2019. július 21., vasárnap



Adam Bray: Marvel - Amiről tudnod kell és tudni érdemes | BTK ajánló




A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel amit tudnod kell és tudni érdemes című kötete, mely egyetlen rajongó polcáról sem hiányozhat. Ha szeretnéd tetőtől talpig megismerni az univerzum összes hősét, gonoszát és segítőjét akik a kiterjed képregényes világban eddig előfordultak, megtudni, hogy milyen kalandokba keveredtek, akkor tarts a Blogturné Klub kilenc bloggerével. 
Kövesd a turnét, játssz és vidd haza a könyv egy példányát!

Fülszöveg:
Úgy gondolod, mindent tudsz a Marvel-képregények világáról? Akár igen, akár nem a válaszod, ettől a könyvtől garantáltan eláll a lélegzeted! 
Az Amiről tudnod kell és tudni érdemes izgalmas és kevésbé közismert tényeket vonultat fel a Marvel-képregénysorozatok több évtizedes történetéből. 
Hány színvariációja létezik Hulknak, mitől olyan különleges Csodakapitány macskája, és miként tett szert egy béka Thor mitikus erejére? 
Ebből a csodás, képregények stílusát idéző könyvből megtudhatod!

Könyv információk:

Eredeti mű:
Marvel Absolutely Everything You Need to Know 
Eredeti megjelenés éve: 2016
Kolibri, Budapest, 2019
240 oldal · keménytáblás · 
ISBN: 9789634373995 · 
Fordította: Sepsi László
(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A kiadványról…

A felépítése taktikus és jól kitalált, hiszen bemutatkoznak a szuperhősök, őket követik a szupergonoszok, aztán a szuperhős és szupergonosz csapatok meg a SHIELD következnek. Megismerkedünk néhány klasszikus MARVEL helyszínnel (pl.: a galaxis bolygói, Asgard, Sötét / Bíbor / Álom / stb. Dimenzói), amit követnek  Mágia és Tudomány címszó alatt a különféle robotok és gépesített karakterek, illetve az ikonikus tárgyak (pl.: Thor pörölye vagy Amerika Kapitány pajzsa). Az ötödik fejezet a kulcsesemények körül forog, ebben megismerjük polgárháború rövid történetét, az Ultron -féle robotlázadást, aztán átruccanunk az alternatív világokba. (Itt például imádtam azt a részt, ami azzal foglalkozik, hogy szuperhősök élnek 1602-ben, és egy ponton elrabolják Shakespearet!)


Bár elég sok ismerős arccal találkoztam, még több olyan szuperhőst és szupergonoszt találtam, akiket egyáltalán nem ismertem. Számomra érdekes meglepetés volt egy Power Kölykök elnevezésű szuperhőscsapatról olvasni, de Fátum Doktor és Namor is izgalmas karaktereknek tűntek. 


Elképesztőnek tartom, hogy egyesek képesek követni ezt a rengeteg szálon  futó és történetben ugráló univerzumot, a kitalálója-felépítője előtt pedig abszolút le a kalappal. (Mondjuk, a fordító előtt is le a kalappal, hiszen nagyon képben kellett lennie ahhoz, hogy sikerült ennyire élvezhető fordítást összehoznia.)

A tartalomról…

Amit hiányoltam a másik Marveles könyvből - Marvel ​Studios – Szereplők nagykönyve -, na, azt mind-mind megtaláltam ebben a kötetben! Amennyire a moziverzumról szól az a gyűjtemény, ez annyira a különféle képregényes univerzumokat helyezi a középpontba. Igazán különleges laikus Marvel-mozifilm fanatikusként ennyire mélyen elmerülni a különféle szupergonoszok, szuperhőscsapatok, eddig nem ismert helyszínek és hasonlók áradatában, és megpróbálni befogadni azt a rengeteg extra információt, amit ez a kötet ad. Őszintén szólva, nagyon élveztem, hogy ennyire bőven foglalkoztunk az összes létező képregénykarakterrel - olyanokkal is, akikről nem is sejtettem, hogy a Marvel-hez tartoznak. (Pl. Fenegyerek, akit szintén filmről ismerek-imádok)

Már említettem, hogy elég sok ismeretlennel találkoztam olvasás közben, de a már korábbról ismert szuperhősök / szupergonoszok is megleptek néha. A kötet szerintem nagyon jól felépített - bár aláírom, hogy elsőre átláthatatlannak tűnik -, hiszen minden egyes karakternél, helyszínnél vagy egyéb témájú oldalnál mindenféle extra információk tömkelege várja az olvasót. A karakterlapokon túl néha híres idézeteket, máskor alternatív univerzumos érdekességeket kapunk. Akadnak olyan dobozok, amiben nagy szerelmekről vagy szakításokról van szó, de akadnak gyors tények, TOP összefoglalók (pl.: TOP 3 misztikus nagymester), és információk a SHIELD oda vonatkozó aktájából. 

Kicsit sokkolónak éreztem a főbb riválisokkal foglalkozó oldalakat, máskor híres utolsó szavak leptek meg, de volt olyan is, hogy egy jól elhelyezett random tényen merengtem el. Egyébként ez utóbbihoz van egyből két példány is! Az egyik elgondolkodtató dolog, hogy Tony Stark [Vasember] MINIMUM 52-féle páncélt készített, és néhányat be is mutatnak nekünk pár szóban. A másik pedig a (Loki után) kedvenc Marvel-karakteremmel kapcsolatos; Clint Barton [Sólyomszem] szerintem totál badass figura, hiszen nincs szuperképessége, csakcsupán páratlan íjászképessége van (meg legalább 122 különféle hatású nyila). Nos, Sólyomszem egyszer identitásválságban szenvedett, megkezelgette magát Pym-részecskékkel, amitől óriássá nőtt, és Góliát néven tevékenykedett.


Értékelés: 5

Kinek ajánlom?

Értelemszerűen MARVEL KÉPREGÉNYVERZUM rajongóinak, de azoknak is élmény lehet az olvasása, akik a moziverzum (MCU) miatt szeretett bele. A Képregények ismerőinek nem sok újat tud mutatni, de az átlagos rajongóknak tele van egy csomó izgalmas aprósággal, kiegészítő információval! Szuperhős-rajongóknak kortól függetlenül ideális ajándék! A fiatalabb korosztálynak ajánlom főleg, de igazából nem korhoz kötött. 30 éves nő létemre oda meg vissza vagyok a szuperhős-filmektől meg a MARVELtől en bloc.




Kedvcsináló idézetek:

ROSSZ NAP
A gyermeki és magányos Vad Hulk "össze akar barátkozni a csillagokkal", ezért kiugrik a légkörből, ott elájul az oxigénhiánytól, majd jókora becsapódással visszazuhan a Földre.


"Abban, amit csinálok, én vagyok a legjobb, csak éppen az, amit csinálok, nem igazán szép dolog." - Rozsomák


ALTERNATÍV UNIVERZUM
X-Föld pusztuló világában a Terrigen Köd hatására T'Challa [a Fekete Párduc] igazi párducemberré mutálódott!

☆☆☆☆☆

A Pinterest táblámról származnak a képek: FANDOMS WHAT I LOVE <3

☆☆☆☆☆


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Marvel univerzum filmjeit, illetve azok szereplőit. Minden állomáson találtok egy nevet, ami a hősök polgári neve, persze kicsit összekeverve a betűket. Ha megfejtitek, akkor az illető szuperhős nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
Fontos! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük; amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


STVEE RGRESO

ÁLLOMÁSOK:

07/19 Olvasónapló 
07/20 Deszy könyvajánlója
07/21 Hagyjatok! Olvasok!
07/22 Dreamworld
07/23 Könyv és más
07/25 Nem félünk a könyvektől
07/26 Sorok között
07/27 Kelly és Lupi olvas
07/28 Függővég



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése