2022. július 9., szombat



A ​hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv | Blogturné Klub szakácskönyvajánló

  

 

VIOLET: Ah. Pont erre van most szükségem. A nevelőnőm mindig azt mondta, hogy az édes tea a kopott idegek legjobb orvossága. Bár hogy miért kell édesnek lennie, azt nem tudta megmondani.

~ 1. évad, 3. rész

 




Szeretettel meghívunk egy

…ínycsiklandozó ötórai teára

Kötetünk a délutáni teázást, az elegáns étkezést ünnepli, receptekkel, történelmi érdekességekkel és illemszabályokkal.

Az átfogó kalauzban található több mint 150 fényképet a sorozat öt évadjának epizódjaiból, illetve a 2019-es, egész estés filmből válogattuk. A gyűjtemény hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, amelyek jóvoltából az olvasó éppen úgy teázhat, ahogyan Granthamék tették hőn szeretett sorozatunkban.

Az előszót Gareth Neame, a Downton Abbey producere írta. A kötet betekintést nyújt a tea mint étkezés történetébe, tárgyalja eredetét és különféle változatait. Részletesen bemutatja az etikettet, amelyet az angol arisztokraták teázás közben követtek, ezenkívül kitér arra, hogy milyen szerepet játszott a tea mint étkezés a sorozatban, az emeleten, illetve az alagsor hétköznapjaiban.

A hetven recept sütemény, ízletes falat, édes és sós nyalánkság, amelyeket a teával együtt szolgáltak fel.

Külön fejezetet kaptak:

A sütemények, tészták és kekszek, köztük az olyan klasszikusok, mint a tejszínkrémes scone, a Chelsea-zsemle, vagy az olyan különlegességek, mint a málnás habcsók és az ekler fánk.

Torták, kosárkák és pástétomok: színpompás Battenberg-torták, citromos kosárkák, melengető, fűszeres sötét mézeskalács, ragacsos karamellfelfújt… ellenállhatatlan sütemények mindenféle ízlésvilág számára.

A teához kínált szendvicsek és sós falatok: mini sertéshúsos pite, cornwalli batyuk, gondosan formára vágott szendvicsek, amelyeket finom kencék egészítenek ki.

A gyümölcsdzsemek és egyéb finomságok: zamatos eper-rebarbara lekvár, ribizlizselé, citromkrém, amelyeket mind frissiben, odahaza készíthetünk el.

A gondosan megválogatott receptválaszték Downton világának minden szegletét bejárja, a társalgóban elfogyasztott meghitt délutáni teától a kertben rendezett fényűző teapartiig.

A fényképekkel és a Downton szereplőitől vett idézetekkel teli könyv böngészése közben minden olvasó újrateremtheti és átélheti Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát.

 

Könyv információk:

Eredeti mű: 

The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook

Eredeti megjelenés éve: 2020

XXI. Század, Budapest, 2021

144 oldal · keménytáblás · 

ISBN: 9789635681921 · Fordította: Hajós Szandra

 

WEBSHOP

MOLY

GOODREADS

 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A sorozatról…

 

Életem első Downton Abbey epizódjával megvártam, míg elkészül az első fogásom a hivatalos szakácskönyvből, szóval csak nemrég ismerkedtem meg az ott élő családdal és a személyzetükkel. Már az első résznél éreztem, hogy a fogásokkal ellentétben a sorozat addiktív lesz, már a rész felénél hangosan fel kellett nevetnem valamin! Szórakoztató, érdekes sorozat, azoknak is ajánlom, akiknek inkább csak az angolok konyhája felé húz a szíve, de még nem próbálkozott a sorozattal.

 


A könyvről…

 

Masszív, keménytáblás példány, amihez kivételesen nem érkezett papírborító. Ugyanakkor akárcsak A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv, ez is rendkívül jó minőségű, vastag lapokból áll, és a sütemények és egyéb finomságok mellett szintén szerepelnek benne képek a sorozat szereplőiről!

 

A kötetben 4 fő fejezet van: 1 – Sütemények, zsemlék és kekszek, 2 – Torták, lepények és pudingok, 3 – Szendvicsek és sós falatkák, 4 Lekvárok és zselék. Bár nagyon szeretem a sós ropogtatnivalókat, engem most mégis a különféle édes sütemények ragadtak magukkal. Külön kiemelendő, hogy néhány recept mellett akadt valami röpke okosság, ami vagy a teaillemtanhoz, vagy a teatörténelemhez kapcsolódott. Ezek néha a Downton Abbey-ek életéhez kapcsolódó érdekesség volt, máskor valós történelmi dolgokról szóltak.

 

A könyv a Bevezetésben kitér az angolok ötórai teázásra, mesél a teazsúrokról, a nyilvános teázókról, így kicsit a történelmiségébe is beavat ennek a tipikus brit szokásnak. Ezt a Downton Abbey-béli ötórai teázásról való leírás követ. Megismerkedünk a teaillemtannal, az elkészítés és a felszolgálás módjával is. Érdekes volt a könyvben szereplő összefoglaló a brit teák jellemzőiről, bár én maradok a zöld teámnál. De tetszettek a sorozatból származó idézetek is, amiket a másik Downton Abbey szakácskönyvben is imádtam.

 


Kipróbált recept: Pálmalevél

 

Réteges, ropogós süteményt, aminek a neve a francia palmier szóból ered, de amit hívhatnak akár elefántfülnek, malacfülnek, cipőtalpnak, szemüvegnek is a világon. 

Szerintem nagyon egyszerű elkészíteni ezt a receptet, így bátran ajánlom akár kezdőknek, akár olyanoknak, akiknek nincs tapasztalata a fagyasztott leveles tésztával. (Mivel a nagyim elég gyakran készíti el a család kedvenc lekváros süteményét, így némi előnnyel indultam.) A hozzávalók beszerzése volt trükkös, ugyanis nem volt nálam itthon se sima cukor, se porcukor, de még sima lisztes semmi se… Általában cukormentesen étkezem és teljes kiőrlésű cuccokat fogyasztok, de a célközönségem (a családom) nem, így arra jutottam, hogy kedvezek nekik, és mindent úgy készítettem el, ahogy a recept írta. (Oké, majdnem teljesen úgy, ugyanis csaltam, és vaníliás cukorral meg fahéjjal turbóztam fel vaníliakivonat helyett az ízét).



Viszont elsőre sikerült, és imádták… Legalábbis édesanyám, aki nem hagyott a fiúknak, és megígértette velem, hogy legközelebb nem csak egy adagot készítek, hanem annyit, hogy másnak is jusson. NAGYON AJÁNLOM ezt a receptet, de a könyvet is, tényleg a bőség zavarába kerültem, míg kiválasztottam mit próbálok ki először!

 


Amikkel szemeztem, hogy ki kéne próbálni még:

 

Ez egy rendkívül hosszú lista lesz, ugyanis már az elkészített Pálmalevelet is véletlenszerűen, sorsolással választottam ki. Az időm kevés volt, ám azoknak a száma, amit ki szerettem volna próbálni magas… Csodás lett volna egy igazi klasszikust, a MADELEINE-t megkóstolni (pechemre, ezt sütőformák hiányában hamar kiejtettem az esélyesek közül), de a WALESI SÜTEMÉNY csak simán veszített a Pálmalevél ellen. Ahogy a PEKÁNDIÓS OSTYA, a CHELSEA ZSEMLE, a CITROMOS KOSÁRKA, a BARA BRITH, a CSURGATOTT CITROMTORTA is! Ugye, hogy milyen kemény volt a mezőny? Egyik jobban hangzik, mint a másik, ráadásul a könyv gazdagon van illusztrálva mindenféle nyálelválasztást beindító képekkel…

 


Kinek ajánlom ezt a szakácskönyvet?

◦ Az angol/brit konyha rajongóinak, főleg az édes sütemények, kisebb-nagyobb tortácskák, sós falatok, klasszikus szendvicsek rajongóinak.

◦ Azoknak, akik imádják a Downton Abbey sorozatot, ugyanis tele van egy csomó érdekes aprósággal.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem CSAK saját képek. Pinterest tábla: Downton Abbey

The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡ 


Visszatérünk Downton Abbeybe, és a hivatalos szakácskönyvük után rátérünk az ötórai teához kínált édes süteményekre és sós falatokra!

Tartsatok bloggereinkkel, és éljétek át velük Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát! Ne feledjétek, hogy a turné végén megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

  

 

 

Nyereményjáték:

 

A Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv tele van finomabbnál finomabb sós és édes finomságokkal, így a mostani feladatotok az, hogy kitaláljátok a képeken található sütemények neveit!

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése