2018. november 19., hétfő



Rachel Higginson: Szerelem 5 lépésben | BTK értékelés




A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelenik meg Rachel Higginson Szerelem 5 lépésben című könyve. A szívszorító történetben Elizabeth sorsát követhetjük végig, aki férje elvesztése után próbál újra talpra állni. A nőnek nemcsak magáért, hanem 4 gyermeke miatt is erőt kell vennie magán nap mint nap, és meg kell próbálnia továbblépnie. A könyvben a gyász szakaszait végigkövetve ismerjük meg Elizabeth küzdelmeit, ez az öt lépés azonban nemcsak egy lezárást jelenthet, hanem egy szerelem kialakulásának folyamatát is - persze csak akkor, ha a főszereplőnk megbirkózik az új szomszéd, Ben megjelenése okozta lelki zűrzavarral. Tartsatok velünk, és legyetek részese Ti is e fájdalmas, de egyben gyönyörű könyvről szóló turnénak!


– Idővel könnyebb lesz.
Próbáltam magabiztos mosolyt varázsolni az arcomra, de csupán egy remegő sikerült. Igazság szerint nem akartam, hogy könnyebb legyen. Örökké hiányolni akartam Gradyt. Nem akartam megszabadulni a fájdalomtól, ugyanis az azt jelentette volna, hogy túlléptem ezen az egészen. Túlléptem rajta.
És ezt még csak véletlenül sem akartam.


Fülszöveg:
Tagadás Harag Alkudozás Depresszió Elfogadás

Ez a történet nem arról szól, hogyan szerettem bele valakibe.
Ez a történet arról szól, hogyan tanultam meg ismét élni, miután a szerelem elhagyott.
Elizabeth Carlson a poklok poklát járja – más szóval gyászol. Nyolc évig volt Grady felesége, négy gyereket szült neki, ő élete szerelme, csakhogy a férfi meghalt. A prognózis kezdetektől fogva borzasztó volt, ám Liz sosem adta fel a reményt, hogy Grady meggyógyulhat. Hogyan is tehette volna, ha egyszer ő volt a mindene? Fél évvel később igyekszik összeszedni darabokra hullott életei darabkáit, és időben eljuttatni a gyerekeket az iskolába. Mindkettő lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Manapság mintha minden lehetetlen lenne.
Amikor Ben Tyler beköltözik a szomszédba, Liz bánatban és fájdalomban fuldoklik, a gyerekei lázadoznak, úgy érzi, sosem éri utol magát. Nincs ideje kíváncsi barátokra, nem vágyik kéretlen segítségre, ám Ben mindkettővel megajándékozza. És nem csak az udvaron meg a fűnyírásban akar segíteni. Ben többet akar Liztől. Sokkal többet, mint amennyit ő valaha is adni képes a történtek után. Liz igyekszik feldolgozni a férje halálát, keresztülvergődi magát a gyász öt szakaszán, és rádöbben, hogy jóval többet képes adni, mint azt korábban gondolta. Új szerelem kél a szívében, miközben lehántja a bűntudat és a fájdalom kérgét, és rádöbben, hogy az élet sokkal fontosabb, mint a halál.

Könyv információk:

Eredeti mű: The Five Stages of Falling in Love
Eredeti megjelenés éve: 2015
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
368 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634574910 ·
Fordította: Szabó Krisztina
Elit start: 2018.11.20.
Várható megjelenés: 2018.12.07.
(Az értékeléshez olvass tovább!       )
Szerintem...

Egy özvegy, négy gyerekkel egyedül maradt nő története arról, hogyan próbálkozik napról napra túlélni élete szerelmének az elvesztését. Egyből az olvasót a mély vízbe dobva kezd a sztori: megismerjük a haldokló Gradyt, akit rajongásig imád a felesége, Liz, és miközben szinte pillanatok (pár oldalacska) alatt megszeretjük a férfit, azonnal el is veszítjük. Alig bírtam lenyelni a gombócot, ami a torkomban éreztem, amikor könnyes szemmel folytattam az olvasást, de amint körvonalazódott Liz új élete előttem, egy picit bepöccentem...
Nyilván mélységes fájdalmat okozott Grady elvesztése a nőnek - ahogy a gyerekeinek, a testvérének, az anyjának is -, de hamar ráébredtem, hogy Liz egészen kiváltságos helyzetben van. Grady csodás házat épített neki, jó kis pénzt hagyott rá, a családja szinte azonnal ott terem segíteni neki, amikor kinyögi, hogy mi kell neki... és mégis fetreng az önsajnálatban. Volt némi gond a sulival és a céggel, amit Grady a tesójára, Trevorra hagyott, de alapvetően súlytalannak éreztem Liz problémáit - a gyásztól eltekintve -, ezáltal pedig hiteltelenné vált számomra az egyedülálló anyasága... 


     Ez a történet nem arról szól, hogyan szerettem bele valakibe.
    Ez a történet arról szól, hogyan tanultam meg ismét élni, miután a szerelem elhagyott.
    A kutatások szerint a gyásznak öt szakasza van. Nem tudom, mit jelent ez rám nézve, tekintve, hogy én, ahogyan azt kell, megragadtam az első szakasznál.
    A tagadásnál.


Értettem is, nem is. Eléggé távol áll tőlem Lizzy lelkülete, sokkalta inkább a néha felbukkanó testvérével, Emmával találtam meg a közös hangot, aki tényleg igyekszik támogatni a nővérét, és teljesen odáig van a gyerekekért. Akik egyébként mind a négyen (Blake (8), Abby (6), Lucy (4) és Jace (2)) imádni valóak, bár inkább csak káoszt okozó tényezők voltak a nő életében! Pedig kaptak néhány nagyobb részt is... 


Bár Liz Carlson (32) a főszereplőnk (E/1), elég hamar felbukkan az új szomszéd képében egy dögös ügyvéd, Ben (35). ÓóóÓÓÓó, Ben. Ben egy tuti, hogy ilyen nem létezik a valóságban”-típusú tünemény a szomorúság mélykék égboltján! Ha az ilyen tökéletes, türelmes, értelmes, szexi hapsikért csak át kéne menni a szomszédba...!
Számomra innentől lendült be a sztori, mert bár sajnálom Lizt és Grady egész családját, ez a pacák totál feldobta az egész könyvet! Nagyon jó a szövege, szó nélkül a nő segítségére van, nem átall beszólogatni Liznek, imádja és jól kezeli a kicsiket, és a kedvencem: összebarátkozik Emmával! Nálam ők ketten vitték a prímet.

Ben háza (szerintem)
A történet... távol áll tőlem, és mint már említettem, hogy akadtak problémáim vele, ugyanakkor a szakaszok nagyon szép jellemzést kaptak - tetszik a regény fordítása! Talán csak azt éreztem zavarónak, hogy slendrián módon volt kezelve a végtelen szó (végtelenül zöldvégtelen hosszú (...) fürtökvégtelenül mély szemébe, és ez utóbbinak volt egy másik furcsán hangzó párja: feneketlen sötét szemébe). Ezek nem hibák, ezek olyan hasonlatok, amiket nem szeretek semmilyen történetben.

Összességében

Nem rossz olvasmány, de nagyon nem találtunk egymásra. Habár a főszereplő csupán két évvel idősebb nálam, köröket vert rám az Élet nevű társasjátékban: van négy gyermeke, özvegy, egyedülálló anya. Talán csak annyi közös van bennünk, hogy mindketten szuper, nagyon elfogadó emberekkel vagyunk körülvéve. Ezek után talán nem meglepő, hogy a történetben a mellékszereplőket szerettem meg, főleg Lizzy húgát, Emmát és az új szomszédját, Bent. Mindketten túl normálisak, már-már illetlen módon tökéletesek - főleg Ben! (Kikérem magamnak Őtökéletességét, mert most aztán senki a nyomába nem érhet a szívemben jó ideig!)
Érdekes élmény volt, és tetszett a regény alapötlete is. Nagyon jól rá lett húzva a sztori a gyász öt szakaszára, de jónak tartom azt is, hogy néha ugrottunk egyet az időben, és nem húztuk a sztorit, mint a rétestésztát. Bár nem lett a kedvencem, nagyon tetszik a pozitív üzenete: nem kötelező magányosan, szomorúan leélnünk az életünket a lelki társunk elvesztése után. Mindig van második esély.

Értékelés: 3,5

   


Zene a könyvben: The Way You Look Tonight by Frank Sinatra



Kinek ajánlom?

◦ A romantikus lelkű, második esély hívő olvasóknak mindenképpen!

Kedvcsináló idézetek:
Hátrapillantottam, hogy szemügyre vegyem az eddig elért eredményt, és megborzongtam a látványtól. Füvet nyírtam, ez nem kétséges, csakhogy nem valami ügyesen.
– Hát ööö… elég jól megy – köszörülte meg Ben a torkát.
Összehúztam a szemem.
– Nincs értelme hazudni, nagylány vagyok már.
Kezét végigfuttatta sötét haján, majd elvigyorodott.
– Borzalmas. Még senkit sem láttam így füvet nyírni. Most csinálod először?
– Dehogy! Nem ez az első alkalom. Egész ősszel én nyírtam a füvet.
– Jobb lenne, ha feladnád. Inkább fogadj fel valakit! Pont most költöztem ide, erre levered az ingatlanárakat a ronda pázsittal!
Akaratom ellenére felnevettem. Micsoda pofátlanság!
– Édes istenem, pszichopata, igaz? Biztosan az! Ez az egyetlen magyarázat!
– Elizabeth Grace, mégis mi a fészkes fenéről beszélsz? – A húgom elsápadt a pánikom láttán. – Jól vagy? Mindenki jól van?
A gyerekek a lába körül nyüzsögtek, követelték, hogy vegye fel őket.
– Ben! – sikoltottam. – Ben a pszichopata! Biztosan az!
– Mi? Mi van? – Felkapta Jace-t, és kidülledt szemmel rám meredt. – Miről beszélsz?
– Emma, négy gyerekem van. Négy! Érted te, milyen állapotban van a vaginám? Miféle férfi randizik egy négygyerekes anyával?
– Ó! – sóhajtotta. – Csak pánikolsz.
– Felhívsz, ha valami gond van?
– Természetesen.
– Ha megírom, hogy vörös kód, akkor felhívsz, és kitalálsz valami problémát?
– Lizzy, ha kell, akár a házat is felgyújtom. Na menj már!
– Jól van, megyek már. – Megtorpantam az ajtóban, és visszafordultam hozzá. – Em, nem számít, mit írok, a házat azért ne gyújtsd fel!
A szemét forgatta, majd intett, hogy induljak már.

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 
A képek a Pinterest táblámról származnak:
A könyv kiadásai a GoodReads-en: The Five Stages of Falling in Love
♡ ♡ ♡ ♡ ♡



Nyereményjáték:

5 állomás, 5 szakasz: tagadás, harag, alkudozás, depresszió és elfogadás. Adott a játék, hogy a gyász folyamatának öt szakaszát járjuk végig, persze nem feltétlenül sorrendben. Ráadásul nem is akárhogyan fogjuk ezt tenni, ugyanis a könyvből vett idézetek alapján kell kitalálnotok, hogy a továbblépés mely szakaszáról van szó. A válaszokat szokás szerint a rafflecopter doboz megfelelő soraiba várjuk!
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Feladvány:
„A zavarodottság tengerén lebegek.
Eltévedtem a fájdalom sivatagában. Teljesen összetörtem.”

ÁLLOMÁSOK:
11.21. Betonka szerint a világ…
11.23. Könyvvilág
11.25. Kristina blogja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése