2022. december 24., szombat



Rachel Burton: Könyvesbolti ​karácsony | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Xander háttal állt nekem, és a polcokat nézegette. – Úgy látom, jó sok romantikus regényt árulnak. – Úgy ejtette ki a „romantikus regény” kifejezést, mintha csak azt mondta volna: „idehányt a macska”.

 




Egy hóvihar. Egy idegen. Egy szikra. A tökéletes szerelmi történet kezdete… vagy mégsem?

A könyvesboltot vezető Megan Taylor tudja, hogy az élet néha igencsak zűrös és bonyolult. A fiatalon özveggyé lett nő számára az elmúlt néhány év kétséget sem hagyott efelől. A festői Yorkba költözött, hogy új életet kezdjen, de csak még inkább elzárkózott a világ elől.

Úgy tűnik azonban, a díjnyertes író, Xander Stone megadja számára a kezdő lökést. Szó szerint. Egy élelmiszerboltban ugyanis egyenesen a bokájára tolja a bevásárlókocsiját, majd később nem átallja Megan könyves ízlését kritizálni. A nő szívesen helyretenné ezt az arrogáns, gőgös – és őrülten szexi – idegent, ám kiderül, épp az ő könyvesboltjában tartja majd az új könyve bemutatóját még karácsony előtt.

Megan már épp előmerészkedne a csigaházából, hogy ismét megtanulja élvezni az életet, amikor kiderül: az újbóli szerelembe esés nem egészen úgy alakul, mint a könyvek lapjain.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: A Bookshop Christmas

Eredeti megjelenés éve: 2021

General Press, Budapest, 2022

320 oldal

ISBN: 9789634526636

Fordította: Gieler Gyöngyi

WEBÁRUHÁZ

MOLY

GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Ha valaki egy humoros, aranyos, karácsonyi történetre vágyik, aminek a középpontjában a szerelmen túl egy könyvesbolt és egy könyvklub van, akkor imádni fogja ezt a sztorit! Főszereplőnk, Megan özvegy, aki hazaköltözött Yorkba az édesanyjához, és közösen vezetik a helyi könyvesboltot. Társasági életét a hetenkénti Megrögzött Romantikusok Könyvklubja adja, ahol mind korabeli, mind idősebb nők ülnek össze inni, pletykálni, és természetesen romantikus regényekről értekezni.

Nekem nagyon tetszett a könyvklub ötlete, nagyon szeretnék részt venni egy hasonlóban. (REKLÁM HELYE: Bár imádom az online könyvklubunkat is, aminek januárban indul a következő fordulója – csak mondom!) Történetünk idején éppen egy karácsonyi, régenskorabeli partit terveznek, de volt, hogy elmentek Jane Austen regényeit ihlető helyekre tanulmányi kirándulás címszó alatt. No, persze a bonyodalmat nem az adja, hogy igyekeznek korabeli táncokat betanulni és korabeli ételeket összerakni a karácsonyi partira, hanem az, hogy a könyvesboltban egy neves krimiíró fog dedikálni. Az író éppen azaz udvariatlan, faragatlan férfi, akivel korábban Megannek sikerült összeszólalkoznia bevásárlás közben…

 


Xander Stone egy elég furcsa figura, akiről Megannek egyből irtó rossz véleménye van, de ahogy halad előre a történet, és kezdenek megnyíli egymásnak, úgy derül ki, hogy a férfi csak hirtelen ideges típus, aki rosszul kezeli a váratlan helyzeteket, ugyanakkor lágyszívű, türelmes és végtelenül törődő alak. Azt hiszem, hogy engem az örökbefogadott kutyusával, Gus-szal vett le a lábamról.

 

 

– Ő választott ki téged.

Xander bólintott.

– Azt hiszem, az a helyzet a mentett állatokkal, hogy igazából ők mentik meg az embereket. Annyira el voltam szánva aznap, hogy nekem nem kell kutya… csak szerettem volna hazamenni, vissza az ágyba, de ez a kis blöki csak ugatott rám. Aztán rám nézett azzal a bánatos szemével, és mire észbe kaptam, már töltögettem ki az örökbefogadási papírokat.

 

 

A karakterek, és itt nem csak a főszereplőkre – Meganre és Xanderre – gondolok, hanem az őket körülvevő könyvesbolti alkalmazottakra és könyvklub tagokra, mind színesek, érdekesek és szerethetőek. Számomra a történet volt elég lagymatag ahhoz képest, hogy mennyire jó környezetbe lett elhelyezve és milyen szimpatikus figurákat talált ki az író. Finoman fogalmazva is kicsit romantikus regény paródiának tűnt, ugyanis nem csak, hogy tele volt tömve a leggyakoribb romantikus klisékkel, de még szóvá is teszik őket!

Ugyanakkor nagyon szerettem, hogy nem hatalmas nyálas összeborulásokkal van tele a regény (mint másutt, ha valami gejl romantikus klisés fordulat van), hanem Megan és Xander kényelmetlenül, félénken toporognak, majd elviccelik a dolgot, amivel megtörik köztük a jég. Emiatt szerettem olvasni a regényt.

 


Összességében

 

Szórakoztató, habkönnyű, karácsonyi történet. Olyan lélekmelegítő regény, amit szívem szerint a világító karácsonyfa alatt olvasnék, forró csokival a kezemben, miközben kint hull a hó. A fordulatok kiszámíthatóak, a romantikus klisék néha soknak érződnek, de azt hiszem, hogy kellenek az ilyen könnyed, ünnepi történeteket néha.

(Persze a regényhez hozzátartozik a gyász és a veszteség feldolgozása is, hiszen mindkét főszereplő elvesztett valakit, aki fontos volt neki, de gyönyörűen kezeli a történet ezt, nem éreztem tőle sötétnek vagy túl szomorúnak a regényt.)

 

Értékelés: 4

 

Kinek ajánlom? A romantikus karácsonyi történetek rajongói, a cuki chick litek imádói ne hagyják ki! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy habkönnyű könyvesboltban játszódó és/vagy könyvklubbal kapcsolatos szerelmes regényt olvasni.

 

BORÍTÓMUSTRA - külföldi borítók:

  

 

Kedvcsináló idézetek:

– Azért, mert kritizáltam a karácsonyfát, amikor először jártam az üzletben? – kérdezte. – Azt hittem, már megbocsátotta azt az estét.

– Nem csak amiatt – vontam meg a vállam. – Azt hiszem, a világon kétféle ember van: akik megőrzik a gyerekes lelkesedésüket a karácsony iránt, és akik nem.

– És úgy gondolja, én a második kategóriába tartozom?

– Hát, igen.

– Olyan, mintha a saját romantikus regényedbe csöppentél volna – kuncogott, amikor elmeséltem neki a telefonban, hogyan jártunk, és hogy csak egy hatalmas ágy van a szoba kellős közepén.

– Ne kezdd! – figyelmeztettem. – Ezt a viccet már Xander is elsütötte.

– Komolyan? Az az érzésem, Xander Stone többet tud a romantikus regényekről, mint amennyit elárul.

– Soha nem fogom megérteni, miként kedvelheted jobban Bingley-t, mint Darcyt – jegyezte meg Missy.

– Bingley kedves, aranyos, vicces, és bármit megtenne Janeért – feleltem. Pont, mint Joe, tettem hozzá gondolatban. – Nem mindenki vágyik egy Darcyra. A való életben sokkal kevésbé vonzóak az ilyen figurák, mint a könyvekben.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek, mindent a Pinteresten találtam

A Bookshop Christmas  a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


Megan Taylor egy könyvesboltot vezet Yorkshire-ben, de a vidékre való költözés nem oldja meg férje elvesztésének fájdalmát. Egy véletlen baleset folytán beleszalad egy gőgös, ám szexi idegenbe, akiről kiderül, hogy egy felkapott író, és nemsokára nála mutatja be az új könyvét… Vajon Xander Stone kimozdítja a nőt a csigaházából?

Tartsatok bloggereinkkel ezen az ünnepi blogturnén, és ne feledjétek, hogy egy mázlista olvasónk a turné végén meg is nyeri a könyvet a General Press kiadónak hála!

 

 

 

Nyereményjáték:

 

Történetünk egy könyvesboltban játszódik, de a könyvimádók nagy örömére a filmekben és sorozatokban is fel-felbukkannak kedvenc helyeink nem csak a regényekben. Minden állomáson találtok egy képet, ami egy olyan filmből/sorozatból származik, ahol a könyvek/könyvesboltok fontos szerepet játszanak a főszereplők életében. Találjátok ki a címeket és írjátok be a megfelelő rubrikába!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

  

a Rafflecopter giveaway

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése