2018. november 2., péntek



Marissa Meyer: Cinder (Holdbéli krónikák 1.) | BTK értékelés


alcím: Hamupipőke a kiborgok között


Marissa Meyer Holdbéli krónikák sorozata immáron a Könyvmolyképző Kiadó Vörös Pöttyös sorozatában jelenik meg, felújított kiadásban, extra novellával! Hamupipőke feldolgozásból ilyet még nem olvastál, ezt garantáljuk! Ahogy az eredeti fülszöveg is írja: ez nem az a tündérmese, amit már ismersz, de olyan, amit sosem fogsz elfelejteni.
Tarts hát velünk blogturnénkon Te is Új-Pekingbe, hogy megismerd Cinder és a többiek kalandjait! Ha pedig ügyesen játszol, a könyv egy példányát is megnyerheted.



Kai megköszörülte a torkát, és kihúzta magát.
– Gondolom, szándékodban áll eljönni a bálba, nem igaz?
– Há-hát, nem is tudom. Azaz, nem. Nem, sajnálom, de én nem megyek a bálba.
Kai zavartan hátrahőkölt.
– Ó! Nos, akkor… talán… esetleg meggondolod magad a kedvemért? Hiszen mégiscsak én vagyok a… tudod.
– A herceg.
– Nem azért mondom, hogy felvágjak – tette hozzá gyorsan. – Ez csak puszta ténymegállapítás.


Fülszöveg:
Egy modern, erős Hamupipőkének is lehet szüksége támaszra!
Új-Peking zajos utcáin emberek és androidok tömege hömpölyög. A népességet borzalmas járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdbéliek figyelik őket, várnak, hogy lecsaphassanak. Senki sem tudja, hogy a Föld sorsa egyetlen lányon múlik…
Cinder, a tehetséges műszerészlány másodrangú állampolgár. A múltja titkokkal teli, a mostohaanyja egyre csak korholja, ráadásul őt hibáztatják a mostohahúga megbetegedéséért is. Csakhogy Cinder élete idővel összefonódik a jóképű Kai hercegével, és hirtelen egy világokon átívelő, vad csatározás, intrikák kellős közepén találja magát. Ráadásul közben tiltott szerelem lobban lángra a szívében.
A kötelesség és a szabadság, a hűség és az árulás között őrlődve kénytelen kideríteni az igazat a múltjáról, hogy megvédhesse a világát. Olyan titkok közepette, melyekért mások ölni is tudnának.
A modern Hamupipőke történet főhőse okos és leleményes, a tétek magasak. Vajon sikerül megőriznie a szívét?
Tartalmazza a Glitches kiegészítő történetet is.

Könyv információk:

Eredeti mű: Cinder
Eredeti megjelenés éve: 2012
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
448 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634574804 ·
Fordította: Bujdosó István, Szabó Krisztina
Holdbéli krónikák sorozat:

0,6 The Little Android
1. Cinder
2. Scarlet
3. Cress
3,1 Carswell's Guide to Being Lucky
3,5 Fairest
3,6 The Princess and the Guard
4. Winter
(befejezett)

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

Személy szerint odáig vagyok a „retelling” történetekért, különösen azokat szeretem, amikben klasszikus tündérmeséket alakítanak át, és helyeznek a jelenbe vagy a jövőbe. Cinder (vagyis Hamupipőke) története a jövőben játszódik – emiatt akadnak benne bőven sci-fi és cyberpunk elemek -, és már a sztori elején kiderül, hogy a főszereplőnk kiborg, és a kiborgokat eléggé megvetik arrafelé. Cinder relatíve sokat nyavalyog kiborg-léte miatt, de igazából egy korrekt és erős főhős, akit mostohaapja, Garan 11 éves korában egy külföldi útról hozott haza Új-Pekingbe, majd hagyta ott Adrival, a „gonosz” mostohával és két kislányával, Peonyval és Pearl-el, amikor belehalt a letumózisba. (A letumózis, vagyis kékláz egy globális járvány, aminek ismeretlen a gyógymódja, viszont több százezren haltak már bele.)


A képernyő alján pedig ott állt az eredmény:

Kiborgarány: 36,28%

Tehát 36,28%-ban nem ember.
– Köszönjük a türelmét! – zökkentette ki gondolataiból a hang. – Amint azt bizonyára észrevette, ifjú hölgy, ön a modern tudomány egyik műremeke.


Nagyon szeretem a regényt, mert addiktív olvasmány, amit lehetetlen letenni, és teljesen beszippantja az embert, ráadásul maga a felújított Hamupipőke sztori is borzalmasan izgalmas! Egy-két titkos találkozás és közös titok a leendő császárral, Kai herceggel, néhány szórakoztató riposzt egy önmagát néha embernek gondoló kis robottól, amit jócskán nyakon öntenek drámával, hiszen a Földet a Hold titokzatos királynője is fenyegeti a gyógymód nélküli járvány mellett. És akkor még nem elég, hogy szegény főszereplőnknek titkolnia kell, hogy kiborg, egy idős orvos, Dr. Erland kideríti, hogy igazából honnan származik és kicsoda.

Kedvelem azokat a sztorikat, amiket nem csupán a szimpatikus főszereplőjük miatt élvezek, hanem tele vannak érdekes, cserfes és szerethető mellékszereplőkkel is! Peony, Iko és Dr. Erland feldobták ezt a néha véresen komoly történetet a maguk humoros, kedves szövegével. Oké, akadnak a könyvben olyan karakterek is, akikre szívem szerint ráuszítanék egy sorozatgyilkos (pl. Levana királynő és Adri), de bízom abban, hogy ha tovább olvasom a Holdbéli krónikákat, akkor majd csak pórul járnak valamelyik részben. (Ugye?!)

Összességében

Sosem lehetek elég öreg ahhoz, hogy ne faljam az ehhez hasonló érdekfeszítően izgalmas tündérmese újrameséléseket! Cinder elképesztő főhős (bár zavaróan sokat nyafog a kiborgsága miatt, ami amúgy érthető), Kai herceg kedves és imádni való, de az abszolút kedvencem Cinder robotja, Iko volt, akit képtelenség nem szeretni!
Vannak benne olyan részek, amiktől összeszorult a szívem, míg máskor magamban vigyorogva faltam az oldalakat. Kicsit aggódom a kedvenceimet együtt hagyni egy bolygón Levana királynővel, de boldog vagyok, hogy majd érkezik magyarul az összes rész. (Bónusz pont a kiadónak, hogy beletette ezt a bájos-szomorkás kiegészítő történetet is.)

Értékelés: 4,5*


*Az előző értékelésemhez képest felértékelődött 1/2 csillaggal, hiszen az új kiadója az egész sorozatot ki fogja adni magyarul, vagyis végigolvashatom az egyik kedvenc sorozatomat! *ugrál örömében*

Bónusz kiegészítő történet: GLITCHES / RENDSZERHIBA

Lényegében a Cinder előtörténetéről van szó, ami egy néhány oldalas történet arról, hogy milyen Garan és Cinder kapcsolata, hogyan kerül a kislány a Linh-családhoz, és hogyan ragadja el a kór a mostohaapját... Egy 11 éves lány egyrészt könnyű, másrészt nehézkes beilleszkedése az új testébe és az új családjába. A regény első része után igazán érdekes olvasmány, bár szívem szerint Adrit már ekkor a Pokolig rugdostam volna. Szerettem azt, ahogy összebarátkozik Peonyval és azt is, ahogyan megismerjük Ikot, hiszen őket az alaptörténetben is imádtam!


Cinder Iko egyetlen szenzorára meredt.
- Rendszerhiba.
- Persze. Téged is beprogramoztak, nem? – Felemelte vékonyka karját, és Cinder szintetikus acélkezére mutatott. – Nekem is vannak rendszerhibáim. Néha elfelejtem, hogy nem vagyok ember.


Értékelés: 4

Tervezem-e folytatni?
Naná! Odáig vagyok a Holdbéli krónikák fandomért, mert sci-fivel vegyített tündérmese retelling/újramesélés, ami szerintem az egyik legjobb kombináció!

Érdekesség - készült EXTRA a könyvhöz: << KATT! >>

Kedvcsináló idézetek:
– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának?
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra.
– Európában sok beteg volt? Hogy emlékszik? Voltak esetleg nagyobb járványok a környékükön?
– Nem tudom. Az a helyzet, hogy nincsenek emlékeim az operáció előttről.
A férfi felvonta a szemöldökét, kék szeme magába szívta a szoba fényét.
– A kibernetikai operációra gondol?
– Nem, amikor nővé operáltattam magam.
A doktor arcáról lefagyott a mosoly.
– Csak vicceltem.
Kai hátrált egy lépést az asztaltól, és akkurátusan körülnézett.
– Kérd meg az egyik boltost, hogy figyeljen addig a bódédra!
– Még mit nem! Én ezért a bodegáért bérleti díjat fizetek, nem fogom csak úgy magam mögött hagyni azért, mert valami hercegecske felbukkan itt nekem.
Kai visszajött az asztalhoz.
– Ugyan már! Nem vihetlek el abba a „B” betűsbe, nem vihetlek el ebédelni. Ha nem húzom ki valamelyik androidomból processzort, talán sosem látlak többé!
– Akár hiszed, akár nem, én már nagyjából megbékéltem ezzel a ténnyel.

A képek a Pinterest táblámról származnak: Lunar Chronicles
A könyv kiadásai a GoodReads-en: CINDER
Korábbi értékelés a könyvhöz: Cinder


Nyereményjáték:

A Cinder nem titkoltan Hamupipőke feldolgozás, ahogy ezt már a blogturnénk felvezetőjében is olvashattátok. Ennek örömére merüljünk el a Hamupipőke feldolgozások világában!
Minden állomáson egy jelenet fotót találtok valamilyen filmből, ami részben vagy egészben Hamupipőke-feldolgozás, vagy legalábbis merített Hamupipőke történetéből.
A feladat egyszerű: írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba a filmek címét! (Angol és magyar címet is elfogadunk.)

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Feladvány:



ÁLLOMÁSOK:

Október 26 - CBooks - Értékelés
November 01 - Függővég - EXTRA
November 03 - Nem félünk a könyvektől – EXTRA



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése