2020. november 24., kedd



Jennifer Chambliss Bertman: A ​feltörhetetlen kód (Könyvvadászok 2.) | Blogturné Klub ajánló




- Mi írjuk a saját történetünket azzal, amit teszünk és mondunk mindennap. És ha egy olyan fejezetben találom magam, ahol rossz dolgok történnek, rajtam múlik, milyen történetet kanyarítok belőle. 



Fülszöveg:

Emily szülei végül úgy döntöttek, hogy a család San Franciscóban marad, így Emily és új barátja, James tovább folytathatják a könyvvadászatot. De minden megváltozik, miután megszereznek egy kódolt üzenetet, amit a tanáruknak, Mr. Quislingnek címeztek. A két gyerekben felébred a kíváncsiság, és nekilátnak, hogy kiderítsék, mi köze van a Niantic nevű hajónak, a rejtélyes tűzeseteknek, a Mark Twain köteteknek és Mr. Quislingnek a titokzatos, feltörhetetlen kódhoz.

 

Könyv információk:

Eredeti mű: The Unbreakable Code
Eredeti megjelenés éve: 2017
Pagony, Budapest, 2020
392 oldal · puhatáblás · 
ISBN: 9789634106715
Fordította: Illés Róbert
Illusztrálta: Sarah Watts
Sorozat:
3. The Alcatraz Escape

(befejezett?)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

Valami hihetetlen, hogy mennyire magával ragadott az első rész, aminek már a címéért is odáig voltam. A Könyvvadászok befejezése óta vártam, hogy megjelenjen a folytatás!

A történetről…

Emily bohém, utazásmániás szülei az előző rész végén megfogadják a lánynak és a bátyjának, Matthewnak, hogy San Franciscoból csak akkor mennek tovább, ha a gyerekek kérik. Ennek hála a fiataloknak sikerült beilleszkedniük és baráti közösséget építeniük a városban... ahol a Könyvvadászat elnevezésű játék megszületett, és akinek a megalkotójával, Mr. Griswolddal Emily és a barátja, James az előző részben összebarátkozott! 
Történetünk elején épp Mr. Griswold legrégibb barátjának, Hollisternek a könyvesboltjában vesznek részt egy általuk felfedezett Edgar Allen Poe könyv bemutatóján, amikor meglátják, hogy szigorú tanáruk, Mr. Quisling elemel valamit egy táskából, majd lelép. Egy véletlen folytán a fiatalokhoz kerül a papír, amin egy rejtvény szerepel... A fiatalok nekiállnak nyomozni a tanáruk után, és nemsokára egy őrülten régi, megfejtetlen kódig jutnak. A feltörhetetlen kódként elhíresült rejtvényről az a hír járja, hogy el van átkozva, ami megmagyarázná a körülöttük történő furcsa tűzeseteket.

 

Szerintem…


Akárcsak az első résznek ennek a történetnek is túl hamar a végére értem. Ez a körülbelül 380 oldalas ifjúsági regény annyira izgalmas és fordulatokban gazdag, hogy csak úgy pörgötek az oldalak! Továbbra is úgy érzem, hogy irigy vagyok ezekre a Könyvvadászatot űző fiatalokra, hiszen fantasztikus lehet ebben a játékban részt venni, de a vadászat játékos része most a tanár utáni nyomozás miatt erősen a háttérbe szorult. 
Egyrészt kaptunk egy titokzatos mellékszereplőt, a Főnixet, akiről már a legelején kiderül, hogy különösen vonzódik a tűzhöz, de sokéig csupán fenyegető árnyalakként vesz részt a történésekben, és nyomról nyomra kerülünk hozzá és az indítékaihoz mind közelebb. Másrészt Emilyék nem csupán azért járnak iskolába, hogy ott is megfigyelhessék a tanár viselkedését és folyton a nyomában lehessenek, de valamiért jelentkeznek az Elnök napi bál szervezési bizottságába is, ami nagyon sok humorforrást biztosított az írónak! Egyszerűen imádtam, ahogy tervezgetik a február 14-i, de szigorúan NEM Valentin-napi mulatságot, ahogy témát próbálnak találni neki, majd programokat és játékokat ötletelnek hozzá.


– Sirály-sziget? Te tudtál a Sirály-szigetről? – kérdezte Emily Jamestől.
James válasz helyett elhúzta a száját.
– Szereznem kell egy pólót, amin ez áll: Nem vagyok San Francisco wiki-oldala.




A legizgalmasabb része a történetnek egyértelműen a feltörhetetlen kód iránti kutatás volt, amit szerintem kicsit talán túl könnyen oldottak meg a könyv végén... és ugyanezt éreztem Mr. Quisling titokzatos kihívójának/zaklatójának kapcsán is. Tipikusan olyan történet, amiben nem a végeredményt kell élvezni, hanem a hozzá vezető, roppant mód kalandos, vicces csavarokkal és váratlan fordulatokkal teli odautat. Az első részt nem tudta felülmúlni, de nagyon jól esett visszatérni Emilyhez és Jameshez San Franciscoba. (Meg Matthewhoz! Nagyon csíptem Emily testvérét, azt hiszem, hogy ő volt a regény egyik fénypontja.)


Nem különösebben tetszett…


Ahogy a blogolvasók észrevehették már, általában odáig vagyok az illusztrált regényekért, mert a könyvekben a képek néha felérnek egy-két kisebb műalkotással. (Ld. Jin és Jang vagy Elképesztő!) Ám sajnos ahogy az első részben sem jöttek be Sarah Watts illusztrációi, úgy a folytatás
ban se változott a helyzet… Persze a boprítókkal más a helyzet: az első regény borítója még mindig a szívem csücske, de a másodiké is tetszetős, figyelemfelkeltő.


Összességében

Még csak nemrég tettem le a könyvet, de máris tudnám folytatni a sorozatot a harmadik résszel! Jó érzés volt visszatérni a fiatalokhoz, és újra együtt nyomozni velük San Francisco-szerte. Kicsit más a hangvétele, mint az első résznek, de legalább annyira addiktív, letehetetlen olvasmány volt. Nagyon tetszett a Tom Sawyeres vonal, ahogy az is, hogy megint egy picit többet "láttam" a városból és a szigetekből.

Értékelés: 4

Érdekel a folytatás?
Igen, NAGYON, nagyon, NAGYON, nagyon!

ÉRDEKESSÉG: Kincskeresés a valóságban!
Hide & Find Books (A Könyvvadászat hivatalos játéka, még nem kapták fel Magyarországon)
Book Crossing (Korábban is létező könyvelhagyó/-találó oldal, sajnos itthon nem kapták fel)
Geocaching (GPSel nyomozós, ládakeresős játék, Magyarországon is felkapott)
Letterboxing (Ez is valóságbéli kincskeresős, pecséteket kell gyűjteni / idehaza ezt sem kapták még fel)
Veszíts el egy könyvet! (A legaktívabb magyar könyvelhagyó/-találó oldal.)

Kedvcsináló idézetek:
Matthew haja még mindig feketére volt festve, de ahelyett, hogy az ég felé meredt volna, mint a könyvbemutatón, most teljesen hátranyalta. Vastag keretes, fekete szemüveget viselt, a pólóján pedig a következő felirat díszelgett: SZERETEM A VASTAG KÖNYVEKET ÉS SOSEM HAZUDOK.
- Három hónapja itt éltek, és még ettetek It's-Itet? Olyan... olyan... - James felsóhajtott, ábrándos tekintettel bámult a szoba sarkára. - Mint egy ropogós zabkeksz és egy csokoládéba mártott tölcséres fagyi szerelemgyereke.
- Az ételek párzása nem túl étvágygerjesztő gondolat - jegyezte meg Matthew.
A Könyvvadászat egy játék, anelyet már évek óta űzött. A játékosok könyveket rejtettek el nyilvános helyeken, majd nyomra vezető feladványokat posztoltak ki a játék honlapjára.

★ ★ ★ ★ ★
The Unbreakable Code GoodReads-en.
KÖNYVVADÁSZOK nevű Pinterest táblám.
Angol nyelvű Könyvvadászat az írónő honlapján!
★ ★ ★ ★ ★


Jennifer Chambliss Bertman szövevényes és titkokkal teli regényében igazán izgalmas játékot talált ki, a Könyvvadászatot. A kiválóan megírt és feszült történet folytatásában ismét San Francisco utcáin barangolhatunk és kódokat törhetünk fel. Ha a bloggerekkel tartasz az izgalmas úton, megnyerheted te is a Pagony Kiadó által megjelentetett kötet egy példányát. Könyvvadászatra fel!




Nyereményjáték:

Hőseinkkel együtt veletek is San Francisco utcáin fogunk barangolni. A bloggerek bejegyzéseikben San Franciscoban játszódó filmekből találtok jeleneteket. A filmek címét kell l beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése