2022. július 14., csütörtök



Chris Carter: A halál szobrásza (Robert Hunter 4.) | Blogturné Klub könyvajánló és borítómustra

  

 

Garcia egészen a folyosó végén jobbra található ajtóig vezette Huntert, majd megállt előtte.

– Tudom, hogy sok borzalmat láttál már az életedben, Robert. Isten a tanúm rá, hogy én is. – A kilincsgombra tette a gumikesztyűs kezét. – De ilyet... még a rémálmaimban sem – mondta, azzal kitárta az ajtót.

 




Azért ​vagyok itt, hogy műalkotást készítsek belőled!

Ha Robert Hunternek tíz nem fogadott hívása van a szabadnapján, az általában nem sok jót jelent. Egy forró nyári nap reggelén is azért keresik ennyire kitartóan a nyomozót, mert gyilkosság történt Los Angeles egyik előkelő negyedében. Az áldozat a köztiszteletben álló ügyész, Derek Nicholson, akivel a saját ágyában végeztek, méghozzá szinte felfoghatatlan kegyetlenséggel. A bűncselekménynek ráadásul látszólag semmi értelme, a férfi ugyanis halálos betegségben szenvedett, és már csak hetei voltak hátra. Mégsem ez a legfurcsább az esetben, hanem a helyszínen talált vérfagyasztó alkotás: egy bizarr szobor, amelyhez hasonlót korábban még a tapasztalt Hunter és Garcia nyomozók sem láttak.

És nem ez az egyetlen brutális haláleset a környéken. Mivel azonban semmilyen kapcsolatot nem sikerül felfedezni az áldozatok között, a rendőrség különleges egysége értetlenül áll az ügy előtt. Talán egy titkos bosszúhadjárat folyik a város tisztes polgárai ellen? Esetleg a gyilkos az általa készített művekkel üzen a rendőrségnek? A legfontosabb kérdés azonban az, hogy sikerül-e elkapniuk a nyomozóknak a Szobrászt, mielőtt lecsap a következő áldozatára…

 

Könyv információk:

 

Eredeti mű: The Death Sculptor

Eredeti megjelenés éve: 2012

General Press, 2022

376 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789634526438 ·

Fordította: Őri Péter

Robert Hunter sorozat:

 

0,5. A nyomozó

1. A keresztes gyilkos

2. Kivégzés

3. Vadász

4. A halál szobrásza

5. Halállista

6. Egy gonosz elme

7. A nevem: halál

8. A hívás

9. A Holtak Csarnoka

10. A gonosz nyomában

11. Written in Blood

12. Genesis

(nem befejezett)

WEBSHOP / MOLY / GOODREADS

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről…

 

Robert Hunter és Carlos Garcia a rablási és gyilkossági osztályon belül egy különleges alakulatnál, a speciális ügyek részlegén dolgozik, ahova a legrémesebb, legfelfoghatatlanabb ügyek kerülnek. Ezúttal egy igazi pszichopata után nyomoznak, akinek a munkásságával egy végstádiumos beteg maradványainál találkoznak. A férfit megkínozták, megcsonkították és a levágott testrészeiből egy szobrot állítottak a szobába. Igazi vérfürdő a helyszín, még a legerősebb gyomorú kollégákat is megviseli az eset… ráadásul ez csak az első áldozat, ahogy halad a történet, úgy változik a tettes stílusa, válik mind kegyetlenebbé!

 

Szerintem…

 

Nos, ha van halál, amit nem kívánnék magamnak, akkor ebben a kötetben szinte mindegyik fontosabb típus szerepel! Vagy inkább a sorozat részeiben…? Elképesztő, hogy micsoda dolgokat képes kitalálni Chris Carter; minden regénye olvasása közben újra és újra elakad a lélegzetem amiatt, hogy mennyire borzasztó gyilkosságokat álmodik papírra.

Ezúttal sincs könnyű dolga a két kedvenc nyomozómnak, hiszen nem elég, hogy a nyakukba sóznak egy okoska hackert, akit a Los Angeles megyei ügyészségnél dolgozik, de a második gyilkosság rendőrgyilkosság, és így már az összes los angeles-i kapitányság vérbosszúért kiált!

 


A regény cselekménye talán kevésbé tetszett, mint az eddig olvasott két másik történet a sorozatból, de nagyon kreatívnak és meghökkentőnek találtam ezt a részt is. Robert Hunter számomra még mindig egy igazi zseni, talán ő az egyik kedvenc modernkori nyomozóm a rémálmaival, a whisky mániájával és az alvásproblémával együtt, amik miatt azt várná az olvasó, hogy gyenge, de őt épp ezek a dolgok erősítik meg. Ivás közben vagy az éjszakai mászkálásai során támadnak a legjobb ötletei, esténként beoson a lezárt (és számomra totál parának tűnő) helyszínekre. Kattog, kattog, kattog az agya, olvasás közben is szinte hallani, ahogy jár az agya a tettesek motivációját kutatva…

 

 

Minden csupa vér volt: az ágy, a padló, a szőnyeg, a falak, a mennyezet, a függöny és a bútorok nagy része. Nicholson holtteste az ágyon hevert. Vagy legalábbis ami megmaradt belőle. A férfit ugyanis megcsonkították. Mindkét karját és lábát levágták. Az egyik karját az ízületek mentén feldarabolták. Ezenkívül mindkét lábfejét elválasztották a lábszárától.

Ami azonban a leginkább megdöbbentette a hálószobába lépőket, az a szobor volt.

 

 

Nem könnyű olvasmány, de az egész sorozat olyan, hogy csak az erősebb gyomrú, igazi pszicho-thrilleres, nyomozós könyvrajongóknak javaslom. Tele van részletes leírásokkal (ld. a fenti idézetet) és iszonyatos elkövetési módokkal. Szinte meg is döbbentem, amikor Carlos és Robert egy bárban iszogatva felbukkan egy szőke nő, és Hunter annyira nézegeti, hogy a társa odaküldi a nőhöz, amiből egy elég vicces sztori lesz. Komolyan meglepődtem a humoros átvezetőn, mert annyira elsodort magával a embertesteket csonkítgató gyilkos utáni kutatás…

 

A regény vége elég váratlan volt számomra, végig abban a hitben voltam, hogy sejtem, ki a csonkításos gyilkosságok elkövetője, erre egy igazi váratlan csavarral megleptek, és teljesen más színezetet kapott az egész sztori, miután kiderült a Szobrász kiléte és fény derült arra, hogy mik a mozgatórugói!

Nyugodt szível javaslom bárkinek, aki szeretne egy jót borzongani! Ráadásul nagy előnye a sorozatnak, hogy az egyes részeit egymástól függetlenül, kronológiát félretéve is lehet olvasni. (Én már csak tudom, a 4. részt később olvastam, mint a 7-et és a 8-at!)

 


Összességében

 

Nagyon érdekes és rendkívül groteszk gyilkosságokat tartalmazó rész volt ez a mostani, de úgy érzem, hogy Chris Carter nem is tudna egy lapos, szinte hétköznapi elkövetésekről írni. Kell neki a váratlan csavar, a felfoghatatlan kegyetlenség, és kellenek neki a „KK”, avagy a különösen kegyetlen ügyekkel foglalkozó csoport munkatársai, a picit romantikus, ám figyelmes Carlos Garcia és az inszomniás csodasrác, Robert Hunter.

Szerettem olvasni, csodás írónak tartom CC-t, mindig alig várom, hogy újabb regénye kerüljön a kezembe. Tökéletesen pótolja a korábbi nagy kedvencemet, a Gyilkos Elméket!

 

Értékelés: 4,5

 

Érdekel a sorozat többi része? Nagyon! Lassan át fogom magam rágni Chris Carter parábbnál parább  nyomozós pszicho-thrillerein...

 

Borítómustra ~ külföldi borítók

 




 

Kedvcsináló idézetek:

v

Hunter és Garcia a rablási és gyilkossági osztályon belül egy különleges alakulat, a speciális ügyek részlegén dolgozott. Az egységet kizárólag a nagyobb horderejű sorozatgyilkossági ügyek miatt hozták létre, amelyeknek a felderítéséhez több idő és jelentős tapasztalat kellett. A kriminálpszichológiai múltja miatt Hunter a részlegen belül még speciálisabb feladatot kapott. Minden olyan gyilkosságot, amelynél az elkövetés módja brutális vagy szadista volt, KK-, vagyis „különösen kegyetlen” esetként kezeltek. Robert Hunter és Carlos Garcia ketten alkották a KK-egységet, és nem véletlenül, ugyanis nem ijedtek meg a saját árnyékuktól. Sok olyan dolgot láttak, amiből másnak egy is bőven elég lett volna egy életre.

v

Az alvás börtönné változott, amit bármi áron el akart kerülni. Az álmatlanság a teste logikus válasza volt a félelemre és az éjjel rátörő rémálmokra. Működött a védekező mechanizmusa.

v

– Ez egy Faith No More-szám – bólintott Hunter. – Úgy tűnik, a gyilkosnak sajátos humora van.

– Hogy érted? – kérdezte Garcia.

– Ez az egyik leghíresebb számuk – felelte Hunter. – Elég régi... ha jól emlékszem, a nyolcvanas évek végén volt sláger. Az a címe, hogy Falling to Pieces. A refrénben arról van szó, hogy valaki darabokra törik, és azt kéri, valaki újra rakja össze. Persze csak átvitt értelemben.

 

v v v v v

Nem saját képek. A Pinterest táblámról származnak: Chris Carter könyvei

Robert Hunter #4 a GoodReads-en.

v v v v v 


A General Press kiadó jóvoltából új kiadásban jelent meg Chris Carter A halál szobrásza című regénye. Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

 

 

Nyereményjáték:

 

Minden állomáson találtok egy idézetet. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, Chris Carter mely könyvéből származik az idézet, a helyes megfejtést pedig beírni a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

„Az utolsó ember, akit nem csípett,
még ma sem tud szilárdat enni, csak joghurtot.”

a Rafflecopter giveaway

 

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

07.12. Szaffi polca

07.14. Hagyjatok! Olvasok!

07.16. Könyv és más

 

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése