2019. július 5., péntek



Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok (Könyvvadászok 1.) | BTK ajánló




- Hallottam már róla, de én nem játszom.
Emily elképedve bámult Jamesre. San Franciscóban élni és nem játszani a Könyvvadászatot olyan volt, mint egy csokoládégyárban élni anélkül, hogy édességet ennél.



Fülszöveg:
Az élet egy játék, amelyben a könyvek a zsetonok!
Emily bohém szüleinek mániája, hogy minden évben új helyre költöznek. Most éppen San Francisco következik, ami legalább jó hír, hiszen itt van a Könyvvadászat központja. Emily lelkes könyvvadász: a játék lényege, hogy bárki bárhol elrejthet egy könyvet, a megtaláló pedig egy online rendszer alapján pontokat kap.
Amikor Emily a városba érkezik, a Könyvvadászat kitalálóját, aki éppen egy új játék bejelentésére készül, megtámadják. Ijedtében elrejti a nála lévő, teljesen egyedi kiadású könyvet. Emily újdonsült barátjával véletlenül bukkan a könyvre, és a csapat a könyvvadászaton keresztül nyomozni kezd. Az értékes könyvre azonban másoknak is fáj a foga, így indul a versenyfutás. Vajon kinek sikerül előbb megfejtenie a rejtvényeket?

Könyv információk:

Eredeti mű: Book Scavenger
Eredeti megjelenés éve: 2015
Pagony, Budapest, 2019
378 oldal · puhatáblás ·
ISBN: 9789634104667
Fordította: Illés Róbert
Illusztrálta: Sarah Watts
Sorozat:
3. The Alcatraz Escape
4. …
(nem befejezett)
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

Naná, hogy a címe miatt! Aztán a gyönyörű borító és az érdekesnek tűnő fülszöveg meggyőzött arról, hogy igazán nekem való ez a könyv. (Hasonlónak éreztem A 39 kulcs sorozathoz, ami szintén ilyen valóságban mászkálós, kalandozós, kincskeresős – és amit imádok!)

A történetről…

Emily családja rengeteget költözik, mióta a szülei az 50 otthon 50 államban nevű blogjuk miatt évente új helyen alapít (ideiglenesen) otthont. Míg testvére, Matthew bárhol barátokra lel, addig a lánynak maradnak a könyvek és a kedvenc elfoglaltsága, a Könyvvadászat. (A játék lényege, hogy online felhasználók könyveket rejtenek el mindenfelé a világban, és könnyebb-nehezebb kódok megfejtésével lehet a többi felhasználónak ezeket megtalálniuk. Itthon a Veszíts el egy könyvet! mozgalom a legaktívabb könyvelrejtés-keresés terén!)


A Crane család ezúttal San Franciscóba költözik, aminek az édesapa Jack Kerouac miatt örül, a lány pedig azért, mert a Könyvvadászat központja ez a város, ugyanis itt él és itt vezeti a Bayside Press nevű kiadóját a vadászat kitalálója, a könyvkiadás Willy Wonkájának becézett Garrison Griswold! Pechjére a férfit a legújabb nagy bejelentése előtt megtámadták, ezért az új játékról semmi hír. Ellenben új szomszédjában, Jamesben (és a furcsa srác Steve-nek elnevezett hajtincsében) barátra lel, és immár ketten játsszák a Könyvvadászatot.

Szerintem…

Képtelen vagyok elfogulatlanul tekinteni a történetre, mert őrült módon irigykedem a Könyvvadászatra, mint folyamatosan pörgő, sok online felhasználós, valóságos kincskereső játékra. Kicsit utálok mindenkit, akinek lehetősége van Garrison Griswold kódolt könyvkereső szabadidős elfoglaltságának hódolni…
Mindazonáltal imádtam Emilyvel és Jamesszel együtt kalandozni San Franciscóban, tetszett az általános iskolában kapott kódolásos feladat is, ahogy a történet központi szála, Az aranybogár című könyvvel elkezdődő nyomozás is! Elég sokrétű a történet, hiszen van benne szó testvéri elhidegülésről, szülőre haragudásról, baráttal összeveszésről, életmóddal kapcsolatos problémákról, rajongásról, hobbi kódolásról, nyomozásról, olvasásról, és ezekhez hasonlókról. A történet elején kicsit erősre sikerült a felütés a két gazfickóval, hiszen egy gyerekkönyv első fejezetében ritkán rántanak pisztolyt… de érdekes volt. (Szerencsére a Zsémbes Vombat utáni hajsza során nem mutogatta a butus gonosz a pisztolyát.)


- Semmi baj. Szeret szerepelni.
- Kicsoda, a felálló hajtincsed?
- A neve Steve.
- Elneveztél egy tincset Steve-nek?
- Eredetileg Geronimónak akartam hívni, de nem akartam nevetséges lenni – felelte James.


Bár vitathatatlan, hogy a legérdekesebb karakter – a Könyvvadászat kitalálója – relatíve keveset szerepelt, mégis azok a részek tetszettek a legjobban, amikor Emilyékkel együtt valami új információt tudtam meg róla! Emily szintén egy szuper központi karakter, és szerencsére ő sem tökéletes. Hibázik, megbántódik, elhamarkodottan ítélkezik, de a korához képest mégis önálló és talpraesett. A könyvek és a vadászat iránti szeretete miatt hamar szimpatikussá vált számomra, de a kialakuló barátsága Jamesszel és Az aranybogár nyomozásban tanúsított leleményessége szerettette meg velem őt. (Jamesnek erőlködnie sem kellett, ő már az agancsnál meg Steve-nél győzött. Irtó cukker gyerek!)

Nem különösebben tetszett…

Az a helyzet, hogy odáig vagyok az illusztrált regényekért, mert a könyvekben a képek néha felérnek egy-két kisebb műalkotással. (Ld. Jin és Jang vagy Elképesztő!) Viszont ebben a történetben nekem nem jöttek be Sarah Watts illusztrációi… A borító abszolút a szívem csücske, de a belső képek nem lettek ennyire jók. (Igen, semmi más problémát nem találtam a könyvben.)

Összességében

Szerintem izgalmas élmény, ráadásul tele volt kiszámíthatatlan fordulattal és eredeti ötlettel! A Garrison Griswold épített online közösség egészen elképesztő, ahogy az is, hogy helyben micsoda kalandokat talál ki időről-időre az ott élő könyvvadászoknak! (Áhh, dehogy sárgultam az irigységtől!) Azt hiszem, hogy ha megkérdezné valaki, hogy melyik könyvnek a világába szeretnék beköltözni hosszabb-rövidebb időre, akkor egyből ez fog ugrani a nyelvem hegyére (meg talán HP varázsvilága). Régen olvastam ennyire ötletes realista történetet. Persze ehhez kellett, hogy ennyire jól kitalált központi karaktereket - Emily és a Crane család, James és Steve, Mr. Quisling, Hollister, Jack Kerouac, Garry Griswold - alkosson meg az írónő! (És talán a helyszínválasztás is nevezhető szerencsésnek, ment is a bakancslistámra, hogy be szeretném járni San Franciscót.)

Értékelés: 5

Érdekel a folytatás?
Igen, NAGYON, nagyon, NAGYON, nagyon!

ÉRDEKESSÉG: Kincskeresés a valóságban!
Hide & Find Books (A Könyvvadászat hivatalos játéka, még nem kapták fel Magyarországon)
Book Crossing (Korábban is létező könyvelhagyó/-találó oldal, sajnos itthon nem kapták fel)
Geocaching (GPSel nyomozós, ládakeresős játék, Magyarországon is felkapott)
Letterboxing (Ez is valóságbéli kincskeresős, pecséteket kell gyűjteni / idehaza ezt sem kapták még fel)
Veszíts el egy könyvet (könyvet elhagyós és keresős oldal, magyar, ezért elég aktív (használom én is, érdemes körbenézni és kipróbálni))

Kedvcsináló idézetek:
Nemcsak apja irodalmi példaképe lakott abban a városban, hanem Emilyé is: Garrison Griswold, a Bayside Press igazgatója és a Könyvvadászat kitalálója. A Könyvvadászat egy könyvmolyokból, rejtvénykedvelőkből és kincskeresőkből álló online közösség, a legmenőbb (és tudomása szerint az egyetlen) könyvvadászoldal a világon.
- Te miről beszélsz? Hogy jön ide a szemtaktika?
- Mi könyvünk, ő könyvük. Ezek csak szavak, szemtaktika.
- Ó! – Barrynek végre leesett. – Azt akarod mondani, hogy szemantika, te tökkelütött! Próbálj inkább elolvasni néhány könyvet ahelyett, hogy lopkodod őket.
Mr. Quisling arckifejezése mindig olyan volt, mint egy élére vasalt szürke öltöny. Tökéletesen összeszedett, rendezett, tiszteletet parancsoló. De azt nehéz volt megállapítani, hogy mindennap ugyanazt az öltönyt viseli-e, vagy a mostani esetleg más, mint ami tegnap volt rajta.

★ ★ ★ ★ ★
Book Scavenger GoodReads-en.
KÖNYVVADÁSZOK nevű Pinterest táblám.
Angol nyelvű Könyvvadászat az írónő honlapján!
★ ★ ★ ★ ★


Jennifer Chambliss Bertman szövevényes és titkokkal teli regényében igazán izgalmas játékot talált ki, a Könyvvadászatot. A kiválóan megírt és feszült történetben megismerkedhetünk a titkosírásokkal, könyvekkel és hőseinkkel bejárhatjuk San Francisco utcáit is. Ha a bloggerekkel tartasz az izgalmas úton, megnyerheted te is a Pagony Kiadó által megjelentetett kötet egy példányát. Könyvvadászatra fel!



Nyereményjáték:

Mivel Emily a könyvben megismerkedik Edgar Allan Poe munkásságával, nektek is ez lesz a feladatotok. A bloggerek bejegyzéseikben elrejtettek, egy-egy Poe novella címét. Ezeket kell beírnotok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


ÁLLOMÁSOK:

07.02 Deszy Könyvajánlója
07.06 Könyvvilág
07.08 Spirit Bliss -  Sárga könyves út



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése