2022. május 31., kedd



5. fejezet - 2022. május | Havi összefoglaló ~ Sorozat- és filmajánló, élménybeszámoló

  

(Ezt a rovatot a „havi összesítő” címke alatt lehet megtalálni.)

  

 

Sziasztok!

 

Nem tudom, nálatok hogyan telt ez a hónap, de nálam többnyire viccesen. A hónap egyik legviccesebb pillanata - utólag belátva - az volt, hogy megbüntettek a saját munkahelyem parkolójában... Szerencsére elintézték, de ezután csak jobb és jobb volt a hónap. Ezerfelé mászkáltam, rengeteget vezettem, sétáltam, úsztam, szaunáztam. Pihentem is, dolgoztam is. Fagyiztam is, vega-napoztam is. Sokat beszélgettem a szeretteimmel, és hanyagoltam azokat, akiket nem kedveltem. Igyekeztem élvezni a napsütést, a jó társaságot, a zöldellő fákat és az illatos virágokat. Igyekeztem elkerülni a bolondokat és azokat, akiknek az agyára ment a hirtelen meleg... Szép kis májusom volt, no. :)

 

Pozitív randomságok: akvarelleztem, erkélyt újíttattam fel, szúnyoghálóztam, sütiztünk, fagyiztunk, színházaztam Budapesten(is), megvolt az évi első 3 nap szabim, családi nyaralásra mentem, barátnőkkel kalandoztunk a környéken egy várszerűségben, melóba sétáltam, megtanultam túrógombócot készíteni, havi 8 veganapot tartottam, hazahoztam a növénykéim anyuéktől, vettem székeket az erkélyemre, olvastam az erkélyen, lettek palántáim, tetováltattam.

 (A folytatáshoz olvass tovább! ⇩⇩⇩)

❖❖❖❖❖

Mi történt májusban?

❖❖❖❖❖

– Könyvespolc bővítős kitérő –

 

Én és az új polclakók: 9 könyvvel bővültek a könyvespolcaim ebben a hónapban. Kaptam pár könyvet Jeffitől és két szakácskönyvet a XXI. század kiadó! ^.^

 

Jeffitől ajándékba/könyvtári selejt/ingyen elvihető (7)

 

Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok

Daniel Suarez: Daemon

Tade Thompson: Molly Southbourne ezer halála

Kiera Cass: The Heir – A koronahercegnő

Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó

Nora Roberts: Ég és föld

Nora Roberts: A boldogság édes íze


Recenzió (2)



A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv

Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv 

  

– Személyes érdekeltségek –

  

#HAVIKEDVENCEK  

 

Kedvenc zenék:

STEFAN - Hope (Estonia - Eurovision 2022)

Sophie Francis - On My Way

 

#előrehaladósrész #bakancslistás #kihívás 

 

Újévi Fogadalmak Book Tag 2022

TERVEK 2022-re: újévi fogadalmak,
várólista csökkentés és mindenféle kihívások

    

Hősiesen vezetem a Bullet Journalom, ahogy a képeken is látszik. Persze ezek csak az alapok, ide még ment egy rakat matrica meg idézet, szóval jó kis zsúfolt júliust készítettem. (Tanulgatom az akvarell festést, ez az egyik új hobbim.)

    


A főnököm talált egy kihívást, és megtetszett, ezért próbáltam betartani. A cél: napi 2 liter víz, 7 óra alvás, minden nap gyümölcs/zöldség evés, semmi gyorskaja és heti 3x sportolás. A havi átlag 12 sportolós nap megvolt (sétálgattam, úsztam), mindennap sikerült meginnom 2-3 liter vizet és semmi gyorskaját nem ettem (egyetlen egyszer csábultam el egy Mekis kávés shake-re). Pechemre instant rágörcsöltem a 7 óra alvásra, így az 10 alkalommal nem sikerült, ahogy a napi gyümölcsözést is buktam 3 alkalommal. Összességében ügyes voltam! ^.^

    

Elkészült az év második Forever Young Adult rovata is, aminek a témája: Valami pink borítós romantikus volt! 

    


TERVEK: "Heti 1 este mindig tévézős-kanapén döglős este"Kitartóan döglök a kanapén esténként és filmezek/sorozatozom, bár most igazából az olvasás felé tolódott el az esti aktivitások mérlege. 

"Legalább 3 mozi / (nem saját) színház meglátogatása": a 3 színház megvolt, de eljutottam végre Bp-re is színházba!    

"Várólista Csökkentés listáról legalább 5 könyvet elolvasni": Juhúú, már egyet elolvastam! 

 

#boldogság 

    

Az alábbi képen látható, hogy elmentünk Kleommal az Operettbe ás újra megnéztük A Szépség és a szörnyeteg musicalt. Csodálatos, mindenképpen nézzétek meg!

    


A fenti képen pár Gyenesdiáson vagy Gyenesdiás felé félúton készült. Megvolt az idei Balatont néző, koktélozó, erkélyen olvasós kirándulásunk, hazafelé pedig még egy hatalmas pipacsmezőnél is emgálltunk Aszófőnél. Hatalmas élmény volt. 

    

A nyaralás előtt az SzJA (Szimirza-Jeffi-AniTiger) alakulat elugrott kocsival felderíteni Dunaföldvárat. Nyilván nem hagytuk ki a híres Tóth Cukrászdát se, ahogy a vára bejárását se.

    

    

Két részletben hazaköltöztettem magamhoz a Nagyimnál és Anyumnál maradt leandereim, illetve zöldleveles szépségeim. Most aztán igazán dúskálok a zöldben. Neki is álltam a hónapban dugványozni, átültetgetni, továbbá beszereztem az erkélyre 2 db paprika és 2 db paradicsom palántát is. Reménykedjünk a legjobbakban.

    


Az alsó kép felső soráról: összespóroltam egy rakat lóvét, és teljesen új ajtót és ablakot csináltattam az erkélyre. Reluxás, szúnyoghálós. Egy napos meló volt, össze is takarítottak nagyjából maguk után a srácok, akik csinálták. Nekem már csak oda kellett tennem egy orchideát az ablakba, illetve venni 2 széket az erkélyre, hogy immár kint tudjak olvasni, mielőtt lemegy a nap.

    


Az alsó sor képei: A hétvégi portásunk csodás kavicsokat tud festeni, tök jó lenne megtanulni. / Középső kép: a harmadik és eddig legnagyobb tetoválásom. IMÁDOM. / Életem első saját túrógombóca... háromszor próbálkoztam vele a hónapban, de még nem sikerült igazán szuperre, ugyanakkor ehető volt. 

 

FILMEZÉSEK / SOROZATOK:

 

Filmeztem:

 

Bíborszín (1985) #könyvadaptáció #rasszizmus #nőiegyenjogúság – 8/10 – Lassú, felháborító, sokkoló, szenvedős… a végén pedig tuti bőg az ember, akár akarja, akár nem, mert addigra megszereti a lassúságát, elfogadja Celie csendes szenvedését… Szerettem a színészeket és szerintem irtó szuper lett a casting (többek közt Danny Glover, Whoopi Goldberg és Oprah Winfrey). A zene gyönyörű, a feldolgozott téma-történet nagyon fontos, nagy mély mondanivalójú, a vége meg… hát… na, ott bőgtem. 

 


Hamupipőke (2021) #tündérmese-adaptáció #musical #romantikus – 8/10 – Shame on me, de nekem tetszett a zagyvasága és a ripacssága ellenére is. Nagyon tetszett az egész filmen végigívelő feminista vonal, ahogy a Herceg karakterváltozása és Hamupipőke kiállásra önmagáért. A legtöbb Pipő egy szolgalelkű bárányka, de ennek álmai és vágyai vannak. Igazából még a Gonosz Mostohát is szívleltem valamennyire, mert nem volt olyan echte gonosz. Az egeres poénokat nem tudom eldönteni egyedül, hogy tetszettek-e vagy sem, és Brosnan királyát szívem szerint ledobnám valami magas tetőről, hogy jól pofára essen. -.- Amúgy a zenék is bejöttek. :'D Jóféle gagyi.

 


Uncharted (2022) #kaland #kincsvadászat #videojáték-adaptáció – 7/10 – Nathan Drake történetnek elég karcsú, de szeretem Tom Hollandot, szóval főleg miatta néztem meg a filmet. Néha még vicces is volt, de inkább az effektek húzták fel nálam.

 


A fejedbe látok (2021) #disztópia #könyvadaptáció #scifi – 7/10 – NA, aki ennek a filmnek a végén megkérdezi, hogy hogyan hívták a főszereplő srácot, akit Tom Holland alakított, azt pofán röhögöm. :D :D :D Csóresz kölök… Hát totál zseni volt az egész mimikástul, mindenestül. :D A sztori régóta érdekelt, de sosem értem el a regényekig, így örültem a filmverziónak – főleg a színészek miatt, bár Mads Mikkelsent talán sosem fogom megszeretni. Annyira para, full pszichopata nekem a fószer… A történet egyébként érdekes, és szerintem jól lett megoldva, de még így sincs túl nagy sztorija a filmnek. A pasiknak minden gondolata hallható, jön egy lány az űrből, kütyő kiscsávó nem tudja hova legyen lojális, de mivel jógyerek menekülni kezd a leányzóval… aztán menekül, menekül, menekül… és közben szénné égeti magát a lány előtt kb minden második gondolatával. :D /CSAK FELIRATTAL SZABAD NÉZNI – pro tipp/

 


A komornyik (2013) #életrajzi #rasszizmus #rabszolgaság – 7/10 – Nos… szerettem volna elolvasni, mielőtt megnézem, de nem bánom, hogy nem tettem. Ez nem az én történetem, bár le a kalappal Cecil előtt, ahogy az őt alakító Forest Whitaker előtt is. Brutálissá tették a sztorit… Szomorú, megrázó sztori, elég sokszor megállítottam… A színészgárda fenomenális, igazából a sok nagy név miatt döntöttem végül a megnézése mellett. Semmiképpen se újranézős, de értékes történet.

 


Moxie, avagy a vagány csajok visszavágnak (2021) #feminista #youngadult #könyvadaptáció – 7/10 – Igazából két kihívás miatt néztem meg végül a filmet, de nem bánom, mert szemeztem már vele korábban, csak sosem voltam olyan RiotGirl hangulatban. A sztori elég izgalmas, és bár akadnak fura dolgok a cselekményben, nem bánom, hogy megnéztem.A legjobb az egészben mindenképpen SETH karaktere, létezése, deszkázása, cukisága, etc volt. Miatta tényleg megéri!

 


Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája (2021) #MARVEL #képregény-adaptáció #fantasy – 7/10 – Barátnős napon néztük meg a csajokkal, és rengeteget nevettünk rajta!

A címszereplő best friendjét alakító Awkwafina beszólásait, stílusát, fejét, mozdulatait sosem feledem, kitörölhetetlenül az egyik legszórakoztatóbb Marvel-side kickké varázsolták a szememben. A sztori se volt rossz, de azért jónak se nevezném, a színészeken múlott az élvezhetősége meg persze a klasszik Marvel/CGI-effekteken. Ami még tetszett: a kínai mitológiai lények felvonultatása. Imádom a mitológiát, de valamiért még sosem keltette fel a figyelmem a kínai világé, pedig akadnak izgi dolgok.

 


Mansfield Park (1999) #klasszikus #könyvadaptáció #történelmiromantikus – 6/10 – Frances O'Connor Fanny Price alakítása, a közönséghez való kiszólásai, a finom humora nekem nagyon tetszett, ugyanakkor – bár imádom a színészt – Jonny Lee Miller Edmund Bertramja nem tetszett. (A 2009-es Emma minisorozatban JLM tökéletesen hozza Mr. Knightley-t, de Edmundnak nem való…) Őt leszámítva igazából nagyon szimpatikus és jót alakító színészekkel volt tele a film, de sajnos nem lett kedvenc… Jobban hasonlított a könyvhöz, de inkább a vérunalmas semmi izgalmas nem történik napokig – vonalhoz, ami elég kiábrándító volt. Alig vártam, hogy a Crawford tesók megkavarják az állóvizet! De mivel próbáltak bele némi izgalmat vinni az ijesztő ültetvényes dolgokkal, azok eléggé levontak nálam a sztori élvezetéből. Ijesztő, groteszk, cseppet sem austeni képek kerültek a filmbe… Ámbár még így is magasan verte a 2007-es adaptációt.

 


Mansfield Park (2007) #klasszikus #könyvadaptáció #történelmiromantikus –/10 – Vonakodtam megnézni, ugyanis hatalmas Doctor Who-fanatikusként nekem Billie Piper, mint színész egyszerűen nem illik más filmbe, nem látok túl a sorozatbéli karakterén… De ő sem. Az ő által alakított Fanny elég önfejű, sőt, türelmetlen, és néha bizony visszaszólt Mrs. Norrisnak, akárha tényleg csak az időben utazott volna vissza egy DW rész erejéig. (Persze csíptem, vagány Fanny Price volt, túl vagány a filmhez.) Fanny makacssága, vagánysága és a történetbeli változtatások miatt ez nem egy jó adaptáció, de a könyvhöz képest izgalmas és szórakoztató volt. Nem világmegváltó, nincsenek benne szép táncok vagy jó zenék, de egyszer megnézhető.

  


DJ Hamupipőke (2019) #tündérmese-adaptáció #musical #romantikus – 5/10 – Nos... A történet jó része, hogy nincsenek benne halott szülők... De nem varázslatos, nem igazán szórakoztató, és végtelenül untam. Spanyol Disney-beütése volt. 


A szüfrazsett (2015) #nőiegyenjogúság #igaztörténetalapján #történelmi –5/10 – Most ilyen feminista kedvem volt, és akadt pár hasonló témájú film a listámon. Pechemre ez nem volt a legjobb vagy legemlékezetesebb.

 


A kaptár – Raccoon City visszavár (2021) #horror #videojáték-adaptáció #zombi – 2/10 – Nos… Jónak nem volt jó, de cserébe tragikus volt. Egyedül az egész RE-atmoszféra az, ami pontot érdemelt, mert se a színészek (leszámítva a szórakoztató bongyor rendőrkét), se a történet nem volt emlékezetes. Kb egy hete láttam, és nagy vonalakban annyit tudok róla mondani, hogy a Kajla-lánynak nem szabadott elvinnie valami motort meg az örsön bealudt a bongyor hajú csávó a zombi invázió startja alatt…

 


Sorozatoztam:

 

Én még sosem… (2020–) #youngadult #romantikus #vígjátéksorozat – 8/10 – Kifejezetten tetszett, pedig nagyon borzasztó az egész alapsztorija. Élveztem az indiai kultúrába való betekintést, a casting is tetszett, ahogy az is, miként változtak a karakterek és a motivációik a részek folyamán. Nagyon várom a folytatást, mert nem tetszik az, ahol félbemaradt. -.-

 

 

Odaát (2005–2020) #fantasy #horror #kaland – 9/10 – 4. évad közepénél járok, lassan, de biztosan haladok. Végre felbukkant Castiel, akiért már a fanképek alapján odáig voltam.

 


Anyuval nézve: Hazug csajok társasága (2010–2017) #youngadult #bullying #könyvadaptáció – 8/10 – Nem sejtettük, mibe vágtuk a fejszénket, amikor anyummal nekiálltunk ennek a zaklatós-zsarolós sztorijú tinisorozatnak. A 160 részből még csak kb 30-at láttunk, de már megüt a guta, hogy mikor derül ki, kicsoda zsarolja a lányokat. (Nem, ne spoilerezzetek.) "Sajnos" lassan haladunk így, hogy elköltöztem, és csak hétvégén járok feléjük sorozatmaratonozni. (Vagyis akkor is ritkán, mert folyton elmászkálok valamerre a pihenőnapjaimon.) :D

 


– Következő havi terveim –

 

- Hamarosan olvasom/írok róla:

▪ Tabitha Suzuma: A Note of Madness – Az őrület hangjai

▪ Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén

▪ A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv

▪ Annie Gray: A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

▪ Atticus: Szeresd szabadon!

▪ Alice Broadway: Scar

▪ Alice Oseman: Heartstopper – Fülig beléd zúgtam 2.

▪ Marissa Meyer: Winter

▪ Marissa Meyer: Instant Karma

 


Mini-könyvklub Vegazussal és több más bloggerrel!

 

Helyzetjelentés:

Az e havi könyvet elkezdtem ugyan olvasni, de nem igazán csúszott, így kb. a harmadánál félbehagytam.

 

Megan Campisi: A Bűnevő

A többiek élményeit ITT OLVASHATJÁTOK.

 

JÚNIUS - Nacukava Szószuke: Rintaró és a könyvek útvesztője – a második könyvünket már olvastam nemrég (katt a linkre), így nem fogom újra elővenni. De szerettem, jó kis sztori volt.

  

A kapcsolódó bejegyzéseim a mini-könyvklub címke alatt elérhetőek!

❖❖❖❖❖

– Bejegyzések a blogon –

 

8 könyvről írtam a hónapban:

Neal Shusterman: Kaszás *kedvenc*

Alice Oseman: Heartstopper - Fülig beléd zúgtam *legcukibb*

Shunmyo Masuno: Nyugalom *önsegítő*

Emma Lord: Tweet Cute - A tweetcsata *cuki romkom*

Maggie Fenton: Erényes gazember *történelmi romantikus*

Jane Austen: A mansfieldi kastély *klasszikus*

Matt Ruff: 88 név *alternatív valóság*

Megan Logan: Szeresd magad! *női önsegítő*


 

Blogturné Klub extrák: 

ELSTARTOLT a Mini-könyvklub 22. fordulója!

88 név | Kedvcsináló idézetek

Erényes gazember | Kedvcsináló idézetek

 

vvvvv

Jó olvasást! Köszönöm a figyelmet!

A képek némelyike SAJÁT vagy saját szerkesztés! 

A többi meg a Pinterest tábláimról meg az Instámról van.

vvvvv


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése