2022. június 23., csütörtök



Marissa Meyer: Winter (Holdbéli krónikák 4.) | Blogturné Klub könyvajánló

  

 

Winter ismét a mostohaanyja felé fordult.

– Miért gyűlölsz ennyire?

– Miért gyűlöllek? Ó, gyermekem! Hát ezt hiszed? – Levana Winter arcához érintette hűvös ujjait, a sokéves sebhelyekhez, amelyekért ő maga volt a felelős. – Nem gyűlöllek. Csak zavar, hogy létezel. – A hüvelykujjával végigsimított Winter orcáján. – A születésed napjától kezdve megvan mindened, amire én valaha vágytam. Szép vagy. Apád szeretett téged. Most már a nép is imád. Az én népem! 

 




Még a jövőben is egységben az erő…


Luna népe rajong a bájos, kedves Winter hercegnőért, és csodálják a kecsességét. Szépségét még az arcát csúfító sebek ellenére is lenyűgözőbbnek tartják, mint a mostohaanyjáét, Levana királynőét.

Winter megveti a mostohaanyját, és tudja, hogy Levana sosem fogadná el a gyerekkori barátja, a jóképű palotaőr Jacin iránt táplált érzelmeit. De Winter nem olyan gyenge, mint amilyennek Levana hiszi, már évek óta dacol a mostohaanyja kívánságaival. A kiborg műszerésszel, Cinderrel és a társaival akár még egy lázadást is képes kirobbantani, hogy megnyerje a túl régóta dúló háborút. De talán mindent elveszítenek…

Legyőzheti-e Cinder, Scarlet, Cress és Winter a gonosz űrbéli királynőt, hogy aztán boldogan éljenek, míg meg nem halnak?


Nem az a mese, amire emlékszel.

De az biztos, hogy sosem felejted el!


Könyv információk:

 

Eredeti mű: Winter

Eredeti megjelenés éve: 2015

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2022

736 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635619115 ·

Fordította: Szabó Krisztina

Holdbéli krónikák sorozat:

 

0,5 Glitches (angol)

0,6 The Little Android (angol)

1. Cinder / Cinder (új)

1,5 The Queen's Army (angol)

2. Scarlet / Scarlet (új)

3. Cress

3,1. Carswell's Guide to Being Lucky

3,5. Fairest (angol)

4. Winter

4,6. COVID-128 (angol)

Cinder's Adventure: Get Me To the Wedding!

 

(befejezett)

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS 

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

A történetről… (enyhén spoileres az előző részekre)

 

Winter hercegnő bolond. Mármint szó szerint, ugyanis nem hajlandó használni a holdbéliek különleges képességét, ami miatt hallucinál és elkezd megőrülni. Levana királynő gyűlöli a lányt, aki élete szerelmének az első házasságából származik, és aki a nyakán maradt, miután a férfi meghalt, de mindaddig eltűri maga körül ezt a gyenge, habókos őrültet, míg Winter és a testőre, Jacin bele nem keveredik a kiborg által felszított lázadásba. A lázadásba, ami lassan, de biztosan begyűrűzik Lunára, és veszélybe sodorja Levana királynő és Kai császár közelgő esküvőjét!

 

(Tumblr)

Szerintem…

 

A regény érdekessége, hogy az eddigi szereplők (és szemszögek) mellé becsatlakozik Jacin, a palotaőt, aki egyszer már elárulta Cinderéket, és Winter, a hold hercegnője, aki nem kicsit hibbant, hanem nagyon - köszönhetően annak, hogy nem akarja használni a káprázatot. A nézőpontok továbbra is sokszínűek, de többnyire két-három fő mindig együtt van ezen a sok szálon futó történetben, így nem lehet belekavarodni a sztoriba, maximum újabb oldalról vehetjük szemügyre a dolgokat, történéseket. 

Cinder magabiztos és elszánta magát a harcra Levana ellen, barátai segítségével igyekszik letaszítani a mind őrjítőbben viselkedő királynőt a trónról. Kai akár akarja, akár nem, a Föld és az országa védelmében úgy dönt, hogy feleségül veszi Levanát, bár persze örülne, ha a Rampion csapatának sikerülne ezt keresztül húznia. Thorne teljesen el van telve magával, mindenkinek segít, de mindenkibe bele is köt, ami miatt elég sokszor belerúgnak a regény folyamán. A félénk Cress örül, hogy befogadták, de fél visszatérni Lunára, ugyanakkor techzseniként úgy érzi, hogy kötelessége támogatni a lázadást... és elég látványosan belezúgott Thorne kapitányba, a Pokolba is utána menne. Farkast alig érdekli más, mint Scarlet biztonsága, ám a történet nagy részében egyikük vagy másikuk fogságban van, vagy más okból vannak elszeparálva, ami miatt minden egyes új találkozás könnyes örömködésben telik. Scarlet összeismerkedik Winterrel, akiről egyből levágja, hogy zakkant, mégis mindenben segíti és támogatja. Jacin imádja a hercegnőjét, az életét is feláldozná érte, ám palotaőrként nem lehet szerelmi kapcsolata a rábízott lánnyal.  

 

(Pinterest)

Winter szála az egyik legidegesítőbb, ám legérdekesebb mind közül, ugyanis elképesztő, hogy mennyire reálisan írja le az író a lány hallucinációit, az összeomlását, a mentális gondjait. Nem olvastam előre a karakternek, így eléggé sokkoló volt számomra, hogy a képessége kihasználatlansága miatt a hercegnő picit megzavarodott... Döbbenetes, ahogy az udvarban lévők tudják, hogy motyorászik, fura dolgokat lát, üres pontokhoz beszél - és nem érdekli őket. Winter sebezhető, ugyanakkor vidám és optimista figura, aki hatalmas erőt merít az őrületéből, és senkit nem érdekel, csak Jacint!

  

 

– Tökéletes vagy – jelentette ki Jacin, mintha Winter nem szakította volna félbe, és csak befejezte volna az előző gondolatot. – Nem érdekel, hogy halott farkasokat látsz és rosszabb napjaidon élő jégszoborrá változol. Nem érdekel, ha ott van a fogad nyoma a vállamon. Nem érdekel, hogy… helyrehoznak-e. – Sziszegve ejtette ki a szót, mintha rossz ízt hagyott volna a szájában. – Azt akarom, hogy biztonságban és boldog legyél. Ennyi.

 

 

A történet... hosszú, ugyanakkor nincs olyan jelenet vagy fejezet, amit untam volna! Az elejétől a végéig sodró lendületű a sztori, a cselekmény jól fel van építve, és azt kell, hogy mondjam, megérte kivárni a sorozat befejezését, mert nagyon élvezetes lett. Tele van olyan fordulatokkal, amiket nem vártam, fura karakterekkel és még furább szituációkkal. Sokszor előfordult olvasás közben, hogy képtelen voltam elképzelni, hogy vajon hogyan folytatódhat egyik-másik szál, mert annyira abszurd vagy lehetetlen helyzetbe kerültek főhőseink. Ráadásul mindebbe sikerült beleszőnie az alap Hófehérke történetet a vadásszal, aki azt kapja feladatául, hogy ölje meg a szépséges lány, de találkozunk a gonosz boszorkával is, aki meg akarja mérgezni az ártatlan Hófehérkét / Wintert, hogy az üvegkoporsó jelenet adaptálásáról ne is beszéljek...! 

 

(Tumblr)

Persze nem csak Winter és Jacin kerül Levana célkeresztjébe, hanem az összes eddigi karakter felbukkan, és mind maximálisan kiveszik a részüket a holdbéliek életének feldúlásában, az elnyomottak felszabadításában, a politikai házasság megakadályozásában és a jogtalan királynő trónról való letaszításában. Bár imádtam volna még néhány fejezetnyi rózsaszínfelhős happy endet, de szerintem szépen lett lezárva a sorozat, és a lehető legtöbb szál el lett varrva. Élvezetes olvasmány, akárcsak a sorozat összes eddigi része, szóval szerintem kortól függetlenül érdemes belevágni, ha valami igazán nagyszabású lezárású sorozatot kerestek.

 

(Pinterest)

Összességében

 

Tökéletes lezárása egy frenetikus sorozatnak! Imádtam, Levana aprólékosan felépített és megálmodott homokvárát egy elkötött űrhajó óriás hullámként sodorta el. Tetszett, hogy sokféle szerelem és kapcsolat szövődik a főszereplők között, de még a Luna rideg, szívtelen királynőjéről is kiderül egy-két múltbéli dolog végre.

Azt hiszem, hogy valami hasonló, ütős lezárást reméltem a sorozat végére, és nagyon boldog vagyok, hogy megkaptam. Szinte képtelen voltam letenni a könyvet, annyira kíváncsi voltam, hogy mi történik Cinderrel, Kai-jal, Ikoval, Scarlettel, Thorne-nal, Farkassal, Winterrel, Cresszel és Jacinnal. Élvezetes volt a poénkodásukat, a humoros párbeszédeiket, a beszológatásaikat olvasni, amik jót is tettek az amúgy rengeteg harcban és drámai fordulatokban gazdag regénynek.

 

Értékelés: 5

 

Sorozat értékelése:

 

Már a Cinder olvasása közben rádöbbentem, hogy Marissa Meyer az én emberem, hiszen hogy ne lehetne imádni valakinek az írásait, aki képes a klasszikus tündérmeséket disztópikus környezetbe helyezne és űrben utazós scif-fibe csavarni? Ahogy haladtam a sorozattal és a köztes novellákkal, úgy éreztem mind addiktívabbnak az egészet... A rengeteg szerethető és/vagy ijesztő karaktert, a drámai, szívet porrá zúzó fordulatokat, az űrben egymás mellől folyton elsodrodó, majd újra egymásra találó szerelmeseket.

Csak ajánlani tudom, YA sci-fi témában az egyik legerősebb és legeredetibb sorozat.

 

Kedvenc külföldi borítóim:

 

 

Kedvcsináló idézetek:

– Miért dőltem ki? – szakította félbe őket Cinder.

Jacin leguggolt a pamlag mellé, és kitapintotta Cinder csuklóján a pulzusát. Rövid hallgatás után eleresztette.

– A stressztől, valószínűleg, meg a sokktól, hogy összekötöttek egy zsebmonitort a… – Cinder feje felé intett – számítógépes akármiddel.

– És még én vagyok a túlérzékeny! – hőbörgött Thorne.

Cinder összehúzta a szemét.

– Kidőltem a stressztől? Ennyi?

– Ha jól tudom, a hercegnőknél ezt ájulásnak hívják – javította ki Thorne.

Cinder megütötte.

Thorne futólag Cinderre pillantott.

– (...). Újra meg újra bemutatják Levana beszédével együtt. Még ilyen unalmas műsort, mint ami ezen a sziklán megy!

– Mit mond?

Thorne a királynőt utánozva elvékonyította a hangját:

– Legyőztük a magát az én hőn szeretett unokahúgomnak kiadó szélhámost… Tegyük is túl magunkat ezen az egészen, és foglalkozzunk inkább a koronázással… Pszichopata, hataloméhes elmeháborodott vagyok, és nagyon büdös a leheletem ez alatt a fátyol alatt!

Cinder felvihogott.

– Ezen a csillagok háta mögötti sziklán nincsenek hírműsorok? – morogta Kai, végigsimítva az otthon mindenütt jelenlévő netmonitorokat helyettesítő hologram alján.

– Egy diktatúrában járunk, felség – válaszolta Torin, aki összefont karral figyelte az odalent elterülő csillogó tavat az ablakon át. – Gondolja, hogy támaszkodhatna a hírműsorokra, még ha lennének is?

Kai ügyet sem vetett rá, inkább újfent végighúzta az ujjait a hologramon.

– Lehet, hogy nem tudok harcolni, de azért valami hasznom csak lehet. Veled megyek, beszélek a néppel. Rám hallgatni fognak.

– Hercegnő, nem kell…

– Már döntöttem. Nekem is pont annyi vesztenivalóm van, mint nekik.

– Nem mond hülyeséget – szúrta közbe Cinder.

– Ami elég meglepő – tette hozzá Scarlet.


 (További izgalmas idézetek...)


☽☽☽☾☾☾

Nem saját képek. Pinterest tábla: Lunar Chronicles

The Lunar Chronicles #4 borítók a GoodReadsen

☽☽☽☾☾☾ 


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából végre elolvashatjuk a Holdbéli krónikák sorozat záró kötetét, és ennek örömére bloggereink egy igazán hosszú és izgalmas turnéval készültek nektek! Tartsatok velünk, ismerjétek meg Winter történetét, és derítsük ki együtt, hogy Levana uralma megdönthető-e.

 


 

Nyereményjáték:

 

Mivel a kötet jelentős része a Holdon játszódik, így most a játékunk is ehhez az égitesthez kötődik. Minden állomáson elrejtettünk egy képet a Holdról, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni azt a szót, ahol megtaláltátok.

 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

 

 

a Rafflecopter giveaway

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése