2022. december 28., szerda



V. E. Schwab: Gallant | Blogturné Klub borítómustra és könyvajánló

  

 

Mi lenne, ha kiderülne, hogy mindannyian ugyanannak

az őrült téveszmének a rabságában élünk?

Itt van ez a tágas, nagy világ, mi pedig itt ülünk, és a falat bámuljuk.

 




Az ​árnyak nem valóságosak,

az álmok nem árthatnak neked,

és mindaddig biztonságban leszel, amíg távol maradsz Gallanttól.

 

Olivia Prior egész életében azon tűnődött, ki ő valójában és hova tartozik. Ebben egyedül egy vékony, ütött-kopott napló van a segítségére: az anyjáé volt, tele bejegyzésekkel és képekkel, amelyek arra utalnak, hogy a nő elvesztette az eszét, ráadásul a rajzok alig többek tintapacáknál… amíg Olivia észre nem veszi bennük egy kéz, egy ajtó, egy virág és egy koponya körvonalait. Nem sokkal később levelet kap, melyben hazahívják Gallantba. A helyre, ahová az anyja naplója szerint soha nem szabad mennie.

Olivia mégis útra kel. Mi mást tehetne?

Gallantban aztán rátalál az utolsó élő rokonára és a családi kúriára bálteremmel, szalonnal, dolgozószobával és egy hatalmas, színpompás kerttel, valamint egy málladozó fallal és egy vaskapuval, amit soha nem szabad kinyitnia.

Azonban senki nem tud a levélről.

És senki nem árulja el Oliviának, mi kísérti az unokatestvérét az álmaiban, mi történt az anyjával és mi rejtőzik a fal túloldalán.

Vajon az árnyak hívták haza a lányt?

És, ha igen, mit kérnek érte cserébe?

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Gallant

Eredeti megjelenés éve: 2022

 

Agave Könyvek, Budapest, 2022

320 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635980666 ·

Fordította: Ballai Mária

V. E. Schwab könyvei:

 

Gallant

Addie ​LaRue láthatatlan élete

A mágia árnyalatai 1.

A mágia árnyalatai 2.

A mágia árnyalatai 3.

Verity szörnyei 1.

Verity szörnyei 2.

Az elvetemültek 0,5

Az elvetemültek 1.

Az elvetemültek 2.

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

ENYHÉN SPOILERES BEJEGYZÉS!

Szerintem…

 

Ez egy rendkívül izgalmas történet egy lányról, aki nem tudja honnan származik, és amikor az igazság közelébe kerül, akkor elutasítás várja az egyetlen még élő rokonától… Olivia Prior egy unszimpatikus nevelőkkel teli „iskolába” jár, de a Merilance nekem inkább tűnt valami árvaház-nevelőintézet kombinációnak. Biztonság van, szeretet nincs. Tisztelet van, fegyelem csak mutatóba. A néma Olivia hamar elintézte, hogy féljenek tőle, miután megverte az egyik lányt, aki az anyjától rámaradt naplóhoz ért… Ez a napló minden, amit az anyjáról tud, és a legfontosabb üzenete: ne menjen Gallant közelébe! Ám egy nap levél érkezik a családjától, akik Gallantba vannak, és a magányos lány úgy dönt, hogy útra kel.

 


Igazából ez a történet az elejétől kezdve szomorkás hangvételű, minden történésbe keveredik valami keserédes. A családjára talál, de csak egy mogorva unokatestvért kap, aki azt akarja, hogy menjen onnan. Tud jelelni és írni, de a fiú egyiket se. A regény szólhatna a lassú egymásra találásukról, és arról, hogy a két utolsó Prior miként lel békére és élnek tovább boldogan, de akkor ez nem egy V. E. Schwab regény lenne!

A hatalmas házban két ember – a személyzet van – Matthew Prioron kívül. Nem tudni, ki írta a levelet, ami hazahívta Oliviát, és a ház maga is egy hatalmas rejtély, ami tele van ghoulókkal (vagy ghúlokkal) és rejtett titkokkal. A hazatérés Gallantba csalódás Olivia számára, nem érzi otthonnak, és fél, hogy Matthew elküldi… A fiú pedig azért akarja, hogy a lány minél távolabb kerüljün a háztól, hogy nehogy elkezdjen rá is hatni a családi átok, nehogy elkezdjen rémálmokat látni és lassan megőrülni…

 

 

Apa szerint ez egy börtön, és mi vagyunk a börtönőrök, de ez nem igaz. Mi is rabok vagyunk. Ehhez a földhöz, ehhez a házhoz, ehhez a kerthez vagyunk láncolva.

 

 

A keserédes hangvételt szerettem, ahogy a néha kicsit horrorisztikusba átcsapó részeket is. Csodásak a helyszín leírások, szinte beleborzongtam, a Gallant birtokot körülvevő para mezőtől, a háztól és Olivia éjszakai kóborlásaitól. Na, persze a szemünk sarkában fel-felbukkanó, oszló, halott, szellemszerű lényektől teljesen kivoltam... Őszintén szólva féltem esténként olvasni a könyvet, és a csúszás is annak köszönhető, hogy jobbára esti élőlény vagyok, ekkor tudok csendben olvasgatni, de ettől néha beparáztam… A sztori vége meg már tényleg verőfényes napsütésben olvasható! (A fél csillag levonás a végének köszönhető, valami epicebbre számítottam!)

 


A kiadvány maga gyönyörűséges, és nem csak a borítóról beszélek! A könyv anyaga nagyon különleges, mintha pergament tapintana az ember (legalábbis én így képzelem), és rendkívüliek az illusztrációk, naplórészletek, amik a történet tökéletes kiegészítői.

 

Összességében

 

Para, szomorkás hangvételű, de iszonyatosan élvezetes, eredeti történet. Imádom az író regényeit, csoda, hogy miket ki nem tud találni! Olivia nagyon különleges karakter, aki a némasága ellenére egy bátor és kitartó figura. Izgalmas volt vele együtt mind többet megtudni a szüleiről, a falon túli dolgokról és a Priorok örökségéről!

 

Értékelés: 4,5

 

Borítómustra, avagy a külföldi borítók:

 


 

 

Kedvcsináló idézetek:

– Mindennek van árnyéka – kezdi. – Még a világnak is, amiben élünk. És ahogy az az árnyékoknál lenni szokott, kell lennie egy helynek, ahol az árnyék érintkezik a forrásával.

Olivia szíve egyre erősebben dobog.

A fal.

– A fal ez a hely – ismétli meg Matthew a lány gondolatait. – Az a világ, amit a fal túloldalán láttál, ennek a világnak az árnyéka. De a legtöbb árnyékkal ellentétben az nem üres.

Nyár van, a papírnak mégis őszillata van, törékeny és száraz. Ez az az évszak, amikor a természet elhervad és a másvilágra költözik, amikor az ablaktáblákat bezárják, a kémények füstöt pöfékelnek, és a tél ígéretként vár a beteljesülésre, de még csak sejthető.

– Azt hiszem, részben abban reménykedtem, hogy egy biztonságos helyen vagy.

Megint ez a szó – biztonság. De mi az a biztonság? A sírok biztonságosak. A Merilance is biztonságos volt. A biztonság nem egyenlő a boldogsággal, nem jelenti azt, hogy valaki jól van, és jól bánnak vele.

– Túl sok Priort láttam itt elsorvadni – motyogja Hannah magában. – Csak azért, mert óvták azt az átkozott kaput.

A lány zihálva rogy össze a kapunál. És ekkor megfordul, a hideg fémnek dől, és a sötétséget kémleli. Talán valamilyen elemi szükség készteti arra, hogy szembenézzen a sorsával. Ez ugyanaz az erő, mint amelyik rávesz valakit arra, hogy nézzen be az ágya alá, tudván, hogy amit nem lát, az mindig rosszabb annál, mint ami ott van a szeme előtt.

Megfordul, és arra a házra néz, amelyik nem Gallant.

 

☆☆☆
Nem saját képek. Gallant by V. E. Schwab Pinterest tábla

GALLANT a GoodReads-en.

☆☆☆ 


Az Agave kiadónak hála magyarul is megjelent V. E. Schwab Gallant című izgalmas története. A turné során öt bloggerünk nyomozott együtt Oliviával, hogy kiderítse, mi is a Prior család sötét titka. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

  


 

Nyereményjáték:

 

Olivia egy árvaházban éli az életét, miután az apja meghalt, az anyja pedig magára hagyta őt. A játék során olyan karakterek nevét kell kitalálnotok, akik szintén elvesztették a szüleiket, és magukra maradtak. Írjátok be a karakterek nevét a Rafflecopter megfelelő helyére.

 

(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

Miután anyja belehal a szülésbe, nem sokkal később az életükre törő csapatok elől testvérével, Viserysszel Braavosba menekülnek.

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

[BLOGTURNÉ KLUB]

12. 12. Spirit Bliss Sárga könyves út

12. 14. Readinspo

12. 16. Könyv és más

12. 18. Sorok között

12. 20. 12. 28. Hagyjatok! Olvasok!

 

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése