2022. december 2., péntek



Ayana Gray: Beasts of Prey - Indul a vadászat | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Yabák és gedék nem sok mindenben értettek egyet, de ebben igen: a dzsungel nem halandónak való hely.

 




Lkossa ​fényét vesztett városából kiveszett a mágia, különösen egy olyan lány számára, mint a tizenhat éves Koffi, aki a hírhedt Éjszakai Állatkert veszélyes és különleges vadjainak gondozásával igyekszik törleszteni családja adósságát. Ám azon a végzetes éjszakán, amikor az állatkert kegyetlen gazdája szerettei biztonságát fenyegeti, Koffi olyan hatalmat szabadít fel, amelyet még ő maga sem ért, és amelyért szörnyű árat kell fizetnie.

Az ifjú Ekon végzete előre meg van írva: atyja és bátyja nyomdokait követve az elit harcosok soraiba kell lépnie, hogy méltón őrizze tovább a családi örökséget. Azonban beavatásának éjszakáján tűz üt ki, és a zűrzavarban Ekon szembekerül a shetanival – a város lakóira közel egy évszázada vadászó vérszomjas fenevaddal. A fiúnak esélye sincs a bestiával szemben, ám egy különös hatalommal bíró lány megmenti az életét.

A megszégyenített Ekon megesküszik, hogy legyőzi a shetanit, miközben Koffi hasonlót tervet sző: a szörnyeteg elfogásával kiválthatná családja adósságát. A körülmények ingatag szövetségbe forrasztják a két fiatalt, akik a Nagy Dzsungel ismeretlen erdejébe, egy vad, varázslatokkal és veszélyekkel teli világba indulnak a fenevad nyomába. Kezdetét veszi a hajsza, ám nem tudni, hogy a sors a vadászok vagy a préda szerepét szánja-e számukra.

 

A fiatal amerikai írónő, Ayana Gray fordulatokban gazdag young adult regénye mesterien ötvözi a fekete kontinens mítoszainak bűvös világát a fantasy elemeivel. A Beasts of Prey – Vérszomjas fenevadak lenyűgöző és vérfagyasztó utazás a vadon szívébe.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Beasts of Prey

Eredeti megjelenés éve: 2021

Cartaphilus, 2022

512 oldal

ISBN: 9789632668260

Fordította: Babits Péter

A trilógia részei:

 

1. Beasts of Prey

2. Beasts of Ruin

3. ???

 

(nem befejezett)

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Szerintem…

 

Érdekes ez a könyv, ugyanis YA fantasy lévén a komfortzónámon belül kellene lennie, de ez egy különleges, dél-afrikai mítoszokat a történetbe építő pánafrikai fantasy YA-regény, és mint olyat még sosem olvastam ehhez foghatót. A történet három szálon fut, ugyanis Adiah egy daraja képzésen résztvevő fiatal lány, akinek a fejezetei a múltban játszódnak. Ő még a Szakadást megelőzően élt, amikor még volt varázslat, vagyis „káprázat”, és Lkossa lakosai nem üldözték vagy ölték meg azokat, akik képesek voltak használni. Sőt! Ők voltak népük gyógyítói. Érdekes volt bepillantani Adiah történetébe, arra, hogy a különlegesek az ereje nagysága miatt féltek tőle, és hogy milyen nehezen barátkozott… és hogy ezek milyen tragédiához vezettek.

 


A jelenben két szálon fut a történet. Megismerkedhetünk az árva, 17 éves Ekonnal, aki a Hatok Fiaivá avatásának az utolsó vizsgája előtt áll. A fiú vágya, hogy olyan legyen, mint a bátyja, Kamau, aki már elismert kapitány a város elit harcosai között, de akihez a kicsit mánikusan mindent számoló, dzsungeltől rettegő, hangokat hallucináló fiú talán sosem érhet fel. Sajnos a vizsgáját félbeszakítja az Éjszakai Állatkert váratlan felgyújtása. Amihez talán a szökni próbáló lánynak van köze, aki a fiú szeme láttára utasítja a városiakat gyilkoló shetanit, amitől ledermedve a fiú elengedi őt, és ami miatt kitagadják a kötelékből.

Történetünk második jelenbéli szála a szökevény Koffihoz tartozik, akinek titokzatos ereje van, és aki az Állatkertben okozott károk miatt szinte élete végéig szóló adósságba verte magát. Az elbukott harcos és az állatkerti gondozó eltérő okok miatt, de végül együtt indulnak el a Lkossából a Nagy Dzsungelbe, hogy felkutassák a shetanit!

 

 

Ilyen teremtményt se látott még soha.

Első látásra kígyónak hitte, nagyrészt vaskos hüllőteste és sötétbarna pikkelyei alapján, de nem – alig tudatosult benne a szó, máris tudta, mennyire helytelen. Egy háromméteresre nőtt teremtmény aligha lehet egyszerű kígyó. Elszorult a torka, amint tekintete felsiklott a végtagok nélküli testen, és a kígyófej helyén valami egészen mást talált: melegbarna szemeket; ismerős, mégis merőben idegen lelógó füleket; ormányt és karhosszúságú agyarakat. Egy elefánt állt előtte – helyesebben szólva egy kígyótestű és elefántfejű lény, akinek tekintete ideoda járt közöttük, mielőtt megállapodott rajta. Ugyanebben a pillanatban eszébe jutott az állat neve, amit szintén Nkrumah naplójából hámozott ki.

Grootslang.

 

 

Bár még nem sok mindent jártunk be a könyvben szereplő térképen található helyekről, mégis szerettem ESHOZA térképét bogarászni. Érdekes volt felkutatni a helyeket, amiket a könyvben említenek, és azon izgulni, hogy vajon merre mi bajuk esik a dzsungelbe indult fiataloknak.

Egyébként nagyon bevállalósnak gondolom őket, bár tudom, hogy mindkettejüknek megvoltak a maguk okai, amik miatt elindultak a shetani nyomába… de őszintén szólva nem vártam, hogy meg is találják, és pláne nem gondoltam, hogy ilyen története van annak a bestiának! Persze ezen felül is akadtak meglepetések a történetben. Arra számítottam, hogy belefutnak pár vérengző vadállatba – tigrisekbe, oroszlánokba, esetleg megkergeti őket valami óriási elefánt (nem, lövésem sincs, minek kéne egy dzsungelben lennie, de ez egy fantasy regény, bármi megtörténhet benne) -, de ezekre a borzalmakra nem számítottam.

 


Rendesen levert a víz a póktól, aminek ember arca és szövege volt, ahogy a kígyótest végén felbukkanó vérengző elefántfejtől is. Pedig a történet eleji Állatkerti „állatok” leírásait nagyon csíptem, de még ijesztőbb szörnyekkel összefutni egy dzsungelben? Kösz, nem. (Érdemes utánanézni egyébként a különféle afrikai mitikus lényeknek, mert nem semmi, hogy miktől féltek! Nem csupa Yeti, Loch Ness-i szörny, Nagyláb meg Chupacabra ám a világ!)

 

Összességében

 

Érdekes élmény volt, nagyon jól szórakoztam olvasás közben, már amikor nem paráztam, hogy Ekon és Koffi milyen rémbe fog legközelebb belefutni a dzsungelben… Izgalmas volt a káprázat és a különféle afrikai mitikus alakok/lények köré felépíteni egy új világot. Szívesen olvastam volna még a darajákról és arról, hogy mi mindenre képesek a káprázattal, bár remélhetőleg erre lesz még lehetőségem a trilógia további részeiben. Alig várom, hogy folytathassam, igazán lenyűgöző történet volt!

 

Értékelés: 4,5

 

Folytatnám? Igen, érdekel a folytatása, ugyanis nem tetszett, ahogy ez a rész végződött... Talán nem árulok el nagy titkot, hogy ez a sorozat első rész is egy elviselhetetlen függővéggel zárult.

 

Kinek ajánlom a regényt? Kinek nem?

 

Minden fantasy rajongónak élvezetes olvasmány lehet, bár azoknak elég meghökkentő, akik még nem találkoztak a dél-afrikai mitológia alakjaival. Igazi pánafrikai fantasy, itt bizony nem a megszokott mitikus lényektől fog kiverni a frász, hanem például a grootslangtól!

 

ÉRDEKESSÉGEK: Borítómustra

 


Kedvcsináló idézetek:

A rémálmok prédára lesnek, mint a vérengző fenevadak, de szétfoszlanak a nap fénye alatt. – Felnézett. – Tudod, ki mondta

ezt?

– Te?

– Eltaláltad! – Ugo testvér elmosolyodott. – Nem, ezek egy vers sorai, melyek koszorús költőnktől és nyelvészünktől, Lumumba mestertől származnak. Tudod, mit jelentenek?

Ekon megrázta a fejét.

– Ez egy allegória. Azok a fenevadak a világi gondjaink – magyarázta Ugo testvér. – Sokszor menekülünk fájdalmas dolgok elől abban a reményben, hogy majd csak belefáradnak az üldözésünkbe, de az igazság az, hogy amikor elkerüljük őket, csak még nagyobb teret adunk nekik, és lehetővé tesszük, hogy végül teljesen felemésszenek. Csak amikor rájuk világítunk, és elfogadjuk őket, akkor válnak semmivé, hogy a lelkünk felszabaduljon.

– A végzet nem egyetlen ösvény, Ekon, hanem számtalan. Némelyik egyenes, mint a nyílvessző, mások tekeregnek és egymásba gubancolódnak, mint a cérnaszál. Nem megkérdőjeleznünk kell őket, hanem követnünk.

– Tudod, amikor ilyen az ég, teljesen elfeledkezem a Szakadásról – jegyezte meg. – Olyan, mintha meg sem történt volna.

– Pedig megtörtént. – Ekon olyan keserűen ejtette a szavakat, hogy felötlött benne, talán nem csak az égbolt szétszakadásáról beszél. – Még ha nem is látszanak, azok a törésvonalak örökre ott maradnak. Ami széttört, soha többé nem lehet egész.

Koffi csak rövid szünet után válaszolt, és alaposan megrágott minden egyes szót.

– Azért a sebhelyeknek is megvan a maguk szépsége – kockáztatta meg. – Emlékeztetnek rá, milyen próbákat álltunk ki és vészeltünk át.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Pinterest tábla Ayana Gray: Beasts of Prey

Beasts of Prey #1 a GoodReads-en.

☆☆☆

 


Ayana Gray nemrég megjelent fantasy YA-regényében Lkossába kalandozunk, a városba, ahonnan kiveszett a mágia. Főszereplőink egy elit harcossá válni vágyó ifjú, Ekon és egy családja adósságát törlesztő tizenhat éves lány, Koffi. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, miként keresztezik egymást útjaik, és vajon sikerül-e legyőzniük a vérszomjas bestiát, a shetanit.

A Cartaphilus kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a Beasts ​of Prey – Indul a vadászat egy példányát! Játsszatok velünk!

  


Nyereményjáték:

 

Egyik főszereplőnk egy végzetes éjszakán szembekerül a shetanival, a vérszomjas fenevaddal, aki közel egy évszázada vadászik Lkossa város lakóira. Csupán a szerencsén múlik, hogy túléli a találkozást, de akadnak más veszélyes bestiák is. Minden állomáson találtok egy szörnyet, és a képek alapján ki kell találnotok, hogy melyik filmben/fandomban találhatóak!

 

(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

 

a Rafflecopter giveaway

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése