2022. december 10., szombat



Mary Caperton Morton: 500 ​kirándulás a világ nemzeti parkjaiban | Blogturné Klub túrakönyvajánló

  

 

Virtuális utazásunk Észak-Amerikában kezdődik, majd átszeljük a nyugati félgömböt Közép- és Dél-Amerikába ellátogatva, mielőtt átsuhanunk az Atlanti-óceánon Európába és Afrikába, hogy kalandozásunkat végül Ázsiában és Ausztrálázsiában zárjuk.

(Bevezetés - Mary Caperton Morton)

 




A Föld legszebb túraútvonalait színes fotókkal, térképvázlatokkal és szemléletes leírásokkal bemutató 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban tökéletes ihletforrás minden felfedező számára.


A világ nemzeti parkjai által védelmezett, lenyűgöző tájak inspiráló útikönyve segít megtervezni a tökéletes kalandot.


MARY CAPERTON MORTON tudományos és útikalauz-szerző, aki jelenleg Montana délnyugati részén él. Írásai jelentek meg az Earth és az Eos magazinban, az Aerial Geology (Légi geológia) című könyv szerzője, utazásait pedig a Travels with the Blonde Coyote (Utazások a szőke prérifarkassal) című, népszerű túrablogján dokumentálja.

Mary észak-amerikai, nomád országúti harcosként az Amerikai Egyesült Államok mind az ötven államában túrázott már, túl van több mint kétszáz nemzeti park és nemzeti emlékhely meglátogatásán, és jó úton halad ezredik hegycsúcsának meghódítása felé.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The World's Best
National Parks in 500 Walks

Eredeti megjelenés éve: 2021

Kossuth, 2022

400 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635448098

Fordította: Dömsödi Áron

WEBSHOP

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Ha újra születnék, tuti, hogy kalandor lennék, és bejárnám a világ összes zegzugát! Ez a könyv fantasztikus, ráadásul nem csak a kiadvány minőségével kápráztatott el, de a beltartalmára sincs panaszom. Keménytáblás, jó minőségű lapokkal van tele, belül pedig gazdagon illusztrált, képekkel teletűzdelt. Nagyon tetszett, hogy szinte mindenhol meg van adva, hogy az adott út milyen távolságot ölel fel, honnan érdemes elindulni, milyen nehézségű, mi az ajánlott túrázási időszak. Némelyeknél a helyi állatvilágot, másutt egyéb látványosságokat vagy ajánlott öltözetet emelt ki az út kapcsán az író, de akadt, hogy a hely veszélyességére vagy akár az állatbarátságára hívta fel a figyelmet (gondolom azoknak, akik szeretnek kutyussal túrázni). Külön ki kell emelni, hogy nem mindegyik kirándulással foglalkozik a könyv teljes oldalon, hanem akadnak kiemelt és úgymond apróbetűs túraútvonalak, de a bemutatás rövidsége sem megy a minőség vagy az információk rovására.


 

Az igazán merészek hosszabb és nehezebb túrákat is találnak a könyvben, de akadnak köztük olyanok is, amelyeket irtó veszélyesnek találok! Az egyik ilyen az alaszkai Seven Pass Route útvonal, ami nem elég, hogy kb. egyhetes, 64 km-es vándorlás, de a medvék földjén is tábort kell (lehet) közben verni. Ha Alaszka, akkor én inkább a Glacier Bay Nemzeti Park vadrezervátumára szavazok, ahol 9-10 km-es túrát téve tengeri vidrákat, fehérfejű rétisasokat, illetve akár púpos bálnákat is láthatok biztonságos távolságból. Szintén a kalandvágyó bátraknak ajánlott a Zion Nemzeti Park, ahol a Zion-kanyonban instabil sziklafalak mellett, kanyargós szerpentineken, keskeny gerinceken egyensúlyozva túrázhatnak. Ha valaki könnyebb kanyontúrára vágyik, akkor irány a Grand Canyon Nemzeti Park, ott az egyes kiépített szakaszokat még kerekesszékkel is meg lehet tenni. (Imádtam, hogy ilyeneket is megemlít a könyv!)

 


Engem inkább a hatalmas fák vonzanak, így nem hagynám ki a Redwood Nemzeti Park mamutfenyőit a Lady Bird Johnson Grove Trail túraútvonalon. De vonzanak az óceánparti kilátást biztosító kényelmes séták is, mint amilyen a kaliforniai Channel Islands Nemzeti Park - Cavern Point Loop Trail körtúraútvonala is. (Ahol akár vizet fújó bálnákat is láthat a kalandor!)

 

 

Túrázni főiskolásként kezdtem, amikor örökbe fogadtam egy fiatal, hiperaktív border collie keveréket, és felfedeztem, hogy mindketten sokat nyerünk a napi sétákkal. A következő tizenöt évben e séták túrákká, hátizsákos vándorlásokká és hegymászó expedíciókká nőtték ki magukat. A könyvben szereplő, észak-amerikai útvonalak nagy részét végigjártam, ahogy a nemzetközi túrák némelyikét is.

(Bevezetés - Mary Caperton Morton)

 


Picit visszakanyarodnék a veszélyes utakhoz! Szóval akadnak olyan túraútvonalak, ahol nem értem, miért túráznak emberek. Engem valahogy nem vonz, hogy a floridai Everglades-ben aligátor csemege legyek, vagy Peruban jaguár elől kelljen futnom. A „kedvencem” a csak fegyveres parkőrrel megtekinthető tanzániai túra volt, ami egy afrikai elefántokkal és kafferbivalyokkal teli, minimum 5 napos, 64 km-es útvonal… Ha már ekkora király lennék kitartásilag és bátorságilag, akkor a Kongói Demokratikus Köztársaságba mennék, a Virungai Nemzeti Parkba, ahol a 16 km-es Nyiragongo hegyre vezető brutálisan nehéz túrát tolnám le, hogy belenézhessek egy vörösen izzó lávatóba!

 



Én nyugis ember vagyok egyébként, az ugandai csimpánztúrák, az ecuadori oroszlánfóka megfigyelések, a brazíliai vízesések, az izlandi fekete homokos tengerpart, a coloradoi ősi barlangfalvak, az írországi szívalakú tó, a horvát Roski-vízesés, az olaszországi Kék túraútvonal, a magyar Aggteleki Nemzeti Park, a marokkói cédruserdő, az izraeli víz alatti múzeum, a kazahsztáni éneklő homokdűnék, a kínai Ötszínű-tó, a japán Fudzsi-hegy és a Sárkánykirály völgye – engem ezek vonzanak.

 



A legvadabb túra, ahova vágyom az az indonéziai Komodo Nemzeti Parkban a 3 km-es, de meredek Pulau Padar túraútvonal, ahol a sziget 3 türkizkék öblét más-más színű homok szegélyezi: fehér, rózsaszín és fekete. Az már csak külön feldobná a napom, ha találkoznék néhány igazi, minimum 3 méteres komodói varánusszal!!! Totál odáig vagyok értük! (Kb. 1700 példány él még belőlük Komodón.)

 


Imádtam, hogy ennyi új dolog került fel a Virtuális Bakancslistámra. Vagyis ezeknél jóval több, hiszen annyi csodás helyet mutatott ne a könyv, hogy alig győztem őket felfogni. Az olvasás fele biztosan az említett nemzeti parkokra keresgéléssel ment el!

 

Összességében

 

A szívem mélyén hatalmas utazó vagyok, de a valóságban sajnos önmagam legnagyobb ellenségeként ritkán mondok igent a nagy kalandokra, és még ritkábban tervezek el ilyesmit magamtól. Óriási élmény volt ezeket a túrákat megtapasztalni, ha csak írott verzióban is, és megfogadtam, hogy azért néhány kedvenc helyemre elmegyek még az életem során. Nem tolhatok el mindent a következő életemre, ugye?

A kiadvány csodálatos, igényes, összeszedett, és az ilyen fotelkalandoroknak is nagy élmény, mint amilyen én vagyok. Külön öröm, hogy akadtak közeli, sőt, kifejezetten magyarországi helyszínek is említve a könyvben. Nagyon jó ötlet volt az írótól, hogy Amerikától elindulva Európán, Afrikán és Ázsián át Ausztráliáig mindenhonnan válogatott az 500 kirándulás közé. Akadtak híresebb és kevésbé ismert nemzeti parkok is a könyvben, aminek köszönhetően ez egy irtó jó válogatás lett, hiszen most már oda is húz a szívem, ahova eddig eszembe se jutott elutazni.

 

Ajánlom? Abszolút!

Értékelés: 5

 

Ajánlás: Szerintem ez a könyv az igazi fotelkalandoroknak is tökéletes, nem csak azoknak, akik bele is mernek vágni a Nagy Kalandba! Csodás gyűjtemény, igazi karácsonyi ajándék a vándorszívű ismerőseinknek.

 


◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. 500 ​kirándulás... by Mary Caperton Morton Pinterest tábla

The World's Best National Parks in 500 Walks a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Mary Caperton Morton a népszerű túrablog szerző ebben az útikönyvben gyűjtötte össze a világ legérdekesebb és legszebb nemzeti parkjait. A csodálatos képekkel illusztrált kötetben kirándulásokat, túraútvonalakat ajánl és mutat be olvasóinak.

Tartsatok velünk legújabb blogturnénkon, de ne felejtsetek el játszani se. A turné végén megnyerhetitek a Kossuth Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

  


 

Nyereményjáték:

 

Mary Caperton Morton a világ nemzeti parkjaiba kalauzol el minket, így az egyes állomásokon is a lélegzetelállító kiránduló helyszínek közül kell felismernetek egyet-egyet. A megoldás a nemzeti park neve, ezt írjátok be a megfelelő rubrikába!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése