2022. december 12., hétfő



Chris Carter: A ​holtak csarnoka (Robert Hunter 9.) | Blogturné Klub könyvajánló és borítómustra

  

 

– Szabadnap, mikor volt utoljára szabadnapjuk? 

Garcia segélykérőn nézett Hunterre. 

– Hát, nem tudom – mondta Hunter. – Nem mostanában, az biztos. Miért? 

– Néztek mostanság tükörbe? Jelentkezhetnének a The Walking Dead castingjára, és meg is kapnák a szerepet, ha értik, mire gondolok.

 




„Harminchét éve vagyok rendőr, és ez alatt nagyon sok borzalmat láttam, de ha választhatnék, hogy a halálom előtt mit töröljek az emlékezetemből, az ez lenne.”

 

A rendőrhadnagy ezekkel a szavakkal fogadta Robert Huntert és Carlos Garciát, a Los Angeles-i rendőrség nyomozóit, amikor pályafutásuk eddigi talán legsokkolóbb helyszínére értek. 


És ez még csak a kezdet… 


A két nyomozó hamarosan az FBI-jal karöltve igyekszik elkapni minden idők egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosát, akinek a vadászterülete határtalannak látszik; egy pszichopatát, aki számára az életek elvétele több vérontásnál – maga a művészet.

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: Gallery of the Dead

Eredeti megjelenés éve: 2018

General Press, 2022

344 oldal ·

ISBN: 9789634526865 ·

Fordította: Szabó István

Robert Hunter sorozat:

 

0,5. A nyomozó

1. A keresztes gyilkos

2. Kivégzés

3. Vadász

4. A halál szobrásza

5. Halállista

6. Egy gonosz elme

7. A nevem: halál

8. A hívás

9. A ​ holtak csarnoka

10. A gonosz nyomában

11. Written in Blood

12. Genesis

(nem befejezett)

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Elég meredeken kezd a sztori, ugyanis a felkapott modellt brutálisan meggyilkolják az otthonában, ahol kettecskén él a cicájával. Linda Parkert megnyúzzák, megcsonkítják  és az egész szoba vérben úszik. Kedvenc nyomozóinkat azzal fogadja a több, mint 30 éve szakmában dolgozó rendőr, hogy szíve szerint kitöröltetné az emlékezetéből a látottakat, és valóban a látvány letaglózó, még Robert Huntert és Carlos Garciat is megrázza. 

Hamarosan kiderül, hogy nem egyszeri esetről van szó, felbukkan az FBI is, és a központ vezetője, Adrian Kennedy Robert és Carlos nyakába sózza két ügynökét, Larry Williams és Erica Fisher különleges ügynököket. A regény a négyes közös nyomozását és az új áldozatok felbukkanását követi nyomon, nem csak Robert Hunter, de több mellékszereplő szemszögéből is, akik közül személy szerint az én kedvenceim a helyi halottkémé meg a gyilkosé voltak.

 


Szerintem…

 

Már A hívás című résznél kivert a víz, amikor egyből egy egyedül élő, szingli nő volt a nyitóáldozat, erre most, hogy lett egy cicám, egyből egy szingli, filigrán, munkamániás, macskás nőt gyilkolnak meg... Kikérem magamnak! No, de félre bú és félre bánat, ez a könyv ismét körömrágósan izgalmas élmény volt! 

Nagyon élveztem, hogy a los angeles-i nyomozók mellé betársulnak az FBI-osok. Tulajdonképpen amennyire nem kedveltem az érdekes, vagyis inkább érdes stílusú Erica Fisher-t, annyira megdobta a sztorit! Iszonyatosan jó csavarokkal gazdagodott a történet általa, a könyv végén meg egyenesen leesett az állam miatta. A társa az elég semmitmondó karakter volt sajnos, akiről az a legtöbb, amit megtudtam, hogy szerelmes a nőbe... De cserébe mind a több szálon futó sztori, mind a gyilkosságok nagyon jól megírtak voltak! 


ENYHE SPOILER: A sorozatgyilkos latin szöveget vés az áldozatok bőrébe, és mindegyik szöveg a SZÉPSÉGGEL kapcsolatos. Az FBI Sebésznek nevezi el, míg a Roberték inkább Művésznek gondolják, ezért minden vonalon megy a nyomozás, ami emiatt szerintem roppant izgalmas lett. Annyiféle zsákutca lehetséges egy ilyen összetett nyomozás során, annyi irányba lehet elindulni a különféle nyomokon! Vajon azért ölték meg, mert egy fontos ember rokona? A celebet a rajongója gyilkolta meg? Egy létező művészt akar másolni a tetthelyek beállításaival? Miért úgy rendezi el az áldozatokat, ahogy?

 

 

 Tehát járt bent?  kérdezte Hunter.

A hadnagy hosszan kifújta a levegőt, és a viselkedése egészen megváltozott.

– Igen, jártam a házban – mondta az arca jobb felét vakargatva. – Harminchét éve vagyok rendőr, és ez alatt nagyon sok borzalmat láttam, de ha választhatnék, hogy a halálom előtt mit töröljek az emlékezetemből, akkor az ez lenne – közölte a ház felé biccentve.

 

  

Szerettem, hogy Hunter személyes vonalán a szokásos rémálmos, inszomniás és whisky rajongásos témákon túl megjelenik egy szerelmi szál is... Eddig nem volt utalás hasonlóra, de drukkolok neki, mert őt is és a csajt is csípem! 

A történet úgy kezdődik, hogy Robert Huntert végre elcsábítják, hogy tartson órát a Kaliforniai Egyetemen a munkájáról. Természetesen az előadást megszakítja egy hívás, amely egy új esetről tájékoztatja a férfit, aki ezért lelép, de a pszichológiaprofesszor, Tracy Adams újra és újra felbukkan a regényben, és mind közelebb kerül nyomozónkhoz. Nagyon csíptem a csaj stílusát, az a rész volt a kedvencem, amikor egy vele kikezdő, részeg pasinak "tanácsot adott" pár önvédelmi fogással megspékelve! Hatalmasat röhögtem rajta! 


Nagyon jó a történet, végig azon kattogott az agyam, hogy vajon melyik szál fogja sikerre vinni a nyomozást, de álmomban se gondoltam volna, hogy mi lesz a végkimenetele az ügynek, vagyis inkább azt nem, hogy mi történik az ügyön dolgozókkal, mielőtt elkapnák a gyilkost... Csavaros volt az utolsó pillanatig. Persze ismét rendkívüliek a karakteralkotások, ugyanakkor brutálisan részletesek a véres leírások is, ezért az érzékenyebb gyomrú olvasóknak továbbra sem ajánlom a sztorit.

 


Összességében

 

Ismét egy jól megírt, ritmusos, fordulatokban gazdag regény a kedvenc pszicho-thriller írómtól! Nem mondom, hogy némely helyszínleírásnál nem ment el az étvágyam, de imádtam a történetet! Sokkoló, groteszk, akárcsak az eddigiek, de mégis volt benne egy-két új csavar. Menő volt, hogy az FBI nem lealázta a nyomozókat és elvették tőlük az ügyet, hanem Hunterék kaptak országos hatáskört a férfi szakértelme és jó híre miatt.  Izgalmas volt.

 

Értékelés: 5


 

Folytatom a sorozatot? Naná, hogy… Ráadásul igyekszem a régebbi részeket is elolvasni, például most januárban újra meg fog jelenni a Halállista, ami a sorozat 5. része.

 

Borítómustra ~ külföldi borítók

 



 

Kedvcsináló idézetek:

v

A professzor megfordult, és a színpad mellett álló férfira nézett.

Százötven szempár követte a tekintetét. 

– Nagyon sokáig kellett győzködnöm, hogy eljöjjön ma ide, és legyen a vendég előadónk, hogy beszélhessen önöknek a kriminológia, a kriminálpszichológia egyik legérdekesebb témájáról, a modern kor sorozatgyilkosairól. 

A teremben dermesztő csend támadt. 

– Nagy örömömre szolgál, hogy bemutathatom önöknek Robert Huntert, a Los Angeles-i rendőrség nyomozóját.

v

    Az alvás olyan lett Hunter számára, mint az orosz rulett: luxus vagy gyötrelem, nem lehetett kiszámítani. Egy hétéves fiúnak borzasztó nehéz feladat megküzdeni a gyásszal meg a rémálmokkal, és Hunter ennek a lehető legjobb módját választotta: hogy elfoglalja magát a végtelen, magányos éjszakákon, rákapott a könyvekre. Mindent elolvasott, ami a keze ügyébe került, az olvasás adott neki erőt. A könyvek jelentették a menedéket. Az erődöt. A pajzsot a véget nem érő rémálmokkal szemben.

v

    Egy pillanatra megállt, majd elcsukló hangon folytatta: 

    – Az a rohadék megölte az unokahúgomat! Megcsonkította az arcát, kivette mindkét szemét, megskalpolta! Ki a fene tesz ilyet? Aztán egy mocskos, undorító kunyhóban hagyta eldobott fecskendők és használt óvszerek közt, de tudod, mi a furcsa? Minden dühöm és gyűlöletem ellenére szinte hálás vagyok ennek a szemétnek, hogy nem erőszakolta meg.

 

v v v v v

Nem saját képek. A Pinterest táblámról származnak: Chris Carter könyvei

Robert Hunter #9 a GoodReads-en.

v v v v v 


A General Press kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Chris Carter nagy sikerű Robert Hunter sorozatának legújabb kötete. Ezúttal az FBI figyelmét is sikerül felkeltenie a gyilkosnak, de vajon mit szól ehhez kedvenc zsarupárosunk? Tartsatok velünk, hogy lehetőségetek legyen megnyerni ennek a zseniális kriminek egy példányát!

 



Nyereményjáték:

 

A sorozatgyilkosok néha túlszárnyalják az emberi fantáziát a vad tetteikkel. Minden állomáson találkozhattok valakivel, aki bizony eléggé megnehezítette a nyomozók ás ügynökök dolgát! A megoldás a nevük!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


 


BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

12.12. Hagyjatok! Olvasok!

12.13. Szaffi polca

12.15. Könyv és más

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése