További
szakácskönyvek a blogon…
A könyvben található ételleírások,
amelyek 1875 és 1930 között leírt vagy kiadott receptekből származnak,
leképezik a Downton Abbey emeleti és alagsori asztalain egyaránt megtalálható
ételeket.
|
|
A hivatalos
Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig. Mrs.
Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket
láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé
tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából. A
gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész
ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért
éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között. A
könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson,
az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és
porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk. A
szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan
bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a
jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez
jutnak. A
könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli,
ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és
agárverseny; desszertek és szendvicsek. Az
ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy
pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász,
marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács. Ezentúl
semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt
rendezhessünk! |
Könyv információk: Eredeti mű: The Official
Downton Abbey Cookbook Eredeti megjelenés éve: 2019 XXI.
Század, Budapest, 2021 272
oldal · keménytáblás · ISBN:
9789635681310 · Fordította: Hajós Szandra |
|
(Az értékeléshez olvass tovább! ⇩ ⬇ ⇩ ⬇ ⇩ )
A
sorozatról…
Életem első Downton Abbey epizódjával megvártam, míg
elkészül az első fogásom a hivatalos szakácskönyvből, szóval csak nemrég ismerkedtem
meg az ott élő családdal és a személyzetükkel. Már az első résznél éreztem, hogy
a fogásokkal ellentétben a sorozat addiktív lesz, már a rész felénél hangosan
fel kellett nevetnem valamin! Szórakoztató, érdekes sorozat, azoknak is
ajánlom, akiknek inkább csak az angolok konyhája felé húz a szíve, de még nem
próbálkozott a sorozattal.
A
könyvről…
Masszív, keménytáblás példány, ami rendkívül jó minőségű,
vastag lapokból áll, és nagy örömömre nem csupán a benne szereplő ételekről
készült képek ékesítik, hanem elég sok, a sorozatból kivágott jelenet is. Bár
elég nehéz, mégis öröm fellapozni, mert szemet gyönyörködtető a rengeteg
ételcsoda fotója, amit az ételtörténész, Annie Gray összegyűjtött.
A kötet külön foglalkozik az alagsorban élő
személyzet ételeivel, illetve az emeletiekével. Érthető módon a ház urainak a
válogatása jelentékenyebb, ráadásul nem csak az alapétkezések fogásait mutatja
be a könyv, hanem a délutáni teázások és kerti partik süteményeit, a különféle
sporteseményekhez vagy piknikekhez dukáló töltött vagy feltekert húsokat.
Találkozunk ünnepi ételekkel (én az egyik ilyet próbáltam ki), továbbá az
átlagos reggeli és ebéd menük mellett és a többfogásos vacsora klasszikusain
túl végigvesszük gyakori a Hors d’oeuvres rágcsákat, leveseket, előételeket, zöldséges
és édes falatkákat is. Az emeleti ételeket az alagsori konyha fogásai követik,
ahol kitérünk a gyakoribb estebédre és vacsorára fogyasztott ételekre, illetve
bekukkantunk Downton Abbey éléskamrájába is.
Nagyon érdekesek a könyvben szereplő idézetek,
amelyek a sorozatból származnak, és mindig az aktuális ételre vagy témára
vonatkoznak, illetve tetszett, hogy minden recept mellett van egy „Megjegyzés a
recepthez”. Ezek néha a kicserélhető hozzávalókról szólnak, máskor ízesítési
tippet adnak vagy csak az étel történelméről értekeznek.
Kipróbált
recept: Hot Cross Buns
Tulajdonképpen az egyik igazi klasszikust, a
kelesztett édes zsemlét próbáltam meg elkészíteni a leírtak alapján. Mivel
életem első kelt tésztás bármije volt, ezért sejthető, hogy a lelkesedésem
nagyobb volt, mint a hozzáértésem, így a siker is elég visszafogott volt. A
recept leírása perfekt, bár nem feltétlenül mondanám, hogy kezdőknek való
recept. Nekem minimum gyúrási és kelesztési tippek tömkelege, illetve videós
segítség kellett volna a teljes sikerhez.
Az édes zsemlém egyébként egész ehető lett annak
ellenére, hogy (szerintem!) nem kelt meg rendesen, és némelyik buci félig nyers maradt a
kitartó sütés ellenére is. A citrom- és narancshéj reszeléke, a vörös áfonya, a
mazsola és a szerencsendióval, gyömbérrel és fahéjjal ízesített zsemle illata
szinte beette magát a bőröm alá, és már a sülő zsemle illata éreztén
összefutott a nyál a számban. Hozzáértőbbek bátran próbálkozzanak ezzel az
egyébként Húsvétra ajánlott fogással!
A
brit/angol konyha vs. én:
Persze akadtak gondjaim a szakácskönyvvel… vagyis
nem a szakácskönyvvel, hanem a benne szereplő receptek nagyrészével. Mivel
többnyire nem eszem se vajat, se lisztet, és ha húsról van szó, akkor maximum
csirkét fogyasztok, bár az is mértékkel, ezért eléggé felszaladt a szemöldököm néhány
gyakori hozzávalón!
Szinte mindenhez kell a vaj… több dologhoz drágább
főzőtejszín is. Nagyon sok ételhez kell hal (rombuszhal, lazac, pisztráng), de
fel-felbukkannak a borjúkarajok, a bárányhúsok, a fürjek, a birkák és a marhák különféle
részei is. Ha ez még nem lenne elég, akkor a szimpatikusabb receptekben
cherryt, almapálinkát, likőrborokat, pezsgőt, calvadost vagy különféle borokat írnak hozzávaló gyanánt.
Szóval a nehézségi fok nem is annyira zavaró, mint a
hozzávalók prémiumsága, de bárhogy is van, részemről le a kalappal mind a
recepteket összegyűjtő Annie Graynek, mind a sorozatbéli szerepeltetéshez
azokat elkészítő embereknek.
Kinek ajánlom ezt a szakácskönyvet?
◦ Az angol/brit konyha rajongóinak, főleg a halas,
illetve a tésztás ételek kedvelőinek.
◦ Azoknak, akik imádják a Downton Abbey sorozatot,
ugyanis tele van egy csomó érdekes aprósággal.
♡ ♡ ♡ ♡ ♡
Nem saját képek. Pinterest tábla: Downton Abbey
The
Official Downton Abbey Cookbook a GoodReads-en
♡ ♡ ♡ ♡ ♡
A Downton Abbey és az angol konyha rajongóinak
örömére a 21. Század Kiadó elhozta nekünk a hivatalos szakácskönyvet, mely Annie
Gray ételtörténész kutatómunkájának gyümölcse. Fedezzétek fel velünk ezt a
gyönyörű szakácskönyvet! Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk és
nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából.
Nyereményjáték:
Összekevertük
a sorozat szereplőinek nevének betűit, lássuk, ki tudjátok-e bogozni. A
helyes megfejtést írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába! (Figyelem! A megfejtéseket
elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül
válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest
sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
|
smr rmaptoe
ÁLLOMÁSOK:
06.22. Szaffi polca 06.24. Hagyjatok! Olvasok! 06.26.
Ambivalentina 06.28.
Könyv és más 06.30.
Booktastic Boglinc |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése