2022. június 6., hétfő



A Note of Madness - Az őrület hangjai | Elgondolkodtató idézetek (Blogturné Extra)

A könyvekhez készített extra állomásaimat itt leled: BTKextra

 

 

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Tabitha Suzuma: A Note of Madness - Az őrület hangjai című regényét, mely a nagy sikert arató Forbidden után a szerző második magyarul megjelent kötete. Újabb tabunak számító témát hoz testközelbe a szerző a 19 éves Flynn Laukonen történetével, aki zongoraművésznek tanul a londoni konzervatóriumban, miközben bipoláris depresszióval kell megküzdenie, ami meglehetősen kiszámíthatatlanná teszi a jövőjét. Kövesd az állomásokat, és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.




Miért ​történik ez velem? – kérdezte magától kétségbeesetten. Mi baj van velem?

 

Flynn-nek jól mennek a dolgai egyetemistaként. A Királyi Konzervatórium egyik legjobb zongoristájaként életre szóló lehetőséget kap, amikor felkérik egy fontos koncerten való szereplésre. A felszín alatt azonban minden kezd megváltozni. A jó napokon Flynn tele van élettel és energiával, de a rossz napokon megváltásnak tűnik a halál. Néha egész éjszaka komponálni és gyakorolni akar, máskor viszont az ágyból se tud kikelni. A lakótársa, Harry igyekszik megérteni, de egyre jobban összezavarják Flynn kiszámíthatatlan hangulatingadozásai. Egy barátja, Jennah is próbál segíteni, de Flynn-nek nehezére esik normálisan viselkedni a lány közelében, mivel nem tudja kordában tartani az érzelmeit. A közelgő koncert nyomása és a családja, valamint barátai növekvő aggodalma hatására vulkánszerűen törnek felszínre az érzések.

Néha minden rosszabb lesz, mielőtt javulásnak indulhatnak a dolgok.

Egy őszinte vallomás a bipoláris zavarról.

Meríts belőle!

 

Kiadó: Könyvmolyképző kiadó (Vörös Pöttyös könyvek)

Terjedelem: 288 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635970261 · Fordította: Füleki Anna Lili

Műfaj: New Adult, Realista, Mentális Betegség

Eredeti mű: A Note of Madness / Eredeti megjelenés éve: 2011

 

WEBSHOP / BELEOLVASÓ / MOLY / GOODREADS

 

--- Tovább az idézetekhez! ---

vvvvv

1.

Hogyan is kezdődhet az őrület? Lassú, megnyomorító kórságként észrevétlenül mögéd lopódzhat, vagy jöhet hirtelen, drámai becsapódással – mintha téglafalba rohannál –, mikor közlik veled, hogy elmebajos vagy. És hogy honnan tudhatod, hogy megtörtént a becsapódás? Talán az egyik pillanatban még jössz-mész, éled az életed, aztán a következőben egy negyedik emeleti ablakpárkányon találod magad.

 

(forrás)

2.

– (…) Flynn nagyon csendes ma este.

– Mi? – Flynn vonakodva vette le tekintetét a színpadon csillogó Steinway zongoráról. Harry és Jennah felnevetett.

– Flynn arra készül, hogy gyilkos pillantásokat vessen Andréra – mondta Harry.

– Mi a baj Andréval? – háborgott Jennah, de aztán elkapta Harry tekintetét. Hirtelen elakadt a lélegzete. – Ó, kiment a fejemből.

– Elég! – szólt rá Flynn Harryre. – Én kizárólag csodálattal és dicsérettel adózom Andrénak. – Próbált nem vigyorogni. – Mindössze azt kívánom, üszkösödjön el, és essen le a keze, ennyi az egész.

 

3.

Próbált visszagondolni a hét első felére. Amikor még tele volt energiával, és folyton azt kereste, mire is fordíthatná, amikor egy feladat sem tűnt lehetetlennek, egy hegy sem megmászhatatlannak. Vissza fog jönni, mondogatta magának. Így lesz, így lesz. Most csak azért vagy szarul, mert… Képtelenség volt logikus magyarázatot találni. Azt akarta mondani, hogy mert a világ egy vacak hely. De pár napja még nem volt vacak hely a világ. Szóval mi változott?

 

4.

– Azért, mert nehéz játszanod, mikor rosszul érzed magad, azt gondolod, nem vagy tehetséges?

Flynn gyorsan megrázta a fejét, tombolt benne a szégyenérzet, kierőltetett egy fájdalmas mosolyt.

– Nem, valószínűleg nem érti – mondta, hirtelen megmagyarázhatatlan hevességgel vágyva arra, hogy megértsék. – Alig tudok játszani. Nem gyakorlok, mert nem megy. Nem tudok kottát olvasni, és nem emlékszem a zenére. Az egész csak egy átverés. És az a leghihetetlenebb, hogy még nem lepleztek le.

 

(forrás)

5.

Hátát a nappali falának vetve a földre csúszott, és Jennah nemrég tett megjegyzése jutott az eszébe. Három napig teljesen magadba fordultál. Megint ez történt? Magába fordult? Nem tudott játszani, nem tudta elviselni mások társaságát, a sajátjáról nem is beszélve. „Miért történik ez velem?”, kérdezte magától elkeseredetten. „Mi baj van velem?” A szemhéjára nyomta az ujjait, szaporán, felszínesen vette a levegőt. „Nem tudom elviselni”, gondolta. „Nem tudom elviselni ezt az érzést. Nem tudok így élni. Elviselhetetlen önmagamnak lenni. Harry akarok lenni, vagy Jennah, vagy bárki, aki általában boldognak tűnik, vagy legalábbis nem nyomorultnak. Olyan, mintha meghalt volna egy szerettem, vagy mintha elvesztettem volna valami fontosat. De valójában nem történt semmi rossz, nincs okom így érezni.

 

6.

Flynn újra elkezdett futni. A Don Giovanni lassan egyre lejjebb került a jókora CD kupacban, a helyét Rossini és Puccini vette át. Folytatták a próbákat a trióval. Flynn vezényelte „A Montague-k és a Capuletek”-et  a Királyi Konzi jótékonysági koncertjén. Az élet inkább elviselhető volt, mint édes, de ki lehetett bírni, igen, ki lehetett bírni.

 

7.

A nyugtalanság és az önpusztítás láthatatlan kabátként akaszkodott rá, az ereiben maró düh áradt szét. Meg akarta rázni magát, akár egy vizes kutya, rohanni, amíg egy lépéssel sem bírja már tovább, menekvést találni ez elől a rémisztően tartós nyugtalanság elől, ami még a legalapvetőbb feladatokat is ellehetetlenítette. Tűz égett benne, hihetetlen késztetést érzett arra, hogy sikítson, rugdalózzon, kiabáljon.

 

((forrás))

8.

Megőrült, most már tudta. Olyannyira őrült, hogy már önmagát is megrémiszti. A normális emberek nem esnek szét teljesen, csak mert játszanak egy koncerten, a normális emberek nem kezdenek el üvöltözni, amiért a barátaik átjönnek vacsorára, a normális emberek nem gondolkoznak azon, hogy kivetik magukat az ablakon, délután négykor, egy napsütéses tavaszi délutánon.

 

9.

– (…) eléggé fel tudsz pörögni. Csak nem veszed észre magadon. Harry szerint egész éjszaka fennmaradsz, hogy zenét szerezz, hosszú kilométeres futásokra indulsz, napokig gyakorolsz…

– Olyankor csak tele vagyok energiával és inspirációval! – tiltakozott Flynn.

– Hát, több benned az energia és az inspiráció, mint a legtöbb emberben. Mondjuk így.

– Szóval tényleg bolond vagyok.

Rami egy pillanatig habozott, de aztán mosoly terült szét az arcán, és megborzolta az öccse haját.

– Sültbolond – mondta. – Mindig is az voltál.

 

10.

– Nem úgy fogod megtalálni a boldogságot, hogy bujkálsz az élet elől, Flynn.

 

 

Nyereményjáték:

 

A játékunkban minden állomáson híres zongoraművészeket kell felismernetek a megadott képek alapján, írjátok be a nevüket a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

 

 

a Rafflecopter giveaway

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése