2020. november 16., hétfő



Héctor García és Francesc Miralles: Icsigo-icsie | Blogturné Klub ajánló

 ALCÍM: A pillanat megragadásának művészete

 

 

Minden megismételhetetlen pillanat egy kis boldogságoázis.

Sok kis oázisból pedig végül a boldogság tengere lesz.

 




Életünknek minden pillanata egyszeri és megismételhetetlen.

A japán icsigo-icsie annak művészete, hogyan hozhatjuk ki minden pillanatból a legtöbbet.

A japán teaszertartáshoz kapcsolódó icsige-icsie a jelen pillanat teljes átélését szolgálja. Segít értékelni a mulandó szépséget; megtanít, hogy mind az öt érzékszervünk segítségével miként horgonyozhatunk le a jelenben, s miként zárhatjuk ki a félelmet, a bánatot, a haragot és más negatív érzelmeket, amelyeket a múltra vagy a jövőre figyelés táplál. Az icsigo-icsiét gyakorolva észrevehetjük a véletlenek varázsát, s ezáltal értelmet adhatunk életünk egymástól független eseményeinek.

Mindenkinek a kezében ott lehet a kulcs, amely kinyithatja a kaput a mások iránti figyelem, a harmónia és az élet szeretete előtt. Ez a kulcs az icsigo-icsie.


Könyv információk:


Eredeti mű: The Book of Ichigo Ichie

Eredeti megjelenés éve: 2018

Bookline Könyvek, 2020

152 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634330257 ·

Fordította: Tomcsányi Zsuzsanna

VEDD MEG!

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre…?

 

Szeretem a különleges önsegítő, önfejlesztő könyveket, főleg az északi országokból és Japánból érkezőket kedvelem. Erre a könyvre azért figyeltem fel, mert az írópárosnak olvastam már egy hasonló könyvét – Ikigai -, és imádtam!   

 

Szerintem...

 

Amikor a szerzők Ikigai című könyvét olvastam, aminek a fő témája a boldogság és az elégedettség elérése, tudtam, hogy szeretnék még tőlük olvasni. Szenvedélyesen szeretik Japánt, a japán embereket, és teljességgel képesek azonosulni az ottaniak életfilozófiáival... Erre a legjobb példa az, hogy ezt a könyvet is akkor találták ki, amikor egy szakuravirágokat elsodró vihar elől bemenekültek egy japán teaházba, ahol először a kinti ítéletidő csodáját figyelték, majd felfigyeltek egy fatáblára, amire az ICSIGO-ICSIE volt vésve. Az icsigo-icsie a megismételhetetlen pillanat, egy kis boldogságoázis, a pillanat öröme, a jelen maradéktalan befogadása, a belesimulás a jelenbe.  

Épp a könyvet olvastam, amikor beszédbe elegyedtem az egyik kollégámmal, és szóba kerültek a legendák, így Sambala kapuja és a soha vissza nem térő pillanat, amit elszalasztott a vadász, aki hazarohant, hogy a családját is magával hívja az édeninek tűnő Sambalába, ám mire visszért a kapu már sehol se volt... Minden találkozás, beszélgetés, alkalom és beszélgetés egyedi és megismételhetetlen. Mire a kollégám elmesélte, hogy épp aznap volt két beszélgetése ugyanazzal az emberrel, amikor is ugyanúgy és ugyanott kávéztak, sőt, még a téma is ugyanaz volt, de a pár óra, ami eltelt a két alkalom között teljesen felírta a korábbi meglátásaikat és a hozzáállásukat. Az egyik beszélgetés vidám, felszabadult volt, a második már nyomasztóbb... Nem tudtak visszatérni az első beszélgetés hangulatához.

 


A könyvből megtudtam, hogy sokszor icsigo-icsiével köszönnek el egymástól a beszélgetőpartnerek, hogy emlékeztessék egymást arra, hogy ez a találkozásuk, beszélgetésük egyszeri és megismételhetetlen volt. Legközelebb már más emberek lesznek új élményekkel és tapasztalatokkal. De szóba kerültek a szerzetesek, akik Memento morival köszöntik egymást, hogy emlékeztessék a társukat az elmúlásra. Nagyon sok történet van a könyvben, ami a pillanatok értékességéről szólnak, de az én kedvenceim a jelenben maradást segítő módszerek voltak. Izgalmas volt többet megtudni Steve Jobsról és az általa gyakorolt zazen meditációról, a teaszertartásokról, amelyek mindegyik érzékünket a jelenre irányítják.  

 

 

Akadtak a könyvben tanmesék is, ismertek és kevésbé ismertek egyaránt. Az én kedvencem Buddha tanítása a második nyílvesszőről, ami lényegében arról szól, hogy az első nyílvessző ellen nem tehetünk semmit, de a másodikat mi lőjük ki magunkra, ha tú sokat rágódunk a velünk megesett rosszon (azaz az első nyílvesszőn). 

 

 

Ha valami rossz történik velünk, óhatatlanul fájdalmat érzünk, de a baj első csapását követően hajlamosak vagyunk rágódni a történteken. És ahogy forgatjuk az elménkben, egyre szítjuk az első csapás okozta fájdalmat, és csupán azt érjük el, hogy még több szenvedést okozunk.

(...)

A fájdalom elkerülhetetlen, de a szenvedés választás dolga.

 

 

Módszerek az icsigo-icsie megéléséhez...

 

A könyv azt javasolja, hogy váljunk az értékes pillanatok vadászaivá, és ehhez elég sok lehetséges megoldást is felvonultat. Érdekes volt számomra az, hogy a 4 alapérzelem közül csupán az ÖRÖM tartozik a jelenhez, ami az icsigo-icsie otthona, és a HARAG meg a BÁNAT a múltba visz minket vissza, míg a FÉLELEM a jövőre tekint. Az írók azt javasolják, hogy kapaszkodjunk az örömbe, éljünk meg teljes szívből minden pillanatot (ez amúgy az "amor fati"). Mesélnek Luke Rhinehart: A ​Kockavető című könyvéről is, amiben a dobókocka a módja annak, hogy kiszakadjunk az egyformaságból. Vegyünk például 6 könyvet, ami megtetszik nekünk egy könyvesboltban, de azt vegyük meg, amelyiket a kockával dobjuk. Vagy 6 új étterem között döntsön a kocka, majd ott így döntsünk a 6 még sosem próbált fogás között is! Havonta 1-2 kockadobásos döntés tuti feldobja a mindennapjainkat! [Én tervezem kipróbálni ezt a kockás módszert, csak még nem döntöttem el, hogy mikor és milyen formában.]

 

"Van egy nagyon szép jelenet a Peanuts képregényben, amelyben hátulról
látjuk Charlie Brownt és Snoopyt, amint egymás mellett ülnek egy tó partján,
a mólón, és a következő párbeszéd zajlik köztük:
- Egy nap mi is meghalunk, Snoopy.
- Ez igaz, Charlie, de a többi napon nem.
Ez utóbbi mondat értelme jóval túlmutat a tréfán."


Rengeteg érdekes történetet és szertartást tartalmaz a könyv, még azzal kapcsolatban is ad tanácsot, hogy hogyan dobhatunk össze magunknak egy jó hangulatú bulit vagy egy nem mindennapi teaszertartást! Segít rádöbbennünk arra, hogy egy törött csésze is megjavítható, a szép dolgok meglátása újratanulható és mások meghallgatása igazi művészet, amit gyakorolni kell ahhoz, hogy jól menjen. Érdekes, sokszínű olvasmány, habár egy téma köré épült. Az biztos, hogy segít visszairányítani az olvasót a jelenbe, és jó kis zen-leckét kapunk arról, hogy meg kell barátkoznunk önmagunkkal, örülünk kell a tökéletlenségnek, és könyörületesnek kell lennünk magunkhoz és másokhoz is.

 


Összességében

 

Sallangmentes, tanulságos, összeszedett és jól megírt könyv. Nagyon szeretem a szerzőpárost, mert egyrészt rengeteg felől közelítik meg a könyveik témáját, másrészt szeretem olvasás közben azt érezni, hogy tapasztalatból beszélnek, és náluk mindig így van. Beleszövik magukat, mesélnek az élményeikről és arról is, hogy mit gondolnak az egyes gyakorlatokról vagy az adott témáról. (Csak azt sajnáltam, hogy nem mesélték el, hogy milyen volt az a Jim Haynes-féle Sunday Dinner, amelyiken egyikük részt is vett.)

A Japánnal, japán életfilozófiával foglalkozó könyvek szerelmesei ki ne hagyják, sőt, életmódváltáshoz kifejezetten ajánlom, mert éppen csak szemernyit állít az optikán, és máris máshogy tekint az olvasó a világra tőle.

 

Értékelés: 5

 

 

Érdekesség: Külföldi borítók!

 

 

Elgondolkodtató idézetek:

Ekkor néztünk fel, és láttuk meg az egyik sötétbarna oszlopra függesztett fatáblácskát, amelyen a következő felirat állt:

                                                        一期一会

Miközben az esőt fújó szél a teaház ereszére akasztott kis harangot rázta, nekiláttunk, hogy megfejtsük az írásjelek értelmét, amelyek kiejtve így hangoznak: icsigo-icsie. A jelentésük pedig ez: amit most átélünk, nem ismétlődik meg soha többé; ezért minden pillanatot drága kincsként kell megbecsülni.

A soha be nem gyógyuló érzelmi sebek, akárcsak az összetört és meg nem javított csésze, szükségképpen szenvedést okoznak. Ám magunkat is meg tudjuk javítani, és értékes tanulságot vonhatunk le minden sorscsapásból és kudarcból. A hegek így a kincugi arany lakkjához hasonlóan rajzolják ki életünk történetét.

    Az emberi szív ugyanúgy megsérülhet, mint egy törékeny porcelánedény, de nem az a megoldás, hogy szégyenünkben elrejtőzünk. Ez is a történetünk része, és ez is hozzájárult ahhoz, amivé lettünk. Már csak ezért is megérdemli az arany csillogást, amelynek a fénye ez esetben a mi fényünk.

"Senki sem különálló sziget;

minden ember a kontinens egy része,

a szárazföld egy darabja;

ha egy göröngyöt mos el a tenger,

Európa lesz kevesebb, éppúgy mintha

egy hegyfokot mosna el,

vagy barátaid házát, vagy a te birtokod."

Aki agyonüti az időt, mindenképpen az örökkévalóságot károsítja.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Pinterest tábla: Icsigo-icsie

The Book of Ichigo Ichie a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


A japán icsigo-icsie annak művészete, hogyan hozhatjuk ki minden pillanatból a legtöbbet. A könyv segít észrevenni, hogy az életünknek minden pillanata egyszeri és megismételhetetlen. Tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges turnén, és ne feledjétek, hogy a blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Bookline Könyvek kiadó jóvoltából megnyerheti a könyvet! 

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Mivel az Icsigo-icsie című könyv igyekszik rávezetni minket arra, hogyan változtathatunk az életünkön és az életmódunkon a jó irányba, úgy gondoltuk, hogy a játékunkkal felhívjuk a hozzá hasonló kiadványokra a figyelmeteket. Az állomásokon található borítórészletek alapján ki kell találnotok az életmódjavító könyvek CÍMÉT, és beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 


a Rafflecopter giveaway

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése