsuk ki (vagy írjunk jegyzetet, majd a javított, végleges verziót gépeljük be).

SLOW LIFE (20. állomás - Múlt): "Az élet élvezete képesség, amit mind birtokolunk." Igazából annyi az egész, hogy időt szánjunk magunkra, a szeretteinkre, és arra, ami szenvedéllyel tölt el bennünket. Éljünk egyszerűbb, örömtelibb életet, és hagyjuk, hogy az életminőségünk exponenciálisan javuljon azáltal, hogy odafigyelünk az apró részletekre 1-2 változtatással. Például tegyük néha repülőgép üzemmódba a telónkat, vagy minél kevesebbszer ellenőrizzük a közösségi médiát. Szánjunk időt arra, hogy elmegyünk a piacra és miután bevásároltunk pár friss dolgot, otthon főzünk valamit. Tartsunk több személyes találkozót a virtuálisok helyett.

TALÁLJUNK RÁ AZ ALKOTÓ ELEMRE! (8. állomás - Jövő): A mai világban folyton rohanunk, tele vagyunk sürgős elintézendőkkel és kötelességgel, de jó lenne tudni, hogy merre is tartunk, hogy visszataláljunk a szenvedélyünkhöz, ami miatt érdemes reggelente kikelni az ágyból. Az alkotó elemünk az, ami az "Amiben jók vagyunk" és az "Amit szeretünk csinálni" közös vetületében találunk. Az ikigai egyébként 4 kör közös vetülete: "Amit szeretünk", "Amiben jók vagyunk", "Amire a világnak szüksége van" és "Amiért fizetnek nekünk". A könyvből kifotózott ábrán látszik, hogy több közös rész is van a szenvedélyen kívül, úgymint: foglalkozás, hivatás, küldetés

Összességében

Nagyon jó a stílusa a könyvnek. Kicsit mesélnek, pár idézet itt, néhány gyakorlat és sztori amott. Oké, voltak benne olyan történetek, amiket már ismertem korábbról (pl. a 20 évente lerombolt és az eredeti tervek alapján újjáépített Isze szentély története), de tele van a szerzők észrevételeivel, a kalandjaikkal, és jócskán akadnak benne más hírességekkel megesett sztorik is. Az abszolút kedvenceim természetesen a mangás hasonlatok voltak.
Úgy gondolom, hogy a könyv tudásanyaga hatalmas, hiszen 35 különféle életmód javító, ikigai felé indító gyakorlatot tartalmaz. Persze az összes állomás mindegyik leckéjét szerintem felesleges és lehetetlen vállalkozás elsajátítani, de annyi jó ötlet van ebben a könyvben, hogy tuti mindenki talál a problémájához vagy a személyiségéhez illőt. Én többet is elkezdtem - egyelőre több-kevesebb sikerrel -, és picit máris erősebbnek érzem magam.

Értékelés: 5

Még pár érdekes módszer:

FUDZSI HEGY - A lehetetlen gimnasztikája (2. állomás - Jövő): A Fudzsi hegy annak a szimbóluma, hogy a lehetetlen valóra válhat. Az életünk tele van hegyekkel, amelyekről azt gondoljuk, hogy képtelenek vagyunk megmászni őket, de valójában nagyon vékony a válaszvonal lehetséges és lehetetlen között. Nem szabad falakat emelnünk az elménkben, hiszen mindenkinek vannak "hamis lehetetlenjei". Az egyik író, Francesc például pánikba esett, ha csak víz közelébe ment, mégis megtanult úszni. Héctor számára lehetetlennek tűnt Japánba utazni, most pedig több mint 12 éve ott él! Vizsgáljuk felül az eddigi életünk hamis lehetetlenjeit, és döbbenjünk rá, hogy nem szabad lehetetlennek bélyegezni valamit csak azért, mert lehetetlennek tűnik...

ÚJ SZOKÁSOK (4. állomás - Jövő): 21 nap alatt egy dolog rutinná, megszokássá válhat. Ha szeretnénk változtatni egy rossz szokásunkon - például azon, hogy minden este csokit nassolva ülünk le a tévé elé -, akkor miután azonosítottuk a rossz szokást, cseréljük fel egy feljavított verzióval, amit aztán 21 napig folyamatosan követünk, mígnem berögződik. A példát követve 21 napig rágcsáljunk nyers répát vagy bármilyen egészséges helyettesítőt az esti tévézéshez. De ha az a reggeli első dolgunk, hogy egy kávéval bekuckózunk a gép elé (mint nekem), és ezen szeretnénk változtatni, akkor ébredés után fél-egy órát olvassunk, miközben élvezzük a reggeli kávénkat.

JELENLÉT (21. állomás - Jelen): A multitasking az oka a jelenbéli szétszórtságunknak, kimerít minket, és nem hajt hasznot se. Sokkal kevesebb energiát vesztenénk négy óra aktív odafigyeléssel, mint egy óra multitaskinggal. A jelenlét szorosan kapcsolódik a Mindfulness (28. állomás - Jelen) részhez, hiszen mindkettőnek az a lényege, hogy legyünk JELEN, érezzük a testünket, legyünk tudatában annak, amit csinálunk. A jelenlét kicsit gyakorlatibb, hiszen arra vonatkozik, hogy csináljunk egyszerre egy dolgot, de azt teljes odafigyeléssel, hiszen ebédelni zen, sétálni zen, mobilozni zen, de ezek együtt?!

Kedvcsináló idézetek:
A legelfoglaltabb embert tartjuk sikeresnek, mikor épp ellenkezőleg kellene lennie. Mégis mire jó a siker és a pénz, ha egy csésze teát sincs időnk kiélvezni?
Az indokolatlan kapkodás helyett - ami végső soron ragadozóként követ minket - meg is állíthatjuk a világot, és sokkal egyszerűbb, nyugodtabb és örömtelibb életet élhetünk.
Vagyis ahhoz, hogy szenvedélyeinket, a minket vezérlő ikigait élvezni tudjuk, elengedhetetlen visszatérni egy egyszerűbb és lassabb élethez.
A mindfulness, vagy éber figyelem egy mélyen a jelenre összpontosító állapot, amelyben nyugalomban és ítélkezés nélkül vagyunk tudatában érzéseinknek, érzeteinknek, gondolatainknak és testünk mozgásának. Vagyis egy olyan állapot, amelyben teljességgel tudatában vagyunk az adott pillanatnak, amelyben képesek vagyunk megélni az itt és mostot.
"Az etika egyik aranyszabálya: gondold végig egy pillanatra, vajon olyan ember szeretnél lenni, aki érdemtelenül kap dicséretet, vagy inkább olyan, aki nem kap ugyan dicsértetet, de méltó rá."
(Nassim Nicholas Taleb)
✽✽✽✽✽
A képek a Pinterest táblámról származnak:
✽✽✽✽✽


Nyereményjáték:

A Bookline Könyveknél nemrég megjelent a Héctor García és Francesc Miralles szerzőpáros második Ikigai könyve, ami az első nyomait követve egy boldogabb, teljesebb élethez segíti befogadó olvasóit. A könyv nem csupán különféle gyakorlatokból áll, hanem a szerzőkkel együtt bejárjuk Japánt, a Felkelő Nap országát is, ezért a mostani feladatotok az, hogy a képek alapján kitaláljátok, hol jártak, és a VÁROS vagy FALU nevét beírjátok a rafflecopter megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladvány:
ÁLLOMÁSOK:

11/09 - Ambivalentina 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése