2020. november 13., péntek



Rejtő Jenő (P. Howard): Vesztegzár ​a Grand Hotelben | Blogturné Klub ajánló

  

 

– Hogy képzeli?… Itt akar maradni?!… Így?! A szobámban?!

Az idegen most már elkeseredetten csapott a combjára:

– Hát ne haragudjon, kérem, de ha egyszer nem mehetek ki sem az ajtón, sem az ablakon, akkor itt kell maradnom! Azt még az én helyzetemben sem követelheti meg egy fiatalembertől, hogy légneművé változzék vagy felszívódjon, mint egy vakbéltünet!… Már bocsánatot kérek!

 




A Rejtő-regények világában járatos olvasók tudják, hogy a szerző előszeretettel öltözteti álruhába hőseit. A Vesztegzár a Grand Hotelben szereplőinek jó része is inkognitóban, álnév mögé és/vagy álruhába bújva vesz részt ebben az izgalmas és mulatságos trópusi kalandban. A főhőst, Van der Gullen Félixet azonban nemcsak káprázatos alkalmi öltözékei – pizsama s hozzá fejfedőként selyem lámpaernyő, pepita kabáthoz nadrágként viselt lepedő – miatt zárjuk a szívünkbe, hiszen a fiatalember mindent megtesz, hogy megmentsen a börtöntől egy csinos, ifjú hölgyet, s leleplezze a Grand Hotelben (természetesen álnéven) megbúvó veszélyes bűnözőt. Hogy ennek a derék ifjúnak mindezen hőstettek közepette hogyan sikerül elnyernie a „Jáva Réme” címet is? Nos, a regény végén erre a kérdésre is választ kapunk Elder főfelügyelőtől, a bennszülött királyok (és díszműárusok) szóra bírásának specialistájától.

 

Könyv információk:

 

Eredeti megjelenés éve: 1939

Helikon, Budapest, 2020

212 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634794943 ·

Illusztrálta: Korcsmáros Pál


RENDELÉSI LINK

MOLY

GOODREADS


(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

A családom nagy Rejtő-rajongó, szóval mondhatni, hogy elég sok ponyvánk van az úrtól, és fiatalabb koromban rá is vettek, hogy elolvassam a Piszkos Fred, a kapitányt, ami egyébként nagyon tetszett… Csak valahogy nehezen vettem rá magam az író életművének az elolvasására. Azért folytattam ezzel a könyvvel a sort, mert tavaly novemberben Vegazussal megnéztük a budapesti József Attila Színházban a regényből készült Szente Vajk színdarabot, és totál odáig voltam érte! (Színházi kritika itt.)

 

Kép a József Attila Színház azonos című darabjából

A történetről…

 

Regényünk a bubópestises megbetegedés ürügyén vesztegzár alá helyezett Grand Hotelben zajlik, ahova az éppen Kis-Lagonda rossz részén lézengőket 3 hétre bezárják. Mind a szállóvendégek, mind a bent ragadok sokfélék: munkások, gyárosok, márkik, tanácsosok, rendőrök, felügyelők, özvegyek, uralkodók, doktorok, félrelépők, csalók és szélhámosok gyülekezetévé válik a Grand Hotel. Az összeszedett Maud eléggé meglepődik, amikor egy pizsamás úr – Félix - toppan elé a szobájában lévő szekrényből, ám jóhírét féltve se az ablakon, se az ajtón nem meri kiengedi az idegent. Pechjére betoppan egy ismerőse, és eléggé diszkriminálja őt a hallgatózó Félix előtt, majd a rendőrség is, hogy vesztegzár alá került a fürdőtelep. Ráadásul egy gyors észjárású Elder felügyelő tájékoztatja Maudot arról, hogy ő nem a vesztegzár miatt érkezett, hanem mert a Jáva Rémének nevezett gyilkos elbújhatott a Grand Hotelben… szóval megkezdődik a furcsa páros vesszőfutása.

 

Illusztrálta: Korcsmáros Pál

Szerintem…

 

Rengeteg szereplős és sok apró mellékszálon futó történet, aminek a középpontjában a banánoxid képletének rejtélyes eltűnése és egy-két gyilkosság áll. Nem volt titok számomra, hogy miről szól a történet vagy kik a csirkefogók, hiszen ahogy említettem feljebb, már láttam a sztori színházi feldolgozását, mégis alig bírtam letenni a könyvet. Odáig voltam a Grand Hotel létrejöttének röpke történetét, szerettem Elder felügyelőt és a kissé drasztikusnak tűnő kihallgatási módszereit, ahogy azt is kedveltem, amikor a rendőrkapitány lukra fut egy-egy kihallgatás során...

Van a regényben egy Vangold nevű gazdag férfi, aki szeret szép hölgyekkel szóba elegyedni, és a felesége épp a vesztegzár napján hagyja őt egyedül a hotelben (majd kívül is ragad a barikádokon), aminek eleinte örül, majd a kihallgatás idején könyörög, hogy hívják a nejét, mert ő tudja, hogy csomagolt-e alibit nekik… Abszolút sírva röhögős a könyv néha, szerintem aki fogékonyabb az ilyen bolondságokra, imádni fogja Rejtő Jenő egyik legismertebb ponyváját!

 

 

Vangold úr a kezeit tördelte:

– De, kapitány úr… csak nem képzeli, hogy én gyilkos vagyok?

– Hogy állunk az alibijével?

– A micsodámmal?

– Az alibijével! Van alibije?

A terménykereskedő rémülten hebegett.

– A feleségem csomagolt… Úgyhogy nem tudom, hozott-e… ilyesmit…

 

 

A kedvenc karakterem maga a Jáva Réme/Félix, aki Maud becsületének a védelmében, majd a saját biztonsága érdekében elkezd ki-be sasszézni a hotel ablakain. Szobából be, szobából ki. Itt ellop egy papi csuhát, amott lenyúl egy teljes női felszerelést, a harmadik helyen csak félig tud megborotválkozni, majd menekülhet tovább. Frenetikus és nagyon blőd az egész, ahogy törölközőben és pepita kabátban vagy meztelenül, de gázálarcban és fegyverrel fel-felbukkan hotelszerte… Tulajdonképpen a könyvben szereplő összes párbeszéd legalább annyira képtelen és szórakoztató, amennyire az egyes karakterek megmozdulásai a vesztegzár alatt. Mintha mindenki hibbant lenne a könyvben!

 

Korcsmáros Pál rajzai tökéletesen illettek a történethez, örülök, hogy végül ezt a kiadást olvastam el. Részlet és ötletgazdag mindegyik illusztrált oldal, nem győztem bogarászni az apróságokat a képeken. Kívül-belül csodaszép az új kiadás, remélem, hogy a többi közkedvelt Rejtő Jenő regényt is tervezik kiadni hasonló stílusban, illetve minőségben.

 

Illusztrálta: Korcsmáros Pál

Összességében…

 

Jókedvet okozó, nevetést generáló, kacifántos bűnügye(ke)t tárgyaló krimi, amit bármely korosztály élvezhet! A karakterek – főleg Maud, Félix és Elder felügyelő – hamar a szívemhez nőttek, ezért kicsit sajnáltam, hogy olyan hamar kiolvastam a regényt, de képtelen voltam letenni, annyira olvastatta magát. Oda meg vissza voltam a benne szereplő fordulatoktól, sorsoktól és párbeszédektől!

Az előző Rejtő-könyvemből okulva ezt már nem olvastam nyilvánosan, mert emlékeztem, hogy nagyon kínos volt magamban vinnyogva röhögcsélni. Továbbra se tudom eldönteni, hogy az író zseni vagy őrült volt, de mivel tetszik a végeredmény, nem is firtatnám.

 

Értékelés: 5


 

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, akinek valami nagyon könnyű, humoros történetre van szüksége, de nem zavarja, ha egy regény tele van blőd szituációkkal és párbeszédekkel.

 


Kedvcsináló idézetek:

– Mondd, király, tudod te, hogy ki vagyok én?

– Mindenki tudja. Okos és öreg vagy, mint egy krokodil, és a királynő fizet neked, hogy kegyetlen véreb legyél, ezért téged gyűlölnek, és meg fognak ölni.

– Úgy… És azt is tudod, hogy mit szoktam én tenni a gonosztevőkkel, ha hazudnak nekem?

– Ütöd őket, és ők betegek lesznek. De egy királyt nem lehet megütni.

Akkora pofont kapott nyomban, hogy a portás kint a hallban felriadt álmából.

– Idehallgass, király. A szomszéd Bali-szigetről regényeket írtak, és azóta a bennszülöttek gazdagok. Miért ne utánozhatnád ezt a példát?

– Nem tudok regényeket írni, és népemnél sem vettem észre ilyesmit.

– A regényt más írná, és te meggazdagodnál… Tudod te, mi az a reklám?

– Még nem ettem.

– Neved?

– Csodálatos Nalaya.

– Foglalkozásod?

– Uralkodó és díszműárus.

– Mi?

– A sziget ura vagyok, a királynő kegyelméből, és társtulajdonosa minden vendéglő üzemnek Kis-Lagondán…

Ez a közlés még Eldert is meglepte.

– Miért laksz akkor piszkos szobában többedmagaddal?

– Hogy ne tudják, ki vagyok. Nagy szállókban előfordul, és inkognitó a neve.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Vesztegzár a Grand Hotelben Pinterest tábla

Vesztegzár a Grand Hotelben a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 

Ezúttal Rejtő Jenő egyik klasszikusát olvasták el bloggereink, a Vesztegzárt a Grand Hotelbent! Tartsatok velünk, hogy megtudjátok, hogy a bubópestises megbetegedés ürügyén vesztegzár alá helyezett hotelben előkerül-e a sokak által keresett Banánoxid nevű találmány vegyi képlete. A turné végén a Helikon kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasó meg is nyerheti a könyvet!

  

 

Nyereményjáték:

 

Habár sokan szeretjük Rejtő Jenő “ponyváit”, mégis keveset tudunk magáról az íróról. Úgy döntöttünk, hogy ezúttal IGAZ/HAMIS játékot játszunk, hogy az igazság felkutatása közben mindannyian egy kicsit jobban megismerjük őt! Azt, hogy az adott állomáson talált mondat igaz vagy hamis, írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

„Utolsó, általa nyomdába adott regénye, A megkerült cirkáló (1943, Soóky Könyvkiadó) megjelenését már nem éri meg.” IGAZ vagy HAMIS?

a Rafflecopter giveaway

 



 

1 megjegyzés:

  1. Igen, sajnos őrült volt kicsit, szanatóriumba is került, van ennek kapcsán egy mókás anekdota, mikor egyik nap záróra után ért csak vissza este: https://rejtojeno.blog.hu/2020/08/16/rejto_jeno_sajatos_maganelete
    De ezzel együtt is zseni volt. ;)

    VálaszTörlés