2022. június 24., péntek



Annie Gray: A ​hivatalos Downton Abbey szakácskönyv | Blogturné Klub szakácskönyvajánló

További szakácskönyvek a blogon…

 

 

A könyvben található ételleírások, amelyek 1875 és 1930 között leírt vagy kiadott receptekből származnak, leképezik a Downton Abbey emeleti és alagsori asztalain egyaránt megtalálható ételeket.

 




A hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig.

Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából.

A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között.

A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.

A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.

A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek.

Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács.

Ezentúl semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezhessünk!


Könyv információk:

Eredeti mű: The Official Downton Abbey Cookbook

Eredeti megjelenés éve: 2019

XXI. Század, Budapest, 2021

272 oldal · keménytáblás ·

ISBN: 9789635681310 · Fordította: Hajós Szandra

 

WEBSHOP

MOLY

GOODREADS

 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A sorozatról…

 

Életem első Downton Abbey epizódjával megvártam, míg elkészül az első fogásom a hivatalos szakácskönyvből, szóval csak nemrég ismerkedtem meg az ott élő családdal és a személyzetükkel. Már az első résznél éreztem, hogy a fogásokkal ellentétben a sorozat addiktív lesz, már a rész felénél hangosan fel kellett nevetnem valamin! Szórakoztató, érdekes sorozat, azoknak is ajánlom, akiknek inkább csak az angolok konyhája felé húz a szíve, de még nem próbálkozott a sorozattal.

 


A könyvről…

 

Masszív, keménytáblás példány, ami rendkívül jó minőségű, vastag lapokból áll, és nagy örömömre nem csupán a benne szereplő ételekről készült képek ékesítik, hanem elég sok, a sorozatból kivágott jelenet is. Bár elég nehéz, mégis öröm fellapozni, mert szemet gyönyörködtető a rengeteg ételcsoda fotója, amit az ételtörténész, Annie Gray összegyűjtött.

 


A kötet külön foglalkozik az alagsorban élő személyzet ételeivel, illetve az emeletiekével. Érthető módon a ház urainak a válogatása jelentékenyebb, ráadásul nem csak az alapétkezések fogásait mutatja be a könyv, hanem a délutáni teázások és kerti partik süteményeit, a különféle sporteseményekhez vagy piknikekhez dukáló töltött vagy feltekert húsokat. Találkozunk ünnepi ételekkel (én az egyik ilyet próbáltam ki), továbbá az átlagos reggeli és ebéd menük mellett és a többfogásos vacsora klasszikusain túl végigvesszük gyakori a Hors d’oeuvres rágcsákat, leveseket, előételeket, zöldséges és édes falatkákat is. Az emeleti ételeket az alagsori konyha fogásai követik, ahol kitérünk a gyakoribb estebédre és vacsorára fogyasztott ételekre, illetve bekukkantunk Downton Abbey éléskamrájába is.

 

Nagyon érdekesek a könyvben szereplő idézetek, amelyek a sorozatból származnak, és mindig az aktuális ételre vagy témára vonatkoznak, illetve tetszett, hogy minden recept mellett van egy „Megjegyzés a recepthez”. Ezek néha a kicserélhető hozzávalókról szólnak, máskor ízesítési tippet adnak vagy csak az étel történelméről értekeznek.

 

Kipróbált recept: Hot Cross Buns

 

Tulajdonképpen az egyik igazi klasszikust, a kelesztett édes zsemlét próbáltam meg elkészíteni a leírtak alapján. Mivel életem első kelt tésztás bármije volt, ezért sejthető, hogy a lelkesedésem nagyobb volt, mint a hozzáértésem, így a siker is elég visszafogott volt. A recept leírása perfekt, bár nem feltétlenül mondanám, hogy kezdőknek való recept. Nekem minimum gyúrási és kelesztési tippek tömkelege, illetve videós segítség kellett volna a teljes sikerhez.

 


Az édes zsemlém egyébként egész ehető lett annak ellenére, hogy (szerintem!) nem kelt meg rendesen, és némelyik buci félig nyers maradt a kitartó sütés ellenére is. A citrom- és narancshéj reszeléke, a vörös áfonya, a mazsola és a szerencsendióval, gyömbérrel és fahéjjal ízesített zsemle illata szinte beette magát a bőröm alá, és már a sülő zsemle illata éreztén összefutott a nyál a számban. Hozzáértőbbek bátran próbálkozzanak ezzel az egyébként Húsvétra ajánlott fogással!

 

A brit/angol konyha vs. én:

 

Persze akadtak gondjaim a szakácskönyvvel… vagyis nem a szakácskönyvvel, hanem a benne szereplő receptek nagyrészével. Mivel többnyire nem eszem se vajat, se lisztet, és ha húsról van szó, akkor maximum csirkét fogyasztok, bár az is mértékkel, ezért eléggé felszaladt a szemöldököm néhány gyakori hozzávalón!

Szinte mindenhez kell a vaj… több dologhoz drágább főzőtejszín is. Nagyon sok ételhez kell hal (rombuszhal, lazac, pisztráng), de fel-felbukkannak a borjúkarajok, a bárányhúsok, a fürjek, a birkák és a marhák különféle részei is. Ha ez még nem lenne elég, akkor a szimpatikusabb receptekben cherryt, almapálinkát, likőrborokat, pezsgőt, calvadost vagy különféle borokat írnak hozzávaló gyanánt.

Szóval a nehézségi fok nem is annyira zavaró, mint a hozzávalók prémiumsága, de bárhogy is van, részemről le a kalappal mind a recepteket összegyűjtő Annie Graynek, mind a sorozatbéli szerepeltetéshez azokat elkészítő embereknek.

 


Kinek ajánlom ezt a szakácskönyvet?

◦ Az angol/brit konyha rajongóinak, főleg a halas, illetve a tésztás ételek kedvelőinek.

◦ Azoknak, akik imádják a Downton Abbey sorozatot, ugyanis tele van egy csomó érdekes aprósággal.

 

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

Nem saját képek. Pinterest tábla: Downton Abbey

The Official Downton Abbey Cookbook a GoodReads-en

♡ ♡ ♡ ♡ ♡

 


A Downton Abbey és az angol konyha rajongóinak örömére a 21. Század Kiadó elhozta nekünk a hivatalos szakácskönyvet, mely Annie Gray ételtörténész kutatómunkájának gyümölcse. Fedezzétek fel velünk ezt a gyönyörű szakácskönyvet! Tartsatok bloggereinkkel, játsszatok velünk és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából.

  

 

 

Nyereményjáték:

 

Összekevertük a sorozat szereplőinek nevének betűit, lássuk, ki tudjátok-e bogozni. A helyes megfejtést írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

smr rmaptoe

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSOK:

 

[Blogturné Klub]

06.22. Szaffi polca

06.24. Hagyjatok! Olvasok!

06.26. Ambivalentina

06.28. Könyv és más

06.30. Booktastic Boglinc

 

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése