2022. június 2., csütörtök



Adam Silvera: Mindketten ​meghalnak a végén (Halál-Hírek #1) | Blogturné Klub könyvajánló és borítómustra

   

 

Mivel nem voltam hajlandó legyőzhetetlenül élni az összes olyan napon, amikor nem kaptam értesítést, elvesztegettem az összes tegnapom, most pedig totál kifogytam a holnapokból.

 




„Mi, a Végső Barát Zrt. csapata, borzasztóan sajnáljuk, hogy elveszítünk. Őszinte részvétünk mindazoknak, akik szerettek, és azoknak, akik már sosem ismerhetnek meg téged. Reméljük, ma értékes, új barátra lelsz, és vele töltöd végső óráidat.”

Szeptember 5-én, kicsivel éjfél után a Halál-Hírek felhívja Mateo Torrezt és Rufus Emeteriót. Rossz hírei vannak számukra: még aznap meghalnak. Mateo és Rufus nem ismerik egymást, és más-más okokból ugyan, de mindketten szeretnének egy új barátot találni a Végnapjukon. A jó hír: erre is létezik egy alkalmazás, a neve: Végső Barát. Rufus és Mateo ennek segítségével akarnak találkozni, hogy együtt még egy utolsó, nagyszerű kalandban legyen részük – egyetlen nap alatt akarnak leélni egy egész életet.

Adam Silvera bemutatkozó regényét a New York Times komoly, érzékeny műként jellemezte, most pedig itt az elismert író újabb virtuóz alkotása, a felemelő és megsemmisítő, elbűvölő és megragadó Mindketten meghalnak a végén. Ez a történet emlékeztet rá, hogy halál nélkül nincs élet, veszteség nélkül nincs szeretet – és egyetlen nap alatt is megváltoztathatjuk az egész világunkat.

  

Könyv információk:

 

Eredeti mű: They Both Die at the End

Eredeti megjelenés éve: 2017

Menő Könyvek, Budapest, 2022

480 oldal · puhatáblás ·

ISBN: 9789635841523 · Fordította: Morcsányi Júlia

WEBSHOP

MOLY

GOODREADS

Adam Silvera könyvek:

0. Az ​első, aki meghal a végén / 1. Mindketten meghalnak a végén

Inkább boldog

(Az értékeléshez olvass tovább!       )

Miért olvastam el…?

 

Régóta terveztem már, hogy elolvasok valamit Adam Silverától, ugyanis nagyon eredeti regényötleteit vannak, és azt is szeretem, ha egy író hangsúlyt fektet az LMBTQ+ reprezentációra is. A korábban megjelent Inkább boldog című könyvre miatt figyeltem fel rá, de a leginkább ezt a mait szerettem volna elolvasni.

Rendkívül eredeti ötletnek tartom, hogy a Halál-Hírek egy dolgozója felhívja azokat éjfél után, akiknek aznap véget ér az életük (ők a Kilépők), hogy mindenki kedve szerint tölthesse a Végnapját.

 



Szerintem…

 

Mondanám, hogy ez a történet nem törte össze a szívem, de nem szeretek hazudni... Egyrészt megrázott, másrészt elgondolkodtatott, hogy milyen lehet egy olyan jövőben élni, ahol felhívnak, hogy sajnálják, ez az utolsó napom, próbáljam meg minél jobban kiérezni és még néhány programötletet is adnak… De ha regisztrálok a VisszaSzámlálók blogra, akkor dokumentálhatom is az utolsó napom… Sőt, akad utolsót szexelős és utolsó barátos applikáció is, ha valami extrára vágynék!

Főszereplőink, Mateo (18) és Rufus (17) különböző okok miatt nem lehetnek a szeretteikkel, de egyedül se szeretnének lenni az utolsó óráikban, így regisztrálnak az Utolsó Barátra, és egymásra találnak. Nagyon szerettem a párosukat, hiszen egy normális napon nagyon valószínűtlen lenne az ő barátságuk, ám a Végnapjuk mégis összehozta őket.

 


Mateo egy félárva, akinek az apja kómában fekszik, és csak hesszel a szobájában egyedül… (Már amikor nem a gyermekét egyedül nevelő legjobb barátjának, Lidiának segít a lánya, Penny körül.) A nevelőszülőkkel élő Rufust egy srác szétverése közben éri a hívás. Rufus elsőre erőszakosnak, vadnak, megzabolázhatatlannak tűnik, pedig csak elveszett és csalódott a családja elvesztése miatt. Mázlijára új testvérekre talál a Plútók között, akikkel azonos nevelőszüleik vannak. A regény többnyire az ő szemszögeiket váltogatja, de legnagyobb meglepetésemre elég sok külső nézőpont is felbukkan a történetben, míg aztán a regény végén szépen összeáll minden, és megértjük, hogy ki miért került a képbe. Szeretem az ilyen puzzle-mód összeálló sztorikat!

 

 

Éveket töltöttem azzal, hogy biztonságosan éljek, hogy hosszabb életet biztosítsak magamnak, és tessék, ennyit értem el vele. A célvonalnál állok, miközben soha nem futottam végig a versenyt.

 

 

Mateo és Rufus utolsó napja nem olyan, amilyenre én vágynék, de érdekes volt velük csavarogni, lelkizni és bandázni New Yorkban. A regény címe miatt folyamatosan vártam, hogy akár egyikük, akár másikuk hirtelen halált hal – főleg miután felbukkant az első „idegen” szereplő által elbeszélt fejezet… Az idegenek között persze akadnak barátok – a fiúk legjobb barátai: Lidia, Tagoe, Malcolm, Aimee -, ellenségek – a srác, akit Rufus elvert (Csipi) és a bandája -, illetve vadidegenek, akiknek így vagy úgy keresztezték az útját. Az utóbbiak között talán Delilah története volt a legmegrázóbb számomra, aki nem hitte el, hogy aznap van az utolsó napja... ugyanakkor Deidre története is könnyeket csalt a szemembe, aki egy Teremts-Emléket alkalmazott. (Teremts-Emléket: VR segítségével elég gagyi utolsó emlékeket lehet átélni… Pl.: cápákkal úszás vagy ejtőernyőzés.)

 


Szívesen olvastam volna még, de épp annyira vártam, hogy vége legyen, és megtudjam, mi történik a fiúkkal. Vajon igaz a cím? Vagy csak figyelemfelkeltés? Tényleg meghalnak vagy beugrat minket az író, és valahogyan megmenti őket? Eskü, hogy egy ponttól azt vártam, hogy az egyikük felébredjen egy rendkívül realisztikus VR-élményből! Megkavaró és felkavaró volt olvasni, de nagyon élveztem.

 

Összességében

 

Elgondolkodtató történet, elég sokat rágódom azon, mit tennék, ha éjfél után kapnék egy Ma meghalsz! hívást… Az utolsó napomat valószínűleg a Világutazó Arénában tölteném, mert annyi hely van a világon, ahova el akarnék jutni, hogy ahhoz egy élet kevés... Talán nem lenne rossz egy sűrített utazás élmény.

Szerettem a regény fő- és mellékszereplőinek a történetét, a sztori bizarrságát félretéve nagyon különleges olvasásélmény volt számomra. És bár rendkívül szürreális az egész szituáció, amibe Mateo és Rufus keveredtek a hívással, az Utolsó Barát appal, mégis örülök, hogy velük tarthattam. Torokszorító, mégis jó kis regény.

 

Értékelés: 4,5

 

Azoknak ajánlom, akik szeretik, ha egy könyv kitépi és megtapossa a szívüket, és természetesen az se árt, ha kedvelitek az LMBTQ+ sztorikat.

 

Külföldi borítómustra

  

 

 

 

Kedvcsináló idézetek:

– El akarok menni a Jones Beachre, és versenyt futni veled a hullámokig, meg játszani az esőben a barátainkkal. De csöndes estéket is akarok, amikor bolondságokról beszélgetünk, és pocsék filmeket nézünk.

De nem számít, milyen döntéseket hozunk – magunkban vagy együtt –, a célvonalon túl ugyanaz vár. Nem számít, hányszor nézünk körül, mielőtt a járdáról lelépünk. Nem számít, ha nem megyünk ejtőernyőzni, hogy ne kockáztassunk, még ha így sose repülhetünk majd úgy, mint a kedvenc szuperhőseim. Nem számít, ha csendben szedjük a lábunkat, ha egy rossz környéken egy banda mellett megyünk el.

Bárhogy is élünk innentől, mindketten meghalunk a végén.

Rufus átnyúl az asztalon, és levág magának egy darab bundás kenyeret, aztán lehajtott fejjel, csukott szemmel rág, kiélvezi a falatot. Nehéz végignézni, ahogy valaki élete utolsó falatját eszi a kedvenc ételéből.

Mindig is féltem a haláltól. Nem tudom, miért hittem, hogy ez majd megóv attól, hogy tényleg megtörténjen. Persze nem örökre, csak addig, míg felnövök. Apu még folyton azt is sulykolta belém, hogy úgy kéne tennem, mintha egy történet főszereplője lennék, akivel soha, semmi rossz nem történhet, meghalni meg pláne nem hal meg, hiszen a hősnek élnie kell, hogy megmentse a többieket. De a fejemben lassan halkul a zaj, a vonal másik végén pedig egy Halál-Hírek hírnök várja, hogy elmondhassa nekem, hogy ma, tizennyolc évesen meg fogok halni.

 

◈ ◈ ◈ ◈ ◈

Nem saját képek. Pinterest tábla: Mindketten meghalnak a végén

They Both Die at the End a GoodReadsen

◈ ◈ ◈ ◈ ◈ 


A Menő Könyveknek köszönhetően Magyarországon is megjelent Adam Silvera sikerkönyve, ami a TikTokon is óriási sikert aratott. A történet során a két főhősünk, Mateo és Rufus életének az utolsó napjába nyerhetünk betekintést, miközben a két fiú lassan egymásba szeret.

Tarts velünk a blogturnén, ismerd meg a regényt, és ha szerencséd van, a kiadó jóvoltából egy példányt meg is nyerhetsz!

  


 

Nyereményjáték:

 

A Mindketten meghalnak a végén a Menő Könyvek gondozásában jelent meg. A mostani játékunk során a kiadó által kiadott könyvekből találsz idézetet, a feladatod pedig, hogy kitaláld mely könyvből idéztünk, és beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

 

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

 

 

„Anyám szerint kétféle ember létezik: azok, akik imádnak a figyelem középpontjában lenni, és azok, akik meghalnának, mint hogy bárki észrevegye őket.”


a Rafflecopter giveaway

BLOGTURNÉ ÁLLOMÁSOK:

 

[BLOGTURNÉ KLUB]

05.27. - Sorok Között

05.30. - Fanni's Library

06.02. - Hagyjatok! Olvasok! Blog

06.03. - Csak olvass

06.05. - Utószó




 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése