2020. november 8., vasárnap



Tiffany Schmidt: Randi Darcyval (Könyvemben már láttalak 1.) | Blogturné Klub ajánló

  

 

De előtte még vad románcra vágytam, szenvedélyes csókokra, nagy gesztusokra és szívdobogós izgalomra. Hogy rózsák legyenek az erkélyemen, szerelmet valljanak nekem az iskola előtt, hogy a paplan alatt telefonáljak. Vagyis egy bestsellerlisták élére kívánkozó szerelmi történetre.

 




Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

 

A KÖNYVEKBEN ANNYIVAL JOBB PASIK VANNAK.

Legalábbis Merrilee Campbell szerint, akinek meggyőződése, hogy a való életben már nem létezik lovagiasság, és hogy mi sem lehetne romantikusabb annál, mint hogy talál végre egy olyan fiút, aki pont úgy imádja őt, mint a klasszikus szerelmi történetek hősei a hősnőiket. Barátnőjével, Elizával, és a húgával, Roryval új diákként érkeznek szeptemberben a Reginald R. Hero gimnáziumba, ahol minden fiú olyan, mintha egyenesen egy szerelmes regény lapjai közül lépett volna elő. Merri bármerre is néz, mindenhol egy kiköpött Rómeó jön vele szembe.

Így, amikor a titokzatos Monroe Stratford próbálja meghódítani, Merri azonnal úgy érzi, hogy ő Júlia.

Karizmatikus irodalomtanára segítségével egyre jobban elmerül a klasszikusok világában, aminek köszönhetően élete olyan fordulatot vesz, amelyre maga sem számított.

Hamar ráébred, hogy sorsa alakításának kulcsa egyedül az ő kezében van.

És hát „egyetemesen elismert igazság”, hogy az első benyomás bizony néha csalóka…


Könyv információk:

 

Eredeti mű: A Date with Darcy

Eredeti megjelenés éve: 2018

 

Menő Könyvek, Budapest, 2020

398 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634037934 ·

Fordította: Nánási Yvette

Sorozat:

1. Randi Darcyval

2. The Boy Next Story

3. Talk Nerdy to Me

4. Get a Clue

(nem befejezett)

VEDD MEG!

MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért figyeltem fel a könyvre?

 

Igazából mind a címe, mind a borítója megfogott a könyvnek, hiszen egyrészt odáig vagyok a Büszkeség és balítéletért minden formában, másrészt ránézésre is könyves könyvnek tűnik, én pedig szeretem, ha egy regényben van olvasni szerető karakter és/vagy tele van irodalmi utalásokkal.

 


Szerintem…

 

Az biztos, hogy nem lőttem mellé ezzel a könyvvel, hiszen már a könyv elején kiderül, hogy Merrilee imád olvasni, vagyis a könyvszerető karakter pipa! Mivel képes öltözöködés közben is a sorokat falni, nem csoda, hogy már az első napon majdnem elkésnek az új sulijukból, a Reginald R. Hero Gimnáziumból, amiről hamarosan kiderül, hogy tele van helyes pasikkal és szimpatikus barátalapanyagokkal. Merri mázlijára nem ő az egyedüli új tanuló, vele tart a tudományokért lelkesedő legjobb barátnője, Eliza és Merri számára ellenszenves, művészetkedvelő kishúga, Rory is. Szomszédjuk és jó barátjuk, Toby kapcsán, aki régóta ott tanul elég hamar be is illeszkednek a másodévesek kis csapatába. Míg Merri szentül hiszi, hogy a könyves pasik sokkal jobbak a valóságosaknál, mégis teljesen megzakkan, amikor felbukkan egy titokzatos srác, aki kiköpött Rómeóként csavarja el a lány fejét.

 


Számomra felemás volt a kapcsolatok szempontjából az a regény, mert Merri románca Monroeval viharsebesen teljesedik ki, és épp ilyen hamar lel barátokra az új iskolában. Nos, nekem nem tetszett ez a gyorsaság, ez a fene nagy sietség, ami egyébként a fiatalok irodalom óráján éppen vett Rómeó és Júlia drámát is jellemzi, de érdekes volt Shakespeare klasszikusának főbb elemeit egy modern történetbe helyezve látni. Viszont szerettem azt, hogy Merri mennyire korrektül bánik az iránta epekedő Tobyval, mennyire törődik a legjobb barátnőjével, akire úgy érzi, hogy nem figyelnek oda a híres szülei, és igazából a családjával való megfigyeléseit, kapcsolatát is szerettem. Óvja a szeretteit, odafigyel rájuk és ragaszkodik hozzájuk. Akárcsak az irodalmi utalásokat, úgy szeretem az ilyen főszereplőket is.

 

 

– De ettől függetlenül nem lehet lestoppolni senkit.

– Mondja ezt az a lány, aki lestoppolta Eric herceget A kis hableányból, a Szörnyeteget – mind emberi, mind szörny formájában –, az összes szőke herceget és a teljes Griffendél-házat?

 

 

A történet alapötlete tetszett, mert kedvelem a modern korba helyezett klasszikusokat, de még nem találkoztam könyv formában újraírt Rómeó és Júliával és Büszkeség és balítélettel! Mivel mindkét művet ismerem, így tudtam, hogy mik a közös kulcsfontosságú jelenetek, és ezeken nagyon jól szórakoztam. (Ugyanakkor abban reménykedem, hogy azok közül, akik nem ismerik Mr. Darcy és Lizzie történetét, megkapják a kezdőlökést ahhoz, hogy nekiugorjanak Jane Austen regényeinek emiatt a könyv miatt!)

 

Mindegyik karakter színes és érdekes, és nagyon örülök, hogy a sorozat folytatásaiban többen saját történetet is kapnak! Érdekes volt Merri és Rory párosa, akik hiába testvérek és segítik a másikat, ha kell, mégsem állnak közel egymáshoz. Azt is szerettem, ahogy a nővérük szép lassan a sarkára áll leendő anyósával szemben, aki egy roppant ellenszenvesnek tűnő szenátor, aki mindenbe, de tényleg mindenbe beleszól. Szerettem a távolinak, komolynak, megközelíthetetlennek tűnő Fieldinget, aki jó ideig nem is tudta hova tenni „Merri-jelenséget”, és az örökké barátzónás, nyílt és mindenféle bolondságra kész Tobyt, aki mind Merri, mind Fielding jó barátja. Összességében talán Eliza a legérdekesebb karakter, ugyanis nagyon különös a kapcsolata tudós szüleivel és mégis megérti őket, pedig elég sokat van Merri lökött famíliájával, akik egészen máshogy működnek… (Pici spoiler: A szülei monitorozzák a lányt a távolból: mennyit alszik, mennyit edz, mennyi kalóriát fogyaszt, stb… És ha valami eltér a normálistól, arról feljegyzéseket kell írnia nekik!)

 


Összességében

 

Szerettem olvasni, kikapcsolt és szórakoztatott, bár az elején elég sokat a fejem azon, hogy Merri mennyire megrészegedett Monroetól, aki roppant felszínes és nagyon színpadias volt az én szememben. Azt hiszem, sosem fogom megérteni, mit evett Júlia Rómeón, és örökké a titokzatosnak és zárkózottnak tűnő Mr. Darcyra fogok szavazni.

(De komolyan: olvassátok el vagy nézzétek meg a Büszkeség és balítéletet! Akár ez előtt, akár ez után, de kihagyhatatlan!)

 

Értékelés: 4,5

 

Olvasnám-e a folytatását?

ABSZOLÚT! Párszor már említettem, hogy szeretem, ha egy sorozat mindegyik kötete más-más páros egymásra találásáról szól, és ebben az esetben épp ez a helyzet! A folytatásban párra lel Merri húga, Rory (a könyv végén ki is derül, hogy melyik klasszikus az „ő története”), a harmadik részben pedig Merri legjobb barátnője, a szerelem iránt nem igazán érdeklődő Eliza kel el. (2021-ben pedig jön a folytatás, aminek két srác a főszereplője.)

 

Érdekesség: Mr. Darcy a filmvilágban! | Blogturné Extra


Kedvcsináló idézetek:

v

– Én vagyok a legjobb barátnőd. Mindig szívesen beszélek veled arról, hogy vagy. Egy fiú soha nem lehet ennél fontosabb. Soha. Úgy tapadok rád, mint kutyaszőr a fekete pantallóra. Mint… – Lázasan kutattam egy elizás hasonlat után. – Mint az elemi részecskék.

– Azt akarod mondani, hogy a szétválasztásunkhoz maghasadás szükséges? – Imádtam a nevetését. Olyan hangos volt, hogy elijesztette a fákon ücsörgő mókusokat. – Most egy atombombához hasonlítottál minket?

v

– Csak légy óvatos! Tudom, hogy ez kiváló románcalapanyag, de neked van a legjobb szíved a világon. Nem szeretném, ha Monroe bántana. – Megöleltem, amint minden izzadtság dacára hagyott. Azután még hozzátette: – És hagyd ezt az egész Rómeó és Júlia dolgot! Monroe nem Rómeó. Ez nem varázslat. Legközelebb meg azt fogod állítani, hogy Toby Knightley, merthogy a szomszédotokban lakik. Vagy inkább Laurie a Kisasszonyokból? Curtis bohóc, akkor ezek szerint ő Puck? Vagy esetleg Zuboly? (…) Ha ezt végig akarod vinni, akkor mindenkire ossz szerepet! Vagy egyedül te vagy annyira különleges, hogy ez csakis téged érint?

v

– (…) Ja, hogy az én véleményemre vagy kíváncsi? Biológia? Bah! A latin és a történelem: nyeee. Az angol irodalom: hurrá! Hát el tudod hinni, hogy a Rómeó és Júliát fogjuk venni? Ez a világ legromantikusabb története! Meghalnék, ha egy fiú ennyire szeretne!

– Komolyan, Merrilee? – sóhajtott fel Eliza, de a hangja már kevés volt dühös, sokkal inkább elkeseredett. Vicces visszhangja volt ez annak a kórházi hidegségű hangnak, amit a szülei alkalmaztak olyankor, amikor a hülye tényeikkel akarták legyőzni a szárnyaló képzeletemet. – Ja, meghalnál. Szó szerint halott lennél. Olvastad a darabot, pontosan tudod, hogy végződik. Ez nem egy szerelmi történet. Ez nem más, mint egy csomó elhamarkodott tett, kommunikációs hiba és hihetetlen éretlenség.

 

v v v v v

Bookish Boyfriends Pinterest tábla

A Date with Darcy a GoodReads-en.

v v v v v 


A Menő Könyvek kiadónál hatalmas klasszikus-imádat van! A gyönyörűséges új kiadású Büszkeség és balítélet után megjelent a Randy Darcyval is, ami egy álomba illő gimnáziumba varázsolja el az olvasókat. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen tiétek lehet egy példány ebből a könyvből!

 

 

Nyereményjáték:

 

Mostanság nem ritka, hogy a hőn szeretett Mr. Darcy megjelenik egy könyv címében. Minden bloggerünknél találtok egy fülszövegrészletet, ami egy-egy ilyen könyvhöz kapcsolódik, a ti feladatotok pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába az adott könyv teljes címét!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

„Helen Halstead onnantól indítja Darcyék történetét, ahol Austen abbahagyta. Megörökíti egybekelésüket, majd a friss házasok első közös éveit, amikor is Mrs. Darcy hirtelen a londoni társasági élet középpontjában találja magát.”

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSLISTA:

 

[Blogturné Klub]

10. 24. Fanni's Library

10. 27. Csak olvass!

10. 30. Csak olvass! extra

11. 02. Olvasónapló

11. 05. Hagyjatok! Olvasok! extra

11. 08. Hagyjatok! Olvasok!

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése