2020. november 3., kedd



Nathan Ballingrud: Szörnyvidék | Blogturné Klub ajánló

  

 

A nap már lemenőben volt, és a fénye beszivárgott a föld alá, a tengerbe. Sötétség sűrűsödött kelet felől, és csillagokat szórt szét az égen.

Joshua besietett, és a padlóra ejtette a kalapácsot, aztán teljesen kimerülten a díványra roskadt. Mélységes veszteség érzése lebegett valahol a tudata peremén. Hátat fordított valaminek, egy nagy lehetőségnek. Tudta, hogy a fájdalom még csak azután jön.

 




Nathan Ballingrud első novelláskötete az emberi psziché sötét zugaiba invitálja az olvasót, egyszerre felvillanyozó és megrázó élmény. A történetek szörnyekről szólnak: igaziakról és a képzelet szülötteiről, a bennünk létezőkről és a külvilágban jelen lévőkről. Néha szülők, máskor szeretők arcát viselik, vagy éppen a miénket. Olykor a szeretet hajtja őket a legvégsőkig, hogy megváltást nyerjenek, vagy valami örökre eltörjön bennük. Mindannyian a legmagányosabb pillanatukból próbálnak menekülni, hol saját maguk, hol valami más borzasztó dolog elől.

 

Ballingrud prózája erőteljes és ellenállhatatlan. A Szörnyvidék a 2013-as megjelenését követően hatalmas kritikai sikert aratott, a modern horror új kiválósággal gyarapodott. A kötet megkapta a Shirley Jackson-díjat, és jelölték a Bram Stoker-, World Fantasy- és British Fantasy-díjakra is, miközben a Hulu adaptálja képernyőre a novellákat.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: North American Lake Monsters

Eredeti megjelenés éve: 2013

Agave Könyvek, Budapest, 2020

256 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634197348 ·

Fordította: Beke Cz. Zsolt, Benkő Ferenc, Huszár András, Horváth Norbert, Juhász Viktor, Pék Zoltán

VEDD MEG!


BELEOLVASÓ


MOLY


GOODREADS

 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A novellákról...

 

Ez a kötet 9 egészen megrázó történetet tartalmaz, amelyeknek a ’szörnyei’ nem mindig természetfelettiek, néha az emberbőrbe bújt szörnyek riogatják az olvasót. Akárcsak a novellák, úgy a központi szereplők is sokfélék. Többnyire férfiak – egyetlen történetben áll nő ténylegesen a középpontban, de mindegyikben fontos szerepet játszanak a nők, a lányok. Némely főszereplő átlag iskolás, a másik veterán hajléktalan, a harmadiknak csődbe ment a vállalkozása egy rejtélyes haláleset miatt... Találkozunk öngyilkossággal, titokzatos szörnyszerű tetemmel, szárny nélküli angyallal, vámpírral, és olyasvalakivel, akinek a mellkasából egy esős New Orleans-i éjszaka ömlik…

 


Akárcsak a korábban olvasott Shirley Jackson-díjas novelláskötettel, A női test és más összetevőkkel, ezzel is az a legnagyobb gondom, hogy habár történetek rendkívül változatosak mind műfajilag, mind hangulatilag, mégis rengeteg megválaszolatlan kérdést hagynak maguk után.* Én személy szerint jobb szeretem a befejezett történeteket, és csak néhánynál találtam utalást a lehetséges lezárásra... *(Tisztában vagyok azzal, hogy ez a horrorok sajátossága, de képtelen vagyok hozzászokni.)

 

 

- A szellem a bennünk lévő űr helyére költözik, amikor valamit elvesztettünk. Lényegében egy emlékkép. Néha fájdalmas, néha félelmetes. Néha nehéz megállapítani a szellem és a valós élet közti határt. Tudja, hogy mire gondolok.

(…)

- De, Mr. Beltrane, ha megszabadul a szellemétől, ha valóban megszabadul tőle, nem marad semmije. – Davis tart egy gondolatnyi szünetet. – Csak az üresség marad.

 

 

Az elbeszélésmód és a fordítás mindegyik novellánál fantasztikus, iszonyat jó az összes atmoszférája, ami mindig rátett egy-két lapáttal arra, hogy mennyire szippantottak be a sztorik. Hiába paráztam a titokzatos antarktiszi szörny miatt, hiába olvastam a levegőt is visszafojtva a negyedik és sikeresnek tűnő öngyilkossága után konyhába toppanó és kávézni vágyó asszonyról, mégis azon merengtem közben, hogy milyen szép leírások vannak a könyvben, mennyire szépen van megfogalmazva az egész! Fura, nem?

 


Persze nem mindegyik novella tetszett, soknál úgy éreztem, hogy rossz helyen vannak lezárva vagy többet ki lehetett volna hozni az egészből, ha egy másik szereplő a fő karakter, de akadtak kedvenceim is. Az egyik az említett öngyilkos nős, akit a férje hagy meghalni, mert ez kis időn belül a sokadik próbálkozása már a feleségének, és tudja, hogy úgysem lesz már sosem boldog. Egyszerre megható, megrázó és borzasztó! De én szerettem, akárcsak a hajléktalan férfi történetét, aki mindent elveszített a Katrina hurrikán miatt, és a veszteségei úgy kísértik, hogy a lelkében lévő üresség helyére befészkelnek. Csakhogy látszik a lyuk a mellkasán, és át lehet benne látni egy esős New Orleans-i éjszakába, ahol még éltek a férfi ismerősei, álltak a megszokott kocsmái…

 

Összességében…

 

Beteg, felkavaró, rémisztő és eredeti történetek gyűjteménye a könyv. 

Mindegyik történetben megvan az a plusz, ami által igazán ütőssé válhatna, sajnos ezt néha nem sikerült összehozni az írónak. Az összes novella nyers, emberi – még azok is, ahol megjelenik valami megmagyarázhatatlan lény -, ami különösen idegborzoló, hiszen átlagemberekről szólnak a sztorik, akikben átkattan egy kapcsoló, és… kész horror! Nem tetszett mindegyik – sőt! -, de élvezetes volt olvasni, mert ez egy nagyon szépen megfogalmazott könyv, amit csupa hozzáértő fordított.

 

Összértékelés: ~3,3

 

 

Kinek ajánlom?

Azoknak, akik olvasás után szeretnek elgondolkodni a történetek mélységén, mondanivalóján, és akik szeretik kielemezni a sztorik szimbolikáját. Mindenkinek, aki szereti a weird fictiont, a különleges elbeszélési módokat, de nem bánja, ha a történetek lezáratlanok! (Lényegében ugyanazoknak ajánlom, akik szerették vagy szeretnék olvasni A női test és más összetevők című kötetet.)

 

Külföldi (eredeti) borító*:

 *Nekem a magyar sokkal jobban tetszik!

 

Érdekesség: van belőle sorozat is!

A Monsterland című 8 részes minisorozat október 2-től megy a Hulun. Egyelőre 5,4/10 az értékelése az IMDb-n, de azért remélem, hogy készítenek hozzá szinkront, mert szívesen megnézném.  Angol nyelvű trailer

 


Kedvcsináló idézetek:

A sötétség megtelepedett a házban, megcsomósodott; nem sokkal később az anyja állapota a jelenlegi, förtelmes változatába manifesztálódott.

A nő szeme üresen csillog, akár egy tízcentes, és nem pislog, noha a víz nyalogatja az arcát. A férje alig látja őt a vízben kavargó ködös vérfellegektől. A kád mellett üres gyógyszeres üveg hever, a színes pirulák cukorkaként szóródtak szét a padlón.

Ezt nem lett volna szabad látnia, és erőtlenül megrohanja a bűntudat, mintha a nő egy szégyenteljes magánügyét leste volna ki. Annak a nőnek, akivel egykor megosztotta az élete minden kínos titkát. Akinek az alkarján széthúzott függönyként tátong a vágás, a vére csapkodó fekete lobogóként ömlik belőle.

Tizennégyen voltak. Négy férfi (...). Tíz kutya - nagy testű, grönlandi, szürkésfehér huskyk. Két szán. Meg a némaság, amely kiradírozott belőle minden emléket és vágyat. Kiüresedett. Ezért jött az Antarktiszra.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

 Szörnyvidék by Nathan Ballingrud Pinterest tábla

North American Lake Monsters: Stories a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A számos díjra jelölt, nagysikerű és a Hulu által a képernyőkre adaptált Szörnyvidék idén végre nálunk is megjelent az Agave Könyvek jóvoltából. Ballingrud kötete nem csak a szörnyek világába, de az emberi elme legsötétebb bugyraiba invitál bennünket széles vigyorral az arcán. Tarts te is bloggereinkkel és játssz velünk, hogy a turné végén tiéd lehessen a novelláskötet egy példánya!

  

 

Nyereményjáték:

 

Ballingrud novelláskötete bővelkedik a legkülönfélébb szörnyekben, ami nem is csoda, hiszen Amerika a legjobb táptalajt biztosítja számos kultúra mitológiájának. Ezúttal a leírások alapján az egyes népcsoportok saját szörnyeit kell megneveznetek és beleírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

„Egy rosszindulatú, kannibál szellem az algonkin indiánok mitológiájából, ami képes megszállni az embereket.”

a Rafflecopter giveaway

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése