2018. november 1., csütörtök



Darren Shan: Kojaszan


                                         Alcím: Várnak a szellemek...


Ráébredt, hogy a halál is az élet része. Egy pillanatig sem aggódott amiatt, mi történik majd, ha itt a reggel. Bolond volna rettegni a hajnal fényétől, amikor még annyi örömét lelheti az éjszaka tündöklő árnyaiban.


Fülszöveg:
A világsikerű Démonvilág és Vámpír könyvek alkotója most kísértethistóriával riogatja és bűvöli el olvasóit.
„A lány hátán végigfutott a hideg. A temetőben a gyerekek még mindig jókedvűen kiáltoztak és rikoltoztak, de a hangjuk már nem hatolt el Kojaszan füléig, nem is látta őket. A világ tátongó, szürke ürességgé változott számára. Mély, reszelős sóhajokat hallott: azokét a lényekét, amelyek egykor emberek voltak.”
Kojaszan retteg átmenni a hídon, és nem mer a többiekkel együtt játszani a temetőben. De amikor kishúga lelkét elrabolják a kísértetek, le kell győznie félelmét, hogy behatoljon a gonosz birodalmába.

Könyv információk:

Eredeti mű: Koyasan
Eredeti megjelenés éve: 2006
Móra, Budapest, 2010
128 oldal · keménytáblás ·
ISBN: 9789631188677 · Fordította: Mikó Bálint
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el?
Ma van az üdvözült lelkek emléknapja, vagyis Mindenszentek, ezért a mai napra egy szellemes történetet szerettem volna hozni. A másik oka annak, hogy megvettem és elolvastam ezt a történetet az, hogy imádom Darren Shant! (TKK akcióban vettem 500 Ft-ért.) A harmadik ok pedig az volt, hogy az egyik barátnőm kedvence ez a regényecske.
< Köszönöm Petra barátnőmnek a könyvajánlást! >

Szerintem…

Nem egy bonyolult történet, de aranyos és nagyon kedves a mondanivalója, ezért tetszett. Bár fiataloknak szánt horror, jóval kevésbé ijesztő, mint az író hosszabb lélegzetvételű írásai (a vámpíros Darren Shan regényes története, a zombis  Zom-B vagy a véres Démonvilág)!

Főszereplőnk egy Kojaszan nevű kislány, aki fél átmenni nappal is a temetőhöz vezető hídon, hogy a többi gyerekkel játsszon. A kistestvére, Maiko viszont imád a „tempő”-ben szórakozni az idősebbekkel. Egy este a kislány eltűnik a hídon túl, és egy lélektelen testburok tér vissza helyette, és Kojaszan az egyetlen, aki visszaszerezheti Maiko lelkét. Ha nem sikerül neki, akkor Maiko meghal.


Meglehet, a holtak hasonlítanak az élőkre: nem tökéletesen jók, de nem is teljes mértékben gonoszak. A személyiségüket az alakítja, miként élnek, és hogyan bánnak velük mások.


Kojaszannak a falucska legidősebb és legbölcsebb lakója, Itako ad tanácsot és bátorítást, mert a lányka előtt az a feladat áll, hogy éjszaka átmenjen a hídon, és a temetőn túl megkeresse a testvére lelkét. Ahhoz, hogy visszaszerezze Maikó lelkét, le kell győznie – csendben és leleményesen – 3 szellemet.




A sztori hangvétele elég parás – főleg éjszaka olvasva -, mert az író elérte, hogy Kojaszannal együtt rettegjünk átlépni a hídon, dermedjünk le a szellemek láttán. Ami nagyon bejött az a mese lezárása, ugyanis arra fut ki a történet, hogy ne rettegjünk a haláltól, hanem rettegés nélkül élvezzük az életet!

Összességében

Szeretem azokat a történeteket, amiknek van némi tanulsága, és jó érzéssel olvasom el az utolsó oldalait is emiatt a tanulság miatt. Kojaszan története nagyon is aktuális október végén – november elején, ráadásul nem csupán tanulságos, hanem izgalmas, humoros történet. 
Tulajdonképpen egy tökéletes Halloween / Mindenszentek körüli olvasmány. Mivel gyerekeknek szól, ezért nem is annyira horrorisztikus és gyorsan kiolvasható. Ha egy kicsit fiatalabb koromban olvastam volna, akkor tuti, hogy megkapja az 5 csillagot, de szerintem idősebb korban is értékes olvasmány.

Értékelés: 4

Érdekesség a könyvről...

2005-ben jött az ötlete, a Japán turné alatt, ráadásul egy temetőben! A 2006-os World Book Day-re írta, ahol minden könyv 1£. Egy Kojaszan nevű fiatal lányról szól, aki fél a városa melletti temetőtől, ahol szellemek élnek. A húga bement a temetőbe sötétedés után, és elrabolták a lelkét. 2010 őszén jelent meg Magyarországon egy sikeres olvasói petíciónak köszönhetően. (~ Forrás)

Kedvcsináló idézetek:
v
– A legtöbb ember életében eljön egyszer az idő, amikor elhatalmasodik rajta a félelem. Ettől azonban nem válik gyávává. Azok a gyávák, akik semmit sem tesznek, amikor a félelem pusztulással fenyegeti őket. Amikor a szükség úgy hozza, szembe kell nézned a félelemmel. Ha így teszel, megeshet, hogy nem éled túl, de ha meghalsz, legalább nem gyáván távozol a másvilágra.
v
Minden egyes rád támadó szellemmel el fogsz bánni, mert tőled függ a létük. A viselkedésmódod, a szokásaid és a gyengeségeid bennük is ott rejlenek. Nélküled ők csupán árnyak. Legyőzni egy kísértetet olyan, mint megszabadulni egy rossz szokástól: például abbahagyni a köröm rágást vagy a köpködést. Először figyeld meg a problémát, aztán gondolkozz el rajta, végül pedig oldd meg!

vvvvv
A képek a Pinterest táblámról származnak: Darren Shan könyvek
KOYASAN borítók a GoodReadsen.
vvvvv


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése