2022. december 22., csütörtök



Edgar Allan Poe: A ​Morgue utcai kettős gyilkosság | Blogturné Klub borítómustra és könyvajánló

  

 

Ilyen rejtélyes és minden részletében meglepő gyilkosság - ha ugyan egyáltalán gyilkosságról lehet szó - Párizsban még sohasem történt. A rendőrség teljesen tehetetlen - ami ilyen természetű eseteknél elég szokatlan jelenség. A titok nyitjának még csak árnyékát sem látjuk.

 




Párizs, valamikor az 1800-as években. Egy szoba, amelynek az ajtaját és az ablakait belülről bezárták. Odabent egy brutális kegyetlenséggel meggyilkolt nő holtteste. Az udvaron egy másik áldozat: az édesanyja. Tanú rengeteg van, ám a vallomások ellentmondóak. A rendőrség tehetetlen.


Ekkor lép színre C. Auguste Dupin, a műkedvelő nyomozó, aki remek megfigyelő és a logikus következtetés mestere. E képességei vannak a segítségére abban, hogy megoldja a szokatlan ügyet, miközben az olvasót is lépésről lépésre végigvezeti a folyamaton.


Edgar Allan Poe életműve valódi mérföldkő a krimiirodalom kibontakozásában. Jelen kötet a detektívtörténetek közé sorolható három novelláját, A Morgue utcai kettős gyilkosságot, a Marie Roget titokzatos eltűnését és Az ellopott levelet tartalmazza.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Murders in the Rue Morgue

Eredeti megjelenés éve: 1841

General Press, Budapest, 2022

216 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789634526971 · Fordította: Balabán Péter

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Vegyes érzéseim vannak Edgar Allan Poe történetei miatt, de semmiképpen nem hagytam volna ki a három novellát tartalmazó detektívkötetét, mert nagyon régóta szeretnék megismerkedni az író műveivel. És nem is tudtam tovább ellenállni, amikor megláttam a General Press kiadó új kiadói sorozatának, a Krimikönyvtárnak a csodás borítójú kiadását!



Történeteinket C. Auguste Dupin, a műkedvelő nyomozó barátja meséli el nekünk, aki Dupinnal tart mindhárom esetnél. Ő az a karakter, akinek a nyomozó hosszasan fejtegeti a megoldást, akinek a nyomokról beszél, amiket más nem vett észre, akivel megtárgyalja az eseteket, a kihallgatásokat, az újságcikkeket. Gondolhatnánk, hogy elbeszélőnk Sherlock Watsonja vagy Poirot Hastingse, de ez nem igaz, mert ő csupán egy kívülálló, akinek igazán nincs karaktere, aki nem járul hozzá érdemben a nyomozáshoz. Maguk az esetek szerintem valóban elég kifacsartak volt, de Dupin elég intelligens volt, és mindenre rájött.

 

 

- És mit gondoljunk a Le Soleil cikkéről? - kérdeztem.

- Azt - felelte Dupin -, hogy milyen nagy kár, hogy írója nem papagájnak született, mert ha annak születik, hát bizonyosan díszére válnék fajtájának.

 

 

A KÖTETBEN három történet kapott helyet: A Morgue utcai kettős gyilkosság, Marie Roget titokzatos eltűnése és Az ellopott levél. A címadó sztorit végtelenül unalmasnak találtam, ugyanis nagyon bőlére eresztetten magyaráz mindent az elbeszélő… Az első 5-6 oldalon például arról értekezik, hogy mennyivel kevesebb a sakk whisthez képest, hosszan ecseteli az analitikus elmét. De még ennél is szájbarágósabb és önismételgető a Marie Roget titokzatos eltűnése történet, ami annyira meg lett csavarva, hogy két olvasás után se nagyon tudnám elmondani, hogy történt az eset és ki a tettes. A harmadik történet elolvasása előtt már nagyon úgy éreztem, hogy Mr. Poe stílusa rendkívül messze áll az enyémtől, de Az ellopott levél című novella nagyon is tetszett! Dupin ötletes, a megoldása cseles, és bár ugyanaz a lenéző stílusú, tudálékos és aprólékos ember, mint az előzőekben, nagyon élveztem olvasni ezt a kalandját.

 


Összességében

 

A három történetből egy tetszett igazán, de érdekes volt megismerkedni E. A. Poe műkedvelő nyomozójával. Nem gondolom, hogy fogok még Dupin nyomozásairól olvasni, de nem bántam meg az ismeretséget. Furcsa volt, hogy az elbeszélőről nem igazán tudtunk meg semmit, örülök, hogy ez idővel változott a krimiirodalomban, és pár kedvencem jópofa, többsíkú sidekick karaktereket kaptak maguk mellé.

Szerintem ha valaki szereti a lassú, ugyanakkor kifejtős krimi történeteket, ne hagyja ki. Igazából érdekes volt, ahogy a szóbeli fejtegetései nyomán lassan egybeállt a puzzle. Sajnos én ezekben a sztorikban a rendőrfőnök voltam, akinek az eszének néha túlságosan magas, máskor túlságosan mélyek voltak a dolgok.

 

Értékelés: 3

 

BORÍTÓMUSTRA - külföldi borítók:

   




 

Idézetek:

- Nem, nem teljesen bolond - fölényeskedett G. - De költő, akit csak egy hajszál választ el a bolondtól.

- Egyszerű és fura? - kérdezte Dupin.

- Igen, de nem ez a baj. Nagy zavarban vagyunk, éppen, mert olyan egyszerű ügy, és mégsem sikerül a végére járnunk.

- Talán éppen az a baj, hogy túlságosan egyszerű... önök nem látják a fától az erdőt! - mondta barátom.

- Ugyan!... Miket nem beszél össze! - felelte a rendőrfőnök, és szívből nevetett.

- (...) Ez itt közönséges, bár persze iszonyatos bűncselekmény. Nincs benne tulajdonképpen semmi rendkívüli.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Edgar Allan Poe

The Murders in the Rue Morgue and Other Tales  a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A General Press kiadó egy új könyvsorozatot indított Krimikönyvtár néven, melynek az elsőként megjelent Edgar Allan Poe novelláskötetét mutatjuk be. Tartsatok bloggereinkkel, és ha velünk játszotok, a kiadó jóvoltából egy példányt is nyerhettek a könyvből.

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Asszociáció a játékunk neve. Minden állomáson találtok egy képet, amely egy-egy híres Poe-novella címére utal. A ti dolgotok az, hogy kitaláljátok mire gondoltunk, majd a helyes megfejtést beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

12.16. Csak olvass!

12.18. Szaffi polca

12.20. Könyv és más

12.22. Hagyjatok! Olvasok!

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése